Sony geeft toe: als het tegenzit komt PS3 misschien vertraagd uit

Om te beginnen vertelde Sony vandaag natuurlijk wel eerst weer een keertje dat men nog steeds van plan is om de Playstation 3 deze lente op de markt te brengen. Maar voor de allereerste keer werd daar nu aan toegevoegd dat het misschien ook later zou kunnen worden.

Volgens de persvoorlichter is Sony momenteel aan het wachten totdat bepaalde specificaties rondom de Blu-Ray drive en de input en output van video en audio bekend gemaakt worden. Die beslissingen hangen niet van Sony zelf af, het is iets dat door de volledige industrie vastgesteld moet worden.
Mochten die nieuwe specificaties vandaag of morgen bekend gemaakt worden, dan kan de PS3, volgens Sony’s persvoorlichter, nog steeds zijn lanceerdatum in de lente halen.

"We wachten er op tot echt de laatst mogelijke minuut, maar als er nu niet heel snel een beslissing genomen wordt, dan zullen we de lancering toch uit moeten stellen." Mocht dat gebeuren dan zal Sony opnieuw in beraad gaan wat de volgende geschikte launchdate is.

De meeste analisten reageerden niet echt verbaasd toen vorige week de eerste berichten naar buiten kwamen over een mogelijk uitstel. Die hadden het al langer aan zien komen. Ze lijken het er ook aardig over eens dat de PS3 in Japan in de zomer uitkomt, en in Amerika nog op tijd voor Thanksgiving (november). Voor Europa verwacht men een launch in het begin van 2007.

"Er is echt niemand meer over die er serieus rekening mee houdt dat een lente-lancering nog steeds realistisch is, aldus Hiroshi Kamide, een analist by KBC. "En als ik Sony was, dan zou ik me ook niet zo heel erg druk maken over het zo snel mogelijk op de markt komen."

Kamide denkt dat Sony misschien wel bewust zal willen wachten totdat men volledig is voorbereid en er voldoende voorraad is opgebouwd. Vooral nadat ze met eigen ogen hebben kunnen zien hoe weinig Xbox360′s Microsoft in het begin heeft kunnen verkopen, zelfs al waren zij wel op tijd voor de kerstperiode 2005.

Yuta Sakurai, nog een analist. Of nee, zelfs een senior analist bij Nomura, zegt dat de prijs van de Playstation 3 eigenlijk belangrijker is dan de timing van de launch.

"Ik schat dat 50,000 yen (420 dollar) zo’n beetje de hoogste prijs is die ze ervoor kunnen vragen." Hij voorspelt dat het moeilijk zal zijn om consumenten nog meer te laten uitgeven aan een spelcomputer.

"Verder maakt het niet zoveel uit wanneer Sony lanceert in Amerika, als het maar op tijd is voor de kerstperiode." De feestdagen blijken toch nog steeds het moment bij uitstek waarop veel mensen een nieuwe console aanschaffen. Voor Japan verwacht Sakurai dat Sony er nu op mikt om zo vroeg mogelijk in de zomer op de markt te komen, nog op tijd voor de Japanse zomervakantie (juli) waarin traditioneel heel veel wordt uitgegeven aan games en consoles.

Ook de ontwikkeling van games voor de PS3 loopt natuurlijk vertraging op zolang de specificaties nog steeds niet helemaal vast staan.

"Game-designers zijn nu bezig spellen te maken gebaseerd op hun best mogelijke gissingen wat de specificaties van de PS3 uiteindelijk zullen zijn," zei Takeshi Tajima, analist bij BNP Paribas. De games zijn misschien nog wel het belangrijkste onderdeel van elke console launch, dus deze uitspraak is alleen maar een verdere indicatie van hoe onwaarschijnlijk de lente lancering op dit moment is geworden. Zelfs als de console wel op tijd geleverd kan worden, zullen er niet of nauwelijks spellen voor handen zijn om mee te lanceren.

Bron: Reuters

Zie ook:
- 1UP voorspelt de ondergang van Sony
- PSP2 als zoethoudertje tot de PS3 komt
- Wordt PS2 Sony’s "Revolution Killer"?
- PS3 in de lente, wie gelooft er nog in?
- Playstation 3: verschrikkelijk duur om te maken
- Het Psychonauts verslag
- Playstation 3 specs onthuld
- Wil Sony teveel met de Playstation3? Welnee…
- Er bestaan geen console wars

Lees ook:Playstation 3 officieel vertraagd
Lees ook:President van Namco Bandai: PS3 release in de lente onmogelijk
Lees ook:Firmware upgrades terwijl PS3 laatste drie levensjaren ingaat
Lees ook:Uitgerekend Europa moet langer wachten op PS3
Lees ook:Persbericht Playstation 3 te optimistisch

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.