Categorie: "retro games"

Super Mario Land 2 nu ook speelbaar in kleur

Kijken op YouTube
Kijk nou, iemand heeft Super Mario Land 2 ingekleurd. Dit Game Boy-spel uit 1992 is een van Mario’s vreemdste avonturen. Het level-ontwerp is een beetje simpel, lang niet zo ingenieus als in bijvoorbeeld Super Mario Bros. 3 of Super Mario World, maar de bizarre sfeer maakt veel goed. Mario verkent onder andere een Halloween-wereld, de binnenkant van een mechanisch standbeeld, de “Macro Zone” waar alles reusachtig groot is, en zelfs de maan waar hij dankzij de beperkte zwaartekracht superhoog kan springen.

Tot nu toe was dit spel alleen speelbaar in zwart-wit, maar nu is er dus een ROM hack waar alles is ingekleurd. Erg leuk om al die bekende levels (ik heb dit spel vroeger véééél gespeeld) nu eens in kleur te zien.

Super Mario Land 2 DX is speelbaar in iedere Game Boy-emulator, en met de juiste Flashcard zou je ‘m zelfs moeten kunnen draaien op originele hardware.

Super Nt is de ultieme high definition Super Nintendo

supernt
Super Nintendo’s (en eigenlijk alle oude spelcomputers) gaan niet goed samen met moderne televisies. De reden: hun video-signaal was bedoeld voor analoge beeldbuizen. Op een moderne high definition flatscreen levert dat een wazig beeld op, met trillerige sprites en kleuren die in elkaar overlopen. Afhankelijk van je toestel kan het interpreteren van dat ouderwetse signaal zelfs zorgen voor een vervelende lag, die de besturing in de war schopt.

De enige legale oplossing is om een moderne third party SNES te kopen. Een apparaat waar je oude spelcassettes in passen, maar dat vervolgens wel een kraakhelder HDMI-signaal uitzendt. Er zijn er de afgelopen jaren al meerdere verschenen, en nu heeft Analogue Co. aangekondigd dat ook zij een alternatieve SNES gaan maken. Je kent dat bedrijf misschien nog van de Analogue Nt, een apparaat dat hetzelfde deed met 8-bit NES-spelcassettes.

Volgens kenners was die Analogue Nt de allerbeste third party NES. De spellen speelden precies zoals vroeger, en hij was 100% compatible met alle spelcassettes die ooit voor de NES zijn uitgebracht. Hoe het precies werkt moet je mij niet vragen, maar het verschil met andere clone consoles is dat Analogue de hardware emuleert in plaats van de software. Software-emulators proberen de ervaring zo goed mogelijk te benaderen, maar alleen de consoles van Analogue zijn precies hetzelfde… en 100% lag-vrij. Het bedrijf belooft dat de Super Nt net zo goed werkt als de Analogue Nt.

En hij is betaalbaar! De Analogue Nt was met zijn prijskaartje van 499 dollar alleen geschikt voor de allerfanatiekste retrogamers, maar voor 189,99 dollar is de Super Nt een realistisch alternatief voor iedereen die af en toe een SNES-spel speelt.

De Super Nt is nu te pre-orderen op de website van Analogue in vier verschillende kleuren. De verwachte releasedatum is in februari 2018. Draadloze controllers kosten 39,99 per stuk, maar je kunt ook gewoon je oude SNES-controllers inpluggen.

Neo-games.blog forum

Classic Mini NES komt terug, Mini SNES langer in productie

classicmini2018

classicmini2018b
Nog meer goed retronieuws. Gisteren hintte directeur Fils-Aime al dat de Classic Mini SNES in veel grotere oplages wordt geproduceerd dan de eeuwig uitverkochte Mini NES. En nu kondigt Nintendo aan dat de productie wordt verlengd tot 2018, én dat de Classic Mini NES volgend jaar een comeback maakt. Wow!

Ik kan bijna niet geloven dat ik dit typ, maar het klinkt alsof we over een paar maanden gewoon een winkel binnen kunnen lopen om zonder pre-order een van Nintendo’s microconsoles te kopen. Wie had dat een paar maanden geleden durven denken?

Neo-games.blog forum

Reginald Fils-Aime: betaal niet te veel voor SNES mini

dontoverpay
I would strongly urge you not to over-bid on an SNES Classic on any of the auction sites. You shouldn’t pay more than $79.99.

Goed nieuws van Nintendo directeur Reginald Fils-Aime. De Classic Mini SNES is volgens hem in zulke grote oplages geproduceerd dat iedereen er gewoon eentje kan kopen in de winkel. Het is waar dat de Classic Mini NES vorig jaar vrijwel onvindbaar was, maar dat kwam volgens Reginald omdat Nintendo de vraag te laag had ingeschat. Deze keer zijn er écht genoeg gemaakt.

Dat klinkt natuurlijk goed. Ik hoop dat Fils-Aime gelijk heeft, en dat alle tussenhandelaren blijven zitten met stapels onverkoopbare mini-SNESsen.

Stiekem vrees ik dat de vraag naar dit apparaat nog steeds groter is dan Nintendo verwacht, maar het is goed om te weten dat de voorraad nu in ieder geval groter is. Met een beetje geluk kunnen meer fans er eentje scoren voordat de Classic Mini SNES (een tijdelijk product) later dit jaar weer uit de handel wordt genomen.

De Nintendo Classic Mini: Super Nintendo Entertainment System verschijnt op 29 september voor een adviesprijs van €89,99.

Neo-games.blog forum

SNES Mini heeft terugspoelfunctie

Kijken op YouTube
Je verstaat er geen woord van, maar kijk toch even naar deze Japanse trailer voor het Nintendo Classic Mini: Super Nintendo Entertainment System. En dan in het bijzonder naar het fragment dat begint op 3:51. Een speler gaat dood bij de eerste eindbaas in Super Mario World, drukt op Rewind om de klok een paar seconden terug te spoelen, en krijgt het vervolgens toch voor elkaar om Iggy Koopa in de lava te duwen. Geniaal!

Enige nadeel: je activeert de terugspoel functie zo te zien met de Reset-knop op de console zelf. Dat wordt dus opstaan van de bank, of de SNES Mini naast je neer zetten. Allebei niet ideaal, maar alsnog een erg fijne optie om achter de hand te hebben. Sowieso voor nieuwkomers die niet zijn opgegroeid met ouderwets moeilijke spellen, maar ik vrees dat ik zelf ook het geduld niet meer heb om tientallen keren overnieuw te beginnen in Super Contra of Super Ghouls ‘n Ghosts.

Nu maar hopen dat Nintendo dit trucje niet alleen heeft bedacht voor een tijdelijk verkrijgbare mini-spelcomputer. Ik wil deze functie straks ook voor alle retrospellen in de Switch Virtual Console.

Neo-games.blog forum

Pre-order Classic Mini SNES overal uitverkocht

snesmini
Bol.com verkoopt alleen het aantal producten dat Nintendo ook ons daadwerkelijk belooft. In dit geval waren dat er duizenden. Om 10 uur ging de verkoop live en binnen tweeënhalf uur waren alle beschikbare apparaten van de Nintendo Classic Mini: Super NES uitverkocht. Op het hoogtepunt verkochten we gemiddeld twee apparaten per seconde. We zullen contact opnemen met Nintendo over een extra voorraad, maar beloftes kunnen we vooralsnog niet doen.

Nou, dat belooft niet veel goeds. Nederlandse fansite N1ntendo informeerde bij een paar winkelketens naar de Nintendo Classic Mini: Super NES, en kreeg van Bol.com de bovenstaande reactie. Duizenden pre-orders die er binnen tweeënhalf uur allemaal doorheen waren. Probeer daar maar eens tussen te komen, als doorsnee fan die geen tijd heeft om 24 uur per dag websites te verversen. (Hetzelfde geldt overigens voor andere Nederlandse winkels. Media Markt, Nedgame, Intertoys, Bart Smit… overal zijn de pre-orders uitverkocht).

Nintendo heeft beloofd dat er van deze nieuwe mini-console “significant meer” worden geproduceerd dan bij de eeuwig uitverkochte Classic Mini: NES, maar je vraagt je af of dat voldoende is. De vraag is nu al gigantisch, en dit zijn alleen nog maar de hardcore fans die al het Nintendo-nieuws aandachtig volgen. Ik vrees dat dit voor de gemiddelde Nederlander weer een onzichtbaar product wordt; ze hebben er weleens iets over gelezen, maar het ding ligt nooit ergens in de winkel.

Update: vanaf morgen (zaterdag 1 juli) neemt Game Mania pre-orders aan. Eén per klant, gelijk betalen en het kan niet telefonisch. Dat worden lange rijen!

Onze telefoon stond sinds de aankondiging roodgloeiend maar nu kunnen we jullie eindelijk verlossen. De Nintendo Classic Mini: Super Nintendo kan je reserveren vanaf ZATERDAG 01/07/2017 openingstijd in je lokale Game Mania Store. Wees er snel bij want op=op!*

*Wegens de beperkte beschikbaarheid kan er slechts één Nintendo Classic Mini: Super Nintendo per klant gereserveerd worden. Telefonisch reserveren is niet mogelijk. Een volledige aanbetaling is vereist. 

Neo-games.blog forum

Trailers van alle spellen op de Classic SNES Mini

snesmini2
Omdat je ze nog niet kent of om je geheugen op te frissen: hier zijn trailers van alle 21 spellen op de Classic SNES Mini. Hoe meer filmpjes ik opzocht op YouTube, hoe meer zin ik kreeg om al die fijne spellen weer te herspelen. Dit wordt echt een onmisbaar apparaat.

Ik heb ondertussen nog steeds geen website gevonden waar ik de Classic SNES Mini kan pre-orderen. Morgen maar even langs de lokale gameswinkel fietsen, want ik wil deze echt niet missen.

Classic SNES Mini aangekondigd, bevat Star Fox 2

snesmini
Het is zover! Nintendo’s slechtst bewaarde geheim is eindelijk officieel aangekondigd. Het Nintendo Classic Mini: Super Nintendo Entertaint System verschijnt op 29 september met 21 voorgeïnstalleerde spellen. Dat zijn er 9 minder dan op de Classic NES Mini, maar de geselecteerde spellen zijn wel echt allemaal fantastisch. Klassiekers van al je favoriete uitgevers, meerdere RPG’s, twee Super-FX spellen die altijd worden overgeslagen bij de Virtual Console (Star Fox en Yoshi’s Island), en zelfs een spel dat nog nooit eerder is uitgebracht (het destijds geschrapte Star Fox 2).

Wat een lijst:

  • Contra III: The Alien Wars
  • Donkey Kong Country™
  • EarthBound™
  • Final Fantasy III
  • F-ZERO™
  • Kirby™ Super Star
  • Kirby’s Dream Course™
  • The Legend of Zelda™: A Link to the Past™
  • Mega Man® X
  • Secret of Mana
  • Star Fox™
  • Star Fox™ 2
  • Street Fighter® II Turbo: Hyper Fighting
  • Super Castlevania IV ™
  • Super Ghouls ’n Ghosts®
  • Super Mario Kart™
  • Super Mario RPG: Legend of the Seven Stars™
  • Super Mario World™
  • Super Metroid™
  • Super Punch-Out!!™
  • Yoshi’s Island™

Nu is het zaak om dit ding zo snel mogelijk te reserveren bij je favoriete winkel. De Classic NES Mini verscheen in een veel te kleine oplage, waardoor hij in een mum van tijd overal was uitverkocht (inmiddels is hij niet meer leverbaar). Ik neem aan dat Nintendo van hun fouten heeft geleerd en er deze keer meer laat produceren, maar dan nog zul je zien dat ze de vraag onderschatten. Helemaal met een exclusief nooit eerder uitgebracht spel. Iedere Nintendo-fan wil straks een SNES Mini hebben, dus zorg dat je niet achter het net vist.

Speel Tomb Raider in je browser

tombraiderbrowser
Ik weet nog hoe bijzonder ik het vond, een paar jaar geleden, dat we 8-bit NES-spelletjes konden spelen in onze browser. Al je favorieten van vroeger, gewoon op het internet. Helemaal gratis en zonder iets te installeren. Hoe kregen die websitebouwers het voor elkaar?

Nu is het 2017 en kun je Tomb Raider spelen in je browser. Tomb Raider! Een driedimensionaal actiespel dat in Google Chrome beter draait (en er mooier uitziet) dan vroeger op je PlayStation. Als dit de toekomst is, dan kan ik de online spelletjes-rubriek binnenkort wel weer uit de mottenballen halen.

OpenLara is overigens nog niet het complete spel, maar alleen een demo level waarin Lara niet kan doodgaan. Maar wat een demo level! Als proof of concept is dit behoorlijk overtuigend. Hoe lang nog voordat de eerste website opduikt waar alle PSone-klassiekers met een druk op de knop speelbaar zijn?

Neo-games.blog forum

Hobby-programmeur maakt first person Pikmin 2

Kijken op YouTube
Twee redenen om deze video te bekijken:

  • Het is leuk om Pikmin 2 eens vanuit een ander perspectief te zien. De 13 jaar oude graphics blijven niet helemaal overeind, maar je krijgt toch een beetje de illusie van een piepkleine astronaut die door een reusachtige insectenwereld wandelt. (Spoel door naar de tiende minuut als je alleen geïnteresseerd bent in dit eindresultaat).
  • Modder Scruffy legt stap voor uit hoe hij de broncode van Pikmin 2 heeft aangepast. Het is zo’n duidelijk verhaal dat je bijna het gevoel krijgt dat je zelf ook best GameCube-spellen kan modden. Bovendien begrijp je na afloop van dit filmpje ook iets beter hoe Nintendo de oorspronkelijke (third person) camera heeft geprogrammeerd. Het is fascinerend om te zien hoeveel trucjes er nodig te zijn om de actie in beeld te brengen op zo’n manier dat spelers er niet over na hoeven denken.

Neo-games.blog forum