UMD movies een totale mislukking, Sony ziet nog mogelijkheden

Exact een jaar na zijn lancering in de Verenigde Staten lijken de PSP’s dagen als een draagbare bioscoop geteld. Teleurstellend lage verkoopcijfers hebben de aanvoer van nieuwe UMD-films terug gebracht tot bijna niks. Minstens twee grote studio’s zijn zelfs volledig gestopt met het uitbrengen van UMD’s.

Universal Studios Home Entertainment is er zo eentje. Volgens een medewerker die anoniem wil blijven (hm…) heeft een hooggeplaatste medewerker aldaar over UMD’s gezegd: "Het is verschrikkelijk, de verkoopcijfers zijn werkelijk nihil. De zoveelste Sony flop, net als Blu-ray." (Dat lijkt me wel een klein beetje voorbarig, maar goed, misschien bedoelde hij Betamax, of de minidisc).
Paramount Pictures Home Entertainment is volgens velen ook al uit de UMD business gestapt. "We doen momenteel niks met UMD. Films uitbrengen op de PSP is de uitzondering, niet de regel. Niemand heeft er nog winst op gemaakt."

En de president van een van de andere grote studios: "Niemand kijkt naar films op de PSP. Het is een spelcomputer. Punt."

Sommigen zeggen dat Sony ook teveel films te snel achter elkaar heeft uitgebracht. Binnen vijf maanden na de lancering waren er al 239 UMD’s op de markt, wat in geen enkele verhouding staat tot het aantal spellen dat er toen voor beschikbaar was. Aanvankelijk liepen de schijfjes erg goed. Twee titels van Sony hebben zelfs de 100.000 exemplaren grens overschreden. Maar het nieuwtje was er snel vanaf. En toen in de herfst de video iPod werd gelanceerd door Apple zakte de PSP als film afspeel-apparaat nog verder weg.

Benjamin Feingold, president van Sony Pictures Home Entertainment is de man die vanaf het begin in de PSP heeft gelooft als apparaat waar mensen films op zouden kijken. Hij doet het nog steeds. De grootste fout die Sony volgens hem gemaakt heeft is dat de PSP niet al vanaf het begin op een televisie aangesloten kon worden, zodat je de films ook daarop kan bekijken. "Dat zou het veel aantrekkelijker gemaakt hebben."

En ook: "Ik denk dat veel mensen films en videos ergens anders vandaan halen en het dan op een memorystick zetten, in plaats van dat ze het los kopen." Dat denk ik inderdaad ook.

Maar vanaf volgende week gaat Sony weer actief in overleg met alle filmstudio’s om hun plannen uit te leggen die de PSP in stellen om rechtstreeks aangesloten te worden op televisies. "We hopen het UMD formaat daarmee weer nieuw leven in te blazen."

Bron: Hollywood Reporter

Zie ook:
- PSP films op de televisie afspelen
- Alle game releases in april
- Locoroco krijgt wereldwijde release
- Europese Daxter PSP boxart
- Katamari bye bye :’(
- PSP goedkoper, met camera, met GPS en met (legale) download games!
- Field Commander, de Advance Wars van de PSP
- PSP doet DS na

Lees ook:Je PlayStation Network-account wordt een SEN-account.
Lees ook:PlayStation Home begint morgen
Lees ook:Sony stelt Home weer uit
Lees ook:PSP films op de televisie afspelen
Lees ook:Home laat me nog niet binnen

10 reacties op “UMD movies een totale mislukking, Sony ziet nog mogelijkheden

  1. Oscar Mopperkont

    Was natuurlijk ook een redelijk kansloos verhaal. Mensen willen best op hun PSP films kijken, maar natuurlijk niet tegen DVD prijzen en al helemaal niet als je ze ook gewoon gratis kunt downloaden.

      /   Beantwoorden  / 
  2. MetroidPrime

    Het op je TV kunnen aansluiten van de PSP zal de verkoopcijfers van UMD films niet redden. UMD is enorm inferieur ten opzichte van DVD, HD-DVD en Blu-Ray.

    IGN heeft een PSP met een TV-out gemod en heeft toen o.a. een scene uit Spider-man 2 gecaptured en in de originele resolutie online gezet(hier te vinden: http://media.gear.ign.com/media/781/781615/vids_1.html). Als je dit op je PC bekijkt dan zie je al vrij snel dat de beeldkwaliteit niet al te best is, vooral als je dit naast de DVD-versie zet.

    Boven op de slechtere beeldkwaliteit heeft het UMD formaat geen ondersteuning voor Dolby Digital of DTS. DVD en de beide opvolgers bieden dit allemaal wel, het is veel beter om een DVD te nemen en zelf naar het juiste video formaat te converteren. Dat zal ook één van de grootste redenen zijn dat UMD-films maar niet aanslaan.

      /   Beantwoorden  / 
  3. jan80

    ik wil best umd films kopen maar dan wel voor maximum 10 euro pas zag ik een umd film liggen in een gameshop hij was wel 2dehands voor €9.99 geleik mee genomen voor in de vakantie als ik in de auto zit te bakken lekker film kijken

      /   Beantwoorden  / 
  4. erik

    @MetroidPrime: zou een officiële Sony-stekker ook geen betere kwaliteit kunnen geven? Opzich kan ik me wel voorstellen dat die UMD’s door de mogelijkheid van ook op tv kijken iets populairder zouden worden. Maar dan moet de kwaliteit wel gewoon goed zijn natuurlijk, anders kun je zoals je zelf ook al zegt beter de DVD kopen.

      /   Beantwoorden  / 
  5. Kikujiro

    UMD’s zijn gewoon veel te duur. Gemiddeld betaal je toch zo’n € 18,= tot € 20,=. Als je deze prijzen vergelijkt met de gemiddelde prijs voor een DVD, € 10,= tot € 15,= (nieuwe releases niet meegerekend) zijn UMD prijzen toch wat aan de hoge kant. Daarnaast zijn DVD’s niet alleen kwalitatief beter, je krijgt doorgaans ook meer waar voor je geld in de vorm van bijvoorbeeld extra’s. Bovendien vraag ik mij af of, als je kijkt naar welke films er op UMD worden uitgebracht, Sony wel door heeft waar haar doelgroep op zit te wachten.

      /   Beantwoorden  / 
  6. MetroidPrime

    @erik

    Als Sony een officiële manier om UMDs op je TV af te spelen zou uitbrengen zou het niet helpen, het zou het formaat wel eens sneller om zeep kunnen helpen voor films. De resolutie van UMD films is exact hetzelfde als de resolutie van de PSP 480×272. Een PAL TV toestel heeft echter een resolutie van 720×576. PAL DVD’s hebben exact dezelfde resolutie, een UMD film zou er op een TV-scherm heel blokkerig uitzien en in vergelijking met DVD absoluut niet de moeite waard zijn.

      /   Beantwoorden  / 
  7. erik

    Nou, dan snap ik niet waar die Feingold over loopt te bazelen. :p Hoe kan hij nu verwachten dat een blokkerig lelijk beeld mensen over de streep gaat trekken.

      /   Beantwoorden  / 
  8. Tweedehands

    … altijd goed.
    Soms moet je genoegen nemen met hetgeen aangeboden wordt en wat niet per se nieuw is.

      /   Beantwoorden  / 
  9. Rickey Stardust

    Hallo, een PSP aansluiten op een tv, hmm, dat kon the playstation al een tijdje, is ook een dvd-speler, en heeft TOCH een betere joystick dan the PSP…Ging het er niet om om MOBIEL te zijn ????? Wordt lastig op de hei/vakantie/strand met een tv…

      /   Beantwoorden  / 
  10. Twan Janssen

    Ik vind het enorm jammer dat er geen nieuwe releases meer uitkomen, ik vind de vinding UMD film van Sony ge-wel-dig, net als Minidisc een super systeem (als je weet wat het allemaal kan).
    Ik zoek nu alle 2e hands sites af voor UMD films.
    Dus als er nog mensen zijn die er hebben en er vanaf willen… [email protected]

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.