Archief: 2012

Officiele screenshots en mini-trailer GTA V online

Een simpele screenshot kan in de wereld van videospellen al een ware geruchten stroom op gang brengen over eventuele vervolg delen van een spel. Niet zelden is het hoax is het een keurige photoshop van het laatste deel. Het was geen screenshot die de harten van alle fans van Grand Theft Auto sneller liet kloppen. Er was niet meer voor nodig dan een eenvoudig kassabonnetje.

Een gamer had bij de Future Shop het spel Max Payne 3 gekocht en toen hij thuis (waarschijnlijk tijdens de installatie) het bonnetje nog even bekeek zag hij het toch echt goed. De kassabon vermeldde dat hij op vertoon ervan $20 korting zou krijgen op de aankoop van GTA V. De actie was geldig van februari tot en met mei 2013. Een foto van het bonnetje is zo gemaakt en het deed al vrij snel de ronde op de GTA dedicated fora.

Paper Mario voor een dichte deur


Nee he. Wordt Paper Mario zo’n spel? Heb ik net de eerste eindbaas verslagen, krijg ik te horen dat de deur naar het volgende level pas opengaat met een specifieke sticker die ergens in de eerste wereld ligt. Dat wordt backtracken! (Let op: hieronder volgen lichte spoilers).

Fotoborden ontwerpen in Animal Crossing: New Leaf


Grappige fotoborden om je hoofd doorheen te steken in Animal Crossing op de 3DS (verzameld door Tiny Cartridge). We hadden deze dingen al voorbij zien komen in de trailers van New Leaf, maar ik wist niet dat spelers ze ook zelf konden ontwerpen. Dat wordt vast een populaire bezigheid. Let ook op de vele details in het Terminator 2-bord. Het tekenprogramma is blijkbaar flink verbeterd sinds het vorige spel. Deze borden delen met andere spelers wordt trouwens een koud kunstje; ze zijn om te zetten in QR-codes. Even filmen met de camera van je 3DS is dan voldoende om een bord ook in jouw dorp te plaatsen.

[g.forum]

Speel dit: voorspel de toekomst met indiegame Clairvoyance


Clairvoyance is een turnbased strategiespel met eenvoudige spelregels: 4 robotsoldaten per speler die tegen elkaar vechten op een soort schaakbord met hindernissen. Je speelt tegen menselijke tegenstanders, maar omdat de gevechten in beurten verlopen hoeven jullie niet op hetzelfde moment online te zijn. In de praktijk speel je dan ook meestal meerdere potjes tegelijk, waarbij het spel je een mailtje stuurt als iemand een zet heeft gedaan.

Tot zover het saaie gedeelte. Wat Clairvoyance interessant maakt is dat je alleen kunt winnen door de toekomst te voorspellen. (De titel van het spel betekent “helderziendheid”). Dat zit zo: één beurt in Clairvoyance bestaat uit vijf zetten. Vijf zetten die de spelers onafhankelijk van elkaar plannen. Je reageert dus voortdurend op dingen die nog niet zijn gebeurd. Je ontwijkt aanvallen die je verwacht dat je tegenstander gaat maken, en je schiet op plaatsen waarvan je hoopt dat er zich over 3 of 4 zetten een vijand bevindt. Een simpel strategiespelletje verandert zo in een boeiende psychologische strijd. Wat is je tegenstander van plan en hoe kun je hem tegenhouden? Als hij linksom wil aanvallen moet je zorgen dat daar een granaat ligt. Maar wat als hij dat juist verwacht? Kun je dan niet beter het tegenovergestelde doen? De grappigste gevechten gebeuren als twee spelers elkaar totaal verkeerd inschatten en dus voortdurend langs elkaar heen schieten.

Clairvoyance is nog niet af, maar voor 5 dollar kun je nu al toegang krijgen tot de speelbare Beta (die al behoorlijk compleet aanvoelt). Voor mij was het de onderstaande video die me overhaalde om dit spel een kans te geven. Hij duurt 20 minuten, maar laat je daar niet door afschrikken; het filmpje legt de spelregels helder uit en maakt ook goed duidelijk wat er zo leuk is aan Clairvoyance. Als iemand het tegen mij wil opnemen: mijn gebruikersnaam in het spel is surrounded.

Kijk dit: prachtige indiegame Radio the Universe


Bekijk hieronder een Kickstarter-filmpje voor Radio the Universe. Ik weet dat ik dit te vaak zeg (ik ben dan ook altijd op zoek naar bijzondere spellen), maar dit is écht een van de mooiste en sfeervolste spellen die ik een lange tijd heb gezien. Radio the Universe creëert een unieke sfeer door de graphics van een 16-bit JRPG te combineren met een futuristische setting, felle neonkleuren, handgetekende tussenscenes en een paar moderne trucjes. Het resultaat is een stijlvolle omgeving die doet denken aan het verleden zonder dat het echt lijkt op een specifiek spel. Het is alsof iemand een onuitgebrachte Squaresoft-RPG uit 1995 heeft gevonden.

Het spel zelf ziet er gelukkig ook veelbelovend uit. Een traditionele RPG is het niet, eerder een 2D Zelda-spel met nog meer nadruk op actie. Bijna als een platformspel dat je van bovenaf bekijkt. Dat is althans mijn eerste indruk na het zien van de trailer. Op zijn Kickstarter pagina noemt de maker ook nog Castlevania: Symphony of the Night, Hotline Miami, Dark Souls en de obscure Japanse indiegame Yume Nikki als belangrijke invloeden, dus misschien zit ik er wel helemaal naast. Hoe dan ook: in de gaten houden dit spel!

Het oorspronkelijke Kickstarter-doel van 12.000 dollar had Radio the Universe binnen 48 uur ingezameld. Inmiddels staat de teller al bijna op het dubbele; blijkbaar raakt deze trailer bij meer mensen een gevoelige snaar. Als je ook wilt meedoen: 10 dollar is hier het minimale bedrag waarmee je een exemplaar van het spel reserveert.

Zo ziet Space Harrier eruit op de 3DS


Het eerste filmpje van 3D Space Harrier bevat een leuke verrassing: Moving Cabinet-mode! In deze speelstand emuleert Sega niet alleen het spel zelf, maar ook de originele arcadekast uit 1985. Zoals je ziet op de bovenstaande foto was dat een complete cockpitstoel waar spelers in konden gaan zitten. Het hele apparaat was gemonteerd op een grote scharnier waardoor de stoel meekantelde met de actie op het scherm.

En dat gebeurt nu dus ook op de 3DS. Iedere keer dat je naar links of naar rechts vliegt zie je het scherm (en een stukje van de omringende arcadekast) kantelen. Ik ben benieuwd hoe authentiek dat overkomt op het bovenste schermpje van de 3DS. Misschien blijkt het een goedkope gimmick die je al na 1 keer uitschakelt, maar dan nog vind ik het leuk dat Sega iets speciaals probeert te maken van hun retrospellen. Nintendo zou hier het een en ander van kunnen leren.

In Japan kunnen 3DS-bezitters 3D Space Harrier nu al downloaden uit de eShop. Amerika en Europa volgen hopelijk in de loop van volgend jaar. Sega heeft al aangekondigd dat er nog meer klassieke arcadegames naar de 3DS komen met driedimensionale graphics.

Paper Mario: puzzelen zonder Kersti


Ik sta op een kasteel. De enige manier om bij de volgende toren te komen is via de buitenmuur, maar naast die muur hangt een ventilatierooster dat mij steeds omver blaast. (Ik ben immers gemaakt van papier – een gimmick die in de vorige Paper Mario’s al snel naar de achtergrond verdween, maar waar Sticker Star opvallend vaak naar blijft verwijzen). Het is met andere woorden een puzzel. Geduldig wacht ik totdat Kersti haar eerste hint geeft.

Zijn dit de moeilijkste Mario-levels die Nintendo ooit heeft gemaakt?


Aanschouw drie nieuwe New Super Mario Bros. 2-levels die afkomstig hadden kunnen zijn uit Super Meat Boy. Tientallen cirkelzagen boven een giftige rivier, eindeloze walljump-secties vol ronddraaiende vuurbalken en een zenuwslopend level waarin Mario nonstop wordt bekogeld door niet één maar twee Lakitu’s. Dit is het Onmogelijke Pakket en het is sinds vandaag te downloaden voor €2,50. Zoals de titel al suggereert zijn dit de moeilijkste Mario-levels die Nintendo ooit heeft ontworpen. Beginners hebben hier duidelijk niets te zoeken, maar voor iedereen die NSMB2 eigenlijk iets te makkelijk vond is dit pakket onmisbaar. Konden we Nintendo maar zover krijgen om een heel spel op deze manier te maken. (Zoals je in de trailer ziet is er vandaag ook nog een ander levelpakket uitgekomen. Iets met ingewikkelde puzzels of zoiets. Mocht het je interesseren).

Naar verluidt was dit trouwens de laatste downloadable content voor New Super Mario Bros. 2. Ik ben benieuwd hoe veel Nintendo er uiteindelijk van heeft verkocht. Okee, ze waren te duur en een bundel van 3 levels was ook niet echt een aantrekkelijk formaat, maar de levels zelf hoorden bij de leukste en creatiefste Mario-levels die ik ken. Experiment minstens half geslaagd, zou ik zeggen. Welk Nintendo-spel is nu aan de beurt voor wat DLC?

Paper Mario: vechten met stickers


Nu is Paper Mario echt begonnen. Toen ik het laatste paddenstoelmannetje eenmaal had gevonden (hij zat verstopt in een heel geniepig hoekje) zwaaiden de toegangspoorten van Toad Town wijd open. Ik kan de buitenwereld verkennen en heb de eerste gevechten al achter de rug. Maar hoe bevalt dat eigenlijk, vechten met stickers?

Kijk dit: Knytt Underground nu verkrijgbaar voor PS3 en Vita


Vandaag* is Knytt Underground uitgebracht voor PlayStation 3 en Vita. Voor de pc verschenen al eerder twee gratis Knytt-spellen, maar dit is de eerste keer dat de serie speelbaar is op een spelcomputer (al hoeven fans van het eerste uur zich geen zorgen te maken: Underground wordt later ook uitgebracht voor pc en Mac).

Ontwerper Nicklas Nygren omschrijft dit spel als zijn eerste poging om een uitgebreid en ambitieus verhaal te vertellen. Gelukkig voor ons klinkt dat verhaal veelbelovend. Knytt Underground speelt zich af in de toekomst, 500 jaar nadat de mensheid zichzelf heeft uitgeroeid. De aarde wordt nu bewoond door kleine wezentjes die leven in ondergrondse tunnels. Deze “sprites” doen onderzoek naar de mensheid en in het bijzonder naar al onze verschillende religies. Tijdens dat onderzoek stuiten ze op een mysterieus ritueel dat volgens een oude legende de wereld kan redden. En je raadt het al: jij bent uitgekozen om naar de heilige plek te reizen en dat ritueel uit te voeren.

En zo begint een uitgebreid platformspel vol mysterieuze locaties. Knytt Underground is net als de rest van de Knytt-serie een vredelievend spel. Dit houdt in dat er geen vijanden in voorkomen en in de meeste levels zelfs geen gevaren. Alles draait om het verkennen van de omgeving en het oplossen van puzzels. Het spel is nu te koop voor €12,99. PlayStation Plus-abonnees mogen Knytt Underground gratis downloaden.

*Vandaag ja. Omdat er volgende week (in verband met kerstmis) niet wordt geüpdate, is de PlayStation Store deze week aangevuld op woensdag én op vrijdag.