Categorie: "3ds"

Remake van Luigi’s Mansion naar 3DS

Kijken op YouTube
Wist je dat Nintendo al in 2001 een versie van Luigi’s Mansion heeft gemaakt met stereoscopische 3D graphics? Toenmalig directeur Satoru Iwata vertelde er ooit over tijdens een Iwata Asks interview. Het plan was om een speciale 3D monitor te maken voor de GameCube, en Luigi’s Mansion zou het eerste spel worden dat er gebruik van maakte.

Even without special glasses, the 3D looked pretty good. But we considered how much the liquid crystal would cost, and it was just too expensive. We figured the market just wasn’t there for it.

Leuk om te zien dat Iwata 17 jaar later alsnog zijn zin krijgt. Er is natuurlijk al een andere Luigi’s Mansion verkrijgbaar voor de 3DS (Luigi’s Mansion: Dark Moon uit 2013), maar later dit jaar verschijnt er dus ook een remake van het originele GameCube-spel. Met een paar nieuwe extra’s (een plattegrond op het onderste scherm, een optionele boss rush), en natuurlijk die langverwachte stereoscopische 3D graphics.

  • Er verschijnen dit jaar sowieso nog verrassend veel spellen voor de 3DS. Je zou denken dat Nintendo al hun aandacht wil richten op de Switch, maar de oude handheld wordt nog volop ondersteund. In de Nintendo Direct van vannacht zaten bijvoorbeeld ook aankondigingen voor een nieuwe Wario Ware (een compilatie van oude en nieuwe microgames), een remake van de hilarische RPG Mario & Luigi: Bowser’s Inside Story, het actiespel Dillon’s Dead-Heat Breakers, en de langverwachte Pokémon spin-off Detective Pikachu.

Neo-games.blog forum

Gelimiteerde Explorer’s Edition BotW aangekondigd

explorersedition
Goed nieuws voor iedereen die Legend of Zelda: Breath of the Wild nog moet kopen. Nintendo heeft vandaag een luxe Explorer’s Edition aangekondigd. Naast het spel bevat deze doos ook een papieren plattegrond en een Explorer’s Guide van 100 pagina’s dik.

Niet dat BotW zulke dingen nodig heeft (het spel bevat zelf al een prima plattegrond en alle geheimen in dat boek zijn veel leuker om zelf te ontdekken), maar het ziet er mooi uit en het wordt later gegarandeerd een geliefd verzamelobject.

De Explorer’s Edition is nog niet aangekondigd voor Europa, maar staat in Amerika gepland voor Black Friday (24 november) – een “feestdag” die hier ook steeds populairder wordt.

Er staat voor die dag ook nog een gelimiteerde “Link Green” versie van de 2DS gepland, maar die is zo lelijk dat ik me niet kan voorstellen dat iemand hem wil kopen. Een afbeelding daarvan zie je na de klik.

DLC-helden Shovel Knight krijgen eigen amiibo

Kijken op YouTube
De jongens en meisjes van YouTube-kanaal Game Grumps mochten een trailer maken voor drie nieuwe Shovel Knight amiibo. Het resultaat is heel euh… apart. Je dacht misschien dat jij een fanatieke verzamelaar bent, maar het kan altijd extremer. Ik heb nog nooit iemand zo opgewonden zien raken van drie plastic poppetjes.

Neo-games.blog forum

Op 8 november verdwijnt Nintendo’s Miiverse

byebyemiiverse
De Miiverse-dienst wordt op woensdag 8 november 2017 om 07:00 (MET) beëindigd. Ik wil jullie bedanken dat jullie deel hebben uitgemaakt van Miiverse en hebben geholpen er iets bijzonders van te maken.

Zo snel al? Ik had wel verwacht dat Nintendo het Miiverse uiteindelijk zou sluiten, maar niet dat het al over 2 maanden zou gebeuren. Nog maar een half jaar na de introductie van de Switch.

Miiverse is/was Nintendo’s eigen social media platform, waar gebruikers tekeningen en handgeschreven berichtjes konden delen. Op de 3DS was dat een geinige extra, maar op de Wii U werd het Miiverse uitgebouwd tot een centrale feature. Bij het opstarten van de console waren de populairste gespreksonderwerpen al meteen zichtbaar in het hoofdmenu (met de bizarre naam WaraWara Plaza), en Nintendo’s eigen spellen waren bijna altijd op een leuke manier verbonden met de bijbehorende community. Zoals de wereldkaart van New Super Mario Bros. U (zie screenshot), waar spelers voor ieder individueel level commentaar konden achterlaten.

Het werd helemaal leuk bij spellen waarin je zelf dingen kon maken, zoals Art Academy en Super Mario Maker. Nieuwe creaties deelde je meteen op Miiverse, waarna andere gebruikers reacties konden achterlaten. In Super Mario Maker kwamen die reacties zelfs op specifieke plaatsen in de levels (“dit vond ik een leuke kamer”, “deze sprong was wel erg moeilijk”, “ik ben hier nu al 20 keer doodgegaan”). Niet alleen leuk, maar ook leerzaam voor beginnende level designers.

  • Ik had gehoopt dat Nintendo een ‘snapshot’ zou maken zodat de bestaande berichtjes in ieder geval zichtbaar zouden blijven, maar de aankondiging vermeldt specifiek dat alle berichtjes verdwijnen en dat we geen gebruik meer kunnen maken van “aan Miiverse gerelateerde in-gamediensten”. Eeuwig zonde!
  • Eventueel biedt Nintendo je nog wel de mogelijkheid om al je eigen berichtjes in één keer te downloaden, zodat je ze later nog eens terug kunt kijken. Meer informatie over dat proces staat in de browserversie van Miiverse (wel even inloggen), onder het kopje “Informatie over het downloaden van je postgeschiedenis.”
  • Ik zat net mijn eigen geschiedenis terug te kijken, en het meest trots ben ik nog steeds op de tekeningetjes die ik maakte tijdens het spelen van Super Mario 3D World (een van de allerbeste spellen op de Wii U). Ik heb ze hieronder verzameld, zodat ze na 8 november toch nog ergens zichtbaar zijn.

Lange nieuwe trailer Metroid: Samus Returns

Kijken op YouTube

Samus never forgets to expect the unexpected; Samus is the unexpected.

[...]

Face your fears head on, and make them fear you.

Nintendo’s tekstschrijver bladerde blijkbaar door een spreukenboek terwijl hij deze voice-over schreef. Metroid: Samus Returns is nog steeds veelbelovend, maar die vertelstem kraamt echt onzin uit. Het is maar goed dat Samus nog zo’n ouderwetse heldin is die tijdens het spelen gewoon haar mond houdt. (Behalve in Metroid: Other M, maar dat was hopelijk eenmalig).

Gelukkig ziet het nieuwe spel er wel geweldig uit. Lekker veel upgrades voor je ruimtepak, speciale superkrachten en opvallend agressieve vijanden. Zelfs de nieuwe melee counters zien er leuk uit. Ik was even bang dat Samus Returns in een soort vechtspel zou veranderen, maar het is echt alleen een extra trucje om op het laatste moment aanvallen te ontwijken.

Metroid: Samus Returns is vanaf 15 september (dat is al over drie weken!) verkrijgbaar voor de 3DS.

Neo-games.blog forum

3DS XL SNES Edition aangekondigd

3dsxlsnesedition
Daar is hij dan. De langverwachte Super Nintendo Entertainment System Edition van de New Nintendo 3DS XL. Anderhalf jaar geleden keken we jaloers naar Japan waar toen al een vergelijkbare Super Famicom Edition verscheen, en vanaf 13 oktober is het apparaat dan eindelijk verkrijgbaar in Europa.

Wat maakt deze versie van de 3DS XL zo speciaal? Simpel: hij ziet eruit als een Super Nintendo! Volgens veel mensen de mooiste spelcomputer die Nintendo ooit heeft gemaakt. Het simpele ontwerp, de vriendelijke ronde vormen, de grijstinten die zo mooi contrasteren met de groen-blauw-rood-gele actieknoppen… als ik denk aan het woord “spelcomputer” is dit nog steeds het apparaat dat ik voor me zie.

Het is eigenlijk gekkenwerk om alleen voor de verflaag een nieuwe 3DS te kopen, maar deze ziet er wel heel aantrekkelijk uit. Misschien heb ik geluk en breekt er binnenkort weer een draaiknop van mijn huidige 3DS XL af. Dan heb ik een goed excuus om te upgraden.

Neo-games.blog forum

Nieuwe spelbeelden Metroid: Samus Returns

Kijken op YouTube
Dit is een fijne video voor fans die bang zijn dat ontwikkelaar MercurySteam geen goede Metroid kan maken. Ik bedoel, we weten het natuurlijk pas écht zeker als Metroid: Samus Returns over een paar weken in de winkel ligt, maar de spelbeelden zien er in deze 15 minuten wel ontzettend goed uit. Samus beweegt snel en nauwkeurig (altijd maar de vraag, bij dit soort 2D spellen met driedimensionale achtergronden), de tussenfilmpjes blijven beperkt tot een paar korte close-ups (géén eindeloze gesprekken zoals in Metroid: Other M), en de Metroids zijn verrassend moeilijke vijanden. Ik ging ervan uit dat ook deze remake makkelijker zou zijn dan het origineel, maar het lijkt erop dat MercurySteam de gemuteerde Metroids juist nóg agressiever heeft gemaakt. Je ziet de journalist van IGN meerdere keren doodgaan, wat bijna nooit gebeurt in dit soort promotiefilmpjes.

Metroid: Samus Returns is vanaf 15 september te koop voor de 3DS. Pre-orders voor de luxe Legacy Edition zijn helaas al overal uitverkocht.

Neo-games.blog forum

Nieuwe trailer Shakedown: Hawaii

Kijken op YouTube
Nieuwe trailer voor Shakedown: Hawaii, het aankomende vervolg op Retro City Rampage. “The Player” uit het eerste spel is inmiddels bejaard, maar besluit toch weer een nieuw misdaadimperium op te bouwen.

Meer van hetzelfde dus, maar dankzij de nieuwe graphics in 16-bit stijl (RCR was ontworpen als 8-bit NES-spel) ziet het er allemaal net wat lekkerder uit. De actie is sneller, de wapens zijn krachtiger en de explosies zijn groter. Ik blijf hopen dat ontwikkelaar Brian Provinciano zijn talent in de toekomst ook nog eens gebruikt om andere genres te verkennen, maar voorlopig heb ik toch wel weer zin in een nieuwe GTA-kloon.

Shakedown: Hawaii verschijnt later dit jaar voor 3DS, Nintendo Switch, pc, PS4 en Vita.

Neo-games.blog forum

Special edition Metroid: Samus Returns klinkt uitgebreid

Kijken op YouTube
Zolang de voorraad strekt kunnen fans ook een speciale uitvoering van Metroid: Samus Returns. Daarin zit een Game Card-versie van de game, een downloadcode voor de oorspronkelijke Game Boy-game Metroid II: Return of Samus die je kunt gebruiken in de Nintendo eShop, een Steelbook®, een soundtrack-CD met 25 nummers uit de Metroid-serie, een badge met de letter S, een sleutelhanger en een artbook van 40 pagina’s.*

*In de winkels kun je meer informatie krijgen over de beschikbaarheid van dit product.

Ik ben nog steeds niet overtuigd dat MercurySteam een goede Metroid kan maken, maar Nintendo maakt het wel heel moeilijk om Metroid: Samus Returns te negeren. De Europese Special Edition is zelfs nog uitgebreider dan de Amerikaanse die eergisteren werd aangekondigd. Zij krijgen alleen de soundtrack en een omkeerbare cover, wij ook een artbook, een sleutelhanger, een badge en een downloadcode voor de originele Metroid II. Het ultieme pretpakket voor iedere Metroid-fan. Toch maar eens op zoek naar een winkel waar ik deze versie kan reserveren.

Ik ben wel bang dat die originele versie van Metroid II: Return of Samus een hoop fans gaat teleurstellen. Ik heb ‘m ooit uitgespeeld, maar alleen met hulp van een plattegrond en een walkthrough op gamefaqs. Zonder die hulpmiddelen verdwaal je gegarandeerd in de zwart-versie van planeet SR388 waar alle gebieden op elkaar lijken. Ik wil maar zeggen: goed dat er eindelijk een officiële remake komt.

Metroid: Samus Returns is vanaf 15 september verkrijgbaar voor de 3DS.

Neo-games.blog forum

Een nieuwe 2D Metroid voor de 3DS

Kijken op YouTube
Om maar meteen met het slechte nieuws te beginnen: Metroid: Samus Returns wordt gemaakt door de Spaanse studio MercurySteam. Je kent ze misschien van Castlevania: Lords of Shadow (best okee) en van de 3DS-versie Mirror of Fate (een van de slechtste 2D Castlevania’s ooit). Niet echt de ideale ontwikkelaar voor een nieuwe 2D Metroid.

Soms pakt het verrassend goed uit als Nintendo hun personages uitleent aan third party ontwikkelaars. Toen Retro Studios in 2000 aan de slag ging met Metroid verwachtte iedereen het ergste, maar Metroid Prime werd een moderne klassieker. Aan de andere kant: Team Ninja begreep er niets van en maakte van Metroid: Other M een oppervlakkig actiespel dat snel weer werd vergeten.

We zullen zien hoe het afloopt met Metroid: Samus Returns (een remake van Game Boy-spel The Return of Samus). De eerste spelbeelden zien er redelijk goed uit. Een armkanon dat 360 graden kan ronddraaien zal even wennen zijn, maar de plattegrond op het onderste scherm ziet er ouderwets ingewikkeld uit. Wie weet bewijst MercurySteam met dit spel dat ze wél een goede metroidvania kunnen maken.

Neo-games.blog forum