Archief: 2010

ESRB’s omschrijving van Bit.Trip Flux komt bekend voor


“This is a musical paddle game in which players move a vertical platform to deflect waves of dots that fly across the screen. With each collision, a musical tone is emitted to correspond with the beat of background music.”
De ESRB over Bit.Trip Flux

“This is a music game in which players use a paddle to hit balls and other objects in time to music. Players can change the rhythm and tone of the music based on the pattern of objects hit.”
De ESRB over Bit.Trip Beat

De formulering is iets anders, maar verder zouden deze twee beschrijvingen van het Entertainment Software Rating Board over hetzelfde spel kunnen gaan. Anders gezegd: het begint er steeds meer op te lijken dat Flux inderdaad een rechtstreeks vervolg wordt op Beat. Nieuwe levels voor hetzelfde spelmechanisme. Is dat erg? Tsja.De cirkel zou mooi rond zijn en het past vast perfect in het verhaal dat Gaijin Games met de Bit.Trip-serie wil vertellen, maar stiekem hoop ik toch dat de Amerikaanse leeftijdskeuring iets over het hoofd ziet. Gewoon een verrassende wending die Flux net iets anders maakt dan het eerste spel. Hopelijk snel een trailer die wat meer duidelijkheid schept.

Trouwens, dit was mijn laatste blogbericht van 2010. Graag wens ik alle lezers vanaf deze plaats een geweldig nieuw jaar toe! Pas op met oliebollen, eet niet te veel vuurwerk en vergeet niet om games.blog ook in 2011 iedere dag te bezoeken.

[g.forum]

Eerste screenshots van duistere Tomb Raider reboot


Eerste screenshots van het nieuwe Tomb Raider-spel dat gepland staat voor volgend jaar. Normaal gesproken geen groot nieuws, maar dit wordt volgens ontwikkelaar Crystal Dynamics een nieuw begin voor de serie. Een reboot die Lara Croft van een andere kant laat zien. “Vergeet alles wat je weet over Tomb Raider,” riep hoofdontwerper Darrell Gallagher een paar weken geleden.

Nu, dat was misschien een beetje overdreven maar Lara is inderdaad veranderd. Haar broek is langer, haar borsten kleiner, haar kapsel rommeliger en vooral: ze zit onder de schrammen en bloedvlekken. ‘Gritty realism’ doet zijn intrede in Tomb Raider. Voor de besturing zal dat weinig uitmaken, maar alles ziet er wel smeriger en rommeliger uit dan je gewend bent. Of dat een verbetering is moet nog blijken. Lelijk is het niet en de kids vinden het vast prachtig, maar mijn eerste reactie is toch dat het altijd een beetje jammer is als een spel dat vroeger iets unieks deed wordt aangepast om meer op alle andere spellen te lijken. Zoals je aan het watermerk ziet zijn alle plaatjes afkomstig van Game Informer.

Online spelletje: A House in California


A House in California is een ouderwetse point and click adventure met een nogal (ik kan dit niet genoeg benadrukken) surrealistisch verhaal. Het gaat, geloof ik, over een jongetje dat niet kan slapen waarna zijn vier oma’s hem ieder een verhaal vertellen. Maar zo´n simpele samenvatting is eigenlijk veel te nuchter voor een spel waar ik de helft van de tijd geen touw aan vast kon knopen.

Citaat: 1Up over Raskulls voor Xbox Live Arcade


“It’s part 2D platformer, part racing game, part Mr. Driller-styled block-busting puzzle game, and part Mario Kart multiplayer. And surprisingly, it all (mostly) works.”

Ik was het alweer vergeten, maar het blijkt dat ik anderhalf jaar geleden ook al eens een trailer van Raskulls op deze site heb geplaatst. “Ziet er erg leuk uit,” schreef ik toen, en volgens 1Up is het dat ook. Niet alle onderdelen werken even goed en de puzzels komen in het heetst van de strijd iets te vaak neer op simpel button-bashen, maar het gevoel van totale chaos als je met vier spelers door de levels holt is net zo leuk als de schrijver verwachtte.

Dat verbaast mij niets. Het idee van een platformspel als sprint naar de finish met Mario Kart-achtige powerups om elkaar dwars te zitten is zo briljant dat het me verbaast dat niemand er eerder op is gekomen. Omdat ontwikkelaar Halfbrick heeft gekozen voor publicatie op Xbox Live Arcade (opvallend: tot nu toe maakte Halfbrick vooral PSP Minis) kan ik hem voorlopig niet spelen, maar als ik een Xbox 360 had zou ik het wel weten. Raskulls is sinds woensdag te downloaden voor 800 Microsoft Points.

Wat zijn Ubisoft’s populairste spellen?


Geen wonder dat Ubisoft zoveel Rabbids-spellen blijft maken, het is hun succesvolste franchise ooit. Ik wist dat de serie populair was, maar dit had ik niet verwacht. Siliconera ontdekte dat de prettig gestoorde konijnen meer spellen verkopen dan Prince of Persia, meer dan Splinter Cell en zelfs meer dan de complete Assassin’s Creed-serie. De teller staat op 29 miljoen verkochte exemplaren voor tot nu toe vijf Raving Rabbids-spellen.

Maar onderschat ook Ubisoft’s andere casual games niet. De op meisjes gerichte ‘Imagine’ spellen (Laura’s Passie in Nederland) zijn samen goed voor 19 miljoen verkochte exemplaren. De beruchte ‘Z’ serie (Dogz, Catz, Hamsterz) is nog populairder: de belabberde huisdieren-simulators gingen al 22 miljoen keer over de toonbank. Ik zag ze altijd wel rijendik staan in de rekken van de Media Markt, maar ik had geen idee dat ze zó massaal werden verkocht. Daarmee is Ubisoft één van de weinige third party ontwikkelaars die echt lijkt te begrijpen wat de door Nintendo aangeboorde groep “nieuwe gamers” leuk vindt.

Dit zal helaas ook wel betekenen dat Hamsterz 3D voor de 3DS een hogere prioriteit heeft dan een eventuele Prince of Persia 3D.

[g.forum]

Kijk dit: Microsoft Windows nagebouwd in LittleBigPlanet 2


Is er eigenlijk iets dat LittleBigPlanet 2 niet kan? Ik heb al veel briljante levels gezien, maar dit filmpje is de indrukwekkendste van allemaal: een echt werkende LBP-versie van Microsoft’s beroemde besturingssysteem. Beweeg de cursor, klik op icoontjes, bekijk foto’s, open Windows Media Player om liedjes te luisteren (inclusief visualizer) of surf over het internet. Min of meer alles wat in Windows kan, kan ook in dit LittleBigPlanet 2-level. Er is zelfs gedacht aan een echt werkend klokje in de rechter onderhoek.

Nog niet onder de indruk? Wacht maar tot YouTube-gebruiker BludgaBoy na drie-en-een-halve minuut de map ‘Games’ opent. Inderdaad, zijn in LittleBigPlanet gemaakte besturingssysteem bevat gewoon een handvol echt werkende retrogames. Dat is dus een spel in een spel in een spel. Die arme Stephen Fry draait vast overuren om alle tutorials op te nemen die nodig zijn om uit te  leggen hoe dit in hemelsnaam werkt.

Merkwaardige New Super Mario Bros. Wii-reclame uit Portugal


Nogal opvallende New Super Mario Bros. Wii-reclame die momenteel de ronde doet langs alle Nintendo-blogs. Sinds de release van de Wii heeft Nintendo al honderden families gefilmd voor allerhande reclamespotjes, maar dit Portugese gezin gaat wel heel erg op in het spel. Het blonde jongetje in het bijzonder gedraagt zich alsof hij nog nooit een spelcomputer heeft gezien en kijkt de volle 43 seconden met opengevallen mond naar het scherm. Zijn vader zakt ondertussen steeds dieper weg in een vreemd soort trance. Het is fascinerend om te zien hoe alle emotie langzaam uit zijn gezicht verdwijnt. Een beetje onheilspellend ook.

Nu zien jij en ik er tijdens het gamen ongetwijfeld ook uit als zombies, maar dat laat je natuurlijk (toch?) niet zien in een reclamespotje. Ik vraag me dan ook af wat de regisseur bezielde om uitgerekend deze shots te gebruiken. Ik verwachtte halverwege het filmpje haast een Tell Sell-presentator die iets riep als: “bent u het ook zo zat om als een zombie op de bank te hangen? Probeer dan nu…” Maar nee, dit was echt al de reclame. Portugese reageerders bevestigen op YouTube dat het spotje inderdaad in deze vorm is uitgezonden. Bizar!

Gratis voorproefje van door fans gemaakte Metroid 2-remake


Trailer van Metroid: Confrontation. Dit door een hobby-programmeur gemaakte spelletje begon als een speelbare demo voor de Metroid 2-remake die al een eeuwigheid in ontwikkeling is. Die plannen werden halverwege omgegooid, en nu is Confrontation een op zichzelf staand mini-avontuur dat niets meer met Metroid 2 te maken heeft. Uitspelen schijnt ongeveer een uur te duren doen tijdens welke Samus een paar beroemde eindbazen uit de Metroid-historie tegenkomt. Metroid: Confrontation is gratis en nu te downloaden voor de pc.

Gek genoeg sta ik zelf niet echt te springen om deze demo te proberen. Ik hou van Metroid en van pittige platformspellen, maar dit ziet er irritant moeilijk uit. Confrontation lijkt terug te grijpen op de allereerste Metroid voor de NES. Daar bleven de vijanden ook in een onophoudelijke stroom uit de vloer kruipen. Gek werd ik er van, maar blijkbaar vonden andere Metroid-fans dat juist een leuke uitdaging. Als demo voor Metroid 2-remake AM2R kan dit mini-avontuur evengoed nog steeds nuttig zijn, aangezien Confrontation draait op dezelfde engine. Beslis na het zien van de onderstaande trailer of je het aandurft.

Hoor dit: man neuriet de soundtrack van Super Mario Galaxy


Nintendo had een compleet orkest nodig om de soundtrack van Super Mario Galaxy tot een meesterwerk te maken, deze Filipijnse meneer (blijkbaar een lokale beroemdheid) alleen zijn mond en een paar instrumenten. Toegegeven: deze remix zou nog niet half zo leuk zijn als je Diwa de Leon ondertussen niet zag neuriën en meeswingen met zijn Mario- en Luigi-poppetjes, maar toch is de muziek ook best de moeite waard. Het doet me denken aan Nintendo’s eigen geneuriede achtergrondmuziek voor de bonuslevels van Super Mario Sunshine. Die zat wat meer in de jazz hoek terwijl Dima’s versie eerder de geest van de Beach Boys ademt. Ze klinken allebei fantastisch. We hebben meer a capella gamemuziek nodig, dat mag duidelijk zijn. (En jemig, wat blijft die main theme van Super Mario Galaxy toch een episch muziekstuk. Ik krijg meteen weer zin om te spelen).

Hackers stoppen Meat Boy in Super Smash Bros. Brawl


Super Meat Boy komt waarschijnlijk niet meer naar de Wii, maar dankzij een paar hackers is het rode mannetje nu toch een soort van speelbaar op Nintendo’s spelcomputer… als Super Smash Bros. Brawl-personage. Dat is natuurlijk niet hetzelfde (al was het maar omdat Super Meat Boy een veel beter spel is – yeah, I went there), maar het ziet er wel grappig uit. Het personage heeft de stem van Kirby evenals al zijn aanvallen, maar ziet er inderdaad uit als Meat Boy. Een driedimensionale Meat Boy met veel te grote voeten, maar toch nog duidelijk herkenbaar. Het enige wat nu nog ontbreekt is een spoor van bloedspetters zoals hij normaal gesproken altijd achterlaat.