Sony’s hoger beroep over Dual Shock patent afgewezen

In 2003 is Sony aangeklaagd door het bedrijf Immersion. De Dual Shock controller van de Playstation 2 zou technologie gebruiken waar Immersion al eerder het patent op had aangevraagd. (Het gaat dan met name om de ‘rumble’ functies waardoor de controller zo fijn mee trilt tijdens het spelen.

Microsoft zat in hetzelfde schuitje, maar zij hebben inmiddels al wel 26 miljoen dollar aan licentie-rechten betaald zodat ze de techniek mogen blijven gebruiken. (En mocht je het je afvragen, Nintendo’s rumble-technologie is gebaseerd op een andere, door hen zelf ontwikkelde, techniek waar Immersion verder niets mee te maken heeft).
De rechter vond dat Immersion gelijk had en besliste dat Sony 91 miljoen dollar moest betalen. Daar was Sony het niet mee eens en dus gingen ze er tegen in hoger beroep. Maar ook dat werd gisteren afgewezen. Rechter Claudia Wilken vindt nog steeds dat Immersion gelijk heeft en dat Sony moet betalen.

Er wordt verwacht dat Sony later dit jaar nog een keer in hoger beroep gaat. Dat is dan wel meteen de allerlaatste mogelijkheid. Als dat hoger beroep weer wordt afgewezen kan Sony in theorie zelfs verplicht worden om de Dual Shock controller uit de handel te halen. Of om hem zodanig aan te passen dat hij niet langer overlapt met Immersion’s patenten.

In de praktijk zal het eerder op neer komen dat Sony in dat geval alsnog over de brug komt met het geld om de licenties te mogen blijven gebruiken. Dat lijkt mij in ieder geval een logischer besluit dan de bestverkopende controller ter wereld uit de handel te halen.

Bron: Next Gen

Zie ook:
- God of War 2 screenshots. GT4online zal dus ook wel echt bestaan
- Wat we van Sony niet mochten weten
- Final Fantasy XII is "tamelijk briljant"
- Europese winkeliers: "huidige generatie games moeten goedkoper"
- Twaalf Final Fantasy XII screenshots
- Yakuza (denk: GTA in Japan) komt naar Europa

Lees ook:Motion sensors en rumble gaan prima samen, zegt Immersion
Lees ook:PS2 blijft nog minstens 4 jaar bestaan
Lees ook:Grote Playstation 3 Rumble Soap bijna afgelopen
Lees ook:Sony geeft gelimiteerde “lifestyle producten” uit in Japan
Lees ook:Final Fantasy XII spin-off komt naar de DS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.