Categorie: "3ds"

Het 16-bit vervolg op Retro City Rampage

shakedownhawaii
He leuk, Retro City Rampage krijgt een vervolg. Het heet Shakedown Hawaii en speelt zich af 30 jaar na de gebeurtenissen in het eerste spel. De naamloze hoofdrolspeler is inmiddels bejaard, maar heeft  nog geen zin om met pensioen te gaan. Dus pakt hij zijn pistolen weer op om gewoon weer een nieuw misdaadimperium op te bouwen.

Het grootste nieuws is dat Shakedown Hawaii een consolegeneratie opschuift. Het eerste spel zag eruit als een primitieve Grand Theft Auto op de 8-bit NES, maar in dit vervolg zijn de graphics 16-bit zoals op de Super Nintendo. Explosies zijn groter, animaties vloeiender, en omgevingen kunnen deze keer ook echt kapot. De trailer duurt slechts 40 seconden, maar ziet er nu al uit als dikke pret.

Shakedown Hawaii komt volgend jaar in ieder geval naar PS4 en Vita, en volgens de maker ook naar pc en “Nintendo”. (3DS? Wii U? NX? We zullen zien.)

Help, de draaiknop van mijn 3DS is afgebroken

kapotte3ds
En ik speelde niet eens Smash Bros.! Dat spel staat op de 3DS bekend als knoppensloper, maar bij mij brak de draaiknop tijdens een potje Tri Force Heroes. Ik kan me niet voorstellen dat ik dankzij een Zelda-kerker extra ruw heb gespeeld. Het lijkt me eerder een geval van slijtage. Nu ik de knop van binnen kan bekijken ziet hij er ook wel erg breekbaar uit. Onder het rubberen laagje zat een flinterdun plastic schijfje (nu in 5 stukken gebroken) dat met een smal stokje vastzat aan de 3DS. Had zo’n kwetsbaar onderdeel niet beter van metaal gemaakt kunnen worden?

Maar wat nu? Een vervangende draaiknop is niet zo duur en zelf installeren schijnt eenvoudig te zijn, maar durf ik mijn 3DS echt open te schroeven? Of kan ik hem beter voor veel geld laten repareren door Nintendo’s eigen Technische Dienst, zodat het in ieder geval goed gebeurt? Of probeert het universum me duidelijk te maken dat ik alsnog een New Nintendo 3DS moet kopen? Genoeg om over na te denken. Vooral ook omdat ik Tri Force Heroes nog wel graag uit wil spelen.

Check de Japanse VC-versie van Pokémon Red

pokemondred
Het is natuurlijk leuk dat Pokémon Red, Blue en Yellow eindelijk naar de 3DS Virtual Console komen, maar heb je gezien wat Japanse fans allemaal krijgen? Daar verschijnt het spel niet alleen in de eShop, maar ook als nostalgisch pretpakket in echte winkels. Met een stickerboekje, een plattegrond van de spelwereld, een magneet in de vorm van een Game Boy-spelcassette en natuurlijk een downloadcode. Dat is pas echt een leuk verjaardagscadeau!

  • De 3DS-versies verschijnen precies op de dag (27 februari 2016) dat Pokémon 20 jaar bestaat.
  • Dit wordt de eerste keer dat Nintendo een oud spel aanpast voor de Virtual Console. Deze versie van Pokémon maakt gebruik van de draadloze verbinding in de 3DS zodat je Pokémon kunt ruilen met andere spelers. Net als vroeger op het schoolplein.

3DS Thema’s ontwerpen met Nintendo Badge Arcade

badgearcade
Aan de ene kant is Nintendo Badge Arcade een kwaadaardig stuk software. Een “gratis” spel waarin je met microtransacties een kans koopt om misschien iets te winnen. Voor een euro mag je 5 keer de in-game grijparm bedienen. Stickers die je opraapt zijn voor jou, maar als je 5 keer misgrijpt ben je dus nog steeds een euro kwijt. Bovendien weet je van tevoren niet op welke 5 plaatjes je kans maakt.

Aan de andere kant… die stickers zien er wél leuk uit. Je plakt ze op het Home-menu van je 3DS zodat die eruitziet als een scene uit Super Mario Bros. of Animal Crossing of een van de vele andere Nintendo-spellen. Het is een manier om je eigen thema samen te stellen. Wie wil dat nou niet?

  • Nintendo Badge Arcade bevat ook een “oefenmachine” waarop je iedere dag 5 gratis pogingen mag wagen. De prijs: een kans om één keer gratis te spelen in de échte Badge Arcade. (En dus misschien een sticker te winnen).
  • Aanstaande donderdag wordt er weer een Nintendo Direct uitgezonden (de eerste sinds het overlijden van Satoru Iwata), waarin we ongetwijfeld horen welke stickers er precies naar Europa komen. In de Japanse versie zijn er al meer dan 3000, maar die komen vast niet allemaal onze kant op.
  • Nintendo Badge Arcade is vanaf aanstaande vrijdag gratis beschikbaar voor alle 3DS-bezitters.

De online opties van Tri Force Heroes

zeldadress
“Shikata explains that the online mode will let you play with registered friends on your 3DS, but also with random players. For example, if you’re only playing with one other friend, you can fill the third slot with a random player.”

Nintendo hoopt nog steeds dat je Zelda: Tri Force Heroes zult spelen met 2 vrienden in dezelfde kamer (een paar speciale kostuums zijn ook alleen verkrijgbaar tijdens offline multiplayer), maar zo te horen is er eindelijk rekening gehouden met spelers die dat niet voor elkaar krijgen. Ik was bang dat de online opties beperkt zouden zijn, maar dit klinkt ideaal. Samenwerken met mensen uit je vriendenlijst als die online zijn, en anders met willekeurig geselecteerde andere spelers. Zelfs combinaties zijn mogelijk (2 vrienden + een willekeurige speler). Nintendo begint het te leren!

Het spel zelf ziet er ook steeds leuker uit. Ik dacht dat het gewoon een verzameling kerkers zou worden met standaard Zelda-thema’s, maar Tri Force Heroes heeft echt een eigen identiteit. Namelijk: mode. In de loop van het spel vindt Link steeds meer nieuwe outfits. Allemaal met speciale eigenschappen die helpen bij het oplossen van puzzels. Een beetje zoals de maskers in Majora’s Mask, maar dan met veel meer variatie.

Indiegame 1001 Spikes eindelijk naar Europa

1001spikes
Het heeft even geduurd, maar indiegame Aban Hawkins & the 1001 Spikes is sinds vandaag eindelijk verkrijgbaar in Europa. Voorlopig alleen voor 3DS en Wii U, maar ik ga ervan uit dat Xbox- en PS4-bezitters binnenkort ook goed nieuws krijgen. We wachten al anderhalf jaar (de Amerikaanse versie kwam uit in juni 2014), dus het werd ook wel een keer tijd.

1001 Spikes is een ultra moeilijke “masocore” platformer. Laat je niet foppen door de onschuldige 8-bit graphics; dit spel is genadeloos. De levels zijn weliswaar kort, maar zitten vol met het soort valstrikken dat je alleen overleeft met heel veel trial-and-error. Niet geschikt voor iedereen dus, maar onder de fans staat dit bekend als een van de betere spellen in het genre.

  • Overigens staat de pc-versie al wel sinds vorig jaar in de Europese Steam Store. Vijf euro goedkoper dan Nintendo’s eShop-versie. Hoe kan dat toch?

Mr. Resetti krijgt een Amiibo

resettiamiibo
Mr. Resetti heeft benen! In Animal Crossing spreekt hij me altijd toe vanuit een gat in de grond, dus ik kende Resetti alleen als bovenlichaam. Raar om hem nu opeens helemaal te zien. En dan ook nog met zo’n kalme gezichtsuitdrukking. Ik snap niet zo goed waarom het Amiibo-team niet gewoon Resetti’s beroemdste pose heeft gebruikt?

Zijn er eigenlijk games.blog-lezers die Animal Crossing: Happy Home Designer hebben gekocht? Ik heb de recensies een beetje gevolgd in de hoop dat er onder het meubel-schuiven ook een échte Animal Crossing zat verstopt, maar dat lijkt helaas niet het geval. Je ontmoet wel heel veel bekende dieren, maar het worden nooit buren met wie je een band kunt opbouwen. Jammer! Een bijbaan als interieurontwerper in de wereld van Animal Crossing leek me best leuk. Misschien kan Nintendo het als minigame verwerken in het volgende deel van de hoofdreeks.

Goedkope budgetreeks voor 3DS

nintendoselects Zes populaire 3DS-spellen worden binnenkort goedkoper. Nintendo kondigde vandaag aan dat hun budgetreeks “Nintendo Selects” wordt uitgebreid naar 3DS en 2DS. Vanaf 16 oktober krijgt de eerste lading spellen (hierboven afgebeeld) een permanente prijsdaling. De exacte prijzen zijn nog niet bekend, maar op Nintendo’s vorige spelcomputers was dat ongeveer de helft van de originele winkelprijs.

  • Best opvallend dat recente spellen als A Link Between Worlds (2013) en Yoshi’s New Island (2014) nu al worden afgeprijsd. Profiteer ervan, zou ik zeggen. Vooral ALBW is onmisbaar. Eindelijk weer een Zelda-avontuur waarin je hand niet de hele tijd wordt vastgehouden. Verken de wereldkaart in je eigen tempo en bepaal zelf in welke volgorde je de kerkers uitspeelt. Verplichte kost voor iedere 3DS-bezitter!
  • Zelf ga ik denk ik voor Star Fox 64 3D. Veertig euro vond ik altijd te duur voor een remake van een spel dat ik vroeger niet eens zo leuk vond, maar voor €20,- (als dat inderdaad de prijs wordt) wil ik hem nog wel een kans geven. ‘t Blijft toch Star Fox.

Volgende week gratis DLC voor Shovel Knight

shovel-knight-plague-of-shadows-expansion-detailed-142537591048
Shovel Knight krijgt volgende week een gratis uitbreidingspakket. In Plague of Shadows bestuur je Plague Knight, een van de lastigste eindbazen uit het reguliere spel. Plague Knight heeft geen schep, dus bekogelt hij vijanden met explosies flesjes. In tegenstelling tot Shovel Knight kan hij ook een dubbele sprong maken, zodat je nieuwe routes en geheime kamers kunt vinden in alle bestaande levels. Daarnaast bevat Plague of Shadows ook een paar gloednieuwe levels.

Deze DLC was een stretch goal in de Kickstarter-campagne van Shovel Knight, dus in principe komt Yacht Club Games gewoon een belofte na. Maar het is natuurlijk wel supersympathiek dat iedereen – ook spelers die de Kickstarter niet hebben gesteund – het uitbreidingspakket gratis mag downloaden.

Plague of Shadows is vanaf 17 september verkrijgbaar voor alle versies van het spel. (pc, Mac, PS3, PS4, Vita, Xbox One, 3DS en Wii U).

Nieuwe trailer Chibi-Robo! Zip Lash

ziplash
Stiekem ziet Chibi-Robo! Zip Lash er eigenlijk best leuk uit. Natuurlijk baal ik ook dat dit alweer geen écht vervolg is op Chibi-Robo voor de GameCube (als in: een spel waarin je het huishouden doet en ondertussen de emotionele problemen van je eigenaren probeert op te lossen), maar ook als platformheld lijkt Chibi zich prima te redden. Hij gebruikt zijn stekker als zweep en als grappling hook, zodat Zip Lash een soort kruising wordt tussen de oude Castlevania en Bionic Commando. Ik verwacht geen topspel dat ik meteen bij de lancering ga kopen, maar misschien/hopelijk wel een degelijke platformer die ik over een paar jaar uit de voordeelbak kan vissen.