Categorie: "3ds"

Gebroken controlsticks dankzij Super Smash Bros 3DS?

thumbstick0
Doe alsjeblieft voorzichtig met die demo’s voor Super Smash Bros. for 3DS. Er komen uit Japan berichten binnen over gesneuvelde analoge schuifknoppen. In hun enthousiasme zetten sommige spelers blijkbaar iets te veel kracht met hun linkerduim. De onverwoestbare controlsticks van de GameCube-controller konden dat makkelijk hebben, maar houd er dus rekening mee dat de 3DS iets gevoeliger is.

Een handjevol foto’s zijn natuurlijk nog geen reden voor paniek, maar het is wel frappant dat deze allemaal precies zijn gebroken tijdens potjes Smash. Het schijnt in de meeste gevallen te gaan om het eerste model van de 3DS (wellicht is de XL steviger?), dus doe extra voorzichtig als je die hebt.

Speed Mario Bros. is Mario op dubbele snelheid

speedmariobros
Check deze bonusgame in Ultimate NES Remix voor de 3DS. Speed Mario Bros. is een exacte kopie van het originele Super Mario Bros., alleen draait het hele spel op dubbele snelheid. Mario loopt sneller, de vijanden gaan sneller, de klok tikt sneller, en de muziek wordt versneld afgespeeld. Het ziet er hectisch uit, al merkte ik tijdens het bekijken van dit filmpje ook dat de nieuwe snelheid verrassend snel went. Na een paar minuten viel het eigenlijk al bijna niet meer op. Misschien wordt dit wel het Nieuwe Normaal en vinden we de gewone Super Mario Bros. straks tergend langzaam.

 • Ultimate NES Remix is volgens Nintendo een compilatie van de beste uitdagingen en remixes uit NES Remix 1 & 2 voor de Wii U. Als je die al hebt gespeeld is er dus weinig reden om deze ook aan te schaffen.
 • Hoe leuk het ook is dat dit bestaat, eigenlijk had Nintendo voor de 3DS natuurlijk gewoon Ultimate Game Boy Remix moeten maken. Toffe uitdagingen in de beste Game Boy-spellen en Speed Mario Land als bonusgame? Ik zou het kopen!
 • Ultimate NES Remix is in Europa te koop vanaf 11 november.

Duck Hunt-hond in nieuwe Super Smash Bros.

duckhuntdog
Vaste bezoekers weten dat Smash Bros. niet echt aan mij besteed is, maar zelfs ik werd vrolijk van dit filmpje. De hond uit Duck Hunt als speelbaar personage! Hoe briljant is dat? Steeds als je denkt dat het Nintendo-universum nu écht is leeggeplunderd, weet regisseur Masahiro Sakurai toch weer ergens een vergeten held vandaan te plukken.

En wat een held! Ik vermoed dat deze hond in de jaren ’80 verantwoordelijk was voor meer verkochte spelcomputers dan Mario. Zo ging het in ieder geval bij mij: SMB zag er wel aardig uit, maar pas toen ik tijdens een probeersessie in de speelgoedwinkel werd uitgelachen door de hond wist ik zeker dat de NES dat jaar mijn verjaardagskado moest worden. (Eenmaal thuis ontdekte ik al snel dat Mario véél leuker was dan Duck Hunt, maar zonder deze hond was ik daar dus nooit achter gekomen).

Luigi’s Mansion 2-ontwikkelaar werkte aan een Metroid

metroidart0
“Yes that is real. That’s the first I’d actually seen of that concept art, but a prototype was made before being shelved in favor of Luigi’s Mansion 2. It was about as bare-bones as it gets, but it was still pretty fun.”

Drie tekeningen uit het portfolio van illustrator Nelson Dedos Garcia. Nelson werkte tot voor kort bij gamestudio Next Level en beweert dat deze tekeningen horen bij een geschrapt Metroid-spel voor de 3DS. Gamesite Destructoid besloot navraag te doen bij Next Level en kwam terug met het bovenstaande citaat. Er bestond dus inderdaad een prototype voor Metroid 3DS, maar Nintendo gaf uiteindelijk voorrang aan de ontwikkeling van Luigi’s Mansion 2.

Nieuwe trailer Mighty No. 9

mightyno9tgstrailer
Nieuwe trailer voor Mighty No. 9. Ik dacht dat alle Mega Man-fans zich op dit spel verheugden, maar er verschijnen nu toch steeds vaker negatieve reacties. (Bijvoorbeeld in de YouTube-commentaren onder deze trailer). Mensen klagen over de graphics, over de muziek, over de eindbazen en over de nieuwe dash-aanval. Sommige voormalige fans hebben zelfs spijt van hun Kickstarter-donaties.

Het grootste probleem is denk ik dat Keiji Inafune trailers maakt met ongepolijste alpha- en beta-versies van het spel. Dat doet haast geen enkele ontwikkelaar, omdat de meeste mensen niet begrijpen hoezeer het uiterlijk van een spel kan veranderen tijdens het programmeren. Ik bedoel: niet alle Mega Man-spellen waren even goed, maar door de jaren heen zijn de graphics altijd dik in orde geweest. Mighty No. 9 oogt nu misschien nog kaal en overbelicht, maar ik heb er wel vertrouwen dat ook dit spel er over een paar maanden piekfijn uitziet. De dash-aanval is inderdaad anders dan je gewend bent, maar de manier waarop Inafune het in dit interview beschrijft klinkt toch echt interessant: een riskante aanval die het spel sneller maakt en waarmee Beck – als het lukt – een beetje levensenergie kan terugwinnen. Noem me naïef, maar ik blijf optimistisch.

New Nintendo 3DS aangekondigd

newnintendo3ds
Trek je portemonnee maar weer, Nintendo heeft een nieuwe versie van de 3DS aangekondigd. En in tegenstelling tot de XL en de 2DS is dit niet gewoon dezelfde handheld in een nieuw jasje. Alle veranderingen op een rijtje:

 • Een tweede analoge controlstick. Een stuk kleiner dan de normale schuifknop (het is dat kleine stompje boven de ABYX-knoppen), maar toch: dit is de eerste 3DS waarop je Monster Hunter 3 kunt spelen zonder een Circle Pad Pro-accessoire.
 • Vier schouderknoppen in plaats van twee. Ook daar heb je dus geen CPP meer voor nodig.
 • De grootste verandering: de New Nintendo 3DS heeft een krachtigere CPU. Dit betekent bijvoorbeeld dat het hoofdmenu een stuk sneller reageert, maar ook dat spellen die gebruik maken van de extra rekenkracht er mooier uitzien. De eerste game die alleen werkt op deze nieuwe versie van de 3DS is al aangekondigd: een port van het Wii-spel Xenoblade Chronicles
 • De batterij gaat bijna twee keer zo lang mee: tot wel 6 uur op de kleine New Nintendo 3DS en maximaal 7 uur op de XL-versie.
 • De kijkhoek van het bovenste scherm is drastisch verbeterd. De camera houdt nu in de gaten waar je gezicht zich bevindt en past het 3D-effect daar automatisch op aan. Klinkt als tovenarij, maar het schijnt echt te werken.
 • En speaking of de camera: die meet nu ook de hoeveelheid licht in je omgeving, zodat hij de helderheid van het scherm automatisch kan aanpassen. Zo gaat de batterij nóg langer mee.
 • De browser ondersteunt nu ook HTML5.
 • Downloadbare thema’s om het hoofdmenu op te leuken.
 • Een ingebouwde NFC-ontvanger voor communicatie met Nintendo’s Amiibo-poppetjes.
 • Een vervangbaar omhulsel. De buitenste laag plastic kan los, zodat je er omhulsels in een ander kleurtje of met een leuke opdruk op kunt klikken. Zoiets had Nintendo een paar jaar geleden ook bedacht voor de Game Boy Advance Micro, alleen kwamen de vervangende hoesjes toen nooit naar Europa. Wordt ons continent deze keer niet overgeslagen?
 • Stiekem de leukste verandering: op het kleine model hebben de ABYX-knoppen precies dezelfde kleuren als de actieknoppen op de oude SNES-controller. Nostalgie!

Mighty No. 9 + Azure Striker Gunvolt = Mighty Gunvolt

mightygunvolt
Ah wat schattig: Mighty No. 9 en Azure Striker Gunvolt hebben een kindje gekregen. Comcept en IntiCreates hebben samen een gratis downloadbaar spelletje gemaakt met daarin de hoofdrolspelers uit allebei hun spellen. Het lijkt veel (echt heel veel) op een klassieke 8-bit Mega Man, maar dat is voor de doelgroep vast geen bezwaar.

Dus, samenvattend:

 • Mighty No. 9 is een nieuw spel van Mega Man-bedenker Keiji Inafune (en zijn pas opgerichte studio Comcept). Het gaat net als Mega Man over een blauwe robot die de wapens van verslagen eindbazen kopieert. Als alles goed gaat verschijnt Mighty No. 9 volgend jaar op zowat iedere denkbare spelcomputer.
 • Azure Striker Gunvolt is een spel van IntiCreates (de studio achter de Mega Man Zero-spellen) dat verdacht veel lijkt op een nieuwe Mega Man Zero. Het spel is al te koop in Japan en komt later deze maand ook uit in Amerika. Europa moet helaas nog iets langer wachten. Azure Striker Gunvolt verschijnt exclusief voor de 3DS.
 • Mighty Gunvolt is dus een combinatie van bovenstaande spellen, maar dan met retro-graphics. Het is een tussendoortje met 5 korte levels, maar wat ziet de trailer er leuk uit. Iedereen die Azure Striker Gunvolt koopt mag dit spel er gratis bij downloaden. (Ook deze is dus exclusief voor de 3DS).

Level 5′s Fantasy Life heeft een Europese releasedatum

fantasylife
Het is zover. We wachten er al op sinds 2009 en vandaag kondigde Nintendo eindelijk een Europese releasedatum aan voor Fantasy Life. Dit is het spel dat wordt omschreven als een kruising tussen Final Fantasy en Animal Crossing. Een spel waarin je meubels verzamelt en vriendschap sluit met je buren, maar waarin ook een wereld bestaat buiten de dorpsgrenzen. Volgens het persbericht “een enorme wereld met droge woestijnen, besneeuwde berghellingen, grotten vol piraten en meer.” In Japan was Fantasy Life al een grote hit, en binnenkort kunnen wij dus ook op avontuur.

Verander je 3DS in een kat met dit hoesje

nyan
Op de vrolijke gamingblog van Tiny Cartridge komen dagelijks nieuwe beschermhoesjes voorbij voor je 3DS of PS Vita, maar ze zijn altijd lelijk en onpraktisch. Behalve dan dit kattenhoesje van Cyber Gadget. Deze is alleen onpraktisch. Ik bedoel: een 3DS-hoesje dat de cameralenzen gebruikt als ogen voor een gezicht is niet nieuw, maar dit is wel de eerste waarop dat gezicht ook oren heeft. En snorharen. En een schattig neusje. Ik ben nog nooit zo vrolijk geworden van een foto van een 3DS.

De hoes is gemaakt van siliconenrubber, zodat je favoriete handheld ook nog knuffelzacht wordt. En ja okee: die smalle verbindingsstukjes scheuren waarschijnlijk al na een dag en die oren houden het vast ook geen week vol, maar voor zolang het duurt ziet je 3DS er wel superrrrschattig uit.

De hoesjes zijn vanaf volgende week te koop in Japan, voor omgerekend ongeveer 12 euro per stuk. Webwinkel Amazon verkoopt ze ook, al weet ik niet precies wat dan de verzendkosten naar Europa zijn.

Mutant Mudds-ontwikkelaar onthult Xeodrifter voor 3DS

xeodrifter

Screenshots bekijken op een website? Dat is zó 2013. Ontwikkelaar Renegade Kid zet gewoon een QR-code online waarmee fans de eerste afbeelding van Xeodrifter rechtstreeks kunnen downloaden naar hun 3DS. Houd in het hoofdmenu L en R ingedrukt om de camera op te starten. Klik daarna op het QR-symbooltje om te scannen.

Volgens mij is Renegade Kid (onder liefhebbers vooral bekend van het downloadbare spelletje Mutant Mudds) de laatste 3DS-ontwikkelaar die zich nog steeds druk maakt om het stereoscopische 3D-effect. Bij andere spellen wordt er nauwelijks meer over gerept, maar bedenker Jools Watsham vond het belangrijk genoeg om zijn spel op deze manier te presenteren. Xeodrifter is een Metroid-achtig avonturenspel met schattige pixelgraphics. Op je computermonitor stelt het weinig voor (zie screenshot hieronder), maar op de 3DS is het kijkdoos-effect best indrukwekkend. Leuk ook hoe de vijanden en de rare “bubbelplanten” rechtstreeks verwijzen naar Metroid. Eerste indruk: dit ziet eruit als een spel waar Samus-fans een hoop plezier aan gaan beleven.