Een rondleiding door het vreemdste spel voor de Nintendo 3DS


Dus ik heb gisteren een spel genaamd Freakyforms: Your Creations, Alive! gedownload voor de 3DS. Hij kostte 6 euro in Nintendo’s eShop, en laat me jullie vertellen: dit is een van de vreemdste spellen die ik ooit heb gespeeld. Of ik hem zou aanbevelen weet ik nog niet, maar iedereen moet dit op zijn minst een keer gezien hebben.

Het spel begint in het “Create a Formee”-scherm. Hier ontwerp je op eenvoudige wijze je eigen hoofdrolspeler door kant-en-klare lichaamsdelen aan elkaar te plakken. Je opties lijken beperkt, maar naarmate je meer vormen en accessoires verzamelt wordt de editor steeds uitgebreider. Ik besloot deze keer een kat te maken.


Is je Formee eenmaal klaar (meestal binnen een paar minuten), dan mag je hem een naam geven.


De volgende stap is het verzinnen van een favoriete catchphrase. Wees creatief want je hebt maar vijf letters. Oh, en scheldwoorden zijn verboden. Jammer joh! Gelukkig past “miauw” precies. Wel zo toepasselijk voor een kat.


Nadat de formaliteiten zijn afgehandeld wordt je gedropt op je eigen planeet. Het lijkt op deze foto net een platformspel (inclusief zwevende blokken die je net als Mario breekt door er tegenaan te springen), maar dat is het niet echt. Vijanden zijn er bijvoorbeeld niet en ik heb ook nog geen manier gevonden om dood te gaan.


In plaats daarvan breng je de meeste tijd in Freakyforms door met het praten tegen andere Formees. Sommigen zijn door het spel ontworpen, maar vaak zijn het ook je eigen creaties die na gebruik een eigen leven gaan leiden. Deze rups is bijvoorbeeld Jerry, een van mijn eerste ontwerpen.


Het blijft niet altijd bij praten, soms hebben de Formees ook opdrachtjes voor je.


In dit geval mag ik een pakketje bezorgen bij Domino, een andere bewoner van mijn planeet. Komt dit alles je al bekend voor? Inderdaad! Op een vreemde manier heeft Freakyforms nog het meeste weg van Nintendo’s eigen Animal Crossing.


Maar dan wel een surrealistische variant op Animal Crossing waarin niemand zich gedraagt zoals je verwacht.


Zo is een van je belangrijkste doelen in Freakyforms het leggen van eieren. Misschien niet raar als je toevallig een vogel bent, maar het gebeurt met alle Formees. Ook als die er uitzien als mensen. En dus ook met Minoes. Het was moeilijk te fotograferen, maar hier eet Minoes appels uit een boom. Die heb je nodig om een ei te leggen.


En jahoor, nadat hij genoeg heeft gegeten legt Minoes een ei. Wat handig! Misschien moet ik de echte Minoes ook appels gaan voeren.


Standaardeieren zijn wit, maar met de juiste voeding kan Minoes eieren leggen in allerlei kleuren. Hier bijvoorbeeld een rode, die leveren later meer op.


Eieren leveren geld op? Jazeker! Na afloop van iedere sessie mag je de verzamelde eieren opentikken met de stylus.


Meestal komen er muntjes uit (die je kunt gebruiken om nieuwe onderdelen en decoraties te kopen), maar soms ook cadeautjes. Zoals deze zeldzame Formee. Hoera!


Kijken op YouTube

De besturing van Freakyforms is ook al anders dan anders. In plaats van de richtingstoets en de actieknoppen gebruik je in dit spel het touchscreen. Met een cursor stuur je je Formee de juiste richting op en met de grote blauwe knop laat je hem bukken. Omdat zijn benen elastisch zijn maakt je Formee automatisch een sprong zodra je ophoudt met bukken. Het is een rare niet-intuïtieve manier van besturen, maar omdat je toch nooit in gevaarlijke situaties komt heeft het wel iets charmants.

Ik heb dit filmpje gemaakt om de besturing te demonstreren, maar ik moet zeggen dat de algehele krankzinnigheid van Freakyforms ook goed naar voren komt. Minoes die onderweg stopt om radijsjes uit een boom te eten, de Bonus Chance die zonder waarschuwing wordt geactiveerd (ik weet nog steeds niet waarom!) en Kramer die een stukje wil meeliften op mijn rug… dit is inderdaad wat je van een gemiddelde minuut met dit spel kunt verwachten.


Zie hier de meest voorkomende puzzel in Freakyforms: Minoes vindt ergens in het level een sleutel, waarmee hij ergens anders in het level een schatkist kan openen. In het begin ging ik iedere keer enthousiast op schatkistenjacht, maar omdat de beloning niet veel voorstelt begon ik deze “puzzel” al snel te negeren. Op zulke momenten wordt pijnlijk duidelijk dat Freakyforms waarschijnlijk vooral is bedoeld voor kleine kinderen. (Maar waarom zijn de teksten dan niet naar het Nederlands vertaald? Waarom niet Nintendo? Waarom niet?)


Leuk om te weten Newman, maar de kans dat er in Nederland nog iemand rondloopt met dit spel op zijn 3DS, is ongeveer even klein als de kans dat iemand op dit punt van het artikel nog steeds niet doorheeft wat mijn favoriete comedyserie is.


Dit is trouwens George, gebaseerd op mijn favoriete personage uit die serie.


Hier nog een minigame die tijdens het maken van de foto’s onverwacht uit de lucht kwam vallen. Op het onderste scherm verscheen een borstel waarmee Minoes geborsteld wilde worden.


Hij had er duidelijk zin in. Hoor je dat echte Minoes? Sommige katten worden wél graag geborsteld!


Kijk hem eens genieten.


Wat we hiermee zijn opgeschoten weet ik niet (er was geen beloning of zoiets), maar leuk was het wel. Meer spellen waarin zonder aanwijsbare reden dingen gebeuren die nergens op slaan, dat is wat we nodig hebben!


Misschien de moeite waard om op te merken dat in deze foto de bergen, de wolken, de bomen en de grassprieten allemaal door mij zijn gemaakt. Als beloning voor een succesvol uitgevoerde opdracht mag je soms een decorstuk ontwerpen, vandaar. Ik realiseer me dat het spel er hier erg primitief uitziet, maar op de 3DS met de Depth Slider omhoog ontstaat er een heel aardig kijkdoos-effect. Mooi zou ik het nog steeds niet noemen, maar zo lelijk als op deze foto’s is Freakyforms gelukkig niet.


Had ik trouwens al gezegd dat de Formees geobsedeerd zijn door poep? Geen grap!


Vooral Kramer zit vandaag vol goede poepadviezen.


Hij heeft nog gelijk ook. Normaal gesproken legt Minoes eieren, maar als hij te veel eet komt er ook weleens een drolletje uit. En bovenaan het scherm verschijnt dan inderdaad een kleine wc waarmee je alles netjes kunt wegspoelen.


Ik kan nog steeds nauwelijks geloven dat Nintendo een spel als dit zelf heeft uitgegeven.


En toch is het zo. Freakyforms is in Japan ontwikkeld door een kleine studio genaamd Asobism, en vervolgens gepubliceerd door Nintendo zelf. Tja, die pijnlijk lege “speciaal voor 3DS”-sectie in de eShop moet toch ergens mee gevuld worden.

Een ander personage geeft me even later een poep-opdracht. Laat ik eens een voorschot nemen op hoe een Nederlandse vertaling van Freakyforms eruit zou kunnen zien:


Mulva: “Hé, hallo!! Heb je zin in een poepspelletje?”


Minoes: “Zeker weten!”


Mulva: “Je hoeft alleen maar te poepen!”


Mulva: “Leg gewoon een gouden drol!”


Minoes: “Ah natuurlijk, een gouden drol!”


Mulva: “Yep! Dat is alles. Leg gewoon één keer een gouden drol!”


Minoes: “Miauw! Ik zal mijn best doen!”


Helaas is de tijd op voordat ik een gouden drol kan leggen. Nu zullen we nooit weten wat Mulva’s beloning was geweest.

Iedere speelsessie op je planeet duurt maximaal 300 seconden. Dat lijkt kort, maar zoveel is er nu ook weer niet te beleven in Freakyforms. Vijf minuten per dag is waarschijnlijk de ideale formule om zo lang mogelijk van deze wonderlijke wereld te genieten.


Hoe het spel verder verloopt weet ik nog niet. De planeet die ik aan het begin mocht creëren is behoorlijk klein, dus ik hoop later ook nog andere planeten te ontdekken. (Het liefst zonder gedoe met StreetPass). Gebeurt dat niet en blijft de beloning bestaan uit steeds meer nieuwe lichaamsdelen, dan vrees ik dat ik er snel op raak uitgekeken.

Aan de andere kant: de twee bizarre uurtjes die ik tot nu toe met Freakyforms heb beleefd waren de toegangsprijs van 6 euro al bijna waard. De echte Animal Crossing gaat volgend jaar hopeloos gewoontjes aanvoelen als Nintendo niet minstens een paar poepspelletjes toevoegt.

[g.forum]

Lees ook:Maar hoe nieuw is Freakyforms Deluxe?
Lees ook:De originele Freakyforms verdwijnt uit de eShop
Lees ook:Een gratis spel voor iedere 3DS XL-bezitter
Lees ook:Nieuwe trailers: Pilotwings, Nintendogs + Cats, Steel Diver
Lees ook:Eerste frustrerend nietszeggende teaser Bit.Trip Flux

24 reacties op “Een rondleiding door het vreemdste spel voor de Nintendo 3DS

  1. Berend Jan

    Ik hoopte al dat jij het gekocht zou hebben (zie forum) ik ben erg aangetrokken tot deze game. Ook omdat ik niet weet wat ik moet verwachten, een demo zou bij deze game een uitkomst zijn. Ik heb al 3 keer boven de KOOP knop gehangen in de Eshop maar heb het nog niet gedaan..
    .
    Ow later schijn je nog een QR code scanner te unlocken, En een mogelijkheid om AR kaartjes en ook nog een maak een foto van je beest en sla die op je SD kaart op…
    .
    Ik hoopte eingelijk op een internet verbinding dingetje waarmee je beesten kan versturen naar andere freaky forms bezitters.
    .
    Ow de Jappen gaan er weer helemaal Los op. http://createup.r.ribbon.to/cgi-bin/createup.cgi Raar spel in denk dat ik zo in bed het ook maar even ga aanschaffen… het raakt het WHAT THE HECK botje achter in mijn nek…

      /   Beantwoorden  / 
  2. ioskap

    Eric

    Dat bonuswiel begint te draaien als je honderd punten verzameld hebt.
    Links onderaan op het bovenste scherm te zien.
    Voor het borstelen van je formee krijg je punten.
    6 euro zeker waard dit rare spelletje

      /   Beantwoorden  / 
    1. Erik

      Thnx! Die was erg interessant. Zo wist ik nog niet dat het van dezelfde ontwerper was als Chibi Robo. En ook dat er zoveel jaar aan is gewerkt verrast me. Het ziet er bedriegelijk simpel uit, maar blijkbaar kost het veel tijd om zo’n indruk te wekken.

        /   Beantwoorden  / 
  3. Erik

    Inmiddels heb ik inderdaad een heel nieuw gebied vrijgespeeld, met de mogelijkheid om dat nog minstens één keer te vergroten. Toch aardig wat content voor zo’n klein spelletje.
    .
    Wel beginnen de gesprekjes en opdrachten nu echt in herhaling te vallen. Wat dat betreft blijft Animal Crossing onverslaanbaar. Ik denk dat de uitdaging in Freakyforms echt zit in het ontwerpen van steeds vreemdere wezens. Die Japanse ontwerpen zijn echt krankzinnig! Ik dacht dat ik al origineel bezig was, maar nu ik er een paar heb gescand met de QR-reader moet ik duidelijk nog veel leren. Echt razendknap hoe zij die onderdelen gebruiken op onverwachte manieren.
    .
    @ioskap: Aha! Dat verklaart een hoop! Ik had nog nooit aandacht besteed aan die puntenteller. Het spel zit dus toch logischer in elkaar dan ik dacht. Eigenlijk wel jammer… ik vond de willekeur van al die gebeurtenissen juist grappig. ;) Maar inderdaad, inmiddels durf ik hem ook wel aan te bevelen. Met meer van dit soort eigenwijze projecten komt die eShop er wel.

      /   Beantwoorden  / 
  4. Kars

    hmm onze vorige kat was dol op appels, maar ik heb nooit een ei gezien.. verder ben ik nog nooit een andere kat tegengekomen die van appels hield;)

      /   Beantwoorden  / 
  5. Berend jan

    Ik kan bekend maken dat FreakyForms erg prettig speelt als je ziek bent…

      /   Beantwoorden  / 
    1. SISO

      Beterschap! :D
      (Ik wil het spel nu ook wel proberen maar ik kan die stomme &*%@ E-shopkaartjes niet vinden:()

        /   Beantwoorden  / 
      1. Zaaltje

        De eShop prepaid kaartjes kan je gewoon bij de primera krijgen.

          /   Beantwoorden  / 
  6. berend jan

    Freakyforms dagboek, laat dat darksouls lekker in zijn hardcore nice. Fun games zijn de toekomst :-)

      /   Beantwoorden  / 
    1. Gulzt

      probeer het nou eerst maar eens ;)

        /   Beantwoorden  / 
  7. berend jan

    Ik heb inmiddels 3 uur in freaky forms zitten :-)

      /   Beantwoorden  / 
    1. Gulzt

      dat vermoedde ik al, maar ik doelde eigenlijk op Dark Souls. Zo’n hardcore “niche” lijkt het met de laatste verkoopcijfers toch niet te zijn.

        /   Beantwoorden  / 
      1. Berend Jan

        Ik heb geen machine die DarkSouls kan spelen…
        .
        Ook ben ik een beetje bang voor Darksouls ;) .. Maar ik vindt het wel een tof concept…

          /   Beantwoorden  / 
        1. Gulzt

          Ai, maar je koffie apparaat is toch al heel lang geleden aangeschaft, inmiddels geen kerst-PS3 ? :-)

            /   Beantwoorden  / 
  8. berend jan

    Neuh ik wil niet meer zooi aan mijn tv hangen, mijn vrouw kijkt toch tevaak tv om goed op tv te kunnen gamen :-) dus ik ben veroordeeld tot android pads en 3ds machine waar ook eindelijk goede spellen voor komen…

      /   Beantwoorden  / 
    1. Gulzt

      your loss. Je bent toch behoorlijk open-world liefhebber toch? En ik herinner me dat je torchlight speelde, fan bent van zelda; genoeg elementen in dark souls die jou ook op een aangename manier kippenvel zouden geven, daar ben ik van overtuigd.

        /   Beantwoorden  / 
      1. Berend Jan

        Ik kan geen open wereld spellen spelen, konik op de N64 al niet (Banjo Mario enz) en ik kan het nu helemaal niet meer GTA en consorten maken me gek. Altijd neem ik me weer voor om missies te gaan doen en altijd wordt ik afgeleid :) door rare dingen waardoor de missie keer op keer faalt :) ik ben er super slecht in. Ik wil gewoon lineare spellen heerlijk.. Waarom FreakyFOrms dan zo lekker klikt weet ik ook niet zal wel de 300 seconden zijn dat een potje duurt….
        .
        Ow dat muziekje is wel erg suf van het spel… ik speel redelijk wat uurtjes vandaag IVM ziek zijn en ik wordt er krankzinnig van. Ook vraag ik me af of ze Japans spreken of Jibberisch…

          /   Beantwoorden  / 
  9. berend jan

    Ow en de nieuwe AC ga ik weer links laten liggen als er tenminste niets substantieel veranderd…

      /   Beantwoorden  / 
  10. Randolph

    Seinfield. Nadat je duizend keer kramer had laten zien begreep ik het opeens! En George lijkt best wel. Maar zelf vind ik de serie weinig aan, doe mij maar Community (ik ben van de nieuwe generatie)

      /   Beantwoorden  / 
    1. Berend Jan

      Seinfeld is geniaal, wat hebben jullie jonkies toch :) beetje naar New Kids kijken enzo… schande :)

        /   Beantwoorden  / 
  11. Ultimate War

    Hmm, ziet er inderdaad wel als een rare game uit :P
    Ik heb geen 3ds, en ga dit spel dus ook niet kopen ;)

      /   Beantwoorden  / 
  12. Run 2 Run

    Zit er inderdaad wel raar uit (zoals de titel al zegt ;) )

      /   Beantwoorden  / 
  13. Ik haat dit spel

    Wat een slecht spel zeg!
    ik zou het kopen…
    maar niet spelen!!!
    ik zou het verklooten

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.