Nieuw in het winkelkanaal: Sword of Vermilion, Streets of Rage, Chew Man Fu, Bio Hazard Battle


Alweer een goede week voor de Virtual Console. Vier games die alle vier op z’n minst erg interessant zijn. Of je nu een excentrieke rpg van Sega wilt spelen of een ijzersterke beat-em-up, deze week heb je geluk. Ook shooter fans krijgen deze week – alweer – een mooie sidescrolling shoot-em-up terwijl mensen die graag gekleurde knikkers door een doolhof heen duwen helemaal goed aan hun trekken komen. Al de zoveelste goede week op een rij, je zou haast zeggen dat Nintendo er lol in begint te krijgen. Lees snel verder voor een korte uitleg, screenshots en filmpjes van alle games.

Sword of Vermilion

Sword of Vermilion was een RPG voor Sega’s Megadrive console, ontwikkeld door legendarische ontwerper Yu Suzuki (Out Run, Space Harrier, Virtua Fighter, Shenmue). Het is een ietwat ongebruikelijke RPG omdat het zoveel verschillende speelstijlen in zich bergt. In dorpen zie je de spelwereld van bovenaf zoals in de meeste vroege RPG’s. Tijdens gevechten verandert het perspectief in een soort schuin van voren semi 3D weergave en laat het spel je in real time tegen je vijanden vechten. (Er komen geen menu’s aan te pas en niets is turnbased). En in kerkers speelt Sword of Vermilion zich vervolgens weer af als een first-person game waarin je alles in 3D door de ogen van de hoofdrolspeler ziet.

In hun beruchte Sega Does What Nintendon’t reclame-campagne claimde Sega dat het meer 300 uur (!) zou duren om Sword of Vermilion uit te spelen, maar dat is gewoon een leugen. De meestgehoorde kritiek op het spel is juist dat het zo kort duurt. Een beginnende speler doorloopt het hele avontuur in ongeveer 20 uur.

De meningen zijn verder sterk verdeeld. Het spel heeft veel fans die er helemaal weg van zijn, maar aan de andere kant bijna net zoveel tegenstanders die het niet uit kunnen staan. Ik twijfel een beetje of ik het zal downloaden of niet. Voor liefhebbers van “andere” spellen lijkt het wel een aanrader.

________________________________________________________

Streets of Rage

Sega’s antwoord op Capcom’s Final Fight spellen. Streets of Rage is een klassieker die volgens veel mensen Final Fight zelfs overtreft. Wie genoeg heeft aan één ouderwetse beat-em-up op zijn Wii, kan misschien beter wachten totdat over een tijdje Streets of Rage 2 beschikbaar komt (volgens bijna iedereen het beste deel uit de serie), maar wie van het genre houdt begint gewoon hier en download de komende maanden de complete trilogie.

Voor wie het genre niet kent, let goed op: In dit soort spellen gebeurt weinig anders dan dat je de het hele spel lang van links naar rechts door een ongelooflijk rechtlijnige wereld loopt. Je wordt lastig gevallen door een eindeloze stroom vijanden die je allemaal in elkaar trapt. Simpel button bashen, meer is het niet, maar meer hoeft het ook niet te zijn. Het geeft ook vandaag de dag nog steeds een goed gevoel om je een weg te knokken door de levels van dit spel.

De soundtrack rockt!

________________________________________________________

Bio Hazard Battle

Ik heb altijd gezegd dat er nooit zoiets kan bestaan als teveel shoot-em-ups. Maar ik wil daar nu toch graag op terugkomen. Bio Hazard Battle is een een sidescrolling shoot-em-up gemaakt door mensen die duidelijk goed naar R-Type hebben gekeken. Smerige organische graphics, een bizarre en vervreemdende sountrack en vooral heel veel vijanden.

Mijn instinct zegt: kopen, kopen, kopen. Maar mijn verstand herinnert me er net op tijd aan dat ik R-Type III nog lang niet heb uitgespeeld en dat ik ook nog niet helemaal klaar ben met Soldier Blade, twee andere shoot-em-ups die ik al eerder uit het winkelkanaal downloade.

Een prima spel dit, hoeft absoluut voor niemand een miskoop te zijn. Maar wie twee weken geleden mijn advies opvolgde en R-Type III downloadde: hier heb je voorlopig nog lang geen tijd voor! Kom op jongens, eerst het Bydo Empire om zeep helpen, dan pas naar de volgende shooter. Wees sterk, toon zelfbeheersing!

(Als ik naar dit soort filmpjes kijk hoop ik dat ikzelf eigenlijk nog wel over voldoende zelfbeheersing beschik. Spel ziet er erg goed uit, om het voorzichtig te zeggen.).

________________________________________________________

Chew Man Fu

Dit is er weer eentje hoor. Zo’n soort spel waarvan we in ons collectieve geheugen als gamers het idee hebben dat ze vroeger allemaal zo simpel en verslavend waren. In werkelijkheid waren spellen als Chew Man Fu toen al net zo zeldzaam als nu, maar dat maakt niet uit. Vandaag de dag kunnen gamers het nog steeds met een gerust hart downloaden, compleet verslaafd raken aan dit bedrieglijk eevoudige doolhofspelletje en tegen elkaar zeggen dat ze zo niet meer gemaakt worden tegenwoordig.

Het filmpje hieronder weet in anderhalve minuut heel goed uit te leggen waar het allemaal om draait in Chew Man Fu (hij ratelt het hele verhaal zo te horen af zonder ook maar één keer adem te halen), zodat ik dat niet meer hoef te doen.

Laat ik er zelf alleen nog aan toevoegen dat ik het vanmiddag in een avontuurlijke bui ook gedownload heb, en dat het nog één leveltje gevoel heel erg hoog is. Het geniale aan dit soort games is dat elk level zich afspeelt op één enkel scherm, waardoor het einddoel telkens pijnlijk duidelijk in zicht is. Je hoeft “alleen maar” even vier knikkers op vier bijpasende vierkantjes te rollen en meer is het niet. Maar wacht maar totdat je na een paar levels steeds sterkere en slimmere tegenstanders begint tegen te komen.

Dit wordt er weer eentje die ik ga aanbevelen als mensen me vragen wat nu echt een leuk spel is om van hun Wii Points te kopen. Het begint zo simpel dat je je afvraagt hoe het ooit leuk moet worden, maar even later kun je de controller niet meer wegleggen omdat dat ene level telkens maar niet lukt. Geweldig, zo worden ze tegenwoordig niet meer gemaakt!

________________________________________________________
Zie ook:
- Nieuw in het winkelkanaal: Kid Icarus, Ocarina of Time
- Nieuw in het winkelkanaal: Kirby's Adventure, Excitebike, R-Type III, New Adventure Island
Nieuw in het winkelkanaal: week 6 – Super Mario World, Zelda II en Vigilante
Bonanza Bros, Gain Ground, Comix Zone, Gradius – wow!
Een recensie van Soldier Blade
Nieuw in het winkelkanaal: Mario Kart 64 en Soldier Blade
Nieuw in het winkelkanaal: Street Fighter II en Super Probotector
Xevious, of hoe Nintendo zich er deze week wel heel erg makkelijk vanaf maakt
Eindelijk wat klassiekers voor de Virtual Console
Vijf nieuwe van Sega voor de Virtual Console
Deze week wel twee nieuwe Virtual Console titels
Ik sta op het punt om iets stoms te doen
Heel veel explosies

Lees ook:Nieuw in het winkelkanaal: Kid Icarus, Ocarina of Time
Lees ook:Xevious, of hoe Nintendo zich er deze week wel heel erg makkelijk vanaf maakt
Lees ook:Battle Lode Runner gameplay filmpje
Lees ook:Harvest Moon Wii plaatjes
Lees ook:Legend of the Mystical Ninja naar Virtual Console

2 reacties op “Nieuw in het winkelkanaal: Sword of Vermilion, Streets of Rage, Chew Man Fu, Bio Hazard Battle

  1. micha

    erik ik moet zeggen hoe jij de VC. titels bespreekt is Top :D

      /   Beantwoorden  / 
  2. erik

    Cool. Bedankt. :) Zolang Nintendo zelf niks doet om die downloads een beetje aantrekkelijk aan te prijzen, probeer ik ze op deze plek maar een handje te helpen. ;)

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.