Aftellen naar New Super Mario Bros, dag 29

Nog 1 nachtje slapen.

Een paar weken geleden schreef ik over het eerste level van New Super Mario Bros, waar ik bijzonder over te spreken was. Vandaag kom ik vertellen dat het allerlaatste level van New Super Mario Bros ook heel erg de moeite waard is. (Alles daar tussenin is dat ook, maar de eerste en laatste levels zijn toch iets bijzonders).

Het heeft alles in zich wat je van een eindlevel mag verwachten. Het is moeilijk, oogt indrukwekkend en weet je hier en daar ook nog te verrassen. En om maar met die verrassing te beginnen, in het laatste kasteel krijgt Mario te maken met een aantal oranje switch blokken (die je dan in nog geen enkel ander level bent tegengekomen), die het spel zo op de valreep nog even helemaal op z’n kop zetten. Het is erg leuk gedaan, en levert een aantal boeiende puzzels op.
De hoge moeilijkheid van het laatste kasteel bereikt het spel vooral met de klassieke laatste-level-uit-een-Mario-spel ingrediënten. Veel lava, springende vuurbolletjes, ronddraaiende balken van vuur, kleine doolhofjes waar je in de juiste volgorde doorheen moet rennen om niet in een loop te vervallen en in New Super Mario Bros ook vooral veel vallende Thwomp blokken. Zo geplaatst dat je vaak maar een fractie van een seconde hebt om er veilig onderdoor te rennen, springen en glijden. De enige, zo je wilt, “echte” vijanden in het level zijn de grijze skelet-versies van Koopa Troopas die nooit dood willen gaan.

Als je dat allemaal weet te overleven kom je tegenover een ook al erg bevredigende eindbaas te staan. Wie dat is lijkt nu misschien, als je het spel nog niet gespeeld hebt, erg vanzelfsprekend. Maar tegen de tijd dat je er eenmaal staat en het flinterdunne verhaaltje van het spel hebt gevolgd, is het toch weer een verrassing.

Als je hem eenmaal hebt verslagen krijg je een eerlijk gezegd nogal teleurstellend eindfilmpje te zien. Maar het spel maakt dat weer helemaal goed door je na afloop een code te geven waarmee je het spel ook als Luigi kunt doorlopen. Die voelt ook daadwerkelijk anders aan om te besturen, dus het is best een leuke bonus.

Als je na het eindfilmpje weer terugkeert op het titelscherm, en je blijft even wachten tot het intro-filmpje op het bovenste scherm weer van start gaat, dan zul je zien dat die nu ook lichtjes is gewijzigd. Luigi heeft vanaf dan een kleine bijrol. Niet echt wereldschokkend, maar wel een grappig detail. Mario-spellen hebben nu eenmaal nooit de beste eindfilmpjes gehad. In feite, alles bij elkaar opgeteld, is het einde van New Super Mario Bros waarschijnlijk nog één van de beteren.

- (Overzichtspagina met links naar alle voorgaande berichten).
- Geïllustreerd Animal Crossing dagboek

Lees ook:Veel New Super Mario Bros. screenshots uit de Famitsu
Lees ook:Amerikaanse New Super Mario Bros boxart
Lees ook:Japanse verpakking New Super Mario Bros wordt GEEL
Lees ook:Aftellen naar New Super Mario Bros, dag 2
Lees ook:De laatste New Super Mario Bros scan uit Famitsu

11 reacties op “Aftellen naar New Super Mario Bros, dag 29

  1. AC:WW fan :D

    Ik heb hem nu zien liggen want nu is ook de dag dat hij uit is. Ik weet nog niet of ik hem koop mijn broertje wil hem wel die is gisteren jarig geweest dus die heeft al veel geld (had hij eerst ook maar goed:P) duz kan ik bij hem ook kijke. Je hebt het goed volgehouden erik zo stukje iedere dag;)

      /   Beantwoorden  / 
  2. Adam

    Er zitten files op het spel dus als je broertje het haalt dan kan jij ook van dit super spel genieten!

      /   Beantwoorden  / 
  3. AC:WW fan :D

    Wel handig alleen dat zal toch niet van hem mogen :( dat wilt hij toch niet:(

      /   Beantwoorden  / 
  4. Fleur

    Ik heb het spel ook, en het is echt super. Ik ben bij wereld 2. En ik ben helemaal verslaafd aan een van die minigames. Maar ik denk dat ik nu even ga spelen!

      /   Beantwoorden  / 
  5. Adam

    ik vind die minigame van die bomb omb en dat vuur echt verslavend

      /   Beantwoorden  / 
  6. Anne

    Weet jij wel..

    Dat het frikkin kabinet gevallen is?!

    Zo op de snuffert.

    Oké, deze afleidingsmaneuvre is een poging mijn afwezige commentaar te verklaren. Heb ik toch iets van de AH (het was geen wuppie..) en broodbeleg gemist. En nog wel meer eigenlijk. Te druk. In ieder geval, ik weet niet of dit je laatste dag is, maar hierop reageren was in ieder geval best leuk.

    Een eventuele opmerking over Balkenende, duffe fracties en sambal gooien zal ik achterwege laten.

    Al is dat toch eigenlijk wel een ludiek idee.

    Iemand?

      /   Beantwoorden  / 
  7. Mylène

    stond in de krant

      /   Beantwoorden  / 
  8. Et

    Heb het spel nu ook al een paar dagen: is echt super. Vind het zelf ook af en toe moeilijk. Komt voor dat ik in een level wel een leven of 5 verbruik… Ik vind het wel lastig dat je maar op weinig plaatsen kan saven. Soms ‘koop’ ik met mijn munten zo’n paddo huisje om te kunnen saven, omdat ik moet stoppen en te ver van een kasteel af ben.
    Minigames heb ik nog niet gedaan, maar dat zal zeker nog wel komen.
    Leuk vind ik ook dat je sommige dingen moet hebben (zoals een blauw schild, klein zijn etc.) om bepaalde hidden dingen te vinden.
    Overall echt een superspel en zeker je geld waard!!

      /   Beantwoorden  / 
  9. Mithrandir

    Grappig, ik heb net op een forum een heel verhaal gewijd aan het feit dat het spel veel te makkelijk is. Gamers/de jeugd van nu zijn/is echt niets gewend :) Ik heb het spel in een uur of 4 uitgespeeld en dat is echt te snel. Dan zijn er nog 2 werelden en wat levels over maar meer is er ook niet. Ik vind het een heel leuk spel maar het is echt te makkelijk.

    Je kan ook nog eens veel te veel saven :)

      /   Beantwoorden  / 
  10. Thomas

    Wat ben jij een sukkel (persoon die artikel schreef)
    Je gaat toch niet het einde van een level verklappen?
    Dat is het domste en meest irritante wat je bij een game kan doen. Je zegt toch ook niet wat het einde is van een goede film? Mensen die dat soort dingen doen luisteren ook naar frans bauer en roken zware shag met rooie rizla vloei

    SUKKEL!

      /   Beantwoorden  / 
  11. denise

    als je het einde niet wilt weten moet je het ook niet lezen dus ff dimen tegen erik !

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.