Nintendo’s president wil vaste prijzen voor games

Nintendo’s president Satoru Iwata heeft kritiek geuit op huidige trend om de prijzen van games al in de eerste maanden na de release drastisch te verlagen. Volgens gamesindustry denkt Iwata dat de consument die prijsverlagingen in de gaten heeft en simpelweg wacht tot games goedkoper worden.

Dat is inderdaad wat ik ook doe, en ik moet zeggen dat het me erg goed bevalt. Spellen die ik echt heel graag wil hebben koop ik al gelijk bij de release. Maar als ik het gevoel heb dat ik nog wel een paar maanden langer kan wachten dan is dat vaak veel interessanter. Die trend waar hij over spreekt is er wel degelijk.
Volgens Iwata is het beter om de prijs te bepalen op basis van ontwikkelingskosten, het volume en de content. Dit kan dus betekenen dat games goedkoper of duurder worden vanaf de eerste verkoopdag. Bovendien kunnen die games voor een langere tijd voor dezelfde prijs verkocht worden.

Nu ben ik opzich wel van het type mensen dat het niet meer dan redelijk vindt om simpelweg te betalen voor wat een product waard is. Maar dan moet het wel van twee kanten komen. Games die minder tijd en geld hebben gekost om te maken moeten dan ook écht voordeliger worden. Zolang Nintendo het nog steeds presteert om recentelijk bijvoorbeeld de DS te lanceren met een opgepoetste port van Mario64, waar wel de volle mep voor betaald moest worden, zullen de meeste mensen weinig zin hebben om voor relatief dure games, zoals de nieuwe Zelda, straks méér dan 60 euro te betalen. Aan de andere kant ligt de eenvoudige titel Brain Training, wat door een klein ontwikkelteam in slechts 90 dagen in elkaar is gezet, nu ook daadwerkelijk voor een (iets) lagere prijs in de winkel. Dat is nu wat we noemen een goed begin.

Het probleem met dergelijke lage prijzen is echter wel dat veel uitgevers en ontwikkelaars bang zijn dat hun spellen, juist vanwege die aantrekkelijke prijs, als budgetgames worden behandeld, en al snel in de uitverkoopbakken terecht komen. Wat dodelijk is voor het imago en verkoopcijfers van een spel.

Er zal een behoorlijke mentalitieitsverandering nodig zijn voordat Iwata zijn zin krijgt. Tot die tijd zal men, zoals nu ook gebruikelijk is, de dure projecten moeten blijven financieren met de goedkope projecten… die allebei voor dezelfde prijs in de winkel liggen.

Bron: gamesindustry

Zie ook:
- Elebits interview
- Wii Airplane wordt onderdeel van ‘Wii Motor Sports’
- Grootscheepse ondersteuning voor de Wii van Ubisoft
- Scan van Call Of Duty 3 Wii
- Nieuwe Monkey Ball: Banana Blitz screenshots
- Over een paar jaar gaat Nintendo zich weer op betere graphics richten

Lees ook:Nintendo-directeur Satoru Iwata overleden
Lees ook:Iwata belooft goedkope Revolution games
Lees ook:Iwata demonstreert het winkelkanaal van de 3DS
Lees ook:Nintendo Humble Bundle nu ook in Europa
Lees ook:Downloadable content wordt mogelijk op de 3DS en de Wii U

5 reacties op “Nintendo’s president wil vaste prijzen voor games

  1. MLCM__

    als d spelle standart 50 euro koste is het beter.. maar als ze dan ineens allemaal 60 koste is het minder.. idd zelda voor 60 OKEEJ!.. maar braintraining ofzow.. srry neej

      /   Beantwoorden  / 
  2. Kikujiro

    Nu ik hierover nadenk, kan ik mij absoluut niet meer herinneren dat er in het NES en SNES tijdperk met prijzen van games werd gestunt… Wat dat betreft is de concurrentiestrijd tussen Nintendo, Sony en Microsoft de consument in ieder geval ten goede gekomen. Persoonlijk koop ik games die mij echt aanspreken doorgaans ook gelijk bij de release. Games zoals Pikmin 2 (€ 20,=), Splinter Cell (€ 14,=) en 1080 (€ 10,=) heb ik pas vele maanden na release gekocht. Bovengenoemde games heb eigenlijk ik puur aangeschaft vanwege de lage prijsstelling.

      /   Beantwoorden  / 
  3. Kikujiro

    Wat mij overigens wel in het oog springt zijn de gigantisch prijsverschillen die er voor dezelfde games tussen winkels kunnen voorkomen. Natuurlijk wordt er uit concurrentieoverwegingen met prijzen gestunt, desalniettemin verbaas ik mij hier soms wel over. Prijsverschillen van meer dan € 20,= zijn geen uitzondering.

    Off-topic… Geregeld verbaas ik mij daarnaast over de onwetendheid van vaders, moeders, opa’s en oma’s die voor kind of kleinkind een game aanschaffen. Doorgaans wordt dan eerst naar de prijs van een game gekeken, vaak wordt in een dergelijk geval de grootste troep aangeschaft. Ik was trouwens ooit eens bij de Dixons waar een stel van een jaar of dertig van plan was een console aan te schaffen (tijd van N64 en PS)… ik kan me herinneren dat de man toen vroeg of je op de N64 ook PS games kon spelen… *zucht*

      /   Beantwoorden  / 
  4. Mithrandir

    ” kan me herinneren dat de man toen vroeg of je op de N64 ook PS games kon spelen… *zucht*”

    voor iemand die zich er niet mee bezig houd helemaal geen vreemde vraag. Kom op hoor hey, een beetje meer inlevingsvermogen mag ook wel.

    Misschien is diezelfde man wel een verzekeringsagent en ergert hij zich blauw aan te domme vragen over verzekeringen gesteld door mensen als jij :) Of misschien zeilt hij wel en snapt hij niet dat mensen amper het veschil tussen stuurboord en bakboord kunnen onthouden. (ik noem even wat willekeurigs)

      /   Beantwoorden  / 
  5. Kikujiro

    @ Mithrandir

    Domme vragen over verzekeringen zal ik niet gauw stellen, aangezien ik werkzaam ben als pensioenjurist… domme vragen over PC’s, auto’s en alles wat maar enigszins met techniek en klussen te maken heeft wel overigens (en dit is waarschijnlijk slecht een kleine selectie van alle onderwerpen waar ik absoluut geen verstand van heb) ;) … *hehehe*

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.