Uitpakfilmpje: Valve’s Steam Machine spelcomputer

steammachine
Afgelopen weekeinde kregen 300 gelukkige beta testers een Steam Machine thuisgestuurd. Ik weet nog steeds niet zeker of we dit apparaat nu een spelcomputer mogen noemen. Het is eigenlijk gewoon een pc, maar dan wel aangepast om er spellen mee te spelen op je televisie. Denk aan letters die groot genoeg zijn om vanaf de bank te lezen en een besturingssysteem dat je makkelijk kunt navigeren met een gamecontroller. In dat opzicht lijkt het net een Xbox One of een PlayStation 4.

In tegenstelling tot andere spelcomputers staat de hardware van een Steam Machine echter niet vast. Waar een PlayStation gegarandeerd overweg kan met alle PlayStation-spellen, daar is dat bij de Steam Machine afhankelijk van de specificaties van jouw exemplaar. In dit filmpje zie je het apparaat dat ontwikkelaar Valve zelf gaat verkopen, maar het staat andere fabrikanten vrij om hun eigen Steam Machines te bouwen met betere of juist goedkopere hardware. Sterker nog: iedereen mag een Steam Machine maken. Jij ook. De beta-versie van het besturingssysteem SteamOS is nu al gratis te downloaden. Installeer het op een pc, sluit hem aan op een televisie en je hebt je eigen experimentele spelcomputer.

Wat je in dit filmpje ziet is dus maar één versie van de Steam Machine. Het enige unieke element hier is de Steam Controller (met touchpads in plaats van controlsticks), al kan SteamOS uiteraard ook bediend worden met iedere andere third party controller. Ik ben erg benieuwd of dit ding volgend jaar een serieuze concurrent wordt voor Sony en Microsoft.

Kijken op YouTube
Unboxing the Steam Machine. Het apparaat zelf is een saaie zwarte doos, maar de houten verpakking ziet er wel bijzonder uit.

Kijken op YouTube
De Steam Machine opengeschroefd. Wat zit er in het kastje?

Kijken op YouTube
Hands on met de Steam Controller. Hij ziet er vreemd uit, maar het grote voordeel van deze controller is volgens Valve dat hij overweg kan met alle spellen. Ook typische pc-spellen (zoals Counter Strike of een Real Time Strategy-titel) waarvoor je normaal gesproken een muis en toetsenbord nodig hebt.

[g.forum]

Lees ook:Is deze mini-computer een voorbeeld van Valve’s Steam Box?
Lees ook:Valve’s uitlegfilmpje voor de Steam Controller
Lees ook:Gerucht: werkt Valve aan een eigen spelcomputer?
Lees ook:Is dit toeval of hint Valve stiekem naar Half-Life 3?
Lees ook:Steam-spellen op je tv met Big Picture Mode

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.