Archief: juni 2011

eShop betaalkaartjes gespot op Nintendo’s site, ook al in de winkel?


Betaalkaartjes voor de eShop. Heeft iemand ze al in het wild gespot? Deze banner werd vandaag gesignaleerd op één van Nintendo’s Europese sites. Het kan nu dus niet lang meer duren. Vooral omdat Nintendo bij de lancering van de eShop beloofde dat de betaalkaartjes “eind juni” in de winkel zouden liggen. Dat is dus… nou ja, vandaag. Ik weet zeker dat ik niet de enige ben die hier ongeduldig op wacht. De eShop (en vooral de ingebouwde DSi Shop) staat vol met leuke spellen waar ik me in sommige gevallen al jaren op verheug. Maar helaas, zonder creditkaart kun je tot nu toe niets betalen in de eShop. Het frustreert me mateloos.

Jullie nieuwe Virtual Boy-klassieker van vandaag is trouwens Kirby’s Dreamland. Het eerste spel in de serie. Kirby was zo nieuw dat Nintendo nog niet eens een kleur voor hem had bedacht – op de verpakking was hij wit in plaats van het vertrouwde roze. Dit was vroeger één van mijn favoriete Game Boy-spellen, maar ik weet niet of ik hem nu nog steeds zou aanbevelen. Met maar 5 levels was Kirby’s eerste avontuur achteraf gezien eigenlijk schandalig kort. In een uurtje ben je er doorheen. Liefhebbers kunnen misschien beter wachten tot Kirby’s Dreamland 2 in de eShop staat – die heeft 38 levels én Kirby kan op de rug van een hamster klimmen.

[g.forum]

Bestond deze game maar echt: de Bear Grylls RPG


Het is bijna alsof College Humor met dit filmpje wil suggereren dat Bear Grylls tijdens zijn televisieprogramma nooit echt in gevaar komt. Dat Ultimate Survival, zeg maar, grotendeels in scene is gezet. Maar dat kan niet zo zijn, toch? Bear? Toch? Zeg me dat het niet zo is!

Van de positieve kant: deze 16-bit Man Vs. Wild RPG (zo heet de show in Amerika) ziet er wel leuker uit dan de echte Bear Grylls-simulator die Crave Entertainment eerder dit jaar uitbracht. Hier hoeft mijn held zich tenminste niet belachelijk te maken door lichtgevende ‘spirit of adventure’-bolletjes te verzamelen. In deze fictieve RPG  mag hij daadwerkelijk met zijn cameraploeg door de jungle trekken om de kijkers thuis te laten zien hoe je zonder hulpmiddelen de natuur overleeft. Hoe extremer hoe beter, want dat is de Bear Grylls-methode. Alles voor de kijkcijfers om te overleven! Ik mis alleen nog een levensgevaarlijk ravijn om overheen te springen. Afgezien daarvan zou ik dit spel, als het bestond, zeker spelen.

Limbo komt naar PSN


Update: gerucht bevestigd. Limbo komt bovendien sneller dan verwacht naar PSN: al in juli!

Goed nieuws voor PlayStation 3-bezitters: Playdead’s zwartgallige platformspel Limbo is alsnog onderweg naar het PlayStation Network. Het is nog niet officieel aangekondigd, maar gamesjournalist Ryan Langley ontdekte dat een Koreaanse keuringscommissie de PS3-versie onlangs heeft goedgekeurd voor 15 jaar en ouder. Dat is op z’n minst een goed teken. Limbo gaat over een jongetje dat in het voorportaal van de hel op zoek is naar zijn kleine zusje. Al is “gaat over” misschien wat veel gezegd voor een spel waarin niemand praat en niets wordt uitgelegd. Het verhaal wordt bewust vaag gehouden zodat spelers de gebeurtenissen op hun eigen manier kunnen interpreteren.

Iets zakelijker zou je kunnen zeggen dat Limbo een sfeervolle platformgame is vol dodelijke trial-and-error valstrikken. (Met andere woorden: je moet eerst door een vallend rotsblok worden verpletterd om het tijdens je volgende poging te kunnen ontwijken). Er zijn geruchten dat Limbo ook naar de pc komt (via een omweg kun je nu al een trailer downloaden op Steam), maar ook daar heeft Playdead nog geen officiële aankondiging over gedaan.

Kijk dit: sfeervolle retrographics in indiegame Celestial Mechanica

Fraaie trailer voor de half-Nederlandse indiegame Celestial Mechanica. Idee en uitvoering zijn van de Amerikaanse ontwerper Roger Hicks en de 8-bit graphics komen van Paul Veer (tegenwoordig vooral bekend van Super Crate Box maar hij heeft veel meer spellen voorzien van kleurrijke en altijd mooi geanimeerde pixel art). Wat mij echter overhaalde om dit spel te kopen was de soundtrack. Ergens op het internet zag ik Hicks de achtergrondmuziek omschrijven als “epic “Muse” style music”, waarbij “Muse” verwijst naar de beroemde rockband. In die vergelijking kan ik me aardig vinden. Het nummer in deze trailer komt wat traag op gang, tot je na een minuut opeens belandt in een galmende rockopera waar je gegarandeerd meer van wilt horen. (Zo verging het mij althans).

Maar inderdaad, dit spel is dus niet gratis. Ook niet schrikbarend duur (€4,28), maar ik vrees dat veel lezers sowieso afhaken als de portemonnee getrokken moet worden. Vooral omdat ik Celestial Mechanica ook niet blind durf aan te bevelen. Het idee is prachtig (een ‘Metroidvania’ met veel lege ruimte en een kwetsbare hoofdrolspeler zonder wapens), maar de besturing voelt een tikje zweverig, het platte beeldformaat maakt dat je soms blind moet springen en een paar ging ik dood omdat ik alleen maar naast een hindernis stond.

Celestial Mechanica is hier te downloaden voor pc en Mac. Ik heb genoten van de bijzondere sfeer en de perfect afgewerkte presentatie, maar weet dat je wel bereid moet zijn om door de schoonheidsfoutjes heen te kijken.

Liberty City in het klein dankzij tilt-shift fotografie


Tilt-shift fotografie blijft fascineren. Ik ken de wetenschappelijke uitleg (door delen van het beeld onscherp te maken lijkt het alsof er met een macrolens van dichtbij is gefilmd), maar helemaal snappen doe ik het niet. Waarom laten mijn hersens zich zo makkelijk foppen? In het echt wordt de rest van de wereld ook niet onscherp als ik naar iets kleins kijk. Komt het dan echt alleen door dat handjevol close-up foto’s dat ik tijdens mijn leven heb gezien?

In dit filmpje is de tilt-shift truc losgelaten op Grand Theft Auto IV. De onderste en de bovenste helft van het scherm zijn geblurred en meteen is het alsof je kijkt naar de Madurodamversie van Liberty City. Zo simpel en toch zo effectief. Bestaan er eigenlijk spellen (behalve 3D Dot Game Heroes) die dit trucje op zichzelf hebben toegepast?

Puzzle Dimension nu ook naar de PlayStation 3


Nieuwe trailer van indiegame Puzzle Dimension. Dit vrolijke puzzelspel verscheen vorig jaar al voor pc en Mac, maar is nu ook uitgebracht voor de PlayStation 3. Goed nieuws, want hij ziet er nog steeds leuk uit. Okee, het spel oogt eerder degelijk dan origineel, maar daar is op z’n tijd niks mis mee. Als een magische bal rol je door driedimensionale doolhoven en verzamelt alle zonnebloemen. Er zijn schakelaars om in te drukken, brokkelende platformen om snel overheen te rollen, blokken die de zwaartekracht veranderen en nog veel meer elementen die puzzelfans al kennen uit andere spellen maar die in een andere volgorde toch altijd weer een plezierige uitdaging vormen.

Puzzle Dimension is van dezelfde maker als Kula World voor de PS One waarin je ongeveer hetzelfde deed met een strandbal. Een nieuwe werkgever en ingewikkelde licentieconstructies zorgden ervoor dat Jesper Rudberg zijn nieuwe spel niet Kula World 2 mocht noemen, maar fans van het origineel kunnen Puzzle Dimension gerust beschouwen als een officieus vervolg. In Amerika werd hij vandaag toegevoegd aan de PlayStation Store. Europa volgt met een beetje geluk ook nog deze week.

Je eigen schild ontwerpen voor Dark Souls?


Een paar inzendingen voor Namco Bandai’s Design a shield for Dark Souls competition. De titel van de wedstrijd verraadt het al een beetje, maar de bedoeling is dus om een schild voor Dark Souls te ontwerpen. De tien beste inzendingen winnen een gesigneerd exemplaar van het Dark Souls limited edition pretpakket (soundtrack, strategy guide, documentaire over de totstandkoming, boek met artwork, hardcover boek met artwork en een exemplaar van de game) en de drie allerbeste inzendingen worden daadwerkelijk aan het spel toegevoegd. Achteraf. Als downloadable content.

Best een leuke wedstrijd dus, al vind ik het jammer om te horen dat de geplande downloadable content niet wat interessanter is dan een paar extra schilden. Wie gaat daar nou voor betalen? Hopelijk is het als onderdeel van een extra kerker waar wat nieuwe items zijn verborgen.

Om mee te doen aan de wedstrijd wordt je eerst fan van Dark Souls op de officiële Facebook-pagina. Daar kun je vervolgens de templates downloaden voor de drie schilden.

[g.forum]

Kijk dit: de Ultra Upgrade van Crysis 2 in actie


Misschien heb je meegekregen dat Crysis 2 gisteren is geüpdated met een Ultra Upgrade. Nu is het spel weer net zo vooruitstrevend als de eerste Crysis was in 2007. Ontwikkelaar Crytek had de graphics van Crysis 2 juist (relatief) eenvoudig gehouden zodat ook mensen met normale computers konden meegenieten. Deze update is speciaal voor de hardwarefetishisten die per se de allermooiste graphics op hun scherm willen toveren. De systeemeisen zijn schrikbarend hoog, maar dan heb je ook wat. Dit zijn min of meer de mooiste beelden die de game-industrie anno 2011 kan produceren. Een soort vooruitblik naar wat we over vier jaar normaal vinden.

Zelf heb ik geen idee wat termen als ‘tessellation’, ‘displacement mapping’ en ‘custom shape based bokeh depth of field’ precies betekenen (Crysis 2 doet dat allemaal), maar gelukkig heeft Crytek een handige video geproduceerd die precies laat zien wat de Ultra Upgrade toevoegt. Het is indrukwekkend, maar het voelt ook een beetje als een eindstation. Het ziet er nu al zo realistisch uit dat ik me niet kan voorstellen dat we op dat gebied nog een grote sprong voorwaarts kunnen maken. Ik hoop, denk en verwacht dat ontwikkelaars zich nu gaan richten op virtuele werelden die zich ook realistisch gedragen. Losse zandkorrels, buigzame grassprieten, verscheurbare posters… dat is wat ik wil zien in Crysis 4.

Jij komt waarschijnlijk niet in de Journey-beta (en ik ook niet)


“But as it progresses, this trial will be extended into SCEE – the existing Beta Trial community and selected PlayStation Plus members will receive invitations in early July. Look out for more information about selection criteria and timings soon.”

Op hun Amerikaanse blog kondigde Sony vandaag een kleinschalige beta aan voor thatgamecompany’s volgende spel Journey. Dit is de reactie daarop van PlayStation Blog EU. Waar het op neerkomt is dat een paar Europese gamers ook mee mogen doen aan de beta, maar de selectiecriteria zijn streng. Je hebt een PlayStation Plus abonnement nodig en je moet (om te bewijzen dat je écht een fan bent van thatgamecompany) in 2009 meteen op de releasedatum hun vorige spel Flower hebben gedownload. Alleen dan maak je kans om misschien door SCEE uitgenodigd te worden voor de beta. Ik val dus buiten de boot, maar als jij toevallig wel aan die twee toelatingseisen voldoet, houd je mailbox de komende tijd dan goed in de gaten.

[g.forum]