Gerucht: Nintendo komt dit jaar met SNES mini


Na de NES Classic Edition komt Nintendo dit jaar met een vergelijkbare mini-spelcomputer vol 16-bit SNES-spellen. Dat heeft Eurogamer althans gehoord van hun anonieme bronnen. (En het moet gezegd dat Eurogamer’s Nintendo-geruchten opvallend vaak blijken te kloppen).

Dit is het echte werk. De NES mini was een nostalgisch hebbedingetje, maar ik kan me niet voorstellen dat veel mensen de tijd hebben genomen om Metroid, Kid Icarus of de eerste Final Fantasy weer helemaal uit te spelen. Spellen uit het 16-bit tijdperk zijn veel beter oud geworden. Super Metroid, Zelda: A Link to the Past, Donkey Kong Country, F-Zero, Super Mario World… onverwoestbare klassiekers die vandaag nog net zo leuk zijn als 25 jaar geleden. Om nog maar te zwijgen van alle fantastische third party-spellen die voor de SNES zijn verschenen (Chrono Trigger, Parodius, Street Fighter II, Super Probotector, Mega Man X, Final Fantasy VI, Super Castlevania IV… om er maar een paar te noemen).

 • Dit is volgens Eurogamer ook de reden dat Nintendo stopt met de NES Classic Edition. De fabriek heeft niet genoeg capaciteit om twee mini-spelcomputers tegelijk te produceren, en Nintendo wil de SNES Classic Edition per se dit jaar lanceren. Laten we hopen dat er deze keer wel voldoende worden geproduceerd om aan de vraag te voldoen.
 • Hopelijk krijgt Nintendo European Research & Development (de afdeling die verantwoordelijk was voor de NES mini) het voor elkaar om de FX-chip te emuleren. Dat was een speciale chip die in sommige spelcassettes werd gebruikt voor 3D-effecten. Bij Virtual Console-spellen is dat blijkbaar onmogelijk om na te bootsen, maar in een speciaal voor dit doel ontwikkeld stukje hardware moet het toch kunnen? Een verzameling met de beste SNES-spellen is echt niet compleet zonder op z’n minst Star Fox en Super Mario World 2: Yoshi’s Island.

Neo-games.blog forum

Lees ook:Reginald Fils-Aime: betaal niet te veel voor SNES mini
Lees ook:Classic SNES Mini aangekondigd, bevat Star Fox 2
Lees ook:Classic Mini NES komt terug, Mini SNES langer in productie
Lees ook:Een ander perspectief op de Mini NES
Lees ook:Nintendo onthult miniatuur NES met 30 spellen

7 reacties op “Gerucht: Nintendo komt dit jaar met SNES mini

 1. Kikujiro

  Uiteraard hoort bij het rijtje FX-spellen ook Stunt Race FX thuis! Daarnaast graag ook Axelay en Earthbound op de SNES Classic Mini.

  Aan de andere kant blijft het vreemd dat de NES Classic Mini, ondanks de enorme vraag, niet meer geproduceerd wordt. Economisch gezien is dat onlogisch. Ik zou er graag één kopen, ook al speel ik er niet mee en staat het puur als hebbedingetje in de kast.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Erik

   Ik ben gek op Stunt Race FX, maar ik weet niet of dat voor veel mensen geldt. Online kom ik vooral een hoop kritiek tegen op de lage framerate. Het spel heeft lang niet zo’n goede reputatie als Star Fox, dus de kans dat hij op de SNES mini verschijnt lijkt me (helaas) niet zo groot.

   Axelay en Earthbound maken waarschijnlijk meer kans.

   Ik ben wel benieuwd hoeveel Nintendo voor zo’n apparaat zou vragen. In de Virtual Console zijn SNES-spellen altijd duurder dan NES-spellen, dus ik kan me voorstellen dat Nintendo hier ook een paar tientjes bij optelt.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Berend Jan

    Ik heb stunt race gehad op de SNES maar het is bijna niet speelbaar. Het scherm is heel klein en gaat met 10 tot 13 FPS op het PAL systeem over je TV het frustreede me meer dan dat ik er plezier uit haalde en ik kreeg er koppijn van. Op een emulator heb ik de USA versie nog wel eens gespeeld en dat was nog net te doen maar ook niet geweldig :(

    Erg jammer want de “cars” poppetjes waren hun tijd ver vooruit :)

      /   Beantwoorden  / 
    1. Erik

     En toch heb ik er vroeger veel plezier aan beleefd. Als ik hem nu opstart (ik heb de Amerikaanse versie die inderdaad *iets* vloeiender loopt) is het wel even slikken, maar na een half uurtje ben ik er alweer aan gewend. Het blijft een goed ontworpen racespel, vind ik. Erg creatieve banen met een bijzondere besturing. Jammer dat het nooit opnieuw is uitgebracht.

       /   Beantwoorden  / 
 2. G.Tom

  Breng Earthbound, Final Fantasy VI en Super Mario World er op uit en je hebt al een top apparaat! Harvest Moon zou helemaal mooi zijn.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Gulzt

  Ik ben nog altijd teleurgesteld dat nintendo de NES Classic Edition on zo’n kleine oplage heeft geproduceerd. Ik heb er nooit een weten te bemachtigen. De SNES is natuurlijk nog vetter, maar gaat nintendo nou hetzelfde grapje weer uithalen?

    /   Beantwoorden  / 
  1. Erik

   Je zou verwachten dat ze hun les hebben geleerd en deze keer een grotere oplage produceren, maar ja… het blijft Nintendo. ;) Altijd onvoorspelbaar. Ik zit in ieder geval al klaar om de SNES-mini te pre-orderen, zodra hij officieel wordt aangekondigd. Deze wil ik echt niet missen.

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.