Categorie: "3ds"

Spellen pre-downloaden op Wii U en 3DS

eshop
Stel je voor: je hebt je maandenlang op een spel verheugd. Op de releasedatum zit je klaar met cola en chips, je controller in de aanslag en dan… moet je eerst nog 10 gigabyte downloaden. Dat is niet leuk, dus introduceert Nintendo binnenkort pre-downloading: je downloadt het spel al vóór de release, zodat je op de grote dag meteen aan de slag kunt. (De software is uiteraard beveiligd zodat je pas kunt spelen vanaf de officiële releasedatum). Super Smash Bros. for Wii U is in december de eerste titel die fans kunnen pre-downloaden, maar Nintendo wil het bij meer spellen gaan aanbieden. Ook op de 3DS.

Nieuw is dit verschijnsel trouwens niet. PC-gamers doen al jaren aan pre-downloaden en Sony en Microsoft hebben de optie ook ingebouwd op hun nieuwe consoles. Nintendo heeft de neiging om dit soort vernieuwingen pas een generatie later over te nemen op hun spelcomputers, dus het is goed om te zien dat ze deze keer wel meteen meedoen.

Hieronder een filmpje van de krankzinnige 8-speler stand in Super Smash Bros. for Wii U.

Abstract racespel Proun naar 3DS

proun
Wacht, wat? Proun komt naar de 3DS? Die aankondiging had ik even gemist. (Dank aan Berend Jan voor de tip). Volgens bedenker Joost van Dongen verschijnt er nog dit jaar een nieuwe versie van zijn spel. Proun+ heeft 6 gloednieuwe banen (naast de 5 uit het oorspronkelijke spel) en de soundtrack is deze keer ingespeeld door echte muzikanten. Dat klinkt behoorlijk goed, zoals je hieronder kunt horen in de trailer.

Voor wie het nog niet kent: Proun is een abstract racespel, losjes gebaseerd op de schilderijen van Wassily Kandinsky. Als een zilveren kogel glij je door een fantasielandschap. Hoe beter je het doet, hoe sneller het spel gaat, totdat je nauwelijks tijd hebt om alle hindernissen te ontwijken.

Nieuwe trailer Shantae and the Pirate’s Curse

shantae
Bekijk hieronder de nieuwste trailer voor Shantae and The Pirate’s Curse op de 3DS. In Amerika kwam dit spel vandaag uit, en als je de recensies mag geloven is het de beste Shantae tot nu toe. Het vorige spel in de serie (Risky’s Revenge op DSiWare) was ook al erg goed, alleen een beetje kort. En precies dat probleem heeft ontwikkelaar WayForward aangepakt. Pirate’s Curse is een volwaardige Metroidvania met meer dan 10 uur aan gameplay plus talloze verborgen gebieden voor wie echt alles wil ontdekken.

Het is met 20 dollar een van de duurste eShop-spelletjes, maar daar staat tegenover dat het er verschrikkelijk mooi uitziet. Ouderwetse handgetekende pixel-art met supervloeiende animaties – dit is echt weer WayForward op z’n best.

  • Het slechte nieuws? Er is nog geen Europese releasedatum. WayForward kan alleen zeggen dat Pirate’s Curse hier “as soon as possible” wordt uitgebracht. Hopelijk nog dit jaar!
  • Er staat ook een Wii U-versie gepland, maar het is nog niet duidelijk (ook niet in Amerika) wanneer die precies verschijnt.

Shovel Knight volgende maand naar Europese eShop

shovelknighteu
“Hey Shovelonians! Believe it or not, we can finally confirm that Shovel Knight will be releasing in Europe and Australia in November for the Wii U and 3DS!! We are working on pinning down the exact day still, but the wait is almost over.”

Eindelijk! In Amerika is dit spel al sinds juni verkrijgbaar voor 3DS en Wii U, maar het lange wachten is nu echt bijna voorbij. De exacte datum is nog niet bekend, maar ergens in de maand november wordt Shovel Knight toegevoegd aan de Europese eShop. Volgens ontwikkelaar Yacht Club duurde het zo lang vanwege de vertaling en door de trage certificeringsprocessen van PEGI (leeftijdskeuring) en NoE (kwaliteitskeuring).

Shovel Knight is een ouderwets moeilijk platformspel dat elementen leent uit klassiekers als Duck Tales, Castlevania en Zelda II: The Adventure of Link. Het hele spel is uitgevoerd in een pixelige 8-bit stijl die er echt uitziet alsof je speelt op een NES (maar dan in breedbeeld en zonder knipperende sprites). In Amerika waren recensenten het er bijna allemaal over eens dat als Shovel Knight was verschenen in de jaren ’80, iedereen het zich nu zou herinneren als een van de grote klassiekers.

Eerste trailer Metroid-kloon Xeodrifter

xeodrifter2
Fans van Samus opgelet: dit nieuwe spel van Renegade Kid is nog net geen echte Metroid, maar het komt er wel heel dicht bij in de buurt. Xeodrifter gaat over een astronaut die op een onbekende planeet materialen zoekt om zijn ruimteschip te repareren. Onderweg ontmoet hij vreemde levensvormen en verzamelt hij upgrades voor zijn ruimtekostuum.

Het knappe is dat bedenker Jools Watsham niet echt een specifiek spel kopieert, maar dat de sfeer van Metroid toch heel erg over deze trailer hangt. Xeodrifter heeft op het eerste gezicht precies de juiste combinatie van buitenaardse grotten, vervreemdende muziek, en niet-agressieve vijanden die je het gevoel geven dat jij de indringer bent.

Releasedatum nog niet bekend, dus houd de 3DS eShop in de gaten.

De Nintendoficering van Monster Hunter 4: Ultimate

samusmonsterhunter
Jeetje Zero Suit Samus, wat heb je opeens een gigantisch groot armkanon. Dit is een niet meer zo geheim kostuum dat spelers kunnen vinden in Monster Hunter 4: Ultimate op de 3DS. In die serie heeft iedereen een overdreven groot zwaard of hakbijl, dus Samus zal zich vast prima thuisvoelen. Ik ben benieuwd of Ridley nu ook ergens rondzwerft als monster.

Samus is de zoveelste in een lange rij Nintendo-personages die een gastrol spelen in MH4U. Elders in het spel is ook een Link-kostuum verstopt (inclusief mastersword en Hyliaans schild), je kunt je Felynes verkleden als Mario of Luigi of zelfs als Sonic the Hedgehog, en meneer Resetti en Isabelle uit Animal Crossing kunnen mee op avontuur als grappige sidekicks. Je ziet het hieronder allemaal in een serie trailers en screenshots. Monster Hunter-fans worden hier vast erg blij van, al kreeg ik bij het eerste filmpje vooral heimwee naar Metroid. Wordt het niet weer eens tijd voor een nieuw buitenaards avonturenspel?

Gebroken controlsticks dankzij Super Smash Bros 3DS?

thumbstick0
Doe alsjeblieft voorzichtig met die demo’s voor Super Smash Bros. for 3DS. Er komen uit Japan berichten binnen over gesneuvelde analoge schuifknoppen. In hun enthousiasme zetten sommige spelers blijkbaar iets te veel kracht met hun linkerduim. De onverwoestbare controlsticks van de GameCube-controller konden dat makkelijk hebben, maar houd er dus rekening mee dat de 3DS iets gevoeliger is.

Een handjevol foto’s zijn natuurlijk nog geen reden voor paniek, maar het is wel frappant dat deze allemaal precies zijn gebroken tijdens potjes Smash. Het schijnt in de meeste gevallen te gaan om het eerste model van de 3DS (wellicht is de XL steviger?), dus doe extra voorzichtig als je die hebt.

Speed Mario Bros. is Mario op dubbele snelheid

speedmariobros
Check deze bonusgame in Ultimate NES Remix voor de 3DS. Speed Mario Bros. is een exacte kopie van het originele Super Mario Bros., alleen draait het hele spel op dubbele snelheid. Mario loopt sneller, de vijanden gaan sneller, de klok tikt sneller, en de muziek wordt versneld afgespeeld. Het ziet er hectisch uit, al merkte ik tijdens het bekijken van dit filmpje ook dat de nieuwe snelheid verrassend snel went. Na een paar minuten viel het eigenlijk al bijna niet meer op. Misschien wordt dit wel het Nieuwe Normaal en vinden we de gewone Super Mario Bros. straks tergend langzaam.

  • Ultimate NES Remix is volgens Nintendo een compilatie van de beste uitdagingen en remixes uit NES Remix 1 & 2 voor de Wii U. Als je die al hebt gespeeld is er dus weinig reden om deze ook aan te schaffen.
  • Hoe leuk het ook is dat dit bestaat, eigenlijk had Nintendo voor de 3DS natuurlijk gewoon Ultimate Game Boy Remix moeten maken. Toffe uitdagingen in de beste Game Boy-spellen en Speed Mario Land als bonusgame? Ik zou het kopen!
  • Ultimate NES Remix is in Europa te koop vanaf 11 november.

Duck Hunt-hond in nieuwe Super Smash Bros.

duckhuntdog
Vaste bezoekers weten dat Smash Bros. niet echt aan mij besteed is, maar zelfs ik werd vrolijk van dit filmpje. De hond uit Duck Hunt als speelbaar personage! Hoe briljant is dat? Steeds als je denkt dat het Nintendo-universum nu écht is leeggeplunderd, weet regisseur Masahiro Sakurai toch weer ergens een vergeten held vandaan te plukken.

En wat een held! Ik vermoed dat deze hond in de jaren ’80 verantwoordelijk was voor meer verkochte spelcomputers dan Mario. Zo ging het in ieder geval bij mij: SMB zag er wel aardig uit, maar pas toen ik tijdens een probeersessie in de speelgoedwinkel werd uitgelachen door de hond wist ik zeker dat de NES dat jaar mijn verjaardagskado moest worden. (Eenmaal thuis ontdekte ik al snel dat Mario véél leuker was dan Duck Hunt, maar zonder deze hond was ik daar dus nooit achter gekomen).

Luigi’s Mansion 2-ontwikkelaar werkte aan een Metroid

metroidart0
“Yes that is real. That’s the first I’d actually seen of that concept art, but a prototype was made before being shelved in favor of Luigi’s Mansion 2. It was about as bare-bones as it gets, but it was still pretty fun.”

Drie tekeningen uit het portfolio van illustrator Nelson Dedos Garcia. Nelson werkte tot voor kort bij gamestudio Next Level en beweert dat deze tekeningen horen bij een geschrapt Metroid-spel voor de 3DS. Gamesite Destructoid besloot navraag te doen bij Next Level en kwam terug met het bovenstaande citaat. Er bestond dus inderdaad een prototype voor Metroid 3DS, maar Nintendo gaf uiteindelijk voorrang aan de ontwikkeling van Luigi’s Mansion 2.