Trap er niet in: Yoshi’s Story in het winkelkanaal


Het was je misschien al opgevallen dat Nintendo vannacht Yoshi's Story heeft toegevoegd aan het winkelkanaal. Voor 1000 Wii Points kan iedereen dit spel nu downloaden naar zijn Virtual Console. Het ziet er goed uit, op het eerste gezicht, maar jullie arme onschuldige Wii-bezitters moeten echt gewaarschuwd worden tegen deze wolf in schaapskleren. En aangezien niemand anders dat van plan lijkt zal ik het maar weer doen: DOWNLOAD DIT SPEL NIET!


Misschien had je op eigen houtje al wat screenshots opgezocht. Misschien was je daar ook al behoorlijk enthousiast van geworden. Niet zo vreemd, want Yoshi's Story is één van de mooiste spellen. Niet alleen op de Nintendo64 maar in het algemeen. Op een één of andere manier kreeg Nintendo hier in 1998 alles voor elkaar wat Inteligent Systems al tien jaar tevergeefs probeert met de Paper Mario spellen: een wereld die er écht uitziet alsof hij met papier en lijm (en plakband, en punaises) in elkaar is geknutseld. Het is echt iets speciaals en ik zou bijna zeggen dat het de 1000 Wii Points waard is alleen om de graphics een keer meegemaakt te hebben.


Of misschien werd je al enthousiast toen je alleen de titel maar zag staan. Ook dat zou niet zo vreemd zijn. Een vergissing is hier snel gemaakt.

Yoshi's Island – Eén van de beste platformspellen ooit gemaakt.

Yoshi's Story – Een onbegrijpelijke misser van Nintendo.

Het is echt verraderlijk. Twee spellen die zo op elkaar lijken en de ene is absoluut onmisbaar terwijl je de andere koste wat kost moet vermijden.


De vreemdste eigenschap van Yoshi's Story is dat je de meeste levels niet hoeft uit te spelen. In misschien wel hun allergrootste vergissing ooit (zelfs de Virtual Boy is makkelijker te vergeven) heeft Nintendo besloten dat Yoshi in dit spel niet gewoon de uitgang hoeft te bereiken. Sterker nog, de levels hebben niet eens een uitgang. Ze blijven zichzelf gewoon eindeloos vaak herhalen. Als je "het einde" bereikt kom je weer uit bij het begin.


(Maar verdorie… het is echt wel heel erg prachtig. Dit hele level ziet eruit alsof het is gemaakt van hetzelfde materiaal als opblaasbare luchtbedden. En kijk eens hoe mooi de vervormingen in dat water zijn, wow! Als je echt heel heel heel erg enthousiast wordt van dit soort plaatjes is Yoshi's Story heel misschien toch wel iets voor jou… maar wees gewaarschuwd: het is leuker om naar te kijken dan om te spelen!)


Yoshi mag door naar het volgende level als hij genoeg fruit heeft verzameld. Dat fruit wordt heel irritant weergegeven aan de rand van het scherm zoals je op dit plaatje ziet. Zodra de hele rand gevuld is met fruit gaat Yoshi automatisch door naar het volgende level. Dat heeft tot gevolg dat je in sommige werelden al halverwege het level klaar ben omdat er zoveel fruit ligt, terwijl je in andere werelden eindeloos door hetzelfde level heen moet blijven lopen op zoek naar die ene verborgen banaan.

Allebei die situaties zijn niet leuk om mee te maken. Hoe het in godsnaam mogelijk is dat niemand bij Nintendo (zelfs Shigeru Miyamoto niet!) heeft opgemerkt dat Yoshi's Story op die manier een heel vervelend spel werd, ik begrijp het niet. Had het fruit weggelaten, alle levels een fatsoenlijke uitgang gegeven en Yoshi's Story was een vermakelijke, alleen een beetje makkelijke, platformgame geweest.

Mijn laatste klacht is dat je Yoshi bestuurt met de analoge stick, niet met de vierpuntsdruktoets. Dat klinkt op papier niet zo erg, maar een 2D platformer besturen met een 3D analoge stick werkt een stuk minder goed dan je zou denken. Ik heb altijd gevonden dat de controls heel erg slordig en onnauwkeurig aanvoelen. Ik mis de digitale precisie van de vierpuntsdruktoets hier enorm. Gelukkig is het spel makkelijk genoeg om te zorgen dat je er geen gevaarlijke sprongen door zal missen (hint: er zijn geen gevaarlijke sprongen), maar plezierig is anders.

(Het zou kunnen dat de game met de Classic Controller van de Wii en zijn uitstekende analoge sticks iets beter speelt dan met de rampzalige analoge stick van de N64 controller! Iemand die het spel op allebei de platforms heeft gespeeld die hier commentaar op wil geven?)

Ik heb even getwijfeld of ik dit filmpje hier wel bij moest zetten want verdomd als het er in beweging niet uitziet als een hoge kwaliteits platformspel. Maar het is niet mijn bedoeling om iemand te misleiden. Bekijk de screenshots, bekijk het filmpje en hou in gedachten wat ik je zojuist allemaal over Yoshi's Story heb verteld. Het spel is niet rampzalig slecht. Als je erg nieuwsgierig bent en rijk genoeg om niet wakker te liggen van 1000 verspilde Wii Points, dan is het misschien toch nog wel een download waard. Al was het maar om je te verbazen over alle gemiste kansen. En om te genieten van de onwaarschijnlijk mooie plaatjes natuurlijk.

Maar als 1000 Wii Points voor jou een hele investering is, en je verwacht hier een avontuur aan te treffen waaraan je net zoveel plezier beleeft als aan de grote Mario platformgames… DOWNLOAD DIT SPEL DAN NIET!

Zie ook:
- Reminder: niet vergeten Paper Mario te downloaden
- Jetzt in der einkaufen-führung: Super Metroid!
- Hallo Mario's Super Picross, vaarwel vrije tijd
- F-Zero X (Virtual Console) gameplay beelden

Lees ook:De geschiedenis van Yoshi in schattige trailer
Lees ook:Nieuw vervolg Yoshi’s Island naar de 3DS
Lees ook:Super Mario Maker – Sacrificial Yoshis
Lees ook:Online spelletje: Fruit Mystery
Lees ook:DS Lite verschijnt één week voor New Super Mario Bros

16 reacties op “Trap er niet in: Yoshi’s Story in het winkelkanaal

  1. Fallen Angel

    Trap er niet in?… dat klinkt alsof Nintendo Yoshi’s Story in the Virtual Console heeft gezet om mensen te misleiden. Mensen weten echt wel het verschil tussen een Yoshi game voor de Super Nintendo en Nintendo 64! En jullie doen net alsof het een heel slecht spel is. Het is niet zo goed als de meeste Mario spellen. Want als je een echt slecht Mario spel wil spelen, moet je Hotel Mario spelen.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Kikujiro

    “Trap er niet in?…” was volgens mij meer als grapje bedoeld.

    Ik was destijds in ieder geval erg teleurgesteld in Yoshi’s Story (was blij dat ik het spel gehuurd had). Ben het met je eens Erik dat het grafisch een zeer mooie platformgame was (en is).

      /   Beantwoorden  / 
  3. erik

    Nintendo wil heus niet bewust mensen misleiden, maar ik denk evengoed dat argeloze klanten die dit spel kopen omdat ‘oh, een platformgame met Yoshi, dat moet wel goed zijn’ daar achteraf spijt van krijgen. Weet waar je aan begint! En beter nog, wacht gewoon tot Yoshi’s Island wordt toegevoegd.

      /   Beantwoorden  / 
  4. Adam

    Zonde ik had echt verwacht dat deze game wel wat beter zou zijn, het is tenslotte Yoshi..

      /   Beantwoorden  / 
  5. Mark

    Ik vond dit spel echt wel vet ..

      /   Beantwoorden  / 
  6. viktor

    ik vond em wel leuk maar wat te kort

      /   Beantwoorden  / 
  7. bas

    “Want als je een echt slecht Mario spel wil spelen, moet je Hotel Mario spelen.”, aldus Fallen Angel

    hahaha!
    Jij weet duidelijk niet waar je over praat…

      /   Beantwoorden  / 
  8. Will

    Damn, het ziet er inderdaad wel ECHT mooi uit hee…!

      /   Beantwoorden  / 
  9. Aldrean Kosyou

    Hello People,

    Do you have dreamd from an YobiByte Harddisk?
    I to I to…
    I finally has created an massive harddisk with an half completed YB disk in it.
    With the newest technologies i have made it and small it is like three cars.

    Aldrean,
    have dreamd.

    P.S. I can’t speak very good english because I life in Kyoto, Japan.

      /   Beantwoorden  / 
  10. MNC

    FallenAngel weet wel degelijk waar die over praat… Als de mensen het verschil zelf niet weten tussen Island en Story, is dat toch echt hun eigen fout.

      /   Beantwoorden  / 
  11. Tom

    Jammer Yoshi is vaak erg leuk maar hier ben ik het zelf overeens

      /   Beantwoorden  / 
  12. h.

    Ziet er wel aardig uit. Maar ik denk dat er betere yoshi games zijn.

      /   Beantwoorden  / 
  13. Ruud

    Zou best kunne dat Bas doelde op de opmerking over Hotel Mario. Dat spel is niet geweldig ofzo, maar is ook niet slecht.

      /   Beantwoorden  / 
  14. V.

    Dat 2e plaatje, komt ie uit yoshi’s story voor de nintendo 64?
    Welk level is dat dan?

      /   Beantwoorden  / 
  15. V.

    Oh nee, sorry dat is natuurlijk van het wii spel

      /   Beantwoorden  / 
  16. Oleg

    Man je doet alsof je NINTENDO failiet wil maken.
    En ga maar Mario Hotel is keertje spelen, Dat is
    pas een stom spel!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.