Categorie: "3ds"

Nintendo stopt met Club Nintendo sterrencatalogus

clubnintendo
Club Nintendo houdt ermee op. Het beloningsprogramma wordt in de loop van dit jaar geleidelijk afgebouwd. Al vanaf 1 april zitten er geen nieuwe kraskaarten meer bij spellen + accessoires, en op 30 september wordt de sterrencatalogus voorgoed gesloten. Zorg dus dat je je laatste sterren voor die datum hebt ingewisseld.

Jammer dat het stopt, al was Club Nintendo eigenlijk al een tijdje over zijn hoogtepunt heen. In de beginperiode stonden er regelmatig spellen en zelfs complete spelcomputers (GameCubes en GameBoy Advances) in de catalogus, maar de laatste jaren trof je vooral standbeeldjes, sleutelhangers en andere prullaria. De sterren kregen bovendien een uiterste houdbaarheidsdatum, zodat het moeilijker werd om te sparen voor dure cadeaus.

  • Toch mag ik niet klagen. De afgelopen 13 jaar verzamelde ik 4 spellen, een paar poppetjes, stickervellen, retro-notitieblokken, en een toffe Animal Crossing-poster. Allemaal gratis! Bedankt Nintendo.
  • De beste manier om je sterren op te maken, is nu waarschijnlijk door ze in te wisselen voor eShop-punten. 4000 Sterren = 1000 Nintendo Points. Oeps, bezoeker Micha wees me erop dat die punten alleen bruikbaar zijn in het Wii Winkelkanaal en de DSi Shop. Dus niet in de eShop. Jammer! Dan maar hopen dat Nintendo dit jaar nog een paar supergeweldige cadeaus toevoegt aan de sterrencatalogus.
  • Later dit jaar lanceert Nintendo een nieuw loyaliteitsprogramma. Details zijn nog niet bekend, maar iedereen die zich in de beginperiode aanmeldt krijgt sowieso een gratis exemplaar van het langverwachte animatieprogramma Flipnote Studio 3D.

Neo-games.blog forum

Majora’s Mask graphics: Nintendo 64 vs. 3DS

mm3d
YouTuber Master0fHyrule zette het oorspronkelijke introfilmpje van Majora’s Mask naast de vernieuwde versie uit de 3DS-remake. Het verschil is groter dan ik dacht! In mijn herinnering zag het N64-spel (met extra details dankzij het dure Expansion Pack!) er al behoorlijk goed uit, maar nu ik het terugzie zijn de graphics toch wel verouderd. Waren spellen in het jaar 2000 echt zo hoekig en flets?

The Legend of Zelda: Majora’s Mask 3D is te koop vanaf 13 februari. Het spel werkt op alle versies van de 3DS, maar alleen op de New Nintendo 3DS heb je volledige controle over de camera dankzij het aanraakgevoelige stompje. Ook het richten van bepaalde wapens door de hele 3DS te bewegen (wat al erg fijn werkte in Ocarina of Time 3D), gaat beter op de vernieuwde handheld omdat het 3D-effect nu intact blijft als het scherm beweegt.

Nintendo’s nieuwste platformheld: Box Boy

boxboy
Dus blijkbaar maakt Nintendo tegenwoordig ook kleine indie-platformers met minimalistische graphics? Deze trailer verscheen gisteren op hun Japanse YouTube-kanaal. Het spel heet ハコボーイ!, wat letterlijk vertaalt als “Box Boy”. Meer informatie is er niet, maar de trailer spreekt eigenlijk wel voor zich.

Box Boy is een platformspel met een gimmick, zoals ze vroeger vaak voorbij kwamen in onze online spelletjes-rubriek. In dit geval is de hoofdrolspeler een vierkante doos, die puzzels oplost door nog meer dozen te maken. Het begint eenvoudig (een muur is te hoog om overheen te springen, dus gebruikt Box Boy een doos als opstapje), maar in de loop van de trailer worden de puzzels steeds slimmer.

Box Boy is afkomstig van HAL Laboratory, bekend van Kirby en de Super Smash Bros.-serie. Het spel is nu te koop in Japan voor 630 Yen (ongeveer viereneenhalve euro). Niemand weet of er plannen zijn om dit naar Europa te brengen, maar ik hoop van wel! Een nieuwe platformer van Nintendo is altijd goed nieuws.

Pokémon Shuffle: free-to-play puzzelen op de 3DS

pokemonshuffle

Trailer voor Pokémon Shuffle. Dit spel, dat volgende maand uitkomt voor de 3DS, is Nintendo’s meest agressieve free-to-play titel tot nu toe. Het spel zelf is gratis, maar het doet dat ding waarbij je moeten wachten om verder te mogen spelen. Tenzij je voor echt geld hartjes koopt in de eShop, dan mag je meteen verder. Die hartjes zijn niet eens levens, maar gewoon beurten. Ieder level dat je speelt kost sowieso één hartje, of je nu wint of verliest.

Ik weet ook wel dat wachten inmiddels een algemeen geaccepteerd spelmechanisme is. De generatie gamers die opgegroeide met smartphones weet waarschijnlijk niet beter. Bovendien is Pokémon Shuffle gewoon een Bejeweled-kloon waar ik totaal geen interesse in heb. Ik weet dus niet zo goed waarom het bestaan van dit spel me irriteert, maar op een of andere zit het me toch niet lekker dat Nintendo hiermee bezig is. In combinatie met alle aandacht voor de Amiibo-poppetjes was dit de eerst Nintendo Direct waar ik niet blij van werd. Nog veel meer dan bij alle casual spellen in het Wii-tijdperk, had ik bij dit fragment het gevoel dat ik opeens niet meer bij de doelgroep hoorde.

Nieuwe trailer + releasedatum Majora’s Mask 3D

majorasmaskedition3dsxl
Alweer zo’n bevreemdende trailer voor Majora’s Mask 3D. Veel nieuwe fans zal het spel hier wel niet mee winnen, maar het filmpje vangt wel perfect de sfeer van dit rare avontuur. Het hele spel voelt als een koortsdroom waarin alles net even anders is dan je gewend bent van Zelda. Het was een van mijn favoriete ervaringen op de Nintendo 64 en ik kan absoluut niet wachten om het opnieuw te beleven op de 3DS. De verbeterde graphics zien er weer goed uit!

En inmiddels hebben we dus ook een releasedatum. Vanaf 13 februari ligt het spel in de winkel. Eventueel ook als bundel met een goudkleurige New Nintendo 3DS XL (zie afbeelding), maar dan loop je dus wel de poster en het speldje en het metalen doosje mis die je krijgt bij de Special Edition. Dat wordt moeilijk kiezen!

(Eigenlijk niet echt, want ik vind goud geen mooie kleur voor een handheld).

New Nintendo 3DS (XL) te koop vanaf 13 februari

newnintendo3ds
Amerikaanse gamers kregen vandaag slecht nieuws: in hun land lanceert Nintendo voorlopig alleen de XL-versie van de New Nintendo 3DS. Een rare beperking waar wij gelukkig geen last van hebben. NoE-directeur Satoru Shibata maakte vanmiddag bekend dat de New Nintendo 3DS én de New Nintendo 3DS XL vanaf 13 februari gewoon te koop zijn in Europa. De prijs is nog niet officieel bekend gemaakt, maar volgens een Italiaanse winkel wordt hij even duur als een gewone 3DS. €169,99 voor het kleine model en €199,99 voor een New Nintendo 3DS XL.

  • De New Nintendo 3DS heeft o.a. een verbeterd scherm met een grotere kijkhoek, een tweede analoge stick en een krachtigere CPU waardoor het hoofdmenu een stuk sneller reageert. Voor alle andere verbeteringen: zie dit bericht.
  • De consensus onder mensen die hem al hebben geprobeerd: het kleine model is deze keer het aantrekkelijkst. Hij is lichter, makkelijker mee te nemen en de schermpjes zijn 25% groter dan op de originele 3DS, waardoor het verschil met de XL niet meer zo groot is. (En misschien wel het belangrijkste: de kleine New Nintendo 3DS is ook de enige waarop de ABYX-knoppen weer dezelfde kleuren hebben als op de oude SNES-controller).
  • Houd er wel rekening mee dat de New Nintendo 3DS wordt verkocht zonder power adapter. Om hem op te laden zul je dus ook een losse stekker (à €8,99) moeten aanschaffen.

Puzzle & Dragons: Super Mario Bros. Edition naar 3DS

puzzledragons
Aandeelhouders willen dat Nintendo ook smartphone-spelletjes gaat ontwikkelen, waarop Shigeru Miyamoto doodleuk besluit om een populaire mobile game naar de 3DS te brengen. Niet eens in de eShop, maar als een volwaardige game in een doosje, bevrijd van alle free to play-elementen. Volgens Kotaku wilde Miyamoto er eerst niets van weten, maar gaf hij na één keer spelen meteen toestemming voor een speciale Super Mario-editie.

Puzzle & Dragons is momenteel dus al een grote hit onder Japanse smartphone-bezitters. Het spel ziet er op het onderste scherm uit als een standaard Match 3 puzzelspelletje (voor alle mobile gamers: een Candy Crush-kloon), maar de puzzels zijn gekoppeld aan een Pokémon-achtige RPG op het bovenste scherm. Je vecht tegen vijanden door gekleurde bolletjes te combineren, en gevangen vijanden kun je later weer inzetten als speciale super-aanvallen. En dat alles dus met bekende figuurtjes uit het Mario-universum.

Dit kan weleens héél erg verslavend worden.

Fans mogen vóór de release een New Nintendo 3DS kopen

newnintendo3dsambassador0
Heb jij de New Nintendo 3DS al besteld? Officieel heeft de verbeterde 3DS nog niet eens een releasedatum, maar Nintendo’s trouwste fans ontvingen vandaag een mailtje met een speciale aanbieding. Zij mochten nu al een gelimiteerde “ambassador edition” van de New Nintendo 3DS bestellen voor €199,99. De set bevat een oplaadstation (wordt normaal niet meegeleverd) en 2 exclusieve verwisselbare omhulsels. Al is de belangrijkste bonus natuurlijk dat je als een van de eerste Europeanen aan de slag gaat met met de New Nintendo 3DS. Terwijl gewone stervelingen nog wachten op de releasedatum geniet jij nu al van de verbeterde kijkhoek de snellere CPU!

Hoe de gelukkige fans zijn geselecteerd is niet helemaal duidelijk. Om in aanmerking te komen moet je sowieso al vóór de grote prijsdaling een 3DS hebben gekocht (je bent dan als het goed is in 2011 ook al beloond met 20 gratis Virtual Console-spelletjes), maar niet alle early adopters zijn vandaag gemaild. Er zijn blijkbaar nog meer criteria waar Nintendo niks over wil zeggen. Misschien moet je ook een thema hebben gedownload voor je 3DS? Dat zou verklaren waarom ik het mailtje niet heb gehad. Gelukkig wilde ik toch liever een New Nintendo 3DS XL met grote schermpjes.

Oud nieuws: Rusty’s Real Deal Baseball voor 3DS

rustyrealdeal
Dus ik scrollde vandaag door het games of the year 2014-lijstje van gamesjournalist Brandon Boyer, toen ik opeens een onbekend spel zag staan van mijn favoriete ontwikkelaar Nintendo. Rusty’s Real Deal Baseball is niet in Europa uitgebracht, maar verscheen in april voor de Amerikaanse eShop. Waarschijnlijk heb ik de recensies destijds gemist omdat de titel klinkt als een suffe honkbalsimulator, maar nu ik me er een beetje in heb verdiept klinkt Rusty’s Real Deal Baseball juist erg bijzonder.

Rusty was vroeger een beroemde honkbalspeler, maar nu is hij een gescheiden hond van middelbare leeftijd met een slecht lopende sportwinkel. Om wat extra geld in het laatje te brengen voor zijn 10 puppies besluit hij ook computerspelletjes in zijn assortiment op te nemen. Kleine honkbalgerelateerde minigames voor de “Nontendo 4DS”.

Rusty’s Real Deal Baseball is Nintendo eerste Free-To-Play spelletje. Het spel en de eerste minigame krijg je gratis, alle volgende spelcassettes koop je in Rusty’s winkel voor 4 dollar per stuk. Tenminste: dat is de standaardprijs. Het bijzondere aan dit spel is dat je ook kunt afdingen. Door met Rusty in discussie te gaan verdien je échte korting op je eShop-aankopen. De minigames schijnen leuk te zijn en Rusty’s trieste levensverhaal is ook de moeite waard. (Al weet je nooit of hij de waarheid spreekt of alleen maar medelijden wil opwekken als onderhandelingstechniek).

Zelf 3DS-thema’s ontwerpen met Collectible Badge Center

collectablebadgecenter
Wie heeft er weleens een thema gedownload voor zijn of haar 3DS? Via een geheime winkel,verstopt in de systeeminstellingen, kun je het menu een ander kleurtje geven, afbeeldingen toevoegen en de achtergrondmuziek veranderen. Sommige thema’s zien er best leuk uit, al vind ik €1,99 als zuinige Hollander natuurlijk veel te duur. (Eerlijk gezegd ben ik ook bang dat het toch al trage 3DS-menu er nóg langzamer van wordt).

Voor mij dus nog geen andere thema, maar als het ooit naar Europa komt wil ik Collectible Badge Center wel een kans geven. Met dit programma kunnen Japanse fans sinds deze week hun eigen thema’s ontwerpen. Je verzamelt stickers via een virtuele grijpautomaat, waarmee je vervolgens het menu mag versieren. De eerste 5 keer is de grijparm gratis. Daarna moet je een klein bedrag betalen, al kun je volgens Tiny Cartridge ook gratis muntjes verdienen met een minigame. Ik zou niet rusten voordat ik op die manier alle ouderwetse pixelstickers had verzameld.