Playstation 3: verschrikkelijk duur om te maken

Researchburo Merril Lynch heeft alles eens op een rijtje gezet, en concludeert dat het Sony ongeveer 800 dollar per apparaat gaat kosten om een Playstation 3 te produceren. "Sony’s beslissingen tijdens het ontwerpproces hebben geleid tot een duur en moelijk te produceren product, en volgens ons beginnen we nu de gevolgen te zien van die beslissingen. In het bijzonder het besluit van Sony om een ambitieuze geheel nieuwe processor – de Cell – te gebruiken, heeft niet alleen veel tijd en geld gekost (400 miljoen dollar), maar heeft ook geresulteerd in een processor die Sony volgens ons 230 dollar per exemplaar gaat kosten." Die cijfers liegen er niet om.
De Blu-Ray drive wordt ook niet goedkoop, en zal volgens Merril Lynch zo’n 350 dollar per stuk gaan kosten. Dat komt echter (vooral) ook omdat het zo’n nieuwe standaard is, dus van een echte massa-productie kan nog geen sprake zijn. Als Blu-Ray aanslaat valt het te verwachten dat in ieder geval deze kosten flink zullen dalen.

En om dit alles een beetje in perspectief te zetten: eerdere berekeningen kwamen tot de conclusie dat een Xbox360 zo’n 715 dollar kost om te produceren. Nextgen-spelcomputers zijn gewoon duur. En net zoals Microsoft, zal ook Sony de PS3 met verlies gaan verkopen. Het is een investering, de uiteindelijke winst haalt men wel weer uit de spellenverkoop.

Bron (PDF): Merril Lynch
Of: Joystiq

Zie ook:
- 1UP voorspelt de ondergang van Sony
- PSP2 als zoethoudertje tot de PS3 komt
- Wordt PS2 Sony’s "Revolution Killer"?
- Xbox360 wordt verkocht met enorme verliezen
- Sony overweegt om samen met Microsoft aan games te werken
- Playstation 3 specs onthuld
- Wil Sony teveel met de Playstation3? Welnee…
- Playstation 3 en Xbox360 ongeveer hetzelfde?
- Er bestaan geen console wars
- Vier screenshots Nextgen Sonic The Hedgehog
- Je Playstation3 is eigenlijk niet compleet zonder een PSP

Lees ook:Xbox360 staat op het punt winstgevend te worden.
Lees ook:Xbox360 wordt verkocht met enorme verliezen
Lees ook:Cell processor niet alleen in Playstation 3
Lees ook:PS3 prijs gaat minder snel dalen dan PS2 prijs
Lees ook:Geen Playstation 3 info, CES toch nog interessant voor de liefhebbers

12 reacties op “Playstation 3: verschrikkelijk duur om te maken

  1. Mithrandir

    800 aan kosten he..dan wordt het ding dus met 400-500 dollar verlies verkocht als hij 499,- (Sony kan hem echt niet voor 499,- in het verkoopkanaal gooien… groothandel, levering, retail willen graag wat verdienen..) Die 800 is nog een voorzichtige schatting denk ik. (De X360 werd op 715 geschat, maar dat was wel een minder voorzichtige schatting). Zou me niet verbazen als de PS3 tegen de 1000,- aan kostprijs zit.

      /   Beantwoorden  / 
  2. erik

    Dat zou mij ook niet echt verbazen, maar we hebben het dan natuurlijk wel over de eerste periode. Als alles volgens plan gaat (volgens Sony’s plan, dat is) zullen de kosten van de blu-ray drive en de cell drastisch afnemen omdat ze in steeds meer apparaten gebruikt gaan worden.

    Als het ze daadwerkelijk lukt om er 100 miljoen van te verkopen, en als blu-ray inderdaad de nieuwe dvd-standaard wordt dan is die 400-500 dollar verlies per PS3 een schijntje. Het is een gok voor Sony, maar een verkoopprijs van zoals jij zegt 499 lijkt mij ook wel de bovengrens. Anders schrik je concumenten gewoon teveel af. Ze zullen de gok wel moeten wagen.

      /   Beantwoorden  / 
  3. Mithrandir

    Als Blu-Ray wint is dat inderdaad een grote plus, maar de cell in veel apparaten inzetbaar? Het ding is gewoon verschrikkelijk overkill voor 90% van de denkbare toepassingen..ik snap echt niet hoe ze dat grotoschalig willen inzetten, zelfs 1 cell is teveel.

      /   Beantwoorden  / 
  4. Mithrandir

    Euh..Erik, je verhaal klopt niet.

    Bron meld 900 dollar en zelfs in 2009 nog 320 Dollar. KOSTPRIJS he, dat is gewooon idioot.
    Komt trouwens aardig in de buurt van de 1000 die ik al langere tijd in me hoofd had.

    Ontwikkelkosten worden geeneens meegenomen zo te zien.

      /   Beantwoorden  / 
  5. erik

    Ik dacht dat ook het leger interesse had getoond, en fabrikanten van medische apparatuur etc?

    En is hij dan ook helemaal niet geschikt om in pc’s te gebruiken?

      /   Beantwoorden  / 
  6. erik

    De schrijver van het bronartikel kan niet goed rekenen. ;) Als je de bedragen in dat lijstje bij elkaar optelt kom je echt uit op 800. Op joystiq, die hier ook over hadden geschreven, zeurt iedereen daarover, dus ik denk ik zet maar gelijk 800 neer.

    Wel opvallend dat ze de prijs van de HDD helemaal niet meerekenen. Er komst wel een harde schijf voor de PS3. Of hij er gelijk al bij gebundeld zit of dat je hem los moet kopen, uiteindelijk zijn dat toch ook weer meer kosten voor de PS3 bezitter.

      /   Beantwoorden  / 
  7. Mithrandir

    Er word overal 900 gemeld in het pdfje(behalve in de berekening) dus zal dat het eerder zijn….maar wel wazig ja.

    “Ik dacht dat ook het leger interesse had getoond, en fabrikanten van medische apparatuur etc?”

    Ja, had ik toch eerder gezegd? :) Sony doet daar zelf echter weinig mee..een tv, dvd recorder etc met een cell lijkt me gewoon wat overkill :P

      /   Beantwoorden  / 
  8. erik

    Tsja, ik weet het ook niet. De getallen in de tekst zijn gebaseerd op de berekening. “Overall, as the BOM analysis below indicates, we think that
    PS3 will cost about $900 initially to manufacture.” Dus ALS daar een rekenfoutje in is geslopen, en niemand heeft het opgemerkt… dan zou dat verklaren waarom er in de hele tekst over 900 wordt gesproken.

    Maar misschien is er ook wel een regel uit de bereking weggevallen ofzoiets. Nouja, 800… 900… het ding wordt gewoon duur. Laten we het daar dan maar op houden. ;)

    “Ja, had ik toch eerder gezegd? :) Sony doet daar zelf echter weinig mee..”

    Ja, ik had die wijsheid inderdaad van jou. :p Ik snap dat Sony geen Cell in huishoudelijke apparatuur zal stoppen, maar als die chip elders wordt gebruikt (door wie dan ook) dan betekent dat toch automatisch dat de productiekosten omlaag gaan? Hoe meer je er bakt, hoe goedkoper ze per stuk worden.

      /   Beantwoorden  / 
  9. BladieBla

    analisten…

    even terug in de tijd:
    1. de PS2 gaat 800 dollar kosten.
    2. de xbox wordt na 3 jaar marktleider
    3. de PSP gaat 500 dollar kosten.
    nu weer dit.

    De prijzen zullen misschien ongeveer kloppen van de hardware alleen de blu Ray speler zeker niet die kost niet meer als 100 dollar.

    Daarbij komt ook nog, Sony gaat miljoenen van die componenten produceren en die prijs zakt nog sneller naar onder als je onderbroek.

    Bij de PS2 hebben ze ook een verlies genomen de eerste jaren en nu…100 miljoen verkocht. De PS3 zal zeker over een aantal jaren ( 10 jaar op de markt volgens Sony) de zelfde kant opgaan.

    Sony pakt gewoon verlies en verdient dat later gewoon weer terug.Voor microsoft ging die waaier niet op 5 miljard verlies op de xbox.

    Ook al op de licensies wat zij hebben op de Cell en Blu Ray. Die gaan de PS3 niet hoger als voor 450 500 op de markt zetten. En die hebben gewoon geduld, de aanhouder wint.

      /   Beantwoorden  / 
  10. Mithrandir

    “de blu Ray speler zeker niet die kost niet meer als 100 dollar.”

    Ze zijn de enige die ze nu produceren..wat denk je zelf :) Je kan dit wel allemaal roepen maar de realiteit is wel dat Sony nog steeds een verliesleidend bedrijf is en dat deze console hun duurste tot nog toe is.

      /   Beantwoorden  / 
  11. DooM

    Niet waar er zijn al meerdere bedrijven die een BluRay speler op de markt gaan brengen, vergeet niet Sony staat er niet alleen voor. Sony is inmiddels geen verlieslijdend bedrijf meer:

    http://www.ps3focus.nl/sitee/nieuws/bekijk.php?id=730&cat=catov

    Dat de PS3 voor hun de duurste console tot nu toe wordt dat is wel een feit, maar Blu ray en ook de Cell wordt ook in andere teopassingen verkocht, ook niet onbelangrijk.

      /   Beantwoorden  / 
  12. Mithrandir

    Er zijn meerdere bedrijven die een Blu-Ray speler op de markt gaan brengen ja, maar Sony is de enige die ze ondertussen nu echt moet gaan produceren willen ze er genoeg hebben voor de PS3. Als Blu-Ray de standaard wordt cashen ze flink op de licentiekosten. Of de Cell zoveel verkocht gaat worden moeten we nog gaan zien, er zijn enkele positieve berichten maar iets concreets is er niet.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.