Nintendo Switch: 3 maart, 299 euro


De Nintendo Switch komt uit op 3 maart en gaat in Amerika 299 dollar kosten. De Europese prijs is zoals gewoonlijk een beetje vaag (“informeer bij je lokale retailer!”), maar 299 euro voelt als een veilige gok. Iets duurder dan verwacht.

 • De controllers bevatten allebei bewegingssensoren zoals de Wiimote, en ook iets dat Nintendo “HD Rumble” noemt. Een nieuw soort trilmotor die je bijvoorbeeld het gevoel kan geven dat er ijsklontjes rammelen in je controller. Vreemd!
 • Die techniek is blijkbaar niet goedkoop, want een los setje JoyCons kost maar liefst 80 dollar. Oef! Doe er voorzichtig mee, zou ik zeggen. De prijs van een losse Pro Controller (niet inbegrepen in het startpakket) wordt 70 dollar.
 • Online spelen gaat geld kosten. Slecht nieuws natuurlijk, maar daar staat volgens Nintendo tegenover dat de Switch een moderne en volwaardige online omgeving krijgt. Inclusief lobbies, een smartphone-app en voice chat. (En hopelijk geen 12-cijferige Friend Codes meer). De eerste paar maanden is de service wel gratis, zodat iedereen voor zichzelf kan beoordelen of het de moeite waard is.
 • Om de pijn te verzachten krijgen abonnees iedere maand een gratis NES of SNES-spel, waarbij de SNES-spellen zelfs zijn uitgebreid met online multiplayer. Dat klinkt goed, al is de formulering zo vaag (“subscribers will get to download and play a NES or Super NES game for free for a month”) dat niemand weet of je die spellen mag houden, of dat het demo’s zijn die na een maand weer verlopen.
 • Het interne geheugen van de Switch is 32GB. Dat wordt dus weer SD-kaartjes kopen als je veel spellen wilt downloaden.
 • De batterijduur van de Switch verschilt per spel, maar ligt volgens Nintendo tussen de 2,5 en 6 uur.
 • Goed nieuws: de Switch is regiovrij. Als een spel niet (of pas later) in Europa verschijnt, kun je hem dus importeren uit Japan of Amerika. Het is nog niet duidelijk of je met een Nederlandse Switch ook kunt winkelen in buitenlandse eShops en Virtual Consoles.

Kijken op YouTube

Neo-games.blog forum

Lees ook:Nintendo’s online abonnement uitgelegd
Lees ook:Nintendo’s online service goedkoper dan PS Plus & Xbox Live Gold
Lees ook:Indiegame Rime toch niet duurder op de Switch
Lees ook:“Microsoft’s Project Natal ongeveer 120 euro”
Lees ook:Engelse winkel verkoopt Nintendo Switch voor 230 euro

23 reacties op “Nintendo Switch: 3 maart, 299 euro

 1. Kikujiro

  Ik weet nog niet goed wat ik van die hele presentatie moet denken. In ieder geval geen aankoop op dag 1 voor mij. Regiovrij is wel mooi. De prijs van de console en accessoires vind ik aan de hoge kant, maar dan vergelijk ik de prijs vooral met die van de current gen consoles. Voor een launch prijs van een Nintendo console wellicht normaal. Het aantal launchgames valt me een beetje tegen, maar misschien wordt er binnenkort nog meer aangekondigd. 3 maart is al erg snel. Komt de Switch dan ook in Nederland uit? Ik las ergens dat op genoemde datum de Switch in ‘major European markets’ te koop zal zijn, maar valt Nederland daar ook onder eigenlijk?

    /   Beantwoorden  / 
  1. Erik

   Ja, de “major markets” zijn volgens Nintendo Andorra, België, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Gibraltar, Guernsey, Hongarije, Ierland, Italië, Jersey, Liechtenstein, Luxemburg, Malta, Man, Monaco, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Rusland, San Marino, Spanje, Tsjechië, Vaticaanstad (goed nieuws voor de paus), het Verenigd Koninkrijk, Zweden en Zwitserland.

   Maar inderdaad, ik ben ook nog niet echt overtuigd. Ik vind de Switch een beetje duur en de aangekondigde spellen niet heel spannend. Misschien koop ik Zelda wel gewoon voor de Wii U en wacht ik met de Switch tot er wat meer toffe games beschikbaar zijn.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Kikujiro

    *lol* @ Paus “major markets” is wel een heel ruim begrip dan… In ieder geval heel West-Europa valt daar zo’n beetje onder.

    Nog een dingetje wat me tegenstaat is het moeten betalen om on-line te kunnen gamen. Ja, we zijn misschien altijd verwend door Nintendo, maar ik vind het toch niet bij het vriendelijke karakter van het bedrijf passen. Aan de andere kant maken ze er on-line misschien iets heel moois van, ik blijf positief, maar aangezien ik bijna nooit on-line game, niet iets voor mij denk ik.

    Wat ik me nog realiseer trouwens is dat voor die verwachte prijs van 300 euro (waarom zo vaag, 3 maart is al over ongeveer 6 weken) je een console zonder spelletje krijgt. Je bent met game dus minstens 350 euro kwijt. Poeh… toch niet mis hoor.

      /   Beantwoorden  / 
 2. Berend Jan

  Ik vermoed dat je je gratis game aan het einde van de maand weer gewoon moet inleveren of dat je dan 4 euro kunt betalen om het te mogen houden.

  Ik heb nog niets gezien waarvoor ik nu gelijk naar de winkel moet rennen om een switch te kopen/preorderen.

  en net als Kikujiro is de vage benaming binnen de europese regio erg verwarrend voor mij :) komt hij nu wel of niet uit?

    /   Beantwoorden  / 
  1. Erik

   Helaas, Berend Jan had gelijk. Na een maand heb je geen toegang meer tot je gratis spel… tenzij je er alsnog voor wilt betalen (bovenop de prijs van het abonnement).

   Een waardeloos aanbod dus, zeker vergeleken met PlayStation Plus en Xbox Live Gold. Daar krijg je meerdere spellen per maand, die je na afloop ook gewoon mag houden. En ondertussen kan er bij Nintendo niet eens één gratis 20 jaar oud spelletje vanaf. :P

   Je moet wel echt een superfan zijn van Splatoon of Mario Kart om voor toegang tot online gaming te betalen. Als ze dit plan echt doorzetten, gaat Nintendo volgens mij ontdekken dat heel veel mensen net zo lief offline gamen. Ik in ieder geval wel.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Kikujiro

    Nintendo en on-line is vooralsnog niet echt een gelukkig huwelijk, maar laten we de nadere details even afwachten, wie weet valt het allemaal nog mee (maar ik vrees het ergste).

      /   Beantwoorden  / 
   2. Inno Vation

    Ik ben wat nieuwe info tegen gekomen over het online gebeuren.

    Ene Syrenne McNulty, een geregistreerde Nintendo ontwikkelaar (o.a Monochrono voor de Switch en Wii U), had het volgende te vertellen:

    -the free game a month is exactly like PS+. As long as you download within that free month it’s yours to keep as long as you’re subscribed.

    -the free download a month is chosen by Nintendo because if they offered all VC games with online the player base would be split and you’d never find enough people for a match. Whereas with this method, everyone who’s downloading the game is part of the same player pool.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Kikujiro

     Nintendo’s on-line omgeving/strategie blijft nog verwarrend. Wired meldde namelijk het volgende:

     “It means that essentially you’ve got access to that game for a period of time, and then after the month there’s a new selection. You’ll have the opportunity to buy it, but [after] that month we’ve moved on to another game,” Nintendo of America president Reggie Fils-Aime clarified to Wired.

       /   Beantwoorden  / 
 3. Inno Vation

  Ik heb alles een paar dagen laten bezinken. De presentatie was niet heel flitsend, maar het maakte wel duidelijk wat de Switch en met name de Joy-Cons zijn. In dat opzicht is het beter uitgevoerd dan met introductie van de Wii U. Tatsumi Kimishima is helaas geen Satoru Iwata, maar Yoshiaki Koizumi doet zijn best. Een Nintendo Direct met Koizumi in de hoofdrol zou goed kunnen werken.
  We zijn dus een paar dagen verder en bepaalde dingen vallen op en sommige vragen zijn beantwoord.
  Waarom Nintendo geen vaste prijs stelt voor Europa, is mij altijd een raadsel. In een paar uur tijd zag ik de prijs oplopen van €309 naar €329 voor de Switch Grijs en €349 voor de Switch Rood en Blauw. Derhalve een hoop geld.
  Het online gebeuren wordt duidelijk aangepakt samen met DeNa, wat de smartphone-app verklaart. Maar is betalen voor een goede online gaming ervaring nu zo erg? We weten nog niet hoe duur het zal zijn en of het maandelijks, halfjaarlijks of per jaar betalen wordt. Wat een domper is dat de “premium online service” voorlopig alleen bij lancering beschikbaar is voor Amerika, Canada en Mexico
  Overigens is de 12-cijferige Friend Codes verleden tijd.
  Dat het interne geheugen is uit te breiden met eigen SD kaarten, vind ik geen bezwaar. Nintendo heeft verklaart dat de Switch compatibel is met de SDXC standaard, dus 2TB is mogelijk. Op dit moment zijn alleen SDXC kaarten tot 256MB verkrijgbaar.

  Koop ik de Nintendo Switch de eerste dag dat het uitkomt? Ik denk het niet. Daarvoor is het aanbod verkrijgbare spellen nu te karig. Misschien wordt het na de E3 anders.
  Ook de prikkel om het te kopen, zonder dat een spel is toegevoegd, ontbreekt. Persoonlijk vind ik de Switch een bijzonder fraai uitgevoerde console, en de reacties op de diverse demonstraties over de wereld zijn uiterst positief.
  Toch vind ik het jammer dat zelfverklaarde “gamejournalisten” Nintendo en de Switch bij voorbaat moeten bashen. Een triest voorbeeld is misschien dit: https://overcast.fm/+EOAmUZk2A
  Daarom kom ik graag bij jou, Erik. Objectief, maar ook persoonlijk en kritisch als dat nodig is.

  En toch… als ik per ongeluk tegen een Nintendo Switch aan loop, ga ik toch weer voor de bijl.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Erik

   Maar denk je dat hij beter gaat verkopen dan de Wii U? Een nieuwe console bashen voordat hij in de winkel ligt is inderdaad onzinnig, maar de presentatie viel mij ook een beetje tegen. Je moet Nintendo niet te snel afschrijven (de Wii en de DS werden van tevoren ook belachelijk gemaakt), maar om eerlijk te zijn zie ik de toekomst ook best somber in.

   Ik vind het vooral jammer dat er toch weer zoveel gimmicks in zijn gebouwd. Na die eerste trailer leek het alsof de Switch een no-nonsense spelcomputer zou worden, en nu hebben we opeens toch weer bewegingssensoren, een speciale rumble-techniek, een camera om handgebaren te registreren en een duur capacitive touchscreen waar geen enkel spel gebruik van lijkt te maken. Om Nintendo-spellen te kunnen spelen ben je dus toch weer minimaal 400 euro kwijt (spelcomputer + geheugenkaart + online abonnement). Wie zit daar op te wachten – behalve Nintendo’s bestaande fans?

   Wat ik diep van binnen het liefste zou willen is een Nintendo budget-console. Gewoon een kastje om aan de televisie te koppelen met 1 goede controller en verder geen extra’s. Maak hem iets krachtiger dan de Wii U, verkoop hem voor 150/200 euro en breng daar lekker veel typische Nintendo-spellen voor uit.

   Maar goed, als de spellenstroom eenmaal op gang komt zal ik de Switch uiteindelijk ook wel weer kopen. Het enige wat (bijna) nooit tegenvalt bij Nintendo zijn tenslotte de games. :)

     /   Beantwoorden  / 
  2. Kikujiro

   Ik heb ook een beetje het gevoel dat de Switch is wat de WiiU eigenlijk had moeten zijn. Daarnaast vraag ik mij af in hoeverre Nintendo de 3DS blijft ondersteunen, dan wel ooit nog eens met een nieuwe handheld komt. Qua software ondersteuning zal de Switch het denk ik toch van de Nintendo games moeten hebben (daarom kopen de meeste mensen waarschijnlijk ook een Switch). Misschien dat in het begin nog wat third parties de Switch ondersteunen, maar na verloop van tijd (als de verkopen tegenvallen) vervolgens weer afhaken. Ik denk niet dat Nintendo het makkelijk krijgt en ik sluit me bij Erik’s sombere toekomstbeeld aan.

     /   Beantwoorden  / 
   1. G.Tom

    Ik denk dat het in Japan wel mee zal vallen. De Vita is daar nog altijd een van de populairste handhelds en de reden dat het ding nog niet totaal is afgeschreven. Veel van die developers zullen de Switch als een opvolger voor de Vita zien, helemaal nu Sony aan heeft gekondigd dat ze niet met een een volgende handheld aankomen. Als ze dat soort games (Die natuurlijk wel allemaal voor een vrij groot nichepubliek zijn, zeker niet voor iedereen) blijven vertalen en overbrengen zoals ze dat nu met de vita ook nog steeds doen ben ik al een stuk positiever.

      /   Beantwoorden  / 
 4. G.Tom

  Ik denk dat we Koizumi vaker gaan terug zien bij Directs, vooral omdat Kimishima lang niet zo’n showman is als Iwata.

  Laten we eerlijk zijn, niemand haalt Nintendo games voor de online, maar ik hoop wel dat de prijs een beetje meevalt. We gaan er nu van uit dat het net zo duur is als de concurrenten, maar als het tegen de 20 aan ligt voor een jaar ipv 50 zoals bij Sony dan vind ik ‘t al een heel andere invalshoek.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Erik

   Ik had verwacht dat Miyamoto nu wat meer het gezicht van Nintendo zou worden, maar die kwam vrijdag nauwelijks in beeld. Blijkbaar voelt hij zich toch prettiger achter de schermen.

   Maar Koizumi deed het ook prima. Zou me inderdaad niet verbazen als we hem vaker gaan zien in Nintendo Direct presentaties.

   En interessant punt over de prijs van het abonnement. Ik ging er inderdaad automatisch vanuit dat Nintendo evenveel zou vragen als Sony en Microsoft, maar dat hoeft natuurlijk niet per se. Wie weet valt het mee. :)

     /   Beantwoorden  / 
 5. Inno Vation

  Iemand op NeoGAF claimt dat hij al in bezit is van een Nintendo Swich!

  https://vid.me/oQkO

    /   Beantwoorden  / 
  1. Kikujiro

   Dus… de meeste mensen hebben al een Nintendo Network ID om in te loggen op de eShop van de 3DS en WiiU. Dan is er ook nog het Nintendo Account waarop je zowel met je Nintendo Network ID (als je dit aan je Nitnendo Account hebt gekoppeld) in kunt loggen als met een combinatie van e-mail adres en wachtwoord. Dit is klaarblijkelijk het account dat in de toekomst gebruikt gaat worden voor alle Nintendo on-line diensten. In je Nintendo Account kun je ook nog eens een “nickname” opgeven en nu dus ook een Nintendo Account User ID. Daarnaast hebben we ook nog de Mii naam die in sommige spellen gebruikt wordt. Pffff… hoe ingewikkeld kun je iets maken?

     /   Beantwoorden  / 
   1. Erik

    Overdreven ingewikkeld inderdaad. Hopelijk is dit dan eindelijk het definitieve account dat meeverhuist naar alle toekomstige Nintendo consoles, zodat je niet steeds opnieuw dezelfde virtual console-spellen hoeft te kopen.

      /   Beantwoorden  / 
 6. Inno Vation

  Nickname “inno-vation” is al bezet. :D

    /   Beantwoorden  / 
 7. Kikujiro

  Iemand een idee wat Pikmin World precies is? Ik kwam dit bij toeval tegen op de website van zowel Bart Smit als Intertoys, toen ik aan het kijken was of hun winkels bij mij in de buurt de Switch al op voorraad hebben (je weet maar nooit). De releasedatum staat op 24 maart. Een niet bestaand spel, een Pikmin die nog niet is aangekondigd, of zijn ze hier in de war met de 3DS versie? Als ik Google kom ik niet niets tegen, behalve twee of drie sites die dit ‘nieuwtje’ ook van de websites van Bart Smit en Intertoys hebben opgepikt.

  http://www.bartsmit.com/nl/bsnl/games/nintendo-switch/reserveer-nu-7/nintendo-switch-pikmin-world

    /   Beantwoorden  / 
 8. Erik

  Schijnbaar een foutje van een iets te enthousiaste marketeer bij Intertoys. Iemand op NeoGAF schreef vandaag:

  “I work at this retailer, and basically what happened is that they put a lot of rumored titles up (not able to order, just for a notification) before the event. After the event they changed the rumored titles to the confirmed games but forgot this one.”

  Okee, geen superbetrouwbare bron, maar het klopt wel dat Intertoys vorige maand (vóór Nintendo’s officiële aankondiging) alvast een aantal niet-aangekondigde Switch-spellen in hun webshop heeft gezet. Waaronder dus ook Pikmin World. Lijkt mij een geloofwaardige verklaring.

  Maar jij hebt de smaak dus te pakken, begrijp ik? Nadat je met de Wii U hebt gewacht tot het allerlaatste moment, wil de Switch nu zo snel mogelijk in huis halen?

    /   Beantwoorden  / 
  1. Kikujiro

   Ja, ik heb inderdaad de smaak te pakken. Zeker nu ik een WiiU heb. De laatste jaren vooral PS3 en 3DS spellen (vooral AC: New Leaf) gespeeld en nu ik op de Wii U weer eens allerlei typische Nintendo spellen aan het spelen ben, wordt ik steeds enthousiaster. Vooral het draagbare aspect van de Switch spreekt mij steeds meer aan. Dat bevalt me bij de WiiU al, alleen beperkt het draagbare zich dan tot de huiskamer. Ik denk niet dat ik de Switch meteen koop hoor. Op zijn vroegst pas na de zomer verwacht ik. Ik zie de Switch voorlopig vooral als vervanger van mijn 3DS.

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.