Waarom vergelen Super Nintendo’s?


Iedereen die zich een beetje serieus met retro-gaming bezig houdt is er ongetwijfeld een keer één tegengekomen. Een vergeelde Super Nintendo. Schoonmaken helpt niet en je vraagt je af of de vorige eigenaar nu echt zo’n viespeuk was. En waarom is alleen de bovenkant verkleurd? Of soms zelfs alleen het middelste gedeelte van de bovenkant (zoals op de afbeelding hierboven). Wat is hier in hemelsnaam aan de hand?

Iemand met de naam Benj Edwards ging op onderzoek.

Ik ben onder de indruk hoever deze Benj is gegaan om het antwoord te vinden. Hij heeft zich dagenlang verdiept in verschillende soorten plastic. Hij nam contact op met Nintendo zelf. Hij registreerde zichzelf op de meest obscure plastic-messageboards (ik wist niet eens dat die bestonden) en hij zocht hulp bij een hoogleraar die zich al 30 jaar lang exclusief bezig heeft gehouden met plastic.

En het antwoord is… dat we het waarschijnlijk wel nooit zeker zullen weten. Als zelfs deze man er niet achter kon komen dan kan niemand het. Dit was écht grondig onderzoek van het type dat je maar zelden tegenkomt bij gamesjournalisten. Nintendo zelf interesseert zich er niet meer voor en ook de plastic-professor kon geen definitief antwoord geven. Benj Edwards was onze laatste hoop.

Toch was het niet helemaal verloren moeite. Benj kwam onderweg wel een paar interessante dingen tegen en ook een aantal mogelijke/waarschijnlijke oorzaken.

Het heeft in ieder geval niets te maken met licht. Weliswaar zijn sommige soorten plastic inderdaad gevoelig voor verkleuring door UV-straling, maar één van de eerste dingen die Benj ontdekte was dat vergeelde Super Nintendo’s vaak ook aan de binnenkant vergeeld zijn. Dat sluit de zon dus automatisch uit als boosdoener, in ieder geval als het om UV-straling gaat.

De meest waarschijnlijke oorzaken zijn lucht en hitte. In die zin kan de warmte van zonlicht nog steeds schadelijk zijn, maar veel aannemelijker is dat de SNES door de jaren heen verkleurt door de warmte die hij zelf afgeeft als hij aan staat. Het is eigenlijk zijn eigen schuld! Dit zou ook verklaren waarom exemplaren die nog nooit gebruikt zijn en nieuw in de doos zitten er nog prima uitzien.

De verkleuring is geen vuil. Schoonmaken helpt niet, tenzij je een methode gebruikt die agressief genoeg is om de bovenste laag van het plastic op te lossen, want dat is wat er aan de hand is: het plastic zelf is van kleur veranderd.

Niet alle soorten plastic zijn gevoelig voor de verkleuring, dat verklaart waarom veel Super Nintendo’s maar gedeeltelijk verkleuren. De onderste helft is blijkbaar altijd van een type dat nergens last van heeft. (De vraag dringt zich op waarom Nintendo dan niet de hele console heeft gebouwd van dat plastic, ja).

Kortom, leer ermee leven. Er is weinig tot niets dat we kunnen doen om het te voorkomen of te verhelpen. Vergeelde Super Nintendo’s blijven geel, grijze Super Nintendo’s zullen ooit geel worden. De enige oplossing is om hem nooit uit de verpakking te halen en nooit te gebruiken.

En dat gaat zelfs mij een beetje te ver.

Bron: Vintage Computing and Gaming

Zie ook:
- Spacewar! Gamen in 1962 (!)
- Over Double Dragon 3 en YouTube filmpjes

Lees ook:Nintendo’s interactieve plastic poppetjes heten Amiibo
Lees ook:Nintendo’s 2DS heeft stiekem één groot scherm
Lees ook:Friend Connection voor de DS klinkt als The Sims met Mii’s
Lees ook:Darth Vader sensor bar-houder voor de Wii
Lees ook:Japanse verpakking New Super Mario Bros wordt GEEL

14 reacties op “Waarom vergelen Super Nintendo’s?

  1. denise

    …en als je hem nou in een lucht dichte afgeloten glazen bak zet met een gaatje voor de controler en een speciaal systeem waardoor je hem aan kan zetten word hij dan ook geel ? ( je moet in dat geval voor elk spelletje wel een aparte snes hebben ;) )

    volgends mij is de mijne ook geel :(

      /   Beantwoorden  / 
  2. Poeh

    ik moest toch wel een beetje lachen om dit aparte artikel. Dat iemand zoveel moeite en tijd neemt om zo iets te onderzoeken. Maar goed, het verklaart wel waarom mn grijze Gameboy plaatselijk geel ook werd.

      /   Beantwoorden  / 
  3. erik

    “..en als je hem nou in een lucht dichte afgeloten glazen bak zet met een gaatje voor de controler en een speciaal systeem waardoor je hem aan kan zetten word hij dan ook geel ?”

    In theorie niet! :p Als je zorgt dat hij in die bak ook nog gekoeld wordt is dat misschien wel de ideale oplossing. ;)

      /   Beantwoorden  / 
  4. denise

    goed plan we plaatsen de boel in een vrieskist, het kan niet mislukken !

      /   Beantwoorden  / 
  5. iris

    haha jaa, in de vrieskist ermee, maar ik heb er geen, dus heb er geen last van(A)

      /   Beantwoorden  / 
  6. The Dude

    Wel handig om te weten: als iemand een SNES aanbiedt die volgens de verkoper nauwlijks is gebruikt kan je aan de kleur zien of hij/zij liegt.

      /   Beantwoorden  / 
  7. erik

    Ja! :D Inderdaad. Hoewel ik één keer een volgens de koper nauwelijks gebruikte (“één keer vijf minuten, alleen om te zien of hij werkt, echt, ik zweer het!” SNES kocht… die er inderdaad nog perfect en niet gebruikt uitzag… maar toen ik hem opstartte waren in Super Mario World wel alle 96 levels uitgespeeld. :p

      /   Beantwoorden  / 
  8. Niels

    Binnen 5 minuten? Wow… iets voor het Guinnes Book of Records. En als je rookt wordt de SNES helemaal snel geel trouwens. De Dreamcast ook…

      /   Beantwoorden  / 
  9. oscar

    ik heb nog een ouwe pc die ook geel is.

      /   Beantwoorden  / 
  10. tikari

    Dommerikken, dom artikel
    de verklaring weet toch iedereen, SIGARETTeNROOK !!

      /   Beantwoorden  / 
    1. Erik

      Slimme SIGARETTeNROOK dan als ie er in slaagt om alleen de bovenkant en niet de onderkant van een SNES te verkleuren. ;)

        /   Beantwoorden  / 
  11. Ali

    Artikel klopt niet helemaal. Ene vriend van me maakt alle Amiga’s wit en verkoopt ze op ebay.

      /   Beantwoorden  / 
  12. jimmy

    ik heb hier 2 super nintendo’s staan, komen beiden van niet roker (vriend van me waar ik deze samen mee ben gaan kopen vroeger als jonge snotters, lol). 1 is in nagenoeg perfecte staat, de andere is helemaal geel, ook de onderkant. beiden hebben evenveel jaren op een kast gestaan, dus direct in het licht en lucht (niet ingepakt in de doos) nu moet ik wel zeggen dat de ene veel meer stof binnenin had zitten dan de andere niets. degene die geel ziet is degene die ook het meeste bespeeld werd. nu klopt er in het artikel iets niet echt want de leverancier die het plastic aan nintendo leverde heeft reeds gezegd dat dit komt door een brandvertragend product dat ze mengen met de plastickorrels wanneer ze deze vloeibaar maken om in vorm te brengen. dit product reageert op warmte en jawel, uv straling. dat verklaard waarom ook de binnenkant verkleurd. het verschil van verkleuring hangt er gewoon van af hoeveel van het product er in de mengeling gedaan werd tijdens fabricage. vandaar dat sommige helemaal verkleuren, anderen nagenoeg niets en nog andere deels wel en deels niet.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.