Gamen in het Miiverse en meer Nintendo Direct-nieuwtjes


Het touchscreen van de Wii U-controller wordt je toegangsvenster tot Nintendo’s eigen sociale netwerk. Dat was vannacht de belangrijkste boodschap in Satoru Iwata’s pre-E3 toespraak. Via het “Miiverse” (een samentrekking van de woorden Mii en Universe) sta je voortdurend in contact met andere Wii U-bezitters. Kijk waar je vrienden mee bezig zijn, check op het plaza welke spellen populair zijn of plaats een noodkreet op een Twitter-achtig forum als je vastzit in een moeilijk spel. De bebrilde nerd in Nintendo’s demonstratiefilmpje (waarover later meer) kreeg op die manier binnen twee minuten het advies dat hij nodig had om een gevaarlijke zombie te verslaan. Het zijn allemaal zaken die nu ook al mogelijk zijn op de gemiddelde smartphone, maar het idee om al die communicatie te verwerken in het spel zelf (in een voorbeeldfilmpje stond de wereldkaart van een Mariospel vol met berichtjes van andere spelers) is best interessant. Als Nintendo dit goed uitwerkt wordt gamen op de Wii U een stuk gezelliger.

(Maar laten we niet te vroeg juichen; dit is hetzelfde bedrijf dat het een paar maanden geleden nog een goed idee vond om maar één reactie per brief toe te staan in de Nintendo Brievenbus op de 3DS. Een programma dat je overigens pas kon opstarten nadat je eerst je huidige spel had afgesloten. Stilletjes vraag ik me af of Nintendo echt in staat is om een goed functionerend sociaal netwerk op te zetten).

Kijken op YouTube

En hier zijn Todd en OctoG123 die de Miiverse nog eens uitleggen in dit… eh, hilarische filmpje. Ik waardeer de poging tot humor, maar ik weet nog steeds niet of dit nu gewóón slecht was of toch zo slecht dat het weer grappig wordt.

Wel interessant: Todd en OctoG123 gebruiken hun controllers om te videochatten! Ja echt, gewoon op een spelcomputer van Nintendo. Iwata heeft zijn angst voor kinderlokkers blijkbaar overwonnen. Nu ja, zolang het chatten alleen werkt tussen vrienden kan er ook weinig misgaan. Friendcodes invoeren is zo’n gedoe dat alle potloodventers hopelijk liever op Chatroulette blijven.

(Todd gebruikt trouwens een zwarte Wii U-controller. Die hadden we nog niet eerder gezien).


De officiële naam van de nieuwe controller is ‘Wii U GamePad.’ Het ontwerp is zoals verwacht een beetje aangepast sinds de vorige E3. Sommige knoppen zijn verplaatst en de platte draaischijfjes zijn vervangen door echte controlsticks. Het mysterieuze vierkantje onder de vierpuntsdruktoets is een “NFC-reader/writer.” Hiermee merkt de Wii U het als er bijvoorbeeld een plastic poppetje (uitgerust met een microchip) op de controller wordt gezet. Zoals in dit filmpje van Rayman Legends dus. Mysterie opgelost!


Het andere nieuwe knopje (rechts onder het touchscreen) heeft een onverwachte functie: je gebruikt hem om de televisie aan te zetten. Zelfs als de console uitstaat kun je de GamePad gebruiken als een luxe afstandsbediening voor de televisie. Handig!


Een andere leuke verrassing is de Wii U Pro Controller. Speciaal voor de liefhebbers van traditionele multiplatform-spellen. De ontwerpers hebben duidelijk goed gekeken naar de controller van de Xbox 360, en het resultaat mag er zijn. Dit ding ziet er comfortabel uit. En het beste nieuws: hij is volledig draadloos. Geen lastige snoertjes meer om hem aan een Wiimote te hangen, de Pro Controller maakt rechtstreeks verbinding met de Wii U.


Een screenshot van een 2D Mario-spel op de Wii U. Is dit dan eindelijk een poging om de New Super Mario Bros.-serie een eigen identiteit te geven? Die gekantelde berg en het schilderachtige landschap (klik om hem in het groot te bekijken) zien er nu al leuker uit dan alle decors in de DS- en Wii-versies. Als de voorgrond nu ook nog een facelift krijgt hebben we eindelijk een spel dat de naam Super Mario Bros. 4 waard zou kunnen zijn.

Kijken op YouTube

Voor iedereen die het vannacht heeft gemist: Satoru Iwata’s volledige toespraak van 30 minuten.

Dus dat was de hardware. Kijk dinsdagavond om 18:00 uur naar Nintendo’s E3 persconferentie om alle spellen te zien die gepland staan voor de Wii U.

[g.forum]

Lees ook:Geen commentaar
Lees ook:De toevallige chaos van Elder Scrolls V: Skyrim
Lees ook:Nintendo controleert alles wat je zegt in het Miiverse
Lees ook:Pokemon Battle Revolution video preview
Lees ook:Nintendo verbetert de Classic Controller

5 reacties op “Gamen in het Miiverse en meer Nintendo Direct-nieuwtjes

  1. RikkieR

    Wat ziet die Iwata er klein uit op deze manier, waardoor de controller er ook weer wat handzamer uitziet! ;)
    Ik word wel erg nieuwsgierig naar de presentatie van dinsdag, naar de graphics, maar met name naar het ‘unieke’ gebruik van de controller.

    Zo’n afstandsbediening voor de TV vind ik wel handig, ben benieuwd hoe compatible dat zal zijn met mijn spullen.

    Het filmpje was inderdaad weer tenenkrommend gemaakt grappig, hoewel ik wel even moest gniffelen om ‘non-specific action figure’.
    De uiteindelijke connectie tussen mobiele telefoons en Wii-U die wordt gesuggereerd moet ik ook eerst nog maar eens meemaken. Ik vind ‘wara wara’ trouwens wel echt een perfecte omschrijving van het geluid van een ruimte vol met mensen! Maar ik ben wel benieuwd in hoeverre de mensen uit je eigen taalgebied bereikbaar zijn via je netwerk. Het klinkt nogal on-nintendo allemaal, maar op zich wel veelbelovend.

    Ik ben weer wat nieuwsgieriger geworden en de kans dat ik een Wii U ga kopen is weer wat groter geworden. (Aangezien die kans al 95% was, moet Nintendo wel met hele grote troep komen dinsdag om mij hem niet te laten kopen…)

      /   Beantwoorden  / 
  2. Erik

    De vormgeving van dat “wara wara” plein vond ik trouwens wel een gemuiste kans. Sony heeft op de PS3 een complete virtuele stad gebouwd en dan komt Nintendo met een kale witte ruimte? Dat had natuurlijk een vrolijke fantasiewereld moeten zijn. De thuisplaneet van de Mii’s of zoiets. Dit zag er maar ongezellig uit.
    .
    En verder is het inderdaad afwachten. “On-Nintendo” vind ik een goede omschrijving. In theorie prachtig, maar ik ben zo bang dat alles wordt verpest door een een of andere rare beperking waar we nu nog niets vanaf weten. Sony of Microsoft zou ik zo’n project wel toevertrouwen, maar bij de combinatie Nintendo + online word ik automatisch een beetje zenuwachtig.

      /   Beantwoorden  / 
  3. Bubba

    Goed bedacht van Nintendo! Op internet zijn de reacties ook altijd leuker dan het artikel of het filmpje. Nu komt al die gezelligheid meteen naar de Wii U. En Iwata zegt duidelijk in het filmpje dat je een spel niet hoeft af te sluiten om naar de MiiVerse te gaan. Dus daar hoef je ook geen zorgen om te maken. Geloof mij dit word vet!!!

      /   Beantwoorden  / 
    1. G.Tom

      Vergeet niet dat niet iedereen er zin in heeft geld te moeten betalen voor Windows Live om hun eigen tablet ermee te kunnen gebruiken.

        /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.