Nieuw in het winkelkanaal: Street Fighter II en Super Probotector


We begonnen de moed al bijna op te geven, maar deze week voegt Nintendo gelukkig, eindelijk weer iets interessants toe aan het winkelkanaal. Pak je Wii Points Card en bereid je voor op één van de moeilijkste (en leukste) shooters die je ooit zult spelen: Super Probotector. Ook nieuw in het winkelkanaal is Street Fighter II. Daarover later meer.


Super Probotector laat zich spelen als een actiefilm. Een hele vette explosieve actiefilm vol woeste achtervolgingen, grote explosies, instortende gebouwen en met Bruce Willis in de hoofdrol. Het is echt een spectaculair spel. Zelfs Gunstar Heroes, dat je met heel veel fantasie een klein beetje zou kunnen zien als de onofficiële opvolger (gemaakt door hetzelfde team, ongeveer dezelfde gameplay en een paar overeenkomende wapens), is veel conservatiever opgebouwd.

Alleen al in het eerste level van Super Probotecor mag je een stukje rijden in een tank, wordt er even later een gebouw op de achtergrond opgeblazen door een andere tank (die zich ontpopt tot een soort van mini-boss), maak je mee hoe er vanuit de verte een bommenwerper vlak over je hoofd komt scheren die het hele level in vuur en vlam zet en komt helemaal aan het einde van het level de eerste echte eindbaas (een groot dinosaurus-achtig monster), dwars door een muur heen breken. En dat, beste lezers, is misschien nog wel het minst spectaculaire level uit het spel.

Natuurlijk, Gunstar Heroes is de betere game (heb je hem nu nog steeds niet gedownload? Waar wacht je nog op?) en de twee van bovenaf getoonde tussenlevels (waarbij niet jij, maar het level zelf ronddraait als je links- of rechtsaf slaat) zijn hinderlijke onderbrekingen van de échte levels. Maar Super Probotector is nog steeds heel erg de moeite waard. De game is wel gruwelijk moeilijk, dus bereid je voor. Zelfs op Easy zul je sneller door je levens heen raken dan je lief is. Maar oefening baart kunst, en als je het maar blijft proberen kan uiteindelijk ook jij de laatste eindbaas bereiken.


En dan is er Street Fighter II. Hoe goed dat spel ook is (en vergis je niet, het is héél goed. Ik heb er destijds slapeloze nachten van gehad), er zijn toch twee zaken die je in mijn ogen goed moet overwegen voordat je besluit om hier 800 Wii Points aan uit te geven.

Ten eerste was Street Fighter II op de Super Nintendo ook al een populaire titel, en Capcom cashte daar schaamteloos op in door later ook nog twee andere versies van het spel uit te brengen. Geen vervolgen! Nee nee, verbeterde versies van het origineel. Wie bijvoorbeeld Street Fighter II Turbo kocht (ging veel sneller en de vier eindbazen waren nu ook speelbaar. Plus een paar nieuwe aanvallen voor de bekende personages) had meteen niets meer aan het originele spel. Waarom Street Fighter II nog spelen als Street Fighter II Turbo ook op de plank lag? De één maakte de ander overbodig.

En als je je dan liet overhalen (na de game 3x gehuurd te hebben) om Turbo toch maar aan te schaffen (vooral die hogere snelheid is echt onmisbaar), kwam Capcom een jaar later doodleuk met de aankondiging van Super Street Fighter II. De rotzakken! Met vier compleet nieuwe speelbare personages voelde je gloednieuwe Street Fighter II Turbo cartridge meteen weer hopeloos achterhaald.

Ik had echt gehoopt dat Capcom ons niet nog een keer een poot uit zou willen draaien en meteen met Super Street Fighter II zou beginnen, maar helaas. Het spel dat vandaag is toegevoegd is het originele Street Fighter II, en het zou me helemaal niets verbazen als Turbo en Super er over respectievelijk één en twee jaar ook weer achteraan komen. Ik zou zeggen trap er niet in, en wacht op z’n minst totdat Turbo beschikbaar komt.

Ten tweede heeft Capcom een paar maanden geleden Street Fighter II ook voor Xbox Live Arcade uitgebracht. Ook het originele spel en niet Turbo of Super, alleen was die versie wel volledig online speelbaar tegen andere mensen. Daarmee vergeleken voelt alleen een simpele emulatie van het origineel op de Wii wel heel erg goedkoop. Als je twee controllers hebt en iemand om tegen te spelen dan is Offline Street Fighter natuurlijk nog steeds heel gaaf, maar Online vechten moet op de Wii toch ook mogelijk zijn? Wie ook een Xbox360 thuis heeft staan is gek als hij de Wii-versie van Street Fighter II in huis haalt.

Een uitstekend spel dus, maar ik zou iedereen toch afraden om het te kopen. Hou het maar gewoon bij Super Probotecto deze week.

Zie ook:
- Xevious, of hoe Nintendo zich er deze week wel heel erg makkelijk vanaf maakt
- Eindelijk wat klassiekers voor de Virtual Console
- Vijf nieuwe van Sega voor de Virtual Console
- Deze week wel twee nieuwe Virtual Console titels
- Ik sta op het punt om iets stoms te doen
- Heel veel explosies

Lees ook:Zie Super Street Fighter II Turbo HD Remix in beweging
Lees ook:Gametrailers’ uitgebreide Street Fighter IV trailer analyse
Lees ook:Twee nieuwe screenshots en info Street Fighter IV
Lees ook:Chun-Li! Guile! Blanka! Zangief! Dhalsim! E.Honda!
Lees ook:Eerste screenshots Super Street Fighter II Turbo HD Remix

9 reacties op “Nieuw in het winkelkanaal: Street Fighter II en Super Probotector

  1. Kikujiro

    Super Probotector is toch hetzelfde als Contra III of niet? Waarom eigenlijk die verschillende versies? Die tank in dat eerste level was inderdaad meesterlijk. ‘t Spel blijft één van m’n favoriete shooters. Dat level met die “helicopters” vond ik wel erg lastig trouwens.

      /   Beantwoorden  / 
  2. erik

    “Super Probotector is toch hetzelfde als Contra III of niet? Waarom eigenlijk die verschillende versies? “

    Ja klopt. In Amerika heette het Contra III, bij ons Probotector. In Contra III speel je een echte soldaat, in Probotector een robot. Verder zijn de spellen hetzelfde. Ik snap het verschil ook niet echt.

    “Dat level met die “helicopters” vond ik wel erg lastig trouwens.”

    Inderdaad. Vooral dat stukje ervoor op de motorfiets vind ik altijd erg lastig. En de eindbaas (dat je van raket naar raket moet springen) is zenuwslopend. Maar toch wel een heel gaaf level. :)

      /   Beantwoorden  / 
  3. hiku

    Dus we moeten jou volgen, Erik, de game(s) kopen en downloaden.
    Terwijl het ook als rom op internet gevonden kan worden?

    Tuurlijk willen we een half uur tot een uur voor nix werken om een herherheruitgebracht spel te kopen.

      /   Beantwoorden  / 
  4. erik

    “Dus we moeten jou volgen, Erik, de game(s) kopen en downloaden.
    Terwijl het ook als rom op internet gevonden kan worden?”

    Maar roms zijn illegaal. Winkeldiefstal is ook voordeliger dan een nieuw spel kopen, maar voor mij geen optie. Ik ga je niet vertellen wat jij wel of niet moet doen, maar ik persoonlijk download geen roms en ga die mogelijkheid ook niet aanprijzen op deze site.

      /   Beantwoorden  / 
  5. hiku

    Om de drempel te verlagen zou het aantal Wii points wel naar beneden mogen.

    En waarschijnlijk is een van de redenen voor de langzame levering van de classics om meer te laten verkopen. Je streetfighter-verhaal illustreert dat mooi.

    Heb je nooit het gevoel, wanneer je je Wii-points gebruikt, dat er zoveel mogelijk geld uit je zakken gevist geprobeerd te worden?

    2e reden: Waarom wii-points? Blijkbaar is onderzocht dat het gebruik van een fictief betaalmiddel ervoor zorgt dat de omzet zo hoog mogelijk wordt.
    (minder waardebesef= meer uitgeven, misschien?)

    Misschien is het nog geen geldige reden om iedereen roms te laten gebruiken, maar aanmoedigen tot het kopen van Wii-classics gaat ook weer te ver.

      /   Beantwoorden  / 
  6. hiku

    ps: vind je mario pinball (of “mario ball”?) voor de gba leuk?

      /   Beantwoorden  / 
  7. erik

    “Heb je nooit het gevoel, wanneer je je Wii-points gebruikt, dat er zoveel mogelijk geld uit je zakken gevist geprobeerd te worden?”

    Ja. Ik laat ook weinig mogelijkheden onbenut om daarover mijn onvrede te uiten (okee, behalve in dit stukje. Hier heb ik duidelijk een mogelijkheid tot klagen laten liggen), maar uiteindelijk dwingt Nintendo je nergens toe.

    “aanmoedigen tot het kopen van Wii-classics gaat ook weer te ver.”

    Ik zie het zo: ik vind het een leuke manier om oude spellen te (her)ontdekken en ik vind het leuk om die spellen makkelijk beschikaar in een Wii Kanaal te hebben. Is het duur? Ja, maar ik vind het toch leuk.

    Ik ga er vanuit dat deze site gelezen wordt door mensen die dat ook leuk vinden, dus voel ik me best wel vrij om een spel aan te bevelen dat in mijn ogen erg leuk is. Als mensen het te duur vinden is de oplossing simpel… koop het dan gewoon niet. :p

    Ik noch Nintendo zullen je ertoe dwingen.

    “ps: vind je mario pinball (of “mario ball”?) voor de gba leuk?”

    Die heb ik nog nooit gespeeld. Ik vind het er altijd erg leuk uitzien (en mooi ook, misschien wel de mooiste graphics op de GBA), maar ik word afgeschrikt door alle slechte recensies die het kreeg. Zodra ik hem een keer goedkoop tegenkom wil ik hem nog wel uitproberen.

      /   Beantwoorden  / 
  8. Linkster

    hee! die vent deed een kamehameha!
    moet je zijn handen maar eens zien!

      /   Beantwoorden  / 
  9. cas_09

    “Heb je nooit het gevoel, wanneer je je Wii-points gebruikt, dat er zoveel mogelijk geld uit je zakken gevist geprobeerd te worden?”

    Ik heb persoonlijk wel liever gewoon oude games (en goeie natuurlijk ook)kopen dan dat k met die illegale stuff aan de slag moet. Anders is het net als met gebrande games: je bent er zo op uitgekeken (geloof me: ik kan het weten)

    “hee! die vent deed een kamehameha!
    moet je zijn handen maar eens zien!”

    volgens mij bestond Street Fighter langer dan Dragonball (met de nadruk op volgens mij), maar volgens mij (weer met de nadruk hierop) zijn ze ook gedeeltelijk van de zelfde tekenaar/inspiratiebron

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.