Aftellen naar New Super Mario Bros, dag 2

Nog 28 nachtjes slapen.

Het is nadrukkelijk niet mijn bedoeling om op deze plek iedere dag een level uit het spel te beschrijven. Maar voor het eerste level maak ik graag een uitzondering. Het eerste level is iets bijzonders.

De eerste levels van Mario’s platformgames hebben de neiging om zich voor eeuwig je geheugen te branden. Van level 1-1 uit Super Mario Bros ken ik nu nog steeds elk klein detail. Iedere vijand, ieder onzichtbaar blokje, iedere groene pijp waar je in kunt zakken, alles! Bij Super Mario Bros 2 en 3 precies hetzelfde. De eerste levels zijn nooit moeilijk, maar wel altijd erg leuk om te spelen. Bij gebrek aan een save-mogelijkheid moest je ze vele honderden malen doorlopen. Dat werden op het laatst heuse speedruns die je met je ogen dicht kon spelen.
Uiteraard heb ik world 1-1 in New Super Mario Bros nu nog geen honderden keren gespeeld. Maar ik kan wel berichten dat het een erg leuk level is. De eerste keer dat je het speelt komt alles je bijna griezelig bekend voor. Gedeeltes van het level lijken expres hetzelfde te zijn gemaakt als levels uit eerdere Mario-games, zonder dat je je vinger erop kunt leggen wat die overeenkomsten dan precies zijn. Het is niet echt een feest der herkenning, maar eerder een feest der déjà vu. Alles roept het onbestemde gevoel op het al eens eerder meegemaakt te hebben, terwijl het toch echt een gloednieuw level is.

Bij wijze van research heb ik het vandaag een aantal keren achter elkaar gespeeld, en het werd gewoon steeds leuker! Het is merkbaar gebouwd op speedruns. Op het moment dat je zonder te stoppen door blijft rennen en al je sprongen goed timed, merk je bijvoorbeeld hoe je net op het juiste moment op een welgeplaatst blokje terecht komt zodat je ongestoord verder kunt springen. Een goed uitgevoerde triple jump eindigt precies bovenop een argeloze goomba die net op tijd het scherm binnen komt wandelen. Allemaal van dat soort kleine dingetjes die vast geen toeval zijn.

Nog een paar honderd keer oefenen en ik kan het weer met mijn ogen dicht!

Aftellen naar New Super Mario Bros, dag 1

Lees ook:Gehackte super moeilijke Super Mario World
Lees ook:Dit is de wereldkaart van New Super Mario Bros.
Lees ook:Japanse verpakking New Super Mario Bros wordt GEEL
Lees ook:Super Mario Maker door de ogen van Jeremy Parish
Lees ook:De laatste New Super Mario Bros scan uit Famitsu

8 reacties op “Aftellen naar New Super Mario Bros, dag 2

  1. mark

    haha cool ga deze game zeker kopen!!!!
    (nog 1 vraag kan je minigames ook in je 1tje doen of moet het moet ze 2e

      /   Beantwoorden  / 
  2. Adam

    ik heb hem geimporteerd en ik vind hem ook heel vet en de minigames heb ik nog niet gespeeld het basis spel blijft het coolste

      /   Beantwoorden  / 
  3. erik

    “(nog 1 vraag kan je minigames ook in je 1tje doen of moet het moet ze 2e”

    Er zijn twee categoriën. In Vs. Battle kun je ze met meerdere spelers doen, maar er zijn er ook heel veel die je gewoon in je eentje kunt doen.

    Maar ik me er verder nog niet echt in verdiept. Ik vind het hoofdspel veel leuker. :D

      /   Beantwoorden  / 
  4. Cubewood

    Lijkt me een geweldig spel. Zit al jaren te wachten op een nieuwe 2D mario platform. Eindelijk weer een echt Mario spel, en niet zo een nep 3d spel :P

      /   Beantwoorden  / 
  5. mark

    ja inderdaad cubewood ookal vond ik paper mario 1 en 2 super leuk ,eigelijk is paper mario het omgekeerde van dit spel nu is mario 3D en het land 2D en bij paper mario is het land 3D en mario 2D()LOL()

      /   Beantwoorden  / 
  6. erik

    “Eindelijk weer een echt Mario spel, en niet zo een nep 3d spel :P

    Ik vind de 3D spellen van mario ook erg goed… maar er gaat inderdaad niks boven 2D. :) Vanaf het moment dat ik mijn eerste koopa-schild weer tegen een Goomba aantrapte wist ik weer waarom 2D ook alweer beter was. :p

    “eigelijk is paper mario het omgekeerde van dit spel nu is mario 3D en het land 2D en bij paper mario is het land 3D en mario 2D()LOL()”

    haha, dat is een interessante observatie. Zo had ik het nog niet bekeken. Ik vind het er nog steeds een beetje onnatuurlijk uitzien die 3D mario in de platte spelwerelden, maar ik moet toegeven hij bestuurt wel verschrikkelijk goed. :)

      /   Beantwoorden  / 
  7. lefty

    ik wou vragen of je voor de gamecube ook mario 1,2 en 3 hebt, die je vroeger op de NES
    kon spelen?????

      /   Beantwoorden  / 
  8. midas

    erik dag 2 kun je niet aanklikke bij het overzicht

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.