Categorie: "online spelletjes"

Speel Tomb Raider in je browser

tombraiderbrowser
Ik weet nog hoe bijzonder ik het vond, een paar jaar geleden, dat we 8-bit NES-spelletjes konden spelen in onze browser. Al je favorieten van vroeger, gewoon op het internet. Helemaal gratis en zonder iets te installeren. Hoe kregen die websitebouwers het voor elkaar?

Nu is het 2017 en kun je Tomb Raider spelen in je browser. Tomb Raider! Een driedimensionaal actiespel dat in Google Chrome beter draait (en er mooier uitziet) dan vroeger op je PlayStation. Als dit de toekomst is, dan kan ik de online spelletjes-rubriek binnenkort wel weer uit de mottenballen halen.

OpenLara is overigens nog niet het complete spel, maar alleen een demo level waarin Lara niet kan doodgaan. Maar wat een demo level! Als proof of concept is dit behoorlijk overtuigend. Hoe lang nog voordat de eerste website opduikt waar alle PSone-klassiekers met een druk op de knop speelbaar zijn?

Neo-games.blog forum

Online spelletje: Kill The Plumber

killtheplumber
Mario’s vijanden hebben het ook niet makkelijk. Iedereen vindt het maar vanzelfsprekend dat ze in ieder spel komen opdraven, maar achter de schermen is het hard werken om een platformheld tegen te houden. In dit flash-spelletje bestuur je verschillende vijanden in hun strijd tegen een loodgieter die verdacht veel lijkt op Super Mario. (Hopelijk hebben de makers vooraf overlegd met een in auteursrecht gespecialiseerde advocaat).

Online spelletje: Grab Them By The Eyes

grabthembytheeyes
Vandaag leren we hoe je een hamburgerkraam runt. En nee, dat heeft niets te maken met de kwaliteit van het vlees. Klanten geven niets om smaak, alleen om de verpakking. Grote schreeuwerige uithangborden zijn hier de sleutel tot succes. Hoe opvallender, hoe beter. Als er niet genoeg spektakel is lopen je klanten meteen over naar de concurrent.

Online spelletje: Entire Screen of One Game

entirescreenofonegame
Lang geleden dat ik iets schreef in deze rubriek. Met de opkomst van de smartphone zijn gratis browserspelletjes toch een beetje verdwenen. Spellenmakers verhuisden massaal naar de App Store en alleen de aller-experimenteelste spelletjes worden nog gedumpt op het gewone internet. Experimentele spelletjes zoals Entire Screen of One Game bijvoorbeeld.

Online spelletje: Ernesto

ernesto
Ernesto is precies wat je nodig hebt op deze grijze donderdagmiddag: een hyperkorte RPG vermomd als puzzelspelletje. Alles wat je in een normale role playing game zou tegenkomen (vijanden, schatkisten, valkuilen, wapens) zit ook in dit spel, alleen gooit bedenker Daniel Benmergui al die elementen in een willekeurige volgorde door elkaar op het speelveld. Jouw taak is om met de muiscursor een slimme route uit te stippelen van de ingang naar de uitgang.

Online spelletje: Naya’s Quest

nayasquest
Naya’s Quest is een spel van ontwerper Terry Cavanagh, die je misschien nog kent van zwaartekrachtpuzzelaar VVVVVV of het hypnotiserende behendigheidsspelletje Hexagon. Deze keer waagt Terry zich aan een platformspel met een isometrisch perspectief. Dat trucje kennen oudere gamers nog wel uit de jaren ’90, toen ontwikkelaars het soms gebruikten om driedimensionale spellen te maken op hardware die daar eigenlijk nog niet klaar voor was. Het resultaat (Solstice, Sonic 3D Blast, Snake Rattle ‘n’ Roll) zag er fraai uit, maar was meestal verwarrend en onoverzichtelijk. Naya’s Quest heeft daar ook last van, maar in dit spel is de verwarring een bewuste keuze.

Online spelletje: Icarus Needs

icarusneeds
Dus dit is wat er gebeurt als striptekenaars zich bezighouden met computerspellen. Icarus Needs is een kort interactief verhaaltje van de maker van deze webcomic. Het ziet eruit als een stripboek: een serie vierkante plaatjes waar je doorheen bladert met de cursortoetsen. Het bijzondere aan deze strip is alleen dat de inhoud verandert als je op het juiste moment terugbladert. Een afbeelding van een gesloten deur gaat bijvoorbeeld open zodra je verderop in het verhaal hebt gelezen over de sleutel. (Al is “verderop” een relatief begrip bij een strip die op zo’n wonderlijke manier over de pagina’s kronkelt).

Online spelletje: The Howler

Kijken op YouTube

Deze keer een trailer in plaats van een screenshot, want stilstaande plaatjes doen The Howler geen recht. Je moet dit spel horen om te begrijpen wat het zo speciaal maakt. Of beter gezegd: je moet de geluiden horen die de speler uitslaakt. In dit spel bestuur je namelijk een luchtballon… met je stem. Pak je webcam (of de ingebouwde microfoon van je laptop) en huil als een wolf om je ballon veilig langs alle hindernissen te sturen.

Online spelletje: Candy Box

candybox
Dus wat is Candy Box? In dit vreemde maar verslavende spel krijg je iedere seconde één snoepje. Die kun je op de grond gooien of opeten, maar het nut daarvan blijft lang onduidelijk. (Sterker nog: ik speel nu al 2 dagen en ik snap nog steeds niet waarom je ze op de grond kunt gooien). Candy Box begint zo traag dat je na een paar minuten misschien het gevoel hebt dat je in de maling wordt genomen, maar toch raad ik je aan om te blijven spelen. Ik kan niet verklappen waarom, maar later wordt het leuker. Echt waar.

Online spelletje: Do Not Touch

donotouch
Het is niet echt een computerspelletje, maar toch voelt het wel een beetje zo. Deze interactieve videoclip van de Nederlandse rockband Light Light geeft je voortdurend opdrachten die je met je cursor mag (maar niet moet!) uitvoeren. Denk aan taken als: blijf binnen de lijntjes, wijs op deze wereldkaart aan waar je woont en raak het blote meisje niet aan. De grap is dat de website onthoudt wat je doet en dat je cursor na afloop wordt toegevoegd aan de videoclip.