“Blu-Ray doet ons aan Betamax denken”

In een interview met de online-afdeling van het Duitse blad Der Spiegel laat Microsoft’s Chris Lewis weten dat Microsoft niet bang wordt omdat de Playstation 3 vanaf het begin een Blu-Ray speler ingebouwd zal hebben.

Lewis: "Blu-ray doet ons nogal denken aan een andere technologie van Sony: Betamax. En net zoals Betamax in de jaren ’80 is verslagen door VHS, denken wij dat HD DVD nu het formaat is dat consumenten, filmstudios en uitgevers massaal zullen omarmen. En los van dat, Blu-Ray is duur. Wij vinden dat je consumenten de keus moet geven. Volgens ons is het onnodig om consumenten te vragen mee te betalen aan een technologie die zich eerst nog helemaal moet bewijzen. Het is wel een interessante gok van Sony, en we bekijken het proces met veel belangstelling. Maar ik denk dat wij de meeste keuzevrijheid bieden door consumenten niet verplicht op te zadelen met toepassingen die ze misschien niet eens nodig hebben."
In grote lijnen ben ik het wel eens met zijn argument, zolang Microsoft ook echt alle games op DVD blijft aanbieden. Zodra er Xbox360 spellen verschijnen die je niet af kunt spelen zonder de aangekondigde HD DVD drive valt zijn hele verhaal meteen in het water, en is Sony juist het consumentvriendelijke bedrijf door al meteen in één pakket alles aan te bieden wat je nodig hebt om te kunnen gamen.

En over de Betamax-vergelijking… ach. Het is leuk verzonnen, maar hij onderbouwt het op geen enkele manier. Betamax was 20 jaar geleden, ik zie niet in wat dat nu nog voor invloed heeft op het Blu-ray/HD DVD verhaal. Een beetje flauw om dat er nu weer bij te betrekken.

Andere interessante uitspraken in het interview:

SPIEGEL ONLINE: But the 360 doesn’t have an HDMI-Interface — so you won’t actually be able to watch any HD DVD Movies on it because the obligatory copy protection mechanisms are missing.

Lewis: All I can say to you is — there are interesting developments in the pipeline. We will make sure that the HD-DVD-peripheral device will meet all the requirements for consumers to enjoy high-definition DVD playback.

SPIEGEL ONLINE: Meaning, you will be able to watch Hollywood movies in HD through your Xbox?

Lewis: Yes.

Ook geeft hij nog aan hoe succesvol Xbox Live op dit moment is omdat ongeveer 50% van alle Xbox360 bezitters verbinding hebben gemaakt met Xbox Live. Bij de eerste Xbox was dat maar ongeveer 10%. Sinds de launch van de Xbox360 zijn er ook al 10 miljoen dingen gedownload, waarbij "dingen" uiteenloopt van demo’s, uitbreidingen en filmtrailers tot Xbox Live Arcade spelletjes. Geeft aan dat dat een snellere groei is dan Apple’s iTunes in de eerste maanden meemaakte.

Bron: spiegel online

Zie ook:
- Metal Gear Solid 4, Gears Of War & Red Steel gepresenteerd door de makers zelf
- Microsoft wil volgende GTA als Xbox360 exclusive
- Huxley voor de Xbox360

Lees ook:Microsoft: nog lang geen tijd voor een prijsdaling
Lees ook:Microsoft houdt vast aan 10 miljoen verkochte Xbox360′s voor einde jaar.
Lees ook:Microsoft: Xbox Live heeft geen concurrentie
Lees ook:Highscores op Xbox live gewist, Microsoft zwijgt
Lees ook:Nog minstens vijf jaar Xbox 360 dankzij Kinect

25 reacties op ““Blu-Ray doet ons aan Betamax denken”

  1. Yoshi-Fan!

    Logisch dat 50% verbinding maakt met Live, aangezien je 1 maand gratis krijgt en alles wat je hoeft te doen is enkel een netwerkkabel in je 360 steken. En over het Blue-Ray / HD-DVD gebeuren denk ik dat Sony in risicovolle gok neemt, aangezien je een PS3 alleen met Blue-Ray drive kan kopen terwijl de standaard nog niet bepaald is. Stel dat het HD-DVD wordt, dan zit Sony met een peperduur apparaat waar niemand wat aan heeft.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Thijzz

    Nou je kan niet zeggen dat je dan niks aan je blue-ray speler hebt. Je kan dan games maken in de toekomst van 200 GB!! Maar het is deze duuder gok wel waard want als het standart word
    Krijgt iedereen flinke opslag bij sony :P

      /   Beantwoorden  / 
  3. MetroidPrime

    Die vergelijking met iTunes is IMHO onzin. iTunes is een muziekwinkel waar je moet betalen voor de downloads. Xbox Live Marketplace heeft een groot aantal gratis downloads, waaronder demo’s en filmpjes. Als er geen onderscheid wordt gemaakt tussen de gratis en betaalde downloads kun je niets zeggen over het success van Marketplace ten opzichte van iTunes.

      /   Beantwoorden  / 
  4. erik

    “Maar het is deze duuder gok wel waard want als het standart word Krijgt iedereen flinke opslag bij sony :P

    Fijn dat je de medewerkers van Sony zo’n warm hart toedraagt. ;)

    Maar ik denk dat die blu-ray drive er vooral in zit om blu-ray films mee af te kunnen spelen, 200GB games is in de ogen van Sony een leuke bijkomstigheid. Ik had liever een iets goedkopere PS3 gehad met een gewone DVD-drive, persoonlijk.

    “Als er geen onderscheid wordt gemaakt tussen de gratis en betaalde downloads kun je niets zeggen over het success van Marketplace ten opzichte van iTunes”

    Goed punt. Eigenlijk een betekenisloze vergelijking als je het zo bekijkt.

      /   Beantwoorden  / 
  5. Bakker

    tja ms zou eens zeggen dat hun eigen HD-DVD standaard bout is, lijkt me ook wel weer appart. Best vreemd dat ze het niet standaard in de 360 hebben durven zetten, enige echte reden die ik me kan verzinnen is dat ze bang zijn dat hd-dvd gaat falen en het daarom eerst maar eens de kat uit de boom gaan kijken.

    Omgekeerd geld dat natuurlijk ook voor sony. Afijn, ik geloof niet zo in dat HD-DVD gebeuren, blueray is veel meer futureproof door de opslagcapaciteit. Daarnaast zit philips ook in het blueray consortium, ook wel een goede reden daar er een nederlands bedrijf mee gemoeid is!

      /   Beantwoorden  / 
  6. DooM

    Erik ik begon je commentaar te lezen en ben na deze zin gestopt:
    …..Maar ik denk dat die blu-ray drive er vooral in zit om blu-ray films mee af te kunnen spelen…..

    Informeer je eens in het vervolg beter, de eerste games komen al op Blu Ray uit.
    Een HD-dvd add-on voor de xbox360 DIE is alleen voor films ja NIET voor games.

    Och laat microsoft nu maar lullen ze weten gewoon dat ze de verkeerde keuze hebben gemaakt met DVD Rein van Epic games zei al dat DVD over een jaar of wat al te klein zal zijn. ook moetje het zo zien de PS3 wordt regiovrij dus kan in principe op een Blu Ray de versie van een game gezet worden in alle talen die nu op verschillende dvd’s moeten worden uitgebracht.

    Microsoft blijft bashen. Zij hebben gewoon geen ballen en durf om te doen wat Sony doet. Blu ray is wel doordacht en heeft veel steun. ik zeg niet datBlu Ray gelijk gaat winnen, verliezen van HD -dvd dat weet ik zo net niet.

    Een analist zei: Wedbush Morgan Securities analyst Michael Pachter, een bekende naam in de video game industry, denk dat het jaar voorsprong Microsoft niet veel voordelen gaat bieden, hij zegt:
    Quote:
    “Sony geheime wapen wordt toch Blu Ray wat gewoon in iedere PS3 zit. Als Sony de Blu Ray Hd-dvd oorlog wint zal Sony qua verkopen microsoft inhalen alsof ze stil staan.. Er is geen enkele kans, dat Thosiba of de het HD-dvd consortium meer HD-dvd spelers gaat verkopen als Sony zijn met Blu ray uitgeruste PS3. Geen enkele kans.

    Ook ziet Pachter Sony niet tegen een tekort aan onderdelen aanlopen zoals het zo pijnlijk duidelijk was bij Microsoft. Hij zit het later uitkomen van de PS3 als een teken dat Sony hard bezig is een vooraad van componenten op te bouwen.
    Wat de prijs betreft voorspel hij een prijs van $499 in de USA.

      /   Beantwoorden  / 
  7. DooM

    Dat de PS3 nog wel eens veel mensen zou kunnen gaan verrasen blijkt uit een intervieuw met deze gast:
    Tommy Tallarico ( President, Tommy Tallarico Studios, Inc., and Host/Co-Producer, The Electric Playground television show)zei:
    Quote:
    “Yes… some of the games I’ve seen on the PS3 compare to the Killzone 3 demo (in real-time) which for me is more what I was hoping “next gen” would be like. As far as what makes me think I’ll be flabergasted when PS3 comes out… cause I’ve been seeing and working on PS3 & 360 titles for awhile now and the PS3 stuff is blowing me away.”

      /   Beantwoorden  / 
  8. Oscar Mopperkont

    Vergelijking met Betamax/VHS verhaal gaat inderdaad mank. VHS werd in 1976 al gelanceerd en Betamax kwam pas in 1982. Probleem was dus heel simpel dat Betamax te laat was en er waren te weinig redenenen om er op over te stappen. Het was veel duurder en er waren te weinig redenenen om er op over te stappen. Momenteel zijn mensen best bereid om over te stappen op een nieuwe technologie, aangezien alle producenten er “nieuwe ronde, nieuwe kansen” van maken. De ene helft komt met Blu-Ray en de andere met HD-DVD. Probleem is dus niet dat de consument in zijn geheel niet zal overstappen (hoewel het nog best eens zou kunnen dat de DVD niet zomaar verdrongen wordt), maar vooral op welk systeem ze overstappen.

      /   Beantwoorden  / 
  9. erik

    “Erik ik begon je commentaar te lezen en ben na deze zin gestopt:
    …..Maar ik denk dat die blu-ray drive er vooral in zit om blu-ray films mee af te kunnen spelen…..”

    Als je de rest ook gelezen zou hebben had je gezien dat ik al in de volgende zin schreef:

    “200GB games is in de ogen van Sony een leuke bijkomstigheid.”

    Ik weet heus wel dat Sony ook haar spellen op Blu-Ray gaat zetten. Maar ik geloof niet dat dat de reden is dat ze de Blu-Ray drive erin hebben gebouwd. In eerste instantie hebben ze gedacht: “Zou het niet prachtig zijn als de PS3 ook Blu-Ray films kon afspelen? Op die manier kunnen we ons nieuwe formaat er meteen doordrukken en maakt HD DVD gelijk geen kans meer!”

    En in tweede instantie:
    “Oh ja, en als we dat er dan toch in hebben zitten, kunnen we die extra capaciteit net zo goed ook gebruiken voor de games.”

    De Xbox360 bewijst imo dat het ook best mogelijk is om mooie HD nextgen games op een gewoon DVD-schijfje te zetten. Als de ruimte er is dan zal hij benut worden, maar als hij er niet is zul je zien dat programmeurs zich aanpassen en wonderbaarlijke dingen kunnen doen met een wat meer bescheiden opslagruimte.

    Maar goed, het is een beetje een zinloze discussie omdat het toch allang zeker is dat de BluRay drive er komt. Eén van de grootste voordelen vind ik dan inderdaad dat games daardoor regiovrij gemaakt kunnen worden. Dat is iets waar ik al heel lang op zitten wachten en ik ben er erg blij mee. Alleen ik denk dat de prijs van de PS3 voor minstens 100 of 200 euro uit de Blu-Ray drive zal bestaan, en ik weet nou ook weer niet of ik er, al kreeg ik de keuze, ZOveel voor over gehad zou hebben.

      /   Beantwoorden  / 
  10. Makj0

    Microsoft ziet de bui hangen. Gaan ze nog maar ff snel voor hun eind onzin uitkrame. 10 jaar gelede bleef me pc ook nog vast hange met Windows 98.. maar wat heeft dat met nu te maken he!

      /   Beantwoorden  / 
  11. Niels

    Ik vermoed dat de laatste weken voor de E3 de bizarste zullen worden, en dat er de grootste onzin naar boven komt.

    m$ ziet de bui idd al hangen, ze worden bang en gaan Blu-ray nu met Betamax vergelijken. Ze denken zelfs dat HD-DVD gaat winnen… nou dat denk ik niet Blu-ray heeft van heel wat meer bedrijven en film maatschapijen al ondersteuning.

    En ze roepen dingen van wij zadelen mensen niet op met toepassingen die ze misschien niet nodig hebben… yeah right, ze zijn er nu achter gekomen dat ze gewoon een foute keus hebben gemaakt.

      /   Beantwoorden  / 
  12. Niels

    “De Xbox360 bewijst imo dat het ook best mogelijk is om mooie HD nextgen games op een gewoon DVD-schijfje te zetten. Als de ruimte er is dan zal hij benut worden, maar als hij er niet is zul je zien dat programmeurs zich aanpassen en wonderbaarlijke dingen kunnen doen met een wat meer bescheiden opslagruimte.”

    Ik zou nog maar even wachten met deze uitsraap, je moet niet onderschatten dat de capaciteit een HELE grote rol gaat spelen voor echte next-gen games. Programmeurs kunnen zich best aanpassen ze kunnen compressie technieken gaan toepassen maar dit heeft als gevolg dat er lange laad tijden zijn en je niet 100% zuivere data terug krijgt.

    Ik wil je reactie wel eens zien als we straks PS3 daadwerkelijk goed in actie hebben gezien.

      /   Beantwoorden  / 
  13. Kikujiro

    “Eén van de grootste voordelen vind ik dan inderdaad dat games daardoor regiovrij gemaakt kunnen worden. Dat is iets waar ik al heel lang op zitten wachten en ik ben er erg blij mee. Alleen ik denk dat de prijs van de PS3 voor minstens 100 of 200 euro uit de Blu-Ray drive zal bestaan, en ik weet nou ook weer niet of ik er, al kreeg ik de keuze, ZOveel voor over gehad zou hebben.”

    Helemaal mee eens! Welke technologie in de toekomst de standaard zal gaan worden doet nu nog niet ter zake. De hogere prijs voor een PS3 is wat mij betreft het meest bezwaarlijke argument tegen een Blu-Ray drive. Bovendien is het nog maar de vraag of softwaredevelopers al die extra capaciteit de komende jaren al nodig hebben. Erik, heeft gelijk dat het grootste voordeel de mogelijkheid tot regiovrije games is. Wel vraag ik me af of de reguliere consument hier iets mee opschiet. Kostentechnisch is dit voor Sony interessant, misschien drukt het zelfs de prijs van games enigszins. Ik denk alleen niet dat hierdoor games overal ter wereld gelijktijdig zullen worden uitgebracht (spreiding van omzet over een langere periode loert om de hoek, het zal voor softwareontwikkelaars altijd aantrekkelijk blijven releasedata te spreiden). Parallelimport wordt wel eenvoudiger, je hoeft immers geen ingewikkelde handelingen meer uit te voeren om een geïmporteerde game aan de praat te krijgen.

    Voordat Blu-Ray of HD-DVD films écht mainstream zullen gaan worden zijn we mijns inziens alweer een generatie spelcomputers verder. Bovendien zullen de meeste videotheken, vooral de komende jaren, films op genoemde formaten slechts beperkt aanbieden (kijk maar naar de strijd tussen DVD-audio en SACD (Super Audio CD), als je bij de gemiddelde muziekzaak naar dergelijke geluidsdragers vraagt, wordt je doorgaans alleen maar vragend aangekeken). De meeste videotheken zijn pas twee jaar geleden definitief op DVD overgestapt. Daarvoor waren de meeste films zowel op VHS als op DVD verkrijgbaar. Ik verwacht een gelijke trend wat Blu-Ray en HD-DVD betreft. Bijkomend nadeel hierbij is dat de gemiddelde videotheekhouder een afwachtende houding zal aannemen, aangezien de standaard nog niet is vastgesteld. Ten tijde van het VHS/Betamax verhaal, zijn een aantal videotheken, die compleet op Betamax waren ingesteld hier flink de dupe van geworden. Bovendien kunnen “gewone” DVD’s op beide formaten spelers worden afgespeeld, wat de incentive om het assortiment om te gooien toch wat kleiner maakt. Daarnaast zul je om optimaal van een Blu-Ray of HD-DVD te genieten toch echt een HD TV moeten hebben, wat ook weer een drempel is, aangezien veel mensen pas de komende jaren die overstap zullen gaan maken.

    Het enige argument wat (volgens mij) overblijft voor Blu-Ray ten opzichte van HD-DVD is de grotere opslagcapaciteit. Met daarbij als grootste nadeel de prijs. Vergeet daarnaast niet dat er over 5/6 jaar alweer een nieuwe generatie spelcomputers aankomt.

      /   Beantwoorden  / 
  14. Jaron

    link

    celebs.blog.nl heeft misschien een nieuwtje voor je…

      /   Beantwoorden  / 
  15. Niels

    “Bovendien is het nog maar de vraag of softwaredevelopers al die extra capaciteit de komende jaren al nodig hebben”

    Ik denk dat dit vrij snel zal gaan.

    “Ik denk alleen niet dat hierdoor games overal ter wereld gelijktijdig zullen worden uitgebracht (spreiding van omzet over een langere periode loert om de hoek, het zal voor softwareontwikkelaars altijd aantrekkelijk blijven releasedata te spreiden). Parallelimport wordt wel eenvoudiger, je hoeft immers geen ingewikkelde handelingen meer uit te voeren om een geïmporteerde game aan de praat te krijgen.”

    Er is ook nooit gezegt dat de games ook overal tegelijk uit zullen komen (Het zou wel mogelijk zijn en is wel zo klant vriendelijk om de hele wereld tegelijk te laten genieten). Verder ben ik het wel met je eens. Imorteren word gewoon heel makkelijk, je hoefd de PS3 dalijk niet meer om te bouwen.

    Je mainstream verhaal heb je ook een heel goed punt, de massa zal pas over gaan op de nieuwe standaard als er een duidelijke winnaar is. Persoonlijk denk ik dat de strijd snel beslist zal zijn, Blu-ray heeft gewoon meer en betere ondersteuning.

      /   Beantwoorden  / 
  16. Kikujiro

    @ Niels

    Inderdaad… Blu-Ray wordt in ieder geval ondersteund door Sony, Philips en Matushita (Panasonic/JVC). Hiermee heb je toch wel zo’n beetje de grootste wereldspelers op elektronicagebied te pakken (om over de groet filmstudio’s nog maar te zwijgen).

      /   Beantwoorden  / 
  17. Paul Hu

    @bakker, en iedereen dat denken dat Microsoft wachten…

    Misschien zijn er nog geen HD-DVD Drives in de Xbox-360 omdat er nog geen HD-DVD drives worden gemaakt….., dus lijkt me stug om de Xbox-360′s met een HD-DVD drive te kunnen plaatsen.

      /   Beantwoorden  / 
  18. Dexil

    leuk stukjes tekst iedereen

    @paul hu
    waarom denk je dat ps3 uitgestelt is ?

      /   Beantwoorden  / 
  19. Paul Hu

    begin ik over de Ps3 dan??:P

    maar hij is uitgesteld door Blue-Ray:P

      /   Beantwoorden  / 
  20. DooM

    De ondersteuning voor Blu ray is gigantisch:

    http://www.blu-raydisc.com/general_information/Section-14009/Index.html

    Microsoft zegt wel 720P is genoeg , maar heeft ook zijn rede zij ondersteunen 1080P. microsoft zegt dat DVD genoeg is terwijl van de developers toch andere geluiden komen. De Blu Ray speler zal veel voordelen hebben voor games, dat zal snel duidelijk worden.
    Ik kan me nog het verhaal herinneren dat Nintendo aanhangers riepen die DVD speler in de PS2 is toch alleen maar hoofdzakelijk voor films daarvoor hebben ze hem erin gezet cassetes zijn meer als voldoende.
    Het tegendeel is bewezen, zo zal het ook gaan met Blu ray,

    Nu zijn er al games in ontwikkling die 1080p ondersteunen en er zijn ook al 1080P tv’s, 1080P wordt gewoon de standaard op HD tv,s Er is op onze site al veel over geschreven en goede berichten geen bla bla.
    Paar voorbeelden:
    http://www.ps3focus.nl/sitee/artikelen/bekijk.php?id=69

    http://www.ps3focus.nl/sitee/artikelen/bekijk.php?id=39

    http://www.ps3focus.nl/sitee/artikelen/bekijk.php?id=67

    Lees dat maar eens door.

      /   Beantwoorden  / 
  21. DooM

    Och ja hier wordtgezegd dat het grootste nadeel van Blu ray de prijs wordt…De prijs van de ps3 is nog niet bekend. Als die rond de 500 wordt MET een 80gb HDD aanboord is hij in verhouding goedkoper als de xbox360, ook technisch bekeken. En de Blu Ray-rom schijfjes zijn maar een paar euro duurder als DVD………

      /   Beantwoorden  / 
  22. Paul Hu

    ff prijs tabelletje maken,

    25 DVD’s = €7,25

    1 DVD = €0,29

    1 DVD heeft 4,7GB (single layer)

    1GB = €0,06

    Blue-Ray heeft 54GB (DualLayer)

    54GBx0,06=€3,24

    Weeknie hoe duur Blue-Ray zal zijn, maar zoals je kan zien is €5,- een redelijke prijs voor een Blue-Ray Disc….

      /   Beantwoorden  / 
  23. Ferry Borman

    en Nintendo maar lachen haha! Wat Nintendo doet is gewoon prima! Die ondersteunen helemaal niks en als consument heb je daar nu gewoon het meest aan. Ik heb namelijk geen geld om zometeen een 600 euro dure PS3 of 400 dure Xbox 360 te kopen met functies die helemaal nog lang niet van bedoeling zijn!

    Nintendo ondersteunt gelukkig geen High Def wat dan weer betekent dat ik die games perfect af kan spelen op mijn 60hz tv, en dan vooral denkend in hun mooie grafische vorm, hoef ik ook geen bullshit tv van 1100 euro te kopen die high def ondersteunt!

    Kortom ik vind Nintendo top bezig en ik denk dat zij deze strijd gaan winnen, want als je als Sony en Microsoft alleen elkaar maar kunt afzeiken over een een of ander kut dvd’tje ja waar ben je dan mee bezig?

    en revolution ownt gewoon dik alleen al met die controller, wow!

      /   Beantwoorden  / 
  24. TonyGelino

    oke, ik heb met veel interresse alle reacties gelezen, en ik moet zeggen dat er veel opmerkingen erin stonden die echt hout snijden,maar na dit alles is de mijne heel erg krachtig en simpel,geef mij de Nintendo 8bit maar weer terug,en laat me de oude vergane glorie uit die hoogtij dagen weer herbeleven……..

      /   Beantwoorden  / 
  25. erik

    Je hebt geluk TonyGelino. Koop later dit jaar een Revolution een download zoveel 8bit NES-spelletjes als je wilt. :)

    Of, als je het niet erg vind om eerst flink in de cartridge te blazen voordat je kunt spelen, ga komende zaterdag naar een rommelmarkt bij jou in de buurt, en schaf weer een NES aan. :D Ik heb er ook weer eentje staan tegenwoordig en ik kan je verzekeren dat het inderdeel heel leuk is om al die spellen uit je jeugd weer terug te zien.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.