Retro-platformspel Shovel Knight voor 3DS, Wii U en pc

shovelknightgif
Je hebt moderne retrospellen die willen vernieuwen met trucjes en besturingsmethoden die nog niet mogelijk waren op hardware uit de vorige eeuw. Andere spellen doen niet zo ingewikkeld en proberen gewoon een ouderwets goede ervaring neer te zetten. Shovel Knight valt duidelijk in die laatste categorie. Het is een 2D platformspel dat eruitziet alsof het halverwege de jaren ’80 per ongeluk op de plank is blijven liggen bij Capcom of Konami. Een blauwe ridder holt door pixelige 8-bit landschappen en verslaat vijanden met zijn multifunctionele schep. De makers schrijven dat ze zich hebben laten inspireren door Castlevania (1986), Mega Man (1987) en opvallend genoeg ook door Dark Souls (2011).

Drie redenen waarom Shovel Knight ook op jouw radar zou moeten staan:

  • De Shovel Knight is een tof spelpersonage. Je moet hem echt even in beweging zien. Een ridder met een schep klinkt op papier niet zo bijzonder, maar de manier waarop hij soepel schakelt tussen graven (zoals Mario in de woestijnlevels van Super Mario Bros. 2), over de hoofden van vijanden stuiteren (zoals Oom Dagobert in DuckTales) en projectielen terugketsen (zoals in geen enkel NES-spel dat ik ooit heb gezien) is echt wel speciaal. Als Shovel Knight daadwerkelijk in 1987 was verschenen zouden we het nu ongetwijfeld beschouwen als een klassieker.
  • Dit is de eerste keer dat je op Kickstarter kunt investeren in een spel voor de 3DS of de Wii U. Als het de makers lukt om 75.000 dollar in te zamelen (ze zijn al over de helft) krijgt iedereen die minimaal 15 dollar heeft geïnvesteerd een downloadcode voor de 3DS- óf de Wii U-versie van Shovel Knight. De verwachte releasedatum is september 2013. (En uiteraard verschijnt Shovel Knight ook gewoon voor de pc. Die versie krijg je al met een investering van 10 dollar).
  • Bonusreden: het ziet er ontzettend goed uit. Soepele animaties, kleurrijke omgevingen en extra dieptewerking doordat de achtergrond langzamer verschuift dan de voorgrond.

Kijken op YouTube

[g.forum]

Lees ook:Volgende week gratis DLC voor Shovel Knight
Lees ook:Bekijk de launchtrailer van Shovel Knight
Lees ook:Nieuwe trailer retroplatformer Shovel Knight
Lees ook:Shovel Knight volgende maand naar Europese eShop
Lees ook:Indiegame Shovel Knight krijgt eigen Amiibo

9 reacties op “Retro-platformspel Shovel Knight voor 3DS, Wii U en pc

  1. Das

    Hij doet me ook ver weg een beetje denken aan Wario ten tijde van Wario land (Super Mario Land 3).

      /   Beantwoorden  / 
    1. Erik

      Oei het is heeeel lang geleden dat ik die heb gespeeld. Verdedigde Wario zich daar niet met soort schouder-ram? Grafisch zijn er inderdaad wel overeenkomsten (volgens mij was er een powerup waardoor Wario ook zo’n helm droeg), maar ik heb het idee dat deze heel anders speelt.
      .
      Nou ja, we zullen zien. De campagne is sinds gisteren alweer 10.000 dollar dichter bij het streefbedrag, dus ik heb goede hoop dat dit spel er daadwerkelijk gaat komen. :D

        /   Beantwoorden  / 
      1. Das

        Ja precies, het kwam een beetje door die helm, z’n relatief rustige looptempo en z’n vermogen om dingen onder zich kapot te maken, verder misschien niet heel erg gelijkend.

        Komt waarschijnlijk vooral omdat ik dat spel vroeger een keer of twintig heb uitgespeeld dus dan word je er al snel aan herinnerd :p.

          /   Beantwoorden  / 
  2. Anthony

    ik zal waarschijnlijk niet investeren in de kickstarter ( ik ben op zich tegen het hele idee dat ik ergens geld in stop zonder echte garantie dat het ook uit komt. ) maar ik zal zeker het spel kopen zodra hij op PC uit it.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Erik

      Kickstarter werkt zo dat je eerst alleen belooft om te betalen. Het bedrag wordt pas afgeschreven van je creditkaart als genoeg mensen zich hebben aangemeld om het streefbedrag te halen. Je hebt dus niet écht een garantie (er kunnen dingen misgaan tijdens de ontwikkeling of het blijkt onverwacht een waardeloos spel), maar het is ook niet alsof je geld in een bodemloze put stort in de hoop dat je er misschien iets voor terugkrijgt. :p Als het geld binnen is hebben de ontwikkelaars een “legal requirement” om daadwerkelijk een product te leveren.

        /   Beantwoorden  / 
      1. Gulzt

        Over Kickstarters gesproken, heb je Castle Story al geprobeerd? Jij support die game ook toch?

          /   Beantwoorden  / 
        1. Erik

          Uh nee… eigenlijk niet. Geen creditkaart betekent dat je sowieso nooit iets op Kickstarter kunt steunen. (Daarnaast vraag ik me ook af of mijn computer het aankan). Maar hoezo eigenlijk? Heb jij hem al wel geprobeerd?
          .
          En die muziek klinkt inderdaad erg lekker. Deed mij een beetje aan Dot Game Heroes denken. Die had ook die combinatie van oud en nieuw.

            /   Beantwoorden  / 
          1. Gulzt

            Ah ok, ja dat is wel zonde. Ik Ebay ook graag en kijk E-sport evenementen online waardoor ik echt niet zonder creditcard kan.

            Maar ontopic: Omdat de releasedatum nog veel verder weg ligt dan ze hadden gehoopt hebben de ‘beta-backers’ nu ook toegang tot de prototype versie.

            Eerste indruk is dat de controls totaal niet intuitief zijn en dat het spel nog vol kleine en grote bugs zit. Niet verwonderlijk natuurlijk voor een versie 0.0.3. Desondanks (en ik heb niks met minecraft) was ik zo al anderhalf uur zoet met het bouwen van m’n eerste kasteeltoren.

            Blijft een spel om in de gaten te houden. :)

              /  
  3. Gulzt

    Wat een prachtige muziek trouwens! chiptune en modern door elkaar, super cool

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.