Gerucht: Nintendo komt dit jaar met SNES mini

16bitmodelsnes
Na de NES Classic Edition komt Nintendo dit jaar met een vergelijkbare mini-spelcomputer vol 16-bit SNES-spellen. Dat heeft Eurogamer althans gehoord van hun anonieme bronnen. (En het moet gezegd dat Eurogamer’s Nintendo-geruchten opvallend vaak blijken te kloppen).

Dit is het echte werk. De NES mini was een nostalgisch hebbedingetje, maar ik kan me niet voorstellen dat veel mensen de tijd hebben genomen om Metroid, Kid Icarus of de eerste Final Fantasy weer helemaal uit te spelen. Spellen uit het 16-bit tijdperk zijn veel beter oud geworden. Super Metroid, Zelda: A Link to the Past, Donkey Kong Country, F-Zero, Super Mario World… onverwoestbare klassiekers die vandaag nog net zo leuk zijn als 25 jaar geleden. Om nog maar te zwijgen van alle fantastische third party-spellen die voor de SNES zijn verschenen (Chrono Trigger, Parodius, Street Fighter II, Super Probotector, Mega Man X, Final Fantasy VI, Super Castlevania IV… om er maar een paar te noemen).

 • Dit is volgens Eurogamer ook de reden dat Nintendo stopt met de NES Classic Edition. De fabriek heeft niet genoeg capaciteit om twee mini-spelcomputers tegelijk te produceren, en Nintendo wil de SNES Classic Edition per se dit jaar lanceren. Laten we hopen dat er deze keer wel voldoende worden geproduceerd om aan de vraag te voldoen.
 • Hopelijk krijgt Nintendo European Research & Development (de afdeling die verantwoordelijk was voor de NES mini) het voor elkaar om de FX-chip te emuleren. Dat was een speciale chip die in sommige spelcassettes werd gebruikt voor 3D-effecten. Bij Virtual Console-spellen is dat blijkbaar onmogelijk om na te bootsen, maar in een speciaal voor dit doel ontwikkeld stukje hardware moet het toch kunnen? Een verzameling met de beste SNES-spellen is echt niet compleet zonder op z’n minst Star Fox en Super Mario World 2: Yoshi’s Island.

Neo-games.blog forum

Lees ook:Een ander perspectief op de Mini NES
Lees ook:Namaak-retro-classic-SNES-controller te koop voor de Wii
Lees ook:Nintendo onthult miniatuur NES met 30 spellen
Lees ook:Twintig beste SNES-spellen volgens Screw Attack
Lees ook:Japan krijgt een New 3DS XL in SNES-kleuren

3 reacties op “Gerucht: Nintendo komt dit jaar met SNES mini

 1. Kikujiro

  Uiteraard hoort bij het rijtje FX-spellen ook Stunt Race FX thuis! Daarnaast graag ook Axelay en Earthbound op de SNES Classic Mini.

  Aan de andere kant blijft het vreemd dat de NES Classic Mini, ondanks de enorme vraag, niet meer geproduceerd wordt. Economisch gezien is dat onlogisch. Ik zou er graag één kopen, ook al speel ik er niet mee en staat het puur als hebbedingetje in de kast.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Erik

   Ik ben gek op Stunt Race FX, maar ik weet niet of dat voor veel mensen geldt. Online kom ik vooral een hoop kritiek tegen op de lage framerate. Het spel heeft lang niet zo’n goede reputatie als Star Fox, dus de kans dat hij op de SNES mini verschijnt lijkt me (helaas) niet zo groot.

   Axelay en Earthbound maken waarschijnlijk meer kans.

   Ik ben wel benieuwd hoeveel Nintendo voor zo’n apparaat zou vragen. In de Virtual Console zijn SNES-spellen altijd duurder dan NES-spellen, dus ik kan me voorstellen dat Nintendo hier ook een paar tientjes bij optelt.

     /   Beantwoorden  / 
 2. G.Tom

  Breng Earthbound, Final Fantasy VI en Super Mario World er op uit en je hebt al een top apparaat! Harvest Moon zou helemaal mooi zijn.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.