Help, de draaiknop van mijn 3DS is afgebroken


En ik speelde niet eens Smash Bros.! Dat spel staat op de 3DS bekend als knoppensloper, maar bij mij brak de draaiknop tijdens een potje Tri Force Heroes. Ik kan me niet voorstellen dat ik dankzij een Zelda-kerker extra ruw heb gespeeld. Het lijkt me eerder een geval van slijtage. Nu ik de knop van binnen kan bekijken ziet hij er ook wel erg breekbaar uit. Onder het rubberen laagje zat een flinterdun plastic schijfje (nu in 5 stukken gebroken) dat met een smal stokje vastzat aan de 3DS. Had zo’n kwetsbaar onderdeel niet beter van metaal gemaakt kunnen worden?

Maar wat nu? Een vervangende draaiknop is niet zo duur en zelf installeren schijnt eenvoudig te zijn, maar durf ik mijn 3DS echt open te schroeven? Of kan ik hem beter voor veel geld laten repareren door Nintendo’s eigen Technische Dienst, zodat het in ieder geval goed gebeurt? Of probeert het universum me duidelijk te maken dat ik alsnog een New Nintendo 3DS moet kopen? Genoeg om over na te denken. Vooral ook omdat ik Tri Force Heroes nog wel graag uit wil spelen.

Kijken op YouTube
De allergoedkoopste oplossing: een Lego-steentje. Maar alleen als je die toevallig toch al in huis had. Speciaal hiervoor een Lego ruimteschip aanschaffen is juist een dure oplossing.

Neo-games.blog forum

Lees ook:Eerste trailer: No More Heroes op de PlayStation 3 & Xbox 360
Lees ook:No Man’s Sky verschijnt over 8 maanden
Lees ook:Online multiplayer in Zelda: Tri Force Heroes
Lees ook:Reggie: Wii’s geheugen-oplossing ‘beter dan harde schijf’
Lees ook:Schieten en tijdreizen in Capybara’s Super Time Force

11 reacties op “Help, de draaiknop van mijn 3DS is afgebroken

 1. koen

  tijd voor een nieuwe 3ds (pun intended)

    /   Beantwoorden  / 
 2. Wouwter

  Dat is mij een tijd terug ook gebeurd. Ik heb uiteindelijk maar een New 3DS XL gekocht (in de aanbieding voor €169) omdat de prijzen voor een reparatie waren belachelijk hoog waren. Een kleine reparatie kost €61,71 en een grote reparatie €118,58 (zie: https://nintendo.comserve-nl.com/Content/documentation/TarievenNL.pdf). En daarbovenop komen nog verzend- en administratiekosten. :/ Wat dat betreft mag het bij Nintendo flink wat klantvriendelijker (goedkoper dus).

  Het jammere is dat ik de New 3DS XL in veel opzichten ook een achteruitgang vind op het origineel: gemaakt van glanzend en wat vies plastic, de aan- en uitknop op een vervelende plek, het pennetje aan de onderkant dat er bij mij al uitvalt en geen fysieke knop meer om wifi aan en uit te zetten.

  Moeilijke keuze Erik, succes. :) (Oh, en als je hem besluit zelf te repareren zou ik een artikel daarover erg interessant vinden. Ik heb mijn oude 3DS nog en zou die ook nog kunnen repareren.)

    /   Beantwoorden  / 
  1. Erik

   Goedemorgen zeg. Ik wist dat de technische dienst duur was, maar niet dat hun prijzen zo extreem waren. Die optie valt dus in ieder geval af.

   Ik neig ernaar om het eerst zelf te proberen. Het kost maar een paar euro, dus als het mislukt kan ik altijd nog een New 3DS kopen.

   Wat me tegenhoudt is dat ik op alle plaatjes van losse analoge knoppen (ook op andere sites) alleen het onderliggende mechanisme zie. En dus niet de knop zelf.

   Dat mechanisme moet bij mij ook wel vervangen worden (volgens mij is er een stukje plastic in geschoven ofzo, het stokje beweegt nu heel stroef), maar ik heb óók een nieuwe knop nodig.

   En als ik dan zoek naar losse knoppen, vind ik alleen rubberen kapjes… voor als die is losgeschoten.

   Het lijkt wel of het onderdeel wat ik zoek (dat dunne plastic schijfje) nergens los te koop is. Ik zoek nog wel even verder, en andere ga ik morgen of overmorgen toch maar even langs de Media Markt.

   169 euro voor een New 3DS XL is wel een supergoede deal trouwens! Met zo’n bedrag zou de keuze al een stuk makkelijker zijn. Alle nadelen die je noemt klinken inderdaad vervelend, maar ik denk dat het stabiele 3D-effect een hoop goedmaakt. Dat lijkt me echt een stuk prettiger om te spelen.

   @AB: Binding of Isaac weegt niet echt mee. Ik heb ook een Vita, dus daar kan ik hem al op spelen. ;)

   Die knoppen in SNES-kleuren maken het nieuwe model wel heel aantrekkelijk! Echt jammer dat er geen XL-model is met die knopjes. Als ik inderdaad voor een New 3DS ga wordt dat ook nog lastig kiezen.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Wouwter

    Ik gebruik het 3D nog steeds niet echt, dus dat voordeel valt voor mij weg. Hij is wel een stuk sneller, Monster Hunter loopt een stuk soepeler en ziet er beter uit, dat is de grootste plus voor mij. :P

    Het kleinere model ziet er inderdaad heel erg mooi uit, en die verwisselbare coverplates zijn ook tof.

    Zoek je trouwens dit onderdeel: http://www.consolepro.nl/analog-thumbstick-cap-voor-3ds-en-3ds-xl-p-1460.html?osCsid=e1221cbb0892fc7a927953e4ce6c38e7 ?

    Volgens mij is dat een complete stick, dus met het schijfje dat in stukken is gebroken, maar ik kan me vergissen.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Erik

     Ik denk dat je gelijk hebt. Wat ik steeds dacht dat alleen het rubberen kapje was is blijkbaar inderdaad het complete onderdeel. De naam “joystick cap” is een beetje misleidend, maar bij de foto op deze site zie je duidelijk dat het plastic gedeelte er ook aan vastzit.

     Maar ik heb gisteravond geprobeerd mijn 3DS te openen, en dat was geen succes. Zelfs met mijn kleinste schroevendraaier kreeg ik geen grip op die rotschroefjes. Het was behoorlijk ontmoedigend (openmaken zou het simpelste gedeelte van de reparatie moeten zijn), dus ik denk dat ik toch maar ga voor een New 3DS.

     Dit vond ik trouwens wel vet: iemand verkoopt een metalen versie van de draaiknop. Een stukje duurder, maar dan heb je wel echt een onverwoestbare 3DS. Misschien een tip voor mensen die wel een reparatie aandurven.

       /   Beantwoorden  / 
     1. Wouwter

      Het vervelende is dat je de New 3DS ook open moet schroeven om de micro SD card te vervangen. (Nog een nadeeltje aan de New. :P )

        /  
     2. davince

      Kan ik je oude 3ds voor zacht prijsje overnemen? ;-)

        /  
 3. AB

  Misschien leuk voor Binding of Isaac on the go ;)

  Zonder dollen, ben wel blij met de overstap. Heb gewoon de kleine. Het 3d werkt een stuk beter en de retro look (gekleurde knoppen) spreekt me ook aan. Alleen bij het extra pokeje lukt het me vaak niet goed om die naar beneden te krijgen (erg irritant in monster hunter).

  Maar ik ben er overwegend positief over!

    /   Beantwoorden  / 
 4. simon

  Heb je hem al langer dan 2 jaar? anders zou ik zeker even kijken of je er niet gewoon garantie op kan krijgen (misschien zelfs wel je verzekering)

  een beetje belachelijk is het wel toch? oude nes controllers doen het ook nog gewoon. je bent niet onzorgvuldig geweest, je hebt gewoon gedaan wat de bedoeling is van dat ding, er op spelen.
  Dat zou je toch gewoon een paar uur per dag tijdens z’n levens loop (zolang die in de winkel te koop is) moeten kunnen gebruiken?

  (ik heb er geen ervaring mee, maar je kan het zeker eens proberen)

    /   Beantwoorden  / 
  1. Erik

   Nee, ik heb meteen na de lancering van de 3DS XL geùpgraded, dus dat is al ruim 3 jaar geleden. Anders had ik dat nog kunnen proberen inderdaad. Ik vind het ook behoorlijk raar, maar ik vrees dat ik qua garantie nergens meer recht op heb.

   Ik hoop niet dat Nintendo dit ontwerp voor een analoge knop nog een keer gebruikt. Het is volgens mij gewoon veel te kwetsbaar. Met normale controlsticks op anders controllers heb ik nooit problemen gehad.

     /   Beantwoorden  / 
   1. simon

    uhum,.. de n64 gamepad?

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.