Wordt PS2 Sony’s “Revolution Killer”?

Ja, volgens een anoniem mailtje van een Adobe-medewerker (Adobe ontwerpt blijkbaar voor Sony een aangepaste versie van Flash voor toekomstig gebruik op de PSP en de PS3). Nintendo’s Perrin Kaplan is nog maar amper uitgesproken of het gerucht dat Sony Nintendo achterna gaat steekt ook daadwerkelijk de kop al op. Maar niet zoals je denkt.

Sony’s geheime wapen is namelijk… de Playstation 2!
"Ik heb ook nog wat PS2 info voor je als je interesse hebt. Sony is van plan daar hun ‘Revolution Killer’ van te maken. Ze zijn bezig om een controller te ontwikkelen die in samenwerking met de Eyetoy hetzelfde kan als de Revolution controller. Met een userbase van meer dan 100 miljoen gebruikers, tienduizenden developer kits bij zo’n beetje elke software ontwikkelaar en de lage kosten die Revolution-stijl games op de PS2 met zich meebrengen, verwacht Sony nog eens 50 miljoen (!) PS2′s te verkopen in de komende vijf jaar. Met een klein beetje hulp van het 99 dollar prijskaartje dat er vanaf 2007 aan komt te hangen."

Dit bericht is minder onwaarschijnlijk dan je misschien zou denken. Het zou in ieder geval twee vreemde zaken verklaren. Ten eerste waarom Sony zo angstvallig blijft zwijgen over de Playstation 3, en ten tweede waarom er nog twee gigantische PS2 titels gepland staan voor 2007 (God Of War 2 en Gran Turismo 4 Online). Als dit bericht klopt zal Sony er alles aan doen om de Playstation 2 zo lang mogelijk in de spotlight te houden.

Ik moest ook denken aan een oud nieuwsbericht uit New Scientist, waarin wordt gepraat over een Magic Wand die Sony in ontwikkeling zou hebben.

"Playstation gamers zijn altijd op zoek naar opwindende nieuwe manieren om de actie op het scherm te besturen. Maar een camera gebruiken om de bewegingen van de speler te registreren is niet betrouwbaar genoeg, geeft ook Sony toe. De Eye Toy raakt in de war van andere voorwerpen in de kamer.

Sony’s nieuwe idee is om een webcam aan de console te hangen, en de speller een draadloze staf in handen te stoppen die ongeveer de vorm heeft van een kleine zaklamp. De staf loopt op batterijen, heeft een paar computermuis-achtige knopjes en verschillende gekleurde LED-lampjes die in allerlei combinaties aan en uit kunnen.

Door op de knopjes te drukken en de staf te bewegen voor de webcam, kan de speler op aliens schieten, voorwerpen verplaatsen op het scherm en door menu’s heen navigeren.

De webcam is speciaal afgesteld om alleen heldere kleuren op te pikken, en hun positie in de ruimte te bepalen. Dus hij heeft geen last van andere voorwerpen en lichtbronnen in de kamer, en als twee mensen tegen elkaar spelen kan dat ook door verschillende kleuren lampjes op hun staf te laten branden."

Indertijd (dit stamt uit augustus) kon ik het bericht nog niet goed plaatsen. Klinkt leuk, maar dat is toch veel te primitief voor de halve supercomputer die de Playstation 3 moest worden? Ik snapte het niet. Maar in combinatie met dit nieuwe bericht beginnen er nu toch wat puzzelstukjes op hun plaats te vallen.

De Revolution wordt minder krachtig dan de Xbox360 en de PS3. Uiteraard wel krachtiger dan de Playstation 2, maar misschien is het verschil klein genoeg om dezelfde soort games op beide consoles mogelijk te maken.

Nintendo’s spelcomputer wordt goedkoop, maar zo goedkoop als 100 dollar, zoals Sony volgens de anonieme mailer van plan is, gaan ze natuurlijk nooit redden. Bovendien hoeven mensen die al een Playstation 2 hebben (de halve wereldbevolking?) alleen nog maar een losse staf en de bijbehorende webcam te kopen.

Om eerlijk te zijn, Nintendo’s Revolution controller gaat wel een stuk verder dan wat Sony van plan is. De ‘magic wand’ van Sony werkt ongeveer zoals een muis. Door de staf te bewegen kun je bijvoorbeeld een cursor over het scherm verplaatsen.

De Revolution controller daarentegen pikt bewegingen op in 3 dimensies. Ook als je je hand in de diepte van voor naar achter beweegt kan hij dat registreren en gebruiken in het spel. En daarbij wordt ook de stand van de controller nog gemeten. Je kunt hem een stukje kantelen om subtiel bij te sturen, en de Revolution zal het merken. Het is een wereld van verschil met de simpele "camera volgt het lampje" besturing die Sony van plan is. Maar… merkt de gemiddelde consument dat ook? Van de buitenkant zien de beide systemen er schijnbaar ongeveer hetzelfde uit.

Als Sony deze plannen echt doorzet zal Nintendo een stuk harder moeten werken om uit te leggen wat er zo bijzonder is aan hun controller. Het onmiddellijk opvallende unieke aspect van "spellen die je bestuurt door met een afstandsbediening te wijzen" zijn ze kwijt als Sony rond dezelfde tijd met iets soortgelijks komt. Ik merk hoe lastig ik het nu al vind om de verschillen duidelijk te maken. Het gaat om zulke details dat je het alleen maar heel omslachtig kunt omschrijven. Het zal lastig worden voor Nintendo om deze boodschap samen te vatten tot een krachtige slogan.

Het is een laffe tactiek van Sony, dat is zeker. (Zeker bang geworden van de DS jongens?) Maar volgens mij wel een effectieve. Voor een prikkie kan de consument zijn oude PS2 upgraden tot een, voor zijn gevoel, gelijkwaardige spelcomputer aan de Revolution. En Nintendo’s ijzersterke plan om de Revolution als "unieke console voor ernaast" in de markt te zetten valt helemaal in duigen.

(Hoewel Nintendo’s sterkste troef in deze strijd natuurlijk nog ingezet moet worden: de games. De EyeToy-spellen zijn tot nu toe leuk, maar voelen stuk voor stuk aan als partygames, geen volwaardige spellen die naast de grote PS2 toppers kunnen staan. Nintendo komt straks met Mario 128, een Revolution-versie van Super Smash Bros, Metroid Prime 3, en wie weet wat nog meer voor moois. Dat zijn wel spellen van een hele andere orde).

Bron (Revolution Killer): Razoric
Bron (Magic Wand): New Scientist

Zie ook:
- 1UP voorspelt de ondergang van Sony
- PSP2 als zoethoudertje tot de PS3 komt
- Nintendo: over vijf jaar doet iedereen ons na
- PSP doet DS na
- Nintendo interview: "Concurrentie mag ons deze keer niet immiteren."
- Sony geeft toe: als het tegenzit komt PS3 misschien vertraagd uit
- Playstation 3: verschrikkelijk duur om te maken
- Er bestaan geen console wars
- Animal Crossing dagboek met illustraties
- Nieuwe DS met touchscreen voor twee vingers?

Lees ook:Revolution krijgt ook een browser
Lees ook:PS3 Europese releasedatum: 17 november 2006. Revolution dan ook al uit?
Lees ook:Zelda ook met Revolution controller te spelen
Lees ook:Revolution specs bekend
Lees ook:Nog meer Revolution

41 reacties op “Wordt PS2 Sony’s “Revolution Killer”?

  1. grape

    was te verwachten, gebeurde ook al met de n64 controller, fuck man sony is echt een kut bedrijf

      /   Beantwoorden  / 
  2. Stefan

    dit is echt zielig! alles wat nintendo uitvind word door de andere gebruikt alles jatten ze denk maar aan de snes de n64 game cube en nu weer van de revolution echt zo dom ik had sonyu nu wel wat hoger ingeschat

      /   Beantwoorden  / 
  3. Paul Hu

    Is de revolution controller niet gepatenteerd??? Wel toch??
    want anders kan Nintendo een grote rechtzaak aanspannen!!

      /   Beantwoorden  / 
  4. sonyfan

    Wel leuk voor ons. :p Ik ga hem cker kopen!

    Ok msschn btje sielig, maar nintendo heeft ook vanalles gejat zoals de mic!!

      /   Beantwoorden  / 
  5. Mithrandir

    Ze hebben een stuk meer gejat dan dat :)

      /   Beantwoorden  / 
  6. Mithrandir

    Sony bedoel ik.
    Nintendo heeft geen mic gejat man :P Die had je ook wel met eerdere games. Op de n64, dreamcast, etc.

      /   Beantwoorden  / 
  7. erik

    “Is de revolution controller niet gepatenteerd??? Wel toch??”

    Probleem is dat de techniek achter deze 2 plannen heel verschillend is. Nintendo werkt met infrarood stralen en 2 sensoren, Sony met gekleurde lampjes en een webcam. Ik denk dat dat verschillend genoeg is om niemand schuldig te laten zijn aan patentbreuk.

    Hetzelfde verhaal als bij de vierpuntsdruktoets eigenlijk. Sony kan gewoon zeggen: “Wat vierpuntsdruktoets? Wij hebben gewoon 4 knopjes die toevallig vlak bij elkaar zitten!” ;)

      /   Beantwoorden  / 
  8. erik

    Mithrandir ik heb je link even doormidden gebroken, de layout raakte een beetje van slag af. :) Mensen moeten maar even knippen en plakken als ze het willen zien.

    Wel een terechte opmerking verder. Natuurlijk grote onzin dat Nintendo de microfoon van Sony gestolen zou hebben. Hey You Picachu was een vreselijk spel, maar wel veel veel veel eerder op de markt dan Singstar.

      /   Beantwoorden  / 
  9. Alfetta

    Het is eerder zielig te noemen dat een next-gen console revolutionair moet worden door een ‘revolutionaire’ controller en daarmee bedoel ik dus de revolution. Ze hadden dat ding beter voor de gamecube kunnen bedenken! Wat rekenkracht betreft is de revolution niet veel meer dan een opgevoerde gamecube.

    Sony mag wel meeliften op het idee, maar ik vind het slim van ze!

      /   Beantwoorden  / 
  10. squirtle

    @alfetta

    Als je verder kijkt(lees:leest) dan je neus lang is, dan weet je dat nintendo gezegd heeft dat de controller niet het enige revolutionaire is aan hun console en dan niet alles onthuld is.
    Hoe komen mensen er bij dat de revolution alleen een opgevoerde cube of xbox is.
    Als dat zo is, wtf moeten de ps3 en x360 dan wel niet zijn.

      /   Beantwoorden  / 
  11. erik

    Ik denk dat Nintendo het met je eens is Alfetta. :p In hun hart hadden ze volgens mij liever de Revolution-controller voor de Gamecube uitgebracht. Ze vinden de huidige generatie krachtig genoeg, de graphics mooi genoeg… in een ideale wereld was de next generation voor Nintendo niet nodig geweest.

    Maar ze moeten wel. Als ze die controller daadwerkelijk voor de Gamecube hadden uitgebracht was Nintendo de laughing stock van het games-wereldje geworden. Ze hadden dan echt never nooit niet met de PS3 en de Xbox360 kunnen concurreren. Ze moeten er wel een nieuwe console omheen bouwen. Eentje die krachtiger is dan de huidige generatie. Anders slikken die verwende kids van tegenwoordig het gewoon niet.

    Ik vind dat ze het nog netjes en consument-vriendelijk hebben aangepakt door geen overdreven hoge specs in te bouwen en de prijs laag te houden.

      /   Beantwoorden  / 
  12. Yoshi-Fan

    Wat Sony van plan is kan bij lange na niet tippen aan de Revo controller.
    Hoe denk je in godsnaam shooters te gaan spelen als dat ding van Sony geen z-as heeft ?
    Hij zal gewoon 2 demensie’s (x- en y-as) registreren, daar waar de Revo controller 3 demensie’s registreerd !
    Oftewel, een leuke aanvulling op de eyetoy, maar een lachertje t.o.v. de Revo controller.

    Bovendien kunnen de PS2 titles die nog moeten verschijnen bij langena niet tippen aan de (launch)titles die op de Revo verschijnen. (Mario, Zelda, Donkey Kong, Kirby, KID Icarus, Metroid enz.. enz..)

      /   Beantwoorden  / 
  13. Mithrandir

    De Revolution zal technisch nagenoeg gelijk zijn aan de PS3 en X360. (effecten, technische vooruitgang) Pure power, ja daar zal het ding een veelvoud minder van hebben.

    Mensen vergeten alleen wel dat het ding alsnog 2-3x zoveel power heeft als een GC. Dat is echt een flink verschil en meer dan zat om hele mooie graphics te laten zien, wel in SDTV i.p.v. HDTV. 2-3x een GC klinkt misschien als weinig maar om juist die extra details te bieden is het zat.

      /   Beantwoorden  / 
  14. Mithrandir

    Overigens snap ik niet waarom een innovatie in gameplay zielig genoemd moet worden terwijl een console die exact dezelfde ervaring zal bieden als in de laatste 6-7 jaar (PS3/X360) niet zielig is.

    Hadden Sony en MS niet alle innovaties van Nintendo gejat dan had jij nu geen vierpuntsdruktoets, analoge stick, rumble, schouderknoppen, etc. Dan had je nog fijn met een joystick en 1 knop gezeten :P

      /   Beantwoorden  / 
  15. Alfetta

    squirtle, als je ook maar een beetje het nieuws gevolgd hebt dan weet je dan Nintendo niet als doel heeft gesteld een console te bouwen die moet kunnen meegaan in de rekenkracht van de concurentie!

    Ze mogen nog wel wat revolutionaire dingen proberen te claimen maar ik vrees voor ze dat het niet voldoende is als ze zo achterblijven in de performance!

      /   Beantwoorden  / 
  16. Mithrandir

    De laatste 3 generaties werd gedomineerd door de zwakste console.

    Daar gaat je argument :)

      /   Beantwoorden  / 
  17. HcT Marc

    hahaha beter gejatten dan slecht bedacht :P maar ik vond wel jammer dat niet naar playstation 3 daar had veel uitbreiding gekund ???

      /   Beantwoorden  / 
  18. pspoiled

    Ten 1e vind ik dit erg zwak van sony. Maar sony kan niet tippen aan de games van nintendo zoals zelda, donkey kong en mario. Als nintendo nu meer van zulke games gaat maken dan is dit geen probleem voor nintendo dat lacht nintendo als laatst:P

      /   Beantwoorden  / 
  19. Mithrandir

    Liever een paar nieuwe franchises. Maar dat hebben ze ook beloofd te doen.

      /   Beantwoorden  / 
  20. Moonblade

    De reacties van de mensen hier zijn raar en onlogisch. Sony’s ‘nieuwe’ idee werd al eind 2004 aangevraagd als patent en vorig jaar verleend dus als hier iemand problemen zal hebben met patentbreuk is het Nintendo, niet Sony.

    @Mithrandir:
    “De laatste 3 generaties werd gedomineerd door de zwakste console.”

    De laatste twee generaties is de zwakste console (saturn&dreamcast) juist onderuit gegaan.

      /   Beantwoorden  / 
  21. Paul Hu

    Oke misschien is het geen patent breuk, maar het idee is eigenlijk wel het zelfde, maar nintendo zal heus wel weer met iets nieuws komen met de revolution, ze hadden toch nog een verrassing:D??

      /   Beantwoorden  / 
  22. gast

    wa zeg jij Nintendo is al jaren bezig met de revolution

      /   Beantwoorden  / 
  23. Mithrandir

    “@Mithrandir:
    De laatste twee generaties is de zwakste console (saturn&dreamcast) juist onderuit gegaan.”

    Eh, De Dreamcast was sowieso een jaar eerder dan de PS2, slecht voorbeeld. Hij ging eerder de concurrentie met de PSX aan, wat verloren werd. Grafisch had het ding overigens meer mogelijkheden dan de PS2 :) De Saturn was krachtiger dan de PSX. (2x 28,6mhz + 20mhz) versus 1x ~32mhz.
    Overigens ging Sega ten onder aan slecht beleid en is het dus niet echt vergelijkbaar. Elke generatie heeft de console met de meeste (variatie in) games gewonnen. De kracht zei helemaak geen fuck. Dan had de N64 dik moeten winnen en de Xbox/GC.

    Sega Genesis – Snes –> Snes wint, is minder krachtig
    PSX – N64 (iets later) –> PSX wint, minder krachtig
    Xbox – PS2 – GC –> PS2 wint, minst krachtig

    Driemaal de zwakste.

      /   Beantwoorden  / 
  24. erik

    “als hier iemand problemen zal hebben met patentbreuk is het Nintendo, niet Sony.”

    *kuch…*

    “It has been suggested by some that Nintendo released the information about the real-space controller because they caught wind of a “pitch” and “yaw” handheld extension of the EyeToy that was being considered for the PlayStation 3 and therefore released the information to avoid accusations of plagiarism. However, the likelihood of this is quite low—the technology (and the patents) upon which the “pitch” and “yaw” of the Revolution Controller is based was purchased by Nintendo in mid-2001 [49], well before the EyeToy even existed.”

    Bron: Wikipedia

    In het begin was deze techniek waarschijnlijk nog gepland voor een Gamecube accesoire. In september 2001 kocht Nintendo een grote partij aandelen in het bedrijf Gyration Inc. met het doel een “game controller enhanced with gyroscopic motion-sensors” te ontwikkelen. Het lijkt me overduidelijk dat die plannen uiteindelijk zijn uitgemond in de Revolution controller.

    “Under the terms of the agreement, Nintendo will become an active investment partner by purchasing an undisclosed amount of Gyration stock. In exchange, Nintendo will gain access to Gyration research and development in the areas of motion-sensing and wireless technologies.”

      /   Beantwoorden  / 
  25. Moonblade

    @Mithrandir

    De dreamcast kon minder dan de PS2 aan en ook de saturn was minder krachtig dan de eerste playstation. De meeste developers (en games) kunnen dit wel bevestigen. Met uw MHzen vergelijkt ge appelen met peren (verschillende processors), iedereen weet dat dit niets zegt over 3D performance. Het is makkelijk om selectief consoles eruit te halen en domme stellingen te maken maar feit is dat de zwakste console de laatste twee generaties onderuit is gegaan.

    @erik

    Gebruik wikipedia nooit als bron. Kennis moet ge zoeken waar het zit. De sleutelwoorden in het artikel zijn “it has been suggested by some that …” en “the likelihood of this is quite low”.
    Als het onmogelijk is dat het idee van de revolution controller overgenomen is na het succes van eyetoy omdat beide technologiën te verschillend zijn dan begrijp ik niet waarom diezelfde logica niet in de andere richting werkt. Immers, sony wordt hier van na-aperij beschuldigd terwijl datzelfde argument herkauwd kan worden.
    Wat verder ook interessant is.

    Weet ge wat uw probleem is? Over het algemeen wordt het nieuws hier vrij objectief naar voor gebracht tov. andere nederlandstalige gamesites maar in geval van ‘nintendo vs. eender wie’ valt het op in welk kamp deze site zich plaatst. Foei.

      /   Beantwoorden  / 
  26. Mithrandir

    De saturn is nooit ten volle benut hoor. De dreamcast had minder power (wat ik ook zei) maar was grafisch wel degelijk sterker. (De PS2 heeft geeneens FSAA en dat is goed te zien vaak) Voor de DC geld hetzelfde als de Saturn, er zijn nooit derde generatie games op uitgekomen dus de potentie is er nooit volledig uitgehaald. Beide zijn voor geen meter in de markt gezet en daar lag de ondergang ook aan.

    Verder blijft me punt dat de games de winnaar bepalen, niet de grafische krachtpatserij, fier overeind. Daar ging de discussie om.

      /   Beantwoorden  / 
  27. Mithrandir

    ps: men begrijpt het verschil in pure kracht en technische functionaliteit blijkbaar niet in deze discussie.

      /   Beantwoorden  / 
  28. erik

    Je mag over wikipedia zeggen wat je wilt, maar het is gewoon een feit dat Nintendo een aandeel in het Gyration bedrijf heeft gekocht. De laatste alinea die ik citeerde kwam rechtstreeks van het persbericht uit 2001.

    Toen was Nintendo dus al aan het brainstormen over een dergelijke manier van games besturen. Als we Sony het voordeel van de twijfel gunnen is het in theorie ook mogelijk dat ze allebei onafhankelijk van elkaar op hetzelfde idee zijn gekomen. Great minds thinks alike. Maar ik vind dat toch wel heel toevallig.

    Als het onmogelijk is dat het idee van de revolution controller overgenomen is na het succes van eyetoy omdat beide technologiën te verschillend zijn

    Het is vooral onmogelijk omdat er in 2001 nog geen EyeToy bestond.

    En verder… ik ben opgegroeid met de NES de SNES, de N64 etc. Ik volg ze al vanaf het begin dus ja… ik heb inderdaad wel een beetje een voorkeur voor Nintendo. Dat betekent niet dat ik een hekel heb aan Sony en Microsoft, maar aan het eind van de dag komen de meeste van mijn favoriete games toch telkens weer bij Nintendo vandaan. Ik kan er ook niks aan doen. :) Soms moet je het nieuws objectief brengen, maar af en toe mag toch ook mijn mening wel blijken? Ikzelf vind het in ieder geval altijd wel veel leuker om te lezen als ik op een andere site een schrijver tegen kom met een eigen mening.

    En als ik het niet eens ben met hun beleid dan zeg ik dat ook heus wel. Ik heb geen zin om alle voorbeelden op te zoeken, maar lees bijvoorbeeld dit stuk eens, waarin ik feitelijk zeg dat de Xbox Live Arcade er op dit moment een stuk spannender uit ziet dan Nintendo’s Virtual Console plannen.

    Ik moest trouwens wel erg lachen om de link die je postte. :p In sommige gevallen is Nintendo’s inspiratie inderdaad overduidelijk. Maar een GBAsp met een laptop vergelijken? Lol. En die N64 lijkt ook alleen maar op de iMac vanwege de kleuren. Als je hem in het zwart ziet heeft het nog maar weinig te maken met Apple. (De N64 was sowieso één van de lelijkst ontworpen apparaten die Nintendo ooit heeft uitgegeven).

      /   Beantwoorden  / 
  29. Mithrandir

    Sowieso is 80% van de sites pro Sony/MS dus een pro-Nintendo site mag ook wel eens. Ik heb Nintendo altijd al toonaangevend gevonden in de game business.

      /   Beantwoorden  / 
  30. mumu

    “(De N64 was sowieso één van de lelijkst ontworpen apparaten die Nintendo ooit heeft uitgegeven).”

    En toch ben ik er verliefd op. :)

    Maar even iets heel anders: is het niet duidelijk dat Nintendo iedereen moet platgooien met reclame om de revo populair(der) te maken?
    Zo heeft Sony “gewonnen” met de PS2, toch? :)

      /   Beantwoorden  / 
  31. DooM

    Wat een gezeurs van die nindie weer die doen alsof nindie alles op gamesgebied heeft uitgevonden.

    Even ter jullie informatie:

    Even voor de Playstation op de markt kwam:

    In de allereerste beginfase werd het concept samen ontwikkeld met Nintendo. Begin jaren negentig is de console van Sega vol in de opmars. Nintendo roept de hulp van Sony in om zich hier tegen te wapenen. Zij gaan een samenwerkingsverband aan want Nintendo wil de cd/rom techniek en het lasergebeuren waar Sony sterk in is gaan gebruiken in hun nieuwe console.
    Plotseling besluit Nintendo zonder enige waarschuwing de samenwerking met Sony te laten vallen en over te stappen naar Phillips. Dit gebeurde tijden de E3 waar Sony hun product voorstelde met de naam de Nintendo Playstation……
    Een historische vergissing. Sony blijft achter met een half ontwikkeld product, maar neemt het besluit niet bij de pakken neer te zitten en gaat zelf verder met de ontwikkeling. Ze haddden immers al veel bloed zweet en tranen in de ontwikkeling gestopt.

    Als Nindie niet zo achterlijk was geweest om Sony te dumpen was er nooit een Playstation van Sony geweest maar van Nintendo.

    Nintendo heeft dit allemaal aan zich zelf te wijten. Nindies learn your history…….

      /   Beantwoorden  / 
  32. erik

    Nindie?

    Wat een gezeurs van die nindie weer die doen alsof nindie alles op gamesgebied heeft uitgevonden.

    Dus om het tegendeel te bewijzen kom je ons vertellen dat Nintendo oorspronkelijk ook de Playstation heeft uitgevonden? ;)

    Ik kende het verhaal al (het was geen nieuwe console waar ze samen aan werkten, maar een add-on voor de Super Nintendo), en het is inderdaad schandalig zoals ze Sony toen behandeld hebben. Hoewel Sony achteraf wel dolblij zal zijn dat het zo gelopen is.

    (Ik struikel nog steeds over dat woordje Nindie… Hoe zou je dat gramaticaal ontleden? De Nin komt uiteraard van Nintendo, maar de -die? Ik ken -die helemaal niet als verkleinwoordje).

      /   Beantwoorden  / 
  33. erik

    En toch ben ik er verliefd op. :)

    Fantastische spellen, maar ik vind het uiterlijk van dat apparaat alleen heel vreemd en on-nindie.

    En de controllers slijten te snel.

    Maar verder niks dan lof. :)

    is het niet duidelijk dat Nintendo iedereen moet platgooien met reclame

    Zoveel reclame als Sony en Microsoft zullen ze toch nooit maken. Maar ik gok dat we wel weer een promotietour zullen krijgen net als bij de DS. En natuurlijk ook weer heel veel opvallende demopods. Ik vind dat ze de DS op die manier eigenlijk best goed gepromoot hebben

      /   Beantwoorden  / 
  34. Tim

    Dus iedereen die sony wat kwalijk neemt moet gaan klagen bij nintendo! :d

      /   Beantwoorden  / 
  35. Mithrandir

    Nintendo + Indiana Jones rocks

    Ik ben een Nindie dus.

      /   Beantwoorden  / 
  36. erik

    Nintendo + Indiana Jones

    Haha, ja waarom ook niet. Ik zie het verband niet direct, maar het zijn wel twee hele coole zaken. ;)

      /   Beantwoorden  / 
  37. bliebje

    Geplaatst door Paul Hu [ Antwoord ]
    23/02/2006, 10:40

    Is de revolution controller niet gepatenteerd??? Wel toch??
    want anders kan Nintendo een grote rechtzaak aanspannen!!

    waarom dan ?? het idee lijkt er haast niet op ! de revo werkt niet met een eyetoy e

      /   Beantwoorden  / 
  38. Paul Hu

    @bliebje

    Ik heb wat meer research gedaan op het controller en wat blijkt:P

    1, Die controller is niet van Sony, maar van een bedrijf genaamd splitfish, en 2, Splitfish heeft de controller schaamteloos van de Nintendo controller gekopieerd.

      /   Beantwoorden  / 
  39. Den

    @Moonblade

    Je gaat toch niet zeggen dat al die dingen gejat zijn omdat ze er op lijker ROFL.

    EEN IPOD VERGELIJKEN MET DE REVO CONTROLLER XD
    WHAHAHAHAA GET A LIFE KANKER NOOB

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.