Categorie: "NX"

Maak kennis met de Nintendo Switch

Kijken op YouTube
Dit is ‘m dan. De Nintendo Switch. Een spelcomputer om op je televisie aan te sluiten, maar ook een tablet waar je dezelfde spellen onderweg op kunt spelen. Met aan de zijkanten van het scherm twee kleine controllers (Joy-Con R en L) die je ook kunt losmaken. Om overal multiplayer-spellen te spelen, of om ze thuis samen te voegen tot één grote controller.

 • Vergeleken met de Wii is het ontwerp van de Switch verrassend stijlvol. Geen speelgoedapparaat meer, maar een normale tablet waar niemand raar van op zal kijken. Dat kleine standaardje aan de achterkant ziet er wel een beetje breekbaar uit.
 • Nintendo heeft het nergens specifiek gezegd, maar ik ga er vanuit dat het kleine scherm een touchscreen is. Hopelijk kun je hem dan ook weer gebruiken om je televisie te bedienen.
 • Dit is de allereerste keer dat Nintendo een controller maakt zonder vierpuntsdruktoets. Dat wordt dus toch weer Pro Controller aanschaffen voor 2D spellen.
 • Ik ben benieuwd hoe lang Nintendo de 3DS nu nog blijft ondersteunen. Vooral de 2DS kan volgens mij nog best een tijdje mee als goedkope handheld voor jonge kinderen, maar ik verheug me nu al op het moment dat Nintendo al hun teams spellen laat maken voor één apparaat. Lekker veel first party-titels zodat het niet eens opvalt als andere ontwikkelaars het toch weer laten afweten.
 • Spellen in deze trailer: Legend of Zelda: Breath of the Wild, Elder Scrolls: SKyrim, een nieuwe Mario Kart (als je goed kijkt zie je dat coureurs weer 2 voorwerpen tegelijk kunnen dragen), volgens mij ook een nieuwe Splatoon en een gloednieuwe 3D Mario-platformer. Als die allemaal op tijd klaar zijn krijgt de Switch de beste launch line-up allertijden.

Nintendo onthult nieuwe spelcomputer om 16:00 uur

nxreveal
Spannend! Nintendo onthult vandaag de NX. Het filmpje schijnt maar 3 minuten te duren, dus verwacht nog geen uitgebreide presentatie. Waarschijnlijk alleen wat beelden van het apparaat zelf, een definitieve naam en als we geluk hebben misschien één spelletje om te demonstreren hoe alles werkt.

Volgens de geruchten wordt de NX een draagbare spelcomputer die je ook kunt aansluiten op je televisie. Het apparaat zou eruitzien als een soort tablet, met loskoppelbare controllers aan beide kanten van het scherm. Zie de illustratie na de klik. Spellen voor de hybride-console worden volgens Eurogamer uitgebracht als ouderwetse spelcassettes.

Kijk vanmiddag om 16:00 uur op nintendo.nl om te zien hoe veel van die geruchten ook echt kloppen.

Sega maakt een ouderwetse 16-bit Sonic the Hedgehog

Kijken op YouTube
Sega gaat terug in de tijd met Sonic Mania. Een 2D platformspel met pixelgraphics zoals op de Mega Drive. Het wordt volgens Sega een combinatie van geremixte levels uit de eerste spellen, afgewisseld met gloednieuwe levels. Allemaal ontworpen in samenwerking met superfan Christian Whitehead, die een paar jaar geleden fan-game Retro Sonic heeft gemaakt, en die ook verantwoordelijk was voor de alom geprezen (officieel gelicenseerde) iOS- en Android-versies van Sonic 1 en 2.

 • De trailer ziet er verrassend goed uit. Het vorige ouderwetse Sonic-spel (de nooit afgemaakte Sonic the Hegdehog 4-trilogie) viel een beetje tegen, maar het lijkt erop dat Sega deze keer wel alles goed doet. Ik zie geen rare gimmicks, geen voertuiglevels, geen overbodige nieuwe personages… alleen maar klassieke Sonic-actie. En dan ook nog met zulke nostalgische graphics. Dat zouden meer ontwikkelaars mogen doen.
 • Tijdens dezelfde presentatie onthulde Sega ook een nieuwe 3D Sonic. De trailer staat hieronder, helaas zonder echte spelbeelden. Er komen wel weer 2 verschillende Sonics in voor, dus misschien is het een vervolg op Sonic Generations?

Nieuwe trailer Legend of Zelda: Breath of the Wild

Kijken op YouTube
Hebben jullie Nintendo’s Zelda-stream al bekeken? (24 uur lang via deze link.) Een trailer is leuk en aardig, maar in de livestream zie je pas echt wat Breath of the Wild bijzonder maakt. Dat landschap houdt gewoon niet op. We zijn gewend geraakt aan The Legend of Zelda als een verzameling kleine afgesloten gebiedjes, maar in deze versie van Hyrule kan Link eindeloos blijven lopen. Alles wat je aan de horizon ziet is bereikbaar, beklimbaar, en waarschijnlijk bezaaid met geheimen.

 • Andere ontwikkelaars maken natuurlijk al langer grote open werelden (Elder Scrolls, The Witcher, Far Cry, etc.), maar in de context van een Nintendospel voelt het op een of andere manier toch weer nieuw en verfrissend. Misschien ben ik wel gewoon een fanboy.
 • Naast de gewone dungeons zijn er meer dan 100 shrines te vinden. Mini-kerkers met een paar puzzels of sterke vijanden en altijd een beloning op het einde.
 • Volgens Shigeru Miyamoto (die was net te gast in de livestream) is de wereld van Breath of the Wild geïnspireerd door de allereerste Zelda op de NES. Net als in dat spel kan Link al meteen aan het begin overal naartoe wandelen. Zelfs naar gevaarlijke gebieden waar de vijanden nog veel te sterk zijn.
 • Het ziet er vrolijk en kleurrijk uit, maar het landschap zit vol hints dat dit eigenlijk een post-apocalyptische wereld is. Overal zijn ruïnes van bekende locaties uit de geschiedenis van Zelda. Alsof er lang geleden een grote ramp is gebeurd.
 • In plaats van hartjes te verzamelen vult Link in dit spel zijn energie aan door te eten. Bijvoorbeeld fruit of stukken vlees die hij uit een Moblin-kamp heeft gestolen.
 • De tijd dat Link één zwaard gebruikte is ook voorbij. Ik heb hem tijdens de stream al met tientallen verschillende wapens zien vechten. Speren, hooivorken, knuppels… zelfs de afgehakte arm van een Stelfos-skelet kan in dit spel een wapen zijn.
 • En wat ziet het er allemaal mooi uit! Ik denk dat Nintendo eindelijk een goede balans heeft gevonden tussen de celshading uit Wind Waker en het realisme van Twilight Princess. Vanuit de verte lijken de landschappen in Breath of the Wild soms net olieverfschilderijen. En dit is nog maar de Wii U-versie. Wat zal dit spel er gaaf uitzien op de NX!

Neo-games.blog forum

Link kan bergbeklimmen!

zelda
Nintendo’s Zelda-stream begint morgen pas (vanaf 18:00 uur), maar hier is alvast een plaatje om in de stemming te komen. Klik erop om hem in het groot te bekijken.

Hopelijk durft Nintendo ons echt zoveel vrijheid te geven als deze illustratie suggereert. Dus niet alleen klimmen tegen een paar rotswanden die zijn gemarkeerd met speciale inkepingen, maar een voorwerp waarmee Link alle bergen kan beklimmen.

Neo-games.blog forum

Nintendo’s E3-persconferentie wordt een Zelda-stream

zeldae3
Nintendo’s kick-off van de E3-show vindt plaats op dinsdag 14 juni om 18:00 uur met de introductie door Nintendo of America President en COO Reggie Fils-Aime van Nintendo Treehouse: Live, die gewijd is aan een dag lang live-gestreamde gameplaybeelden van The Legend of Zelda. Dit wordt de eerste diepgaande blik op de game, inclusief commentaar van Nintendo’s ontwikkelaars.

Voor de duidelijkheid: dinsdag 18:00 uur (Nederlandse tijd) was de afgelopen jaren Nintendo’s vaste tijdstip voor een persconferentie of een speciale aflevering van Nintendo Direct. Wat dit persbericht eigenlijk zegt is dat ook de E3-thuiservaring dit jaar volledig in het teken staat van de nieuwe Legend of Zelda. Geen persconferentie, geen Nintendo Direct, geen andere spellen, geen nieuws over de NX… alleen maar Zelda, Zelda, Zelda. Hopelijk is er een goede demo voorbereid, want met zoveel aandacht voor één spel verwacht ik ook echt iets spectaculairs.

Verderop in het persbericht heeft regisseur Eiji Aonuma nog een bemoedigende boodschap voor spelers die de vorige Zelda-spellen misschien iets te voorspelbaar en lineair vonden:

Producer Eiji Aonuma zegt dat dit nieuwe deel in de The Legend of Zelda-franchise duidelijk afstand neemt van de conventies in eerdere games. Grenzen die spelers dwongen een bepaald pad te volgen zijn verwijderd, terwijl spelers kunnen genieten van nieuwe gameplay die ze nog niet eerder beleefden in de serie.

Neo-games.blog forum

Zelda uitgesteld tot 2017, komt ook naar NX

zeldadelayed
De nieuwe Zelda staat nu gepland voor maart 2017. En zoals iedereen al vermoedde, verschijnt het spel dan gelijktijdig op de Wii U én op de nieuwe NX spelcomputer (die dus ook gepland staat voor maart). Slecht nieuws voor alle fans die nu nog langer moeten wachten, maar uitstel is nog altijd beter dan een ingekort spel (The Wind Waker) of een avontuur waarin je alle gebieden 2 of 3 keer moet verkennen (Skyward Sword). Hopelijk gebruiken de ontwikkelaars deze extra tijd om weer een echte klassieker te maken. Het goede nieuws is dat we binnenkort veel meer nieuwe beelden te zien krijgen: Nintendo gaat het spel uitgebreid onthullen op de E3-beurs.

 • Maar wat moeten Wii U-bezitters in de tussentijd spelen? De enige spellen die nu nog staan gepland zijn Paper Mario: Color Splash en Mario & Sonic at the Rio Olympics. Zo wordt 2016 wel een heel mager jaar. Misschien krijgen we nog een paar HD-remakes van oude GameCube- of Wii-spellen?
 • In hetzelfde persbericht worden ook de volgende twee smartphone-spellen aangekondigd. Voor de Fire Emblem-reeks maken Nintendo en DeNa een toegankelijkere versie van de populaire strategie-spellen, en de Animal Crossing-app wordt ontwikkeld als aanvulling op de bestaande spellen. (Al zou het me niet verbazen als die tweede app veel populairder wordt dan New Leaf. Op een altijd aanwezige, altijd online smartphone wordt Animal Crossing volgens mij pas écht verslavend).

Neo-games.blog forum

Nieuwe Zelda Wii U geruchten

zeldarumors
Geruchten van Emily Rogers blijken later meestal te kloppen. Vooral als ze over Nintendo gaan. (Ze voorspelde onder andere de releasedatum van Smash Bros. Wii U, de data van een paar Nintendo Direct-uitzendingen en de komst van een nieuwe Paper Mario naar de Wii U).

Dat gerucht van een dubbele release heb ik inmiddels al zo vaak gehoord dat het me zou verbazen als Zelda niet ook naar de NX komt, maar die andere tweets zijn verrassend. Regisseur Eiji Aonuma was in het verleden geen fan van gesproken stemmen, maar misschien heeft iemand hem nu toch overgehaald? En wie weet, misschien zou een vrouwelijke held na 16 mannelijke Link’s ook weleens verfrissend zijn.

Is dit de controller van Nintendo’s NX spelcomputer?

The Witness_20160128204026

The Witness_20160128204026
Update: nevermind, de foto’s zijn nep. De grapjas heeft zelfs een filmpje gemaakt waarin je hem de controller ziet ontwerpen in een 3D tekenprogramma.

Goh, best wel veel foto’s van hetzelfde apparaat. Zou dit dan echt een prototype zijn van de NX-controller? Toen vorige week de eerste foto opdook moest ik nog lachen omdat hij er precies zo uitzag als de illustratie bij een patent dat Nintendo vorig jaar heeft aangevraagd (bovenste plaatje). Zulke illustraties zijn meestal eenvoudige schetsen, die niks te maken hebben met het uiteindelijk ontwerp. De foto moest dus wel nep zijn. Wie wil er nou gamen op een ovaal beeldscherm met 2 gaten voor de controlsticks?

Maar nu het ovale scherm op meerdere foto’s staat begin ik te twijfelen. Het ziet er niet gephotoshopped uit, dus waarschijnlijk heeft iemand dit apparaat echt op zijn of haar bureau liggen. Zou het het dan toch…?

Op het NeoGAF-forum zijn gamers vooral boos omdat deze controller geen actieknoppen aan de voorkant heeft, maar dat vind ik dan wel weer passen bij Nintendo’s voortdurende strijd om games toegankelijker te maken. Alle functies verplaatsen naar de schouderknoppen (die volgens een eerder patent kleine scrollwieltjes zijn – zoals op een computermuis) zodat je je duimen op de controlsticks kunt houden. Wel zo overzichtelijk.

Miitomo en My Nintendo komen volgende maand

miitomo
Twee Nintendo-nieuwtjes vandaag:

 • Vanaf 17 februari kunnen fans zich inschrijven voor Nintendo’s eerste smartphone-spel Miitomo. Dat is dus nog niet de lancering (die volgt in maart), je kunt alleen alvast een account aanmaken. Miitomo is een soort vervolg op het 3DS-spel Tomodachi Life. Jouw Mii beleeft avonturen in een virtuele wereld, alleen zijn alle Mii-poppetjes die hij tegenkomt nu gemaakt door andere spelers. Volgens Nintendo wordt het een verrassende manier om je vrienden beter te leren kennen.
 • In maart wordt ook de opvolger van Club Nintendo gelanceerd. Met My Nintendo kunnen fans twee soorten “Points” (de nieuwe sterren) verzamelen. Platinum Points krijg je gratis door spellen te spelen en de eShop te bezoeken. Je kunt ze inwisselen voor digitale kadootjes zoals achtergronden en thema’s voor je 3DS. Gold Points zijn interessanter. Je verdient ze door spellen te kopen, en je gebruikt ze om in de eShop korting te krijgen op andere spellen. Leuk systeem!