Trailers van alle spellen op de Classic SNES Mini


Omdat je ze nog niet kent of om je geheugen op te frissen: hier zijn trailers van alle 21 spellen op de Classic SNES Mini. Hoe meer filmpjes ik opzocht op YouTube, hoe meer zin ik kreeg om al die fijne spellen weer te herspelen. Dit wordt echt een onmisbaar apparaat.

Ik heb ondertussen nog steeds geen website gevonden waar ik de Classic SNES Mini kan pre-orderen. Morgen maar even langs de lokale gameswinkel fietsen, want ik wil deze echt niet missen.

Kijken op YouTube
Contra III: The Alien Wars
Non-stop actie in Konami’s klassieke schietspel. De levels zitten vol met spectaculaire set pieces (het eerste level wordt halverwege bijvoorbeeld opgeblazen door een atoombom) en onvergetelijke eindbazen die vaak het hele scherm in beslag nemen. Het zal weinig mensen lukken om dit moeilijke spel helemaal uit te spelen, maar je moet Contra III in ieder geval een keer hebben meegemaakt.

Kijken op YouTube
Donkey Kong Country
Twintig jaar later wordt er nog steeds over geruzied: was Donkey Kong Country écht een goed platformspel, of werden we in 1994 allemaal verblind door de hypermoderne graphics? Ik vermoed dat beide kampen een beetje overdrijven. Nee, DKC is zeker niet beter dan Super Mario World, maar ook niet zo slecht als #teammario je wil doen geloven. Het is “gewoon” een bovengemiddeld goede platformer die anno 2017 nog steeds lekker wegspeelt. En ook al zijn de pre-rendered graphics inmiddels een beetje verouderd, de soundtrack blijft onvergetelijk.

Kijken op YouTube
Earthbound
Unieke RPG die zich afspeelt in een moderne wereld. Geen ridders en draken, maar een groep buurtkinderen die hun stad verkennen en af toe met een telefoon naar huis bellen. (Zo begint het althans, later ontmoeten ze ook buitenaardse wezens en dinosaurussen). Ik vermoed dat de meeste RPG-liefhebbers in september beginnen met Final Fantasy III of de Super Mario RPG, maar geef Earthbound ook eens een kans. Dit zou zomaar je favoriete spel op de Classic SNES Mini kunnen worden.

Kijken op YouTube
Final Fantasy III
Eigenlijk de zesde Final Fantasy, maar omdat het de derde was die in Amerika verscheen heeft Square-Enix de nummering aangepast. Ik eh… heb deze eigenlijk nog nooit gespeeld. Volgens kenners is het een van de beste Final Fantasies, met een futuristische steampunk setting waar soldaten rondlopen in grote mechsuits. Dit wordt mijn kans om dit klassieke avontuur eindelijk mee te maken.

Kijken op YouTube
F-Zero
De vervolgspellen (F-Zero X en GX) zijn veel beter, maar het blijft leuk om rondjes te rijden in deze oerversie van F-Zero. Ook al zijn de banen plat, ze zitten nog steeds vol met uitdagende bochten en gevaarlijke shortcuts. Super Mario Kart is het beste racespel op de Classic SNES Mini, maar het gevoel van snelheid dat F-Zero kan opwekken blijft onovertroffen.

Kijken op YouTube
Kirby Super Star
Eigenlijk een verzameling minigames, alleen zijn sommige van die minigames complete platformspelen. The Great Cave Offensive is een kleine Metroidvania, Spring Breeze een remake van Kirby’s allereerste spel op de Game Boy, en in mijn favoriet Milky Way Wishes bezoekt Kirby negen verschillende planeten en speelt hij een paar korte horizontal scrolling shoot ‘em ups.

Kijken op YouTube
Kirby’s Dream Course
Hoe leuk kan het zijn om te midgetgolfen op de Super Nintendo? Nou, behoorlijk leuk als Kirby de hoofdrol speelt. Alle banen zijn slimme hindernisparcoursen vol vijanden en power-ups die je kent uit de platformspellen. Helemaal leuk in de multiplayer-stand, waar je de andere speler lekker dwars kunt zitten.

Kijken op YouTube
The Legend of Zelda: A Link to the Past
Wat moet ik hier nog over zeggen? Revolutionair avontuur dat de blauwdruk leverde voor bijna alle toekomstige Zelda-spellen. En het knappe is dat ALTTP nog steeds niet gedateerd aanvoelt. De sfeervolle openingsscene (Link schrikt wakker op een regenachtige nacht) zuigt je nog steeds in het spel waarna de geniaal ontworpen bovenwereld de rest doet. De eerste Zelda op de NES voelt inmiddels een beetje kaal met veel schermen die op elkaar lijken, maar hier is in iedere uithoek van Hyrule wel iets bijzonders te beleven. Mis deze niet!

Kijken op YouTube
Mega Man X
Op de NES was Mega Man na zes spellen een beetje voorspelbaar geworden, maar met X blies Capcom de serie nieuw leven in. Opeens was Mega Man sneller en leniger, kon hij muren beklimmen en – heel fijn – tijdens de levels van wapen wisselen met de schouderknoppen van de SNES-controller. Eindelijk niet meer steeds dat irritante menu openen als je een ander wapen wilde selecteren.

Kijken op YouTube
Secret of Mana
Geweldige actie-RPG van Square (toen nog zonder Enix). Je verzamelt ervaringspunten zoals in Final Fantasy, maar je vecht tegen vijanden door rechtstreeks met je zwaard te slaan zoals in Legend of Zelda. De soundtrack is legendarisch, de graphics zien er nog steeds goed uit en het blijft leuk om in die reusachtige bovenwereld op zoek te gaan naar zeven mysterieuze paleizen.

Kijken op YouTube
Star Fox
De eerste en wat mij betreft nog steeds de beste Star Fox. Voor de vervolgen bedacht Nintendo steeds vreemdere gimmicks waar de spellen onnodig ingewikkeld van werden, maar niet op de SNES. Hier doet Fox McCloud nog gewoon waar hij goed in is: vliegen en schieten. Geen tanks, geen all-range mode, geen strategische missies, en zeker geen rare bewegingsgevoelige besturing. Wie door de blokkige graphics heen kan kijken (schrik niet, maar dit vonden we in 1993 revolutionair) ontdekt in Star Fox een onverwoestbare klassieker.

Kijken op YouTube
Star Fox 2
Ik kan nog steeds niet geloven dat Nintendo dit spel gaat uitbrengen. Star Fox 2 werd in 1995 op het laatste moment geschrapt omdat Nintendo de aandacht niet wilde afleiden van hun nieuwe spelcomputer: de Nintendo 64. Dat we hem 22 jaar later alsnog mogen spelen mag gerust een klein wonder heten. Eerlijk gezegd verwacht ik dat het spel gaat tegenvallen (er zijn geen levels, alleen korte missies die je selecteert vanaf een plattegrond), maar toch vind ik het superspannend om na al die jaren een nieuw SNES-spel te krijgen.

Kijken op YouTube
Street Fighter II Turbo: Hyper Fighting
Het was nóg leuker geweest als Capcom Super Street Fighter II op de Classic SNES Mini had gezet (met meer moves en 4 extra personages), maar ik ben allang blij dat we niet weer de gewone Street Fighter II krijgen. In Turbo is de actie, zoals de naam al suggereert, een stuk sneller. Ook zijn de eindbazen uit het origineel (Balrog, Vega, Sagat en M. Bison) in deze versie speelbare personages.

Kijken op YouTube
Super Castlevanai IV
De laatste Castlevania die nog geen metroidvania was. Simon Belmont wandelt door ouderwets lineaire levels en vecht tegen relatief eenvoudige vijanden. Vanaf Symphony of the Night op de PlayStation werden de Castlevania-spellen véél beter, maar toch heb ik nog steeds een zwak voor deel IV. Het ziet er mooi uit, het is niet al te moeilijk en het is de enige Castlevania waarin je aan je zweep over ravijnen kunt slingeren. Een heerlijk spel om eens in de zoveel tijd uit de kast te halen voor een paar uurtjes hersenloos hakken.

Kijken op YouTube
Super Ghouls ‘n Ghosts
Misschien wel het moeilijkste spel op de Classic SNES Mini, maar toch niet onmogelijk. Dit is een van die zeldzame spellen waarin je bij iedere poging een klein stukje verder komt. De levels mogen dan frustrerend en oneerlijk zijn, de drang om te blijven spelen is onverklaarbaar groot. Ik weet na al die jaren nog steeds niet of Super Ghouls ‘n Ghosts een goed spel is, maar het voelt na een paar dagen ploeteren wel altijd heel lekker om de eindbaas te verslaan.

Kijken op YouTube
Super Mario Kart
Stiekem nog steeds mijn favoriete Mario Kart. Alle andere afleveringen vergeet ik zodra Nintendo weer een nieuwe uitbrengt, maar naar dit primitieve spel blijf ik terugkeren. Het is denk ik vooral de besturing die me aantrekt. In de vervolgspellen kreeg je steeds meer controle over je kart waardoor het makkelijker werd om door bochten te driften. In het origineel waren de karretjes onvoorspelbaarder en was het risico levensgroot dat je van de baan af zou glijden. Dat is in het begin frustrerend, maar de adrenalinekick als je na lang oefenen eindelijk zonder valpartijen over Ghost Valley 3 of Rainbow Road kan glibberen is nergens mee te vergelijken. De enige Mario Kart die me nog steeds klamme zweethandjes kan bezorgen.

Kijken op YouTube
Super Mario RPG: Legend of the Seven Stars
Lang geleden, vóór Paper Mario en Mario & Luigi Superstar Saga, beleefde Mario in dit spel zijn eerste turn-based gevechten. Als je het nu terugspeelt voelt deze RPG wel een beetje primitief, maar de kenmerkende humor uit alle Mario RPG’s was hier gelukkig al wel aanwezig. Legend of the Seven Stars verscheen destijds niet in Europa, dus voor iedereen die hem nog niet kent wordt dit een leuke eerste kennismaking.

Kijken op YouTube
Super Mario World
Hou je van actiespellen, dan is Super Mario Bros. 3 je favoriete 2D Mario. Korte levels met veel vijanden waar je zonder ooit te stoppen doorheen kunt hollen. Ben je meer van de puzzelspellen? Dan is Super Mario World jouw game. Het tempo ligt lager en de levels zijn groter met meer verborgen geheimen. Alleen de allerbeste spelers kunnen via een serie geheime uitgangen de mysterieuze Special World vinden.

Kijken op YouTube
Super Metroid
Benieuwd waarom alle Nintendo-fans uit hun dak gingen bij de aankondiging van een nieuwe 2D Metroid? Dan moet je deze spelen. Talloze ontwikkelaars hebben geprobeerd Super Metroid te kopiëren (waaronder Nintendo zelf, met de vervolgen), maar dit ene spel uit 1994 staat nog steeds op eenzame hoogte. Een geweldige soundtrack. Spectaculaire eindbazen. Een zeldzaam goed ontworpen doolhof, waarin je geen enkele hint krijgt maar toch nooit verdwaalt. En vooral: dat kippenvelopwekkende gevoel van eenzaamheid als je steeds dieper afdaalt in de grotten van een onbekende planeet.

Kijken op YouTube
Super Punch-Out!!
Dit haalt het natuurlijk niet bij de diepgang van Arms op de Switch, maar op zijn eigen manier is Super Punch-Out!! toch ook een interessant boksspel. Met alleen knoppenrammen kom je hier niet ver. Je zult je tegenstanders echt moeten bestuderen om de patronen in hun aanvallen te ontdekken en uiteindelijk te winnen. Ondanks dat vrees ik dat Super Punch-Out!! net iets te eenvoudig is voor jonge spelers. Deze is vooral leuk voor gamers die het origineel nog kennen uit 1995.

Kijken op YouTube
Yoshi’s Island
Wat een spel. Ieder level in Yoshi’s Island zit vol met originele vondsten en creatieve verrassingen. Van ondeugende aapjes die meloenpitten spugen, tot mysterieuze pluisbeestjes waar Yoshi van gaat hallucineren. Zo leuk heeft Nintendo ze niet vaak gemaakt. Tot nu toe werden we in de Virtual Console steeds afgescheept met de inferieure Game Boy Advance-remake, maar ik mag hopen dat voor de Classic SNES Mini de originele SNES-versie weer wordt gebruikt. Met een hogere resolutie (zodat de handgetekende achtergronden beter tot hun recht komen) en vloeiendere effecten dankzij de Super FX-chip (de extreme hallucinaties in Touch Fuzzy, Get Dizzy zijn echt niet te vergelijken met de tamme golfjes in de GBA-port).

Neo-games.blog forum

Lees ook:Reginald Fils-Aime: betaal niet te veel voor SNES mini
Lees ook:Classic Mini NES komt terug, Mini SNES langer in productie
Lees ook:Classic SNES Mini aangekondigd, bevat Star Fox 2
Lees ook:SNES Mini heeft terugspoelfunctie
Lees ook:Gerucht: Nintendo komt dit jaar met SNES mini

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.