Speel dit: voorspel de toekomst met indiegame Clairvoyance


Clairvoyance is een turnbased strategiespel met eenvoudige spelregels: 4 robotsoldaten per speler die tegen elkaar vechten op een soort schaakbord met hindernissen. Je speelt tegen menselijke tegenstanders, maar omdat de gevechten in beurten verlopen hoeven jullie niet op hetzelfde moment online te zijn. In de praktijk speel je dan ook meestal meerdere potjes tegelijk, waarbij het spel je een mailtje stuurt als iemand een zet heeft gedaan.

Tot zover het saaie gedeelte. Wat Clairvoyance interessant maakt is dat je alleen kunt winnen door de toekomst te voorspellen. (De titel van het spel betekent “helderziendheid”). Dat zit zo: één beurt in Clairvoyance bestaat uit vijf zetten. Vijf zetten die de spelers onafhankelijk van elkaar plannen. Je reageert dus voortdurend op dingen die nog niet zijn gebeurd. Je ontwijkt aanvallen die je verwacht dat je tegenstander gaat maken, en je schiet op plaatsen waarvan je hoopt dat er zich over 3 of 4 zetten een vijand bevindt. Een simpel strategiespelletje verandert zo in een boeiende psychologische strijd. Wat is je tegenstander van plan en hoe kun je hem tegenhouden? Als hij linksom wil aanvallen moet je zorgen dat daar een granaat ligt. Maar wat als hij dat juist verwacht? Kun je dan niet beter het tegenovergestelde doen? De grappigste gevechten gebeuren als twee spelers elkaar totaal verkeerd inschatten en dus voortdurend langs elkaar heen schieten.

Clairvoyance is nog niet af, maar voor 5 dollar kun je nu al toegang krijgen tot de speelbare Beta (die al behoorlijk compleet aanvoelt). Voor mij was het de onderstaande video die me overhaalde om dit spel een kans te geven. Hij duurt 20 minuten, maar laat je daar niet door afschrikken; het filmpje legt de spelregels helder uit en maakt ook goed duidelijk wat er zo leuk is aan Clairvoyance. Als iemand het tegen mij wil opnemen: mijn gebruikersnaam in het spel is surrounded.

Kijken op YouTube

[g.forum]

Lees ook:Online spelletje: Electricman 2
Lees ook:Pokémon Scramble, Nintendo’s chaotische beat’em up voor WiiWare
Lees ook:39 Metroid Prime Hunters screenshots
Lees ook:Kijk dit: launch trailer Clash of Heroes
Lees ook:Paper Mario: vechten met stickers

6 reacties op “Speel dit: voorspel de toekomst met indiegame Clairvoyance

  1. Gulzt

    Jemig wat een diefstal. Ooit van het bordspel RoboRally gehoord?

      /   Beantwoorden  / 
  2. Erik

    Wow. Die kende ik nog niet, maar de omschrijving klinkt inderdaad heel erg hetzelfde. Een vermelding (“inspired by”) was wel zo netjes geweest. Neemt niet weg dat het nog steeds een van de leukste spellen is die ik dit jaar heb gespeeld. Ieder potje is weer anders. Het feit dat je nu online kunt spelen tegen meerdere mensen lijkt mij ook een fikse verbetering t.o.v. het bordspel.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Gulzt

      Lijkt me zeker tof! Ik heb het bordspel echt heeeel erg veel gespeeld!
      .
      Ook het online aspect is niet nieuw. RoboRally was dusdanig populair dat er meerdere online initiatieven zijn geweest die nog steeds gespeeld worden. Ik heb een jaar of 5 geleden nog eens online gespeeld :)

      Afijn, dit lijkt wel een mooie uitwerking van die gedachte, en het is een prachtig concept! Jammer inderdaad dat de makers het nalaten te verwijzen naar het ‘moederspel’.

        /   Beantwoorden  / 
      1. Gulzt

        Misschien had ik eerst het filmpje moeten bekijken. Allicht leent het aan het basis concept maar het is een compleet ander speldoel en daarmee toch een heel ander spel.

          /   Beantwoorden  / 
  3. Vadinci

    Haha, krijg nou wat, geen idee dat ik een potje tegen jou heb gespeeld :)

    Ik ben aan het kijken of ik de replay kan uploaden naar Youtube, het is tot nu toch wel mijn meest geslaagde game ;)

      /   Beantwoorden  / 
    1. Erik

      Een Nederlander! Die mijn blog kent! Wat een toeval allemaal. Dat was inderdaad ook veruit het leukste potje dat ik nu tot nu toe heb gespeeld. Zie ook hier voor mijn reactie in het Engels. Een upload zou tof zijn! Misschien zet de maker van het spel ons wel op zijn site, zoals ie ook met die andere Playback deed. Eventueel kun je het eerste deel misschien nog weglaten… anders haken kijkers al af voordat de lol begint. Het gevecht werd pas echt spannend toen ik nog 1 robot overhad en jij 2.
      .
      Onze huidige strijd nam net ook weer een leuke wending trouwens. Snel verder!

        /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.