Categorie: "3ds"

Miitomo en My Nintendo komen volgende maand

miitomo
Twee Nintendo-nieuwtjes vandaag:

 • Vanaf 17 februari kunnen fans zich inschrijven voor Nintendo’s eerste smartphone-spel Miitomo. Dat is dus nog niet de lancering (die volgt in maart), je kunt alleen alvast een account aanmaken. Miitomo is een soort vervolg op het 3DS-spel Tomodachi Life. Jouw Mii beleeft avonturen in een virtuele wereld, alleen zijn alle Mii-poppetjes die hij tegenkomt nu gemaakt door andere spelers. Volgens Nintendo wordt het een verrassende manier om je vrienden beter te leren kennen.
 • In maart wordt ook de opvolger van Club Nintendo gelanceerd. Met My Nintendo kunnen fans twee soorten “Points” (de nieuwe sterren) verzamelen. Platinum Points krijg je gratis door spellen te spelen en de eShop te bezoeken. Je kunt ze inwisselen voor digitale kadootjes zoals achtergronden en thema’s voor je 3DS. Gold Points zijn interessanter. Je verdient ze door spellen te kopen, en je gebruikt ze om in de eShop korting te krijgen op andere spellen. Leuk systeem!

Lego Star Wars: The Force Awakens trailer gelekt

Kijken op YouTube
De trailer voor Lego Star Wars: The Force Awakens is per ongeluk te vroeg gelekt. Geen schokkend nieuws, maar toch leuk. Lego Star Wars was in 2005 Traveller’s Tales’ allereerste Lego-spel en meteen een grote hit dankzij de schattige humor. Dat is in deze trailer (een nauwkeurige remake van de eerste trailer voor The Force Awakens) gelukkig niet anders. Die “BB on board” bumpersticker wordt vast populair onder hippe Star Wars-ouders.

 • Omdat hij is gelekt weet ik niet zeker hoe lang deze trailer online blijft staan. We zullen zien.
 • Volgens een beschrijving op de Xbox Games Store bevat Lego Star Wars: The Force Awakens ook exclusieve bonus-content die het gat overbrugt tussen Episode VI en Episode VII. Spannend!
 • Lego Star Wars: The Force Awakens verschijnt op 28 juni voor 3DS, PlayStation 3, PlayStation 4, Vita, Wii U, pc, Xbox 360 en XBox One.
 • Update: Filmpje vervangen door de officiële, superscherpe, extra lange trailer met nóg meer grappen. Zo vet. Ik was bijna vergeten hoe leuk de Lego-spellen kunnen zijn als ze gaan over een film die je ook echt hebt gezien.
 • Update 2: Ondertussen heeft Sony aangekondigd dat het “Phantom Limb Level Pack” (waarschijnlijk dat verhaal tussen Episodes VI en VII – aan de naam te horen zal het wel gaan over Luke Skywalker’s afgehakte hand) als eerste beschikbaar komt voor PS3- en PS4-spelers. Altijd jammer als de DLC van een multiplatform spel toch weer exclusief moet zijn, maar het is gelukkig maar tijdelijk.

Nintendo puzzelspel Box Boy! krijgt vervolg

Kijken op YouTube
Nu uit in Japan: Box Boy! Another Box. Een vervolg op een van de beste spellen voor de 3DS. Nee maar echt. Iedereen die een 3DS heeft zou Box Boy! moeten proberen. Ik weet dat het er primitief uitziet, maar een leuker puzzel/platformspel zul je niet snel vinden.

Another Box is zo te zien meer van hetzelfde, maar dan ingewikkelder. Met puzzels waarvoor je meerdere blokken moet combineren. Ik kan niet wachten!

Noitu Love 2 naar Wii U en 3DS

noitulovedevolution
Vijf jaar geleden schreef ik dat indiegame Noitu Love 2 uitgebracht zou worden voor Nintendo’s Wii. Dat leek een goed plan, maar helaas kwam de studio die het spel zou porten daarna in de problemen. Wat er precies misging weten we niet, maar Noitu Love 2 verscheen uiteindelijk niet voor de Wii. Ik baal er nog steeds van.

Gelukkig krijgen we een herkansing. Ontwikkelaar Konjak kondigde vandaag een nieuwe versie van zijn spel aan voor Wii U en 3DS. Noitu Love: Devolution (die titel is een palindroom!) staat gepland voor het eerste kwartaal van 2016. In de oorspronkelijke pc-versie richtte je op vijanden met de muis, dus het touchscreen van Nintendo’s spelcomputers zou ook prima moeten werken.

Het 16-bit vervolg op Retro City Rampage

shakedownhawaii
He leuk, Retro City Rampage krijgt een vervolg. Het heet Shakedown Hawaii en speelt zich af 30 jaar na de gebeurtenissen in het eerste spel. De naamloze hoofdrolspeler is inmiddels bejaard, maar heeft  nog geen zin om met pensioen te gaan. Dus pakt hij zijn pistolen weer op om gewoon weer een nieuw misdaadimperium op te bouwen.

Het grootste nieuws is dat Shakedown Hawaii een consolegeneratie opschuift. Het eerste spel zag eruit als een primitieve Grand Theft Auto op de 8-bit NES, maar in dit vervolg zijn de graphics 16-bit zoals op de Super Nintendo. Explosies zijn groter, animaties vloeiender, en omgevingen kunnen deze keer ook echt kapot. De trailer duurt slechts 40 seconden, maar ziet er nu al uit als dikke pret.

Shakedown Hawaii komt volgend jaar in ieder geval naar PS4 en Vita, en volgens de maker ook naar pc en “Nintendo”. (3DS? Wii U? NX? We zullen zien.)

Help, de draaiknop van mijn 3DS is afgebroken

kapotte3ds
En ik speelde niet eens Smash Bros.! Dat spel staat op de 3DS bekend als knoppensloper, maar bij mij brak de draaiknop tijdens een potje Tri Force Heroes. Ik kan me niet voorstellen dat ik dankzij een Zelda-kerker extra ruw heb gespeeld. Het lijkt me eerder een geval van slijtage. Nu ik de knop van binnen kan bekijken ziet hij er ook wel erg breekbaar uit. Onder het rubberen laagje zat een flinterdun plastic schijfje (nu in 5 stukken gebroken) dat met een smal stokje vastzat aan de 3DS. Had zo’n kwetsbaar onderdeel niet beter van metaal gemaakt kunnen worden?

Maar wat nu? Een vervangende draaiknop is niet zo duur en zelf installeren schijnt eenvoudig te zijn, maar durf ik mijn 3DS echt open te schroeven? Of kan ik hem beter voor veel geld laten repareren door Nintendo’s eigen Technische Dienst, zodat het in ieder geval goed gebeurt? Of probeert het universum me duidelijk te maken dat ik alsnog een New Nintendo 3DS moet kopen? Genoeg om over na te denken. Vooral ook omdat ik Tri Force Heroes nog wel graag uit wil spelen.

Check de Japanse VC-versie van Pokémon Red

pokemondred
Het is natuurlijk leuk dat Pokémon Red, Blue en Yellow eindelijk naar de 3DS Virtual Console komen, maar heb je gezien wat Japanse fans allemaal krijgen? Daar verschijnt het spel niet alleen in de eShop, maar ook als nostalgisch pretpakket in echte winkels. Met een stickerboekje, een plattegrond van de spelwereld, een magneet in de vorm van een Game Boy-spelcassette en natuurlijk een downloadcode. Dat is pas echt een leuk verjaardagscadeau!

 • De 3DS-versies verschijnen precies op de dag (27 februari 2016) dat Pokémon 20 jaar bestaat.
 • Dit wordt de eerste keer dat Nintendo een oud spel aanpast voor de Virtual Console. Deze versie van Pokémon maakt gebruik van de draadloze verbinding in de 3DS zodat je Pokémon kunt ruilen met andere spelers. Net als vroeger op het schoolplein.

3DS Thema’s ontwerpen met Nintendo Badge Arcade

badgearcade
Aan de ene kant is Nintendo Badge Arcade een kwaadaardig stuk software. Een “gratis” spel waarin je met microtransacties een kans koopt om misschien iets te winnen. Voor een euro mag je 5 keer de in-game grijparm bedienen. Stickers die je opraapt zijn voor jou, maar als je 5 keer misgrijpt ben je dus nog steeds een euro kwijt. Bovendien weet je van tevoren niet op welke 5 plaatjes je kans maakt.

Aan de andere kant… die stickers zien er wél leuk uit. Je plakt ze op het Home-menu van je 3DS zodat die eruitziet als een scene uit Super Mario Bros. of Animal Crossing of een van de vele andere Nintendo-spellen. Het is een manier om je eigen thema samen te stellen. Wie wil dat nou niet?

 • Nintendo Badge Arcade bevat ook een “oefenmachine” waarop je iedere dag 5 gratis pogingen mag wagen. De prijs: een kans om één keer gratis te spelen in de échte Badge Arcade. (En dus misschien een sticker te winnen).
 • Aanstaande donderdag wordt er weer een Nintendo Direct uitgezonden (de eerste sinds het overlijden van Satoru Iwata), waarin we ongetwijfeld horen welke stickers er precies naar Europa komen. In de Japanse versie zijn er al meer dan 3000, maar die komen vast niet allemaal onze kant op.
 • Nintendo Badge Arcade is vanaf aanstaande vrijdag gratis beschikbaar voor alle 3DS-bezitters.

De online opties van Tri Force Heroes

zeldadress
“Shikata explains that the online mode will let you play with registered friends on your 3DS, but also with random players. For example, if you’re only playing with one other friend, you can fill the third slot with a random player.”

Nintendo hoopt nog steeds dat je Zelda: Tri Force Heroes zult spelen met 2 vrienden in dezelfde kamer (een paar speciale kostuums zijn ook alleen verkrijgbaar tijdens offline multiplayer), maar zo te horen is er eindelijk rekening gehouden met spelers die dat niet voor elkaar krijgen. Ik was bang dat de online opties beperkt zouden zijn, maar dit klinkt ideaal. Samenwerken met mensen uit je vriendenlijst als die online zijn, en anders met willekeurig geselecteerde andere spelers. Zelfs combinaties zijn mogelijk (2 vrienden + een willekeurige speler). Nintendo begint het te leren!

Het spel zelf ziet er ook steeds leuker uit. Ik dacht dat het gewoon een verzameling kerkers zou worden met standaard Zelda-thema’s, maar Tri Force Heroes heeft echt een eigen identiteit. Namelijk: mode. In de loop van het spel vindt Link steeds meer nieuwe outfits. Allemaal met speciale eigenschappen die helpen bij het oplossen van puzzels. Een beetje zoals de maskers in Majora’s Mask, maar dan met veel meer variatie.

Indiegame 1001 Spikes eindelijk naar Europa

1001spikes
Het heeft even geduurd, maar indiegame Aban Hawkins & the 1001 Spikes is sinds vandaag eindelijk verkrijgbaar in Europa. Voorlopig alleen voor 3DS en Wii U, maar ik ga ervan uit dat Xbox- en PS4-bezitters binnenkort ook goed nieuws krijgen. We wachten al anderhalf jaar (de Amerikaanse versie kwam uit in juni 2014), dus het werd ook wel een keer tijd.

1001 Spikes is een ultra moeilijke “masocore” platformer. Laat je niet foppen door de onschuldige 8-bit graphics; dit spel is genadeloos. De levels zijn weliswaar kort, maar zitten vol met het soort valstrikken dat je alleen overleeft met heel veel trial-and-error. Niet geschikt voor iedereen dus, maar onder de fans staat dit bekend als een van de betere spellen in het genre.

 • Overigens staat de pc-versie al wel sinds vorig jaar in de Europese Steam Store. Vijf euro goedkoper dan Nintendo’s eShop-versie. Hoe kan dat toch?