Categorie: "Playstation 3"

Volgend jaar geen PS3- en Vita-spellen meer bij PS Plus

psplus
Starting next year on 8th March 2019, the PS Plus monthly games line-up will focus on PS4 titles and no longer include PlayStation 3 and PlayStation Vita titles.

Hoeveel mensen zouden er nog spellen downloaden op hun PlayStation 3 (een spelcomputer uit 2007) of PS Vita (een geflopte handheld waar alleen nog af en toe indiegames voor verschijnen)? Het is jammer dat de maandelijkse PS Plus-spellen stoppen, maar eigenlijk vind ik het vooral bewonderenswaardig dat Sony hun oude spelcomputers nog zo lang heeft ondersteund.

Wat wel pijn doet is dat PS4-bezitters stiekem óók minder spellen krijgen. Officieel hebben Plus-abonees momenteel iedere maand recht op twee PS4-spellen, twee PS3-spellen, en twee Vita-spellen, maar veel van die Vita-spellen (en sommige PS3-titels) zijn dankzij Cross Buy ook gewoon speelbaar op de PlayStation 4. In de praktijk konden PS4-bezitters dus iedere maand 3 of 4 nieuwe spellen toevoegen. Een woordvoerder van Sony heeft inmiddels bevestigd dat dat ophoudt, en dat Plus-abonnees vanaf volgend jaar alleen nog maar twee PS4-titels krijgen. Minder waar voor je geld dus.

Voor deze maand heeft Sony trouwens een opvallend goede line-up aangekondigd. Misschien hoopten ze op die manier het slechte nieuws te camoufleren? Plus-abonnees mogen volgende week Bloodborne (het broertje van Dark Souls en een van de beste exclusives op de PS4) en de goed ontvangen Ratchet & Clank-remake “gratis” downloaden. Mis dat niet.

Neo-games.blog forum

15 Maanden PS Plus voor de prijs van 12

psplusaanbieding
Zoals je weet wordt een PlayStation Plus-lidmaatschap volgende maand duurder. Als troost lanceert Sony vandaag nog snel even een speciale aanbieding.

Koop je de komende twee weken (uiterlijk 29 augustus) een lidmaatschap van 12 maanden, dan krijg je er gratis 3 extra maanden bij. Dat is nog voor de oude prijs van €49,99. Eigenlijk een dubbele aanbieding dus, want vanaf september kost datzelfde jaarabonnement €59,99.

Dus, heb je een PlayStation 4 en speel je regelmatig online (of wil je gewoon profiteren van de maandelijkse games), dan is dit voorlopig je laatste kans om goedkoop een abonnement te scoren.

Neo-games.blog forum

PlayStation Plus wordt iets duurder

psplusabo
Vanaf 01:01 uur CEST op 31 augustus 2017 wijzigen wij onze prijzen voor PlayStation®Plus. Voortaan betaal je het volgende voor je lidmaatschap:

 • de prijs op jaarbasis verandert van € 49,99 naar € 59,99 per jaar.
 • de prijs op kwartaalbasis verandert van € 19,99 naar € 24,99 per kwartaal.
 • de prijs op maandbasis verandert van € 6,99 naar € 7,99 per maand.

Nuttige informatie voor als je PlayStation Plus-abonnement bijna afloopt. Vanaf 31 augustus gaan de prijzen omhoog, dus zorg dat je vóór die datum een nieuw lidmaatschap aanschaft. (Of als je 60 euro per jaar te duur vindt en je betaalt per creditkaart: zorg dat je vóór die datum de optie ‘auto-renew’ uitschakelt).

SCEE geeft geen reden voor de prijsverhoging. Toen vorig jaar de Amerikaanse prijzen omhoog gingen was dat volgens Sony omdat: “The new pricing reflects the current market conditions while enabling us to continue providing exceptional value to our members.” Ook nogal nietszeggend dus. Het zal wel gewoon een inflatiecorrectie zijn.

De goedkoopste manier om PlayStation Plus te gebruiken is natuurlijk nog steeds om het hele jaar door aanbiedingen van speelgoedwinkels en gameshops in de gaten te houden. Ik kan me niet eens herinneren wanneer ik  voor het laatst de volle prijs heb betaald voor een jaarabonnement.

Neo-games.blog forum

Check deze Shadow of the Colossus illustratie

sotcartsmall
Deze illustratie van Shadow of the Colossus kende ik nog niet. Het is een schilderij van regisseur Fumito Ueda, die alleen in Japan is gebruikt als het hoesje voor een speciale pre-order DVD.

Het leuke van dit schilderij (behalve dat het er mooi uitziet) is dat het stilistisch heel goed aansluit op een veel bekendere illustratie: het Europese hoesje van Ueda’s vorige spel Ico. (Kijk na de klik als je die niet kent). Gaaf om te zien dat er eenzelfde soort tekening bestaat voor Shadow of the Colossus. Zou Ueda al een derde schilderij hebben gemaakt voor The Last Guardian?

Beide illustraties zijn nu te koop als professionele art print. Hier Ico en hier SotC. De prijs van 85 euro per stuk is mij iets te hoog, maar ik ben blij dat ik deze in ieder geval gezien heb.

Gecancelde Call of Duty speelde zich af in Romeinse Rijk

Kijken op YouTube
We kijken vandaag naar Call of Duty: Roman Wars. Uitgever Activision overwoog in 2009 om dit spel echt te gaan maken, maar uiteindelijk voelde de directie toch meer voor de futuristische setting van Advanced Warfare.

Jammer, want zelfs in deze ruwe vorm (dit is de demo waarmee ontwikkelaar Vicarious Visions hun idee pitchte aan Activision) ziet het spel er interessant uit. Roman Wars zou zich 2000 jaar geleden afspelen, tijdens de Gallische oorlog. Onder leiding van Julius Caesar trokken spelers ten strijde met zwaarden en handbogen. Heel anders dan de normale Call of Duty-spellen, maar daarom juist zo spannend.

Vicarious Visions heeft later nog geprobeerd het idee aan Ubisoft te verkopen, maar die durfden het ook niet aan. Het enige dat nu nog over is van Roman Wars is dit filmpje.

Neo-games.blog forum

Nieuwe trailer Shantae: Half-Genie Hero

Kijken op YouTube
Is dit WayForward’s mooiste spel tot nu toe? De Shantae-spellen stonden altijd bekend om hun gedetailleerde pixel-art, maar in 3D werkt het stijltje misschien nog wel beter. Het is met die vloeiende animaties echt net een tekenfilm. Vooral de grote eindbazen zien er waanzinnig uit. Dit wordt een feest voor alle liefhebbers van ouderwetse platformspellen.

Shantae: Half-Genie Hero verschijnt op 27 september voor bijna alle platformen: pc, PS3, PS4, Vita, Wii U, Xbox 360 en Xbox One.

Neo-games.blog forum

PlayStation Now naar Nederland & Belgïe

Kijken op YouTube
PlayStation Now is eindelijk beschikbaar in Nederland en België. Met deze service kun je PS3-spellen via het internet streamen naar je PS4 of Vita. Meteen spelen dus, zonder eerst iets te installeren. Sony presenteert het als hun alternatief voor normale backwards compatibility. Ik weet niet hoeveel vraag er nog is naar spellen van de vorige generatie, maar ik stel me voor dat veel mensen cloud gaming sowieso een keer willen meemaken. De eerste 7 dagen zijn gratis, dus grijp je kans.

 • Na die 7 dagen betaal je trouwens €16,99 per maand om onbeperkt toegang te krijgen tot alle spellen in de service. Een stuk beter dan de individuele huurprijzen waar Sony in 2014 mee adverteerde.
 • Ook al zijn die eerste 7 dagen gratis, je moet wel verplicht een creditkaart aan je account hebben gekoppeld om gebruik te maken van het proefabonnement. Die heb ik niet, dus helaas nog geen gebruikerservaringen op games.blog.
 • Sony raadt aan om je PS4 via een kabel met het internet te verbinden. In theorie werkt PlayStation Now ook met Wi-Fi, maar waarschijnlijk is de beeldkwaliteit dan een stuk minder.

Lego Star Wars: The Force Awakens trailer gelekt

Kijken op YouTube
De trailer voor Lego Star Wars: The Force Awakens is per ongeluk te vroeg gelekt. Geen schokkend nieuws, maar toch leuk. Lego Star Wars was in 2005 Traveller’s Tales’ allereerste Lego-spel en meteen een grote hit dankzij de schattige humor. Dat is in deze trailer (een nauwkeurige remake van de eerste trailer voor The Force Awakens) gelukkig niet anders. Die “BB on board” bumpersticker wordt vast populair onder hippe Star Wars-ouders.

 • Omdat hij is gelekt weet ik niet zeker hoe lang deze trailer online blijft staan. We zullen zien.
 • Volgens een beschrijving op de Xbox Games Store bevat Lego Star Wars: The Force Awakens ook exclusieve bonus-content die het gat overbrugt tussen Episode VI en Episode VII. Spannend!
 • Lego Star Wars: The Force Awakens verschijnt op 28 juni voor 3DS, PlayStation 3, PlayStation 4, Vita, Wii U, pc, Xbox 360 en XBox One.
 • Update: Filmpje vervangen door de officiële, superscherpe, extra lange trailer met nóg meer grappen. Zo vet. Ik was bijna vergeten hoe leuk de Lego-spellen kunnen zijn als ze gaan over een film die je ook echt hebt gezien.
 • Update 2: Ondertussen heeft Sony aangekondigd dat het “Phantom Limb Level Pack” (waarschijnlijk dat verhaal tussen Episodes VI en VII – aan de naam te horen zal het wel gaan over Luke Skywalker’s afgehakte hand) als eerste beschikbaar komt voor PS3- en PS4-spelers. Altijd jammer als de DLC van een multiplatform spel toch weer exclusief moet zijn, maar het is gelukkig maar tijdelijk.

Trailer: Platinum’s Teenage Mutant Ninja Turtles

Kijken op YouTube
Oh wow, dit ziet er beter uit dan verwacht. In stilstaande screenshots maakte Platinum’s versie van Teenage Mutant Ninja Turtles niet zo’n goede indruk, maar in beweging is het spectaculair. Al die kleine details, de lichteffecten… dit is beter dan de oude tekenfilms! Geen idee op welke versie van de Turtles dit nu precies is gebaseerd, maar ik wil het.

Teenage Mutant Ninja Turtles: Mutants in Manhattan verschijnt deze zomer voor pc, PS3, PS4, Xbox 360 en Xbox One.

Neo-games.blog forum

Harmonix’ Amplitude komt terug op 5 januari

amplitudejan5
Het vervolg op Amplitude (of is het een remake?) verschijnt op 5 januari voor PS4 en PS3. Het origineel was in 2003 geen commercieel succes, maar wel geliefd onder recensenten en een handjevol fijnproevers. Het was ook dankzij dat spel dat accessoire-fabrikant RedOctane een paar jaar later bij Harmonix aanklopte om Guitar Hero te maken voor hun plastic gitaar-controller.

Nu muziekspellen een populair genre zijn mag Amplitude dus in de herkansing. Het spel speelt ongeveer zoals Guitar Hero, maar dan met een gewone DualShock-controller. De soundtrack is ook anders: electro en trance in plaats van gitaarmuziek. De meeste namen op de tracklist zeggen mij niets, maar de trailer klinkt niet verkeerd. Niet iets wat ik thuis zou opzetten, maar wel erg geschikt om in een hypnotische trance te komen terwijl je over Amplitude’s supersonische snelwegen glijdt.

 • De merknaam Amplitude is nog steeds in bezit van Sony, vandaar dit nieuwe spel niet verschijnt op andere (spel)computers.