Maak kennis met de Nintendo Switch

Kijken op YouTube
Dit is ‘m dan. De Nintendo Switch. Een spelcomputer om op je televisie aan te sluiten, maar ook een tablet waar je dezelfde spellen onderweg op kunt spelen. Met aan de zijkanten van het scherm twee kleine controllers (Joy-Con R en L) die je ook kunt losmaken. Om overal multiplayer-spellen te spelen, of om ze thuis samen te voegen tot één grote controller.

 • Vergeleken met de Wii is het ontwerp van de Switch verrassend stijlvol. Geen speelgoedapparaat meer, maar een normale tablet waar niemand raar van op zal kijken. Dat kleine standaardje aan de achterkant ziet er wel een beetje breekbaar uit.
 • Nintendo heeft het nergens specifiek gezegd, maar ik ga er vanuit dat het kleine scherm een touchscreen is. Hopelijk kun je hem dan ook weer gebruiken om je televisie te bedienen.
 • Dit is de allereerste keer dat Nintendo een controller maakt zonder vierpuntsdruktoets. Dat wordt dus toch weer Pro Controller aanschaffen voor 2D spellen.
 • Ik ben benieuwd hoe lang Nintendo de 3DS nu nog blijft ondersteunen. Vooral de 2DS kan volgens mij nog best een tijdje mee als goedkope handheld voor jonge kinderen, maar ik verheug me nu al op het moment dat Nintendo al hun teams spellen laat maken voor één apparaat. Lekker veel first party-titels zodat het niet eens opvalt als andere ontwikkelaars het toch weer laten afweten.
 • Spellen in deze trailer: Legend of Zelda: Breath of the Wild, Elder Scrolls: SKyrim, een nieuwe Mario Kart (als je goed kijkt zie je dat coureurs weer 2 voorwerpen tegelijk kunnen dragen), volgens mij ook een nieuwe Splatoon en een gloednieuwe 3D Mario-platformer. Als die allemaal op tijd klaar zijn krijgt de Switch de beste launch line-up allertijden.


Neo-games.blog forum

Lees ook:Gerucht: Nintendo Switch heeft 720p touchscreen
Lees ook:Nintendo onthult nieuwe spelcomputer om 16:00 uur
Lees ook:Nintendo Switch presentatie op 13 januari
Lees ook:Nintendo Switch patentaanvraag: touchscreen, IR-sensor, extra JoyCons, VR-bril
Lees ook:Zo sluit je een headset aan op de Switch

11 reacties op “Maak kennis met de Nintendo Switch

 1. Berend Jan

  Vooral de lijst met ontwikkelaars die het apparaat ondersteunen voel mij op. Het is weer de bekende lijst met ontwikkelaars, EA, Ubisoft e.a. Zullen we een polletje maken welke ontwikkelaar het eerste zijn games niet meer uitbrengt voor de Switch.
  Verder wil ik meer weten voor ik echt heel enthousiast wordt voor dit ding. Hoe werkt online, moet ik weer al mijn spellen opnieuw kopen? Kan ik mijn WiiU pro controller gebruiken op het ding?

    /   Beantwoorden  / 
 2. Inno Vation

  Dit was een verrassend goede trailer. Je kon precies zien wat de Switch was. Had het nog flitsender kunnen zijn?

  https://youtu.be/_1S7dRzJg6I

    /   Beantwoorden  / 
 3. Kikujiro

  Geen compatibiliteit met de 3DS en DS lijkt me, aangezien je, als je het scherm meeneemt, maar één scherm ter beschikking hebt. Is het scherm een touchscreen trouwens? Ben wel enthousiast. In de woonkamer TV kijken én gamen tegelijk staat me wel aan eigenlijk.

    /   Beantwoorden  / 
  1. micha

   Klopt, ook niet met andere consoles van nintendo

     /   Beantwoorden  / 
 4. G.Tom

  Ik wordt vooral heeeeeeel vrolijk van het zien van FROMsoft in de lijst met devs die de Switch ondersteunen. Wat kan ik me indenken? Dark Souls op Switch? Die nieuwe IP? Armoured Core?

  Daarnaast, Level-5 is voor mij een dikke hint dat Dragon Quest XI naast 3DS en PS4 ook op Switch uitkomt, en dat Square in die lijst staat doet me ook sterk vermoeden dat die Final Fantasy VII remake ook op de Switch uitkomt, wat Cloud in Smash ook meteen een stuk logischer maakt.

    /   Beantwoorden  / 
 5. Erik

  Ik weet niet of we erg veel waarde moeten hechten aan die lijst met third party developers. Van wat ik elders op het internet lees betekent het vooral dat die ontwikkelaars er voor openstaan om spellen voor de Switch te maken, niet dat ze ook echt al ergens mee bezig zijn.

  Compatibiliteit met de 3DS zou in theorie nog steeds kunnen. Er staan immers ook een paar DS-spellen in de Wii U virtual console. Dan zie je 2 kleine schermpjes onder elkaar, of je kunt ze instellen om het bovenste scherm op de televisie te emuleren, en onderste scherm op de Gamepad. Dat zou op de Switch ook mogelijk moeten zijn, maar het lijkt inderdaad geen prioriteit voor Nintendo.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Inno Vation

   Je bedoeld de Switch als tweede scherm, als je op de televisie speelt? Nee, dat gaat niet werken. De Switch verdwijnt trouwens in zijn geheel in de Switch Dock.

   Pikant is wel, dat op de vraag (van IGN) wat de functie van de Switch Dock is, een vertegenwoordiger van Nintendo antwoordde: “The dock is not the main console unit of Nintendo Switch. The main unit of Nintendo Switch is the unit that has the LCD screen, which the two Joy-Con controllers can be attached to and detached from. The main function of the Nintendo Switch Dock is to provide an output to the TV, as well as charging and providing power to the system.”

   Wordt met “providing power to the system” cryptisch bedoeld dat er extra hardware in de Switch Dock zit?

     /   Beantwoorden  / 
   1. Kikujiro

    Ik denk dat ze met “providing power to the system” gewoon het opladen van de Nintendo Switch bedoelen. Wel interessant dat de Switch niet als tweede scherm te gebruiken is. Als ze dus Wii U spellen willen porten, moeten ze daar dus rekening mee houden. Ik ben wel benieuwd of er nu geen nieuwe Nintendo handheld meer komt.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Inno Vation

     Zoveel Wii U spellen met asymmetric interplay zijn er (helaas) niet. Het overgrote deel heeft off-tv play.

     Ondanks dat Nintendo de Switch neerzet als een console die je kunt meenemen, zien de meesten op b.v. twitter het toch als een handheld die je via een docking station op je televisie kan spelen. Daarin is de “trailer” ook niet duidelijk in.
     Maar een nieuwe handheld zou alles in de war brengen, denk ik. Desondanks is er wel een gerucht over een opvolger voor de 3DS.

     https://twitter.com/bk2128/status/789353840592072704?

       /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.