Categorie: "indie games"

Sfeervolle indiegame Pode aangekondigd

Kijken op YouTube
Graag jullie aandacht voor dit mysterieuze spel uit Noorwegen. Pode gaat over een vallende ster die neerstort op aarde. Hij sluit vriendschap met een rotsblok, en samen verkennen ze de binnenkant van een mysterieuze berg. Ze hebben allebei speciale krachten, die ze gebruiken om de slapende berg langzaam tot leven te wekken.

Pode is een co-op avonturenspel voor 2 personen, al komt er ook een manier om in je eentje te spelen. Het ziet er erg mooi uit, vooral als Bulder en Glo hun speciale krachten gebruiken om overal planten te laten groeien.

Pode verschijnt later dit jaar in ieder geval voor de Nintendo Switch, en waarschijnlijk ook voor één of meer andere (spel)computers.

Neo-games.blog forum

Een biljartspel voor mensen die niet van biljart houden

Kijken op YouTube
Biljartspellen zijn normaal gesproken niet echt mijn ding, maar voor deze maak ik graag een uitzondering. Pool Panic noemt zichzelf “the world’s least realistic pool simulator,” en daar zouden ze best eens gelijk in kunnen hebben. Het is een maf spel waarin levende biljartballen over de hele wereld reizen terwijl ze door zwevende biljartkeuen in allerlei gaten worden getikt. Speel potjes pool in de woestijn, op de top van een berg, in een museum of op een piratenschip. Je kunt Pool Panic uiteraard tegen andere mensen spelen, maar er is ook een uitgebreide singleplayer campagne met meer dan 100 levels. Er zijn zelfs eindbazen! Zoals een spin die valsspeelt door acht ballen tegelijk te besturen.

Pool Panic verschijnt later dit jaar voor pc en Ninteno Switch.

Neo-games.blog forum

Metroidvania roguelike Dead Cells naar alle spelcomputers

Kijken op YouTube
Het leuke van moderne roguelikes is dat het soms voelt alsof je de ontwerpers te slim af bent. Rogue Legacy en Binding of Isaac zijn misschien niet zo verfijnd als traditionele actiespellen, maar als je de power-ups slim combineert kun je wel een hittezoekende ring van laservuur creëren die alle eindbazen in één klap verbrijzelt. Dat geeft een kick waar maar weinig andere spellen aan kunnen tippen.

Dead Cells is anders. Op papier is dit de zoveelste roguelike (een willekeurig gegenereerd kasteel vol verborgen wapens en powers-ups… die je allemaal weer verliest zodra je doodgaat), maar als je alle positieve recensies mag geloven is deze wél zo verfijnd als een traditioneel actiespel. De besturing is snel en nauwkeurig (een soort kruising tussen de acrobatiek van Prince of Persia en de gevechten van Castlevania), en er zijn geen superwapens waarmee je het spel kunt breken. Je kunt alleen winnen door veel te oefenen en langzaam steeds beter te worden. Geen trucjes en shortcuts, maar een ouderwetse uitdaging.

Op de pc heeft Dead Cells al duizenden fans, en later dit jaar komt het spel ook naar PlayStation 4, Switch en Xbox One.

Neo-games.blog forum

Indiegame The Messenger lijkt op Ninja Gaiden met tijdreizen

Kijken op YouTube
Wat als Ninja Gaiden voor de NES geen simpel actiespel was, maar een uitgebreide open wereld vol puzzels en geheimen? The Messenger begint weliswaar als een lineair 8-bit spelletje dat bijna precies hetzelfde speelt als Ninja Gaiden, maar halverwege ontdekt de ninja een manier om naar de toekomst te reizen… naar een 16-bit vervolg op zijn eigen spel waarin alle levels met elkaar zijn verbonden. Ondertussen verzamelt hij ook steeds meer vaardigheden (een double jump, een grappling hook, een Ninja Gaiden-achtige wall climb) om nieuwe gebieden te bereiken. Het klinkt allemaal erg veelbelovend, en volgens gamesjournalist en retrogames-kenner Jeremy Parish is The Messenger hard op weg om echt een Heel Goed Spel te worden. Hij noemt de besturing nóg beter dan de echte Ninja Gaiden, en vergelijkt de ambitieuze structuur van het spel met de populaire indiegame Shovel Knight. Eentje om in de gaten te houden!

The Messenger verschijnt later dit jaar voor pc en minimaal één spelcomputer. (Nog niet bekend welke).

Neo-games.blog forum

Tobu Tobu Girl is een nieuw spel voor de Game Boy

tobutobugirl
Kleine ontwikkelaars brengen wel vaker nieuwe spellen uit voor oude spelcomputers (zie bijvoorbeeld Battle Kid voor de NES (2010) of Paprium voor de Mega Drive (2017)), maar voor de Game Boy heb ik ze nog niet eerder gezien. Nintendo’s eerste handheld was nog primitiever dan de NES, maar blijkbaar zijn er toch ontwikkelaars die dat juist als een uitdaging zien.

Tobu Tobu Girl is een heel simpel spelletje zoals je ongetwijfeld ook weleens hebt gespeeld op je smartphone. Klim eindeloos omhoog door steeds op de hoofden van vijanden te stuiteren. Niet erg ambitieus, maar die authentieke Game Boy-graphics geven het wel een charmant sfeertje. Dat vonden blijkbaar meer mensen, want de fysieke spelcassette (met handleiding en fraai doosje) was binnen no time uitverkocht. (Eventueel kun je je abonneren op de nieuwsbrief om op de hoogte gehouden te worden van de tweede oplage). Gelukkig is de ROM ook gewoon gratis te downloaden. Start hem op in een emulator en waan je weer even in 1990.

Gameplay-trailer na de klik. Goede soundtrack ook wel.

Nieuwe trailer indiegame Narita Boy

Kijken op YouTube
We wisten al dat Narita Boy er mooi uitzag, en dankzij deze nieuwe trailer weten we nu ook hoe het ongeveer speelt. Een vette beat ‘em up met een paar gewelddadige scenes.

Al krijg ik de indruk dat die gameplay misschien alleen geldt voor dit specifieke level. “Your fancy Techno Sword is useless in this world”, zegt de man aan het begin van het filmpje. Blijkbaar zijn er dus ook levels waarin Narita vecht met een zwaard. Of misschien is iedere wereld een eerbetoon aan een specifiek spelgenre?

Nu ja, hoe het ook zit, dit level ziet er prima uit. Het heeft alles wat je van een goede beat’em up verwacht: vette graphics, lekker gevarieerde aanvallen en veel verschillende vijanden. Dat belooft veel goeds voor de rest van het spel.

Narita Boy verschijnt eind 2018 in ieder geval voor de pc. Stretch goals om het spel ook naar spelcomputers te brengen zijn niet gehaald, maar wie weet wat er na die eerste release nog mogelijk is.

Neo-games.blog forum

Nieuwe spelbeelden ThatGameCompany’s Sky

Kijken op YouTube
Een nieuw spel van ThatGameCompany is altijd spannend. fl0w, hun eerste, was in al zijn simpelheid een van een van de verslavendste spelletjes tijdens de beginperiode van de PlayStation 3. Opvolger Flower (waarin je bloemblaadjes door natuurlandschappen blaast) was misschien een beetje saai, maar wel een volstrekt unieke ervaring. En hun derde spel Journey is een moderne klassieker. Een eenzame wandeling door de woestijn die uiteindelijk symbool blijkt te staan voor… nou ja, dat moet je zelf maar ervaren. (En nee, het is géén saaie walking simulator. Er zijn puzzels en geheimen en een bijzondere besturing waardoor je poppetje als het ware ‘surft’ over het zand).

Hun nieuwe spel heet Sky en heeft op het eerste gezicht veel weg van Journey. Weer een poppetje in een rode cape dat op reis gaat in een mysterieus landschap. (Al is het deze keer niet in een woestijn, maar hoog in de lucht tussen de wolken). Het belangrijkste verschil is dat ThatGameCompany nu de nadruk legt op multiplayer. In Journey kwam je soms ook wel andere spelers tegen, maar dat was eigenlijk alleen voor de gezelligheid. In Sky hebben de poppetjes elkaar nodig om puzzels op te lossen en gevaren te overwinnen. Dat wordt vast weer een bijzondere ervaring.

Sky verschijnt eerst als tijdelijke exclusive voor iPhone en iPad (releasedatum nog niet bekend), maar daarna waarschijnlijk ook voor alle andere (spel)computers.

Neo-games.blog forum

Indiegame The Gardens Between naar PS4

Kijken op YouTube
Wat ziet dit er mooi uit! Ik heb dit spel blijkbaar over het hoofd gezien toen het een paar maanden geleden werd aangekondigd voor de pc, maar nu staat The Gardens Between definitief op mijn radar. Twee kinderen verkennen mysterieuze eilanden waarop de tijd soms achteruit loopt. Het is alsof je een reeks surrealistische schilderijen tot leven ziet komen.

The Gardens Between verschijnt volgend jaar voor Mac, pc, en PlayStation 4.

Neo-games.blog forum

Spelunky 2 aangekondigd

Kijken op YouTube
Huh? Een vervolg op Spelunky? Maar dat spel was toch al perfect? Een eindeloos herspeelbare platformer die iedere keer anders is en waarin je steeds weer nieuwe geheimen ontdekt. Wat kan een vervolg daar nog aan toevoegen? De eerste trailer bevat nog geen echte spelbeelden, dus wat Spelunky 2 precies inhoudt blijft voorlopig een verrassing.

Spelunky 2 verschijnt eerst voor pc en PlayStation 4, en later waarschijnlijk ook voor alle andere spelcomputers.

Neo-games.blog forum

Eerste trailer Amanita Design’s Chuchel

Kijken op YouTube
Ontwikkelstudio Amanita Design (Machinarium, Samorost, Botanicula) wil je aan het lachen maken. Hun nieuwe spel Chuchel is nog steeds een point-and-click adventure, maar dan wel eentje waarin alles draait om grappige situaties. Zelfs de puzzels, normaal het belangrijkste spelelement bij Amanita, zijn sterk vereenvoudigd omdat lang vastzitten de vaart uit het verhaal zou halen. Zelf omschrijven ze het als een crossover tussen videogame en animatiefilm.

Goed idee? Slecht idee? Ik ben voorzichtig optimistich omdat A:Amanita tot nu toe nog nooit een slecht spel heeft gemaakt, en B: de eerste trailer er inderdaad grappig uitziet.

Chuchel verschijnt begin 2018 voor Android, iOS, Mac, en pc. Er zijn nog geen plannen voor een console-versie.

Neo-games.blog forum