“Apple zou de PS3 verkopen voor 2000 dollar.”

In het tweede deel van zijn interview met Watch Impress spreekt Ken Kutaragi vooral veel lovende woorden over Apple. Hij zou graag zien dat de PS3 in ieder huishouden dat er eentje aanschaft zijn eigen "ecosysteem" vormt, net zoals Apple dat in het verleden gedaan heeft met hun producten. (Dat is óf een vreemde vertaling uit het Japans, óf gewoon een onbegrijpelijke PR term).

"Apple ligt veel dichter bij onze visie van wat de PS3 moet worden dan Microsoft," aldus Kutaragi. Hij sluit zelfs niet uit dat de twee bedrijven ooit concurrenten van elkaar zullen worden. "[Steve] Jobs houdt nu eenmaal van computers. Het is niet meer dan logisch dat onze ideëen elkaar overlappen."
Onduidelijk is of hij bedoelt dat de PS3 zijn terrein verlegt naar Apple-gebied, of dat Apple de spelcomputer-kant op zal komen. Het laatste lijkt waarschijnlijker. Ik zie de PS3 voorlopig nog niet massaal gebruikt worden voor andere applicaties dan spellen, en de PSP heeft ook nog een lange weg te gaan voordat hij de iPod verslaat.

Duidelijk is wel dat Apple voor de zoveelste keer op een voetstuk wordt geplaatst door de videogame-jongens. Microsoft mag zijn Xbox Live Marketplace altijd graag vergelijken met iTunes. Nintendo’s nieuwste hardware is zo overduidelijk van Apple afgekeken dat het bijna genant wordt en nu begint Sony ook al. Als Steve Jobs zit op te letten, en dat doet hij ongetwijfeld, dan zou het misschien niet eens zo’n gek idee zijn als Apple zich ook met spelletjes gaat bemoeien. De eerste voortekenen zijn nu al zichtbaar.

"Steve Jobs zou een Apple logo op de PS3 kunnen plakken en ze verkopen voor 2000 dollar per stuk," zegt Kutaragi jaloers. "Wij kunnen dat niet maken. Dat is het verschil tussen het Playstation-merk en een computer merk zoals Apple."

Ik begrijp wel wat hij wil zeggen, maar het prijskaartje is toch niet het enige verschil tussen Apple en Playstation. Apple heeft een lange geschiedenis met het maken van oerdegelijke, vernieuwende, schitterend vormgegeven producten met zo’n goed design dat iedereen het onmiddellijk begrijpt. Het is met andere woorden echt een kwaliteitsmerk, en dat is Playstation nog lang niet. De Playstation is een typisch massa-product. Design staat nooit hoog op het prioriteitenlijstje en de hardware is meestal niet super degelijk. Een PS2 houdt het typisch hooguit een paar jaar vol, en al tijdens het eerste jaar beginnen de disc read errors zich bij de meeste mensen aan te dienen. Grapjes als een 13 jaar oude controller voor de zoveelste keer hergebruiken zie ik Apple ook niet zo snel op terugvallen.

Ik zeg niet dat Apple producten niet duur zijn, maar de hoge prijs is naar mijn bescheiden mening toch beter te rechtvaardigen dan dat hij dat bij een Playstation product zou zijn.

Bron: gamespot

Zie ook:
- Ken Kutaragi’s gevoel voor humor
- Eerste lading PS3′s emuleren PS2 hardware-matig?
- Kojima spreekt (over Metal Gear Solid 4)
- Sega’s next gen prijzen bekend
- Warhawk (PS3) demonstratie filmpje
- Idee Playstation 3 tilt-controller is niet van Nintendo afgekeken
- Sony geeft gelimiteerde "lifestyle producten" uit in Japan
- De Playstation 3 is de enige Playstation 3
- Europese PS3′s krijgen voorrang

Lees ook:Ken Kutaragi wordt verstandig
Lees ook:Korg DS-10 Plus aangekondigd in Steve Jobs-stijl
Lees ook:Animal Crossing dagboek – dag 245
Lees ook:“Geruchten PS3 downgrade zijn onzin,” aldus Sony
Lees ook:Kutaragi maakt zich zorgen

13 reacties op ““Apple zou de PS3 verkopen voor 2000 dollar.”

  1. Moonblade

    “Een PS2 houdt het typisch hooguit een paar jaar vol, en al tijdens het eerste jaar beginnen de disc read errors zich bij de meeste mensen aan te dienen.”

    Zwaar overdreven. 5 jaar geleden een PS2 gekocht, later met modchip en al om importgames af te spelen en hij speelt nog altijd zoals in het begin zonder ook maar 1 disc read error. De enige console die bij mij ooit gecrasht is, is de gamecube. Een vriend van mij die in de gamemania werkt zegt ook dat ze ongeveer evenveel defecte PS2 en xbox (360) toestellen binnenkrijgen. Dat van die massa’s defecte PSP’s met dode pixels en oververhitte xbox360 launch units is nog zo’n tot in enorme proporties opgeblazen fanboy gezeik waar geen bewijzen voor te vinden zijn.

    Ook dat nintendo het design afgekeken zou hebben van apple is overdreven. Het is niet alsof Apple een patent heeft op mooie strakke moderne designs. Ik zou niets liever hebben dan dat alle hardwareproducenten hun producten zo mooi afwerkten.

    Als er 1 ding is dat Sony en Apple gemeenschappelijk hebben is dat hun toestellen meestal mooie dingen zijn om naar te kijken. De PS2 doos was best wel artistiek met dat verticaal plaatsen (iets wat zowel de Wii als de XBox360 nu ook overgenomen hebben) en de PSP is geen ander verhaal, het ziet er gewoon superstrak uit vergeleken met de DS.
    Nog zo’n voorbeeld is de bravia reeks van Sony. Ze mogen dan 200-300 euro duurder zijn dat evenwaardige samsung HDTV’s maar veel mensen hebben dat er voor over gewoon voor de meerwaarde van het design.
    http://www.hifinews.ru/image/articles/bravia1609.jpg

    Design staat dus zeker ook in het prioriteitenlijstje van sony producten.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Ronald

    Goeje titel, echt waar….. NOT!

    daarnaast vind ik het maar een raar artikel, dat van het afjatten van het design…. jaaaaa tuuuuuuurlijk :s

    En ook dat de ps2 idd maar een paar jaar mee zou gaan…. waar is die bron van je, dat er zich snel foutmeldingen aandoen? weer van dat fanboy gezever.

    En dan de psp vergelijken met de Ipod????? :S

    nou ja, ieder zijn artikel heh…..

      /   Beantwoorden  / 
  3. Rudolf

    SP2 slimline is wel goed!
    Maar de eerste ps2 bakken was gewoon slecht!

    Maar om nou te zeggen een jaar nee, c.a. 3 jaar en dan is het gedaan

      /   Beantwoorden  / 
  4. bladiebla

    ERIK ROGGEVEEN; SONY HATER nuff said.
    Ertikel raakt kan nog wal….Het enigste wat de PS3 gemeen heeft met Apple draait op linux, maar Apple gaat ook windows ondersteunen,ergo zullen er ook meer games op Aplle pc’s draaien sony ondersteund met de ps3 Windows niet.

    De Ipod een kwaliteitsproduct? Apple appartuur veel beter? Bij mijn bedrijf zit ook het callcentrum van Apple Europe dus Roggeveen ik zou maar zwijgen.

    wat je hier schrijft:”Steve Jobs zou een Apple logo op de PS3 kunnen plakken en ze verkopen voor 2000 dollar per stuk,” zegt Kutaragi jaloers. “Slaat gewoon helemaal opniks, dat JAJOURS mmaak jij er gewoon van en brengt het op een manier alsof K.Kutaragi dat echt was….BULLSHIT.

    Met het: ik begrijp wat hij wil zeggen is totaal voor eigen rekening en de onderbouwing is echt belachelijk en in het extreme getrokken. Dat kan ik dan helemaal van de xbox360 kunnen zeggen bijvoorbeeld, die bekrast zijn DVD’s en heeft een slechte kwaliteit dvd speler ingebouwd, in de nieuwe serie zit een andere dvd speler ingebouwd.

    Kortom een artikel wat jou mening is maar door de meerderheid gewoon niet wordt gedeeld, en terecht.

      /   Beantwoorden  / 
  5. John

    Ik heb de allereerste versie van de PS2 en deze
    werkt nog steeds goed.

      /   Beantwoorden  / 
  6. emtec

    games.blogo strikes back

    zielige site ongelooflijk

    Een PS2 houdt het typisch hooguit een paar jaar vol, en al tijdens het eerste jaar beginnen de disc read errors zich bij de meeste mensen aan te dienen..

    cker van the inquirer gehoord
    Ga je bronnen beter zoeken en zoek niet alleen naar hits..

      /   Beantwoorden  / 
  7. erik

    “wat je hier schrijft:”Steve Jobs zou een Apple logo op de PS3 kunnen plakken en ze verkopen voor 2000 dollar per stuk,” zegt Kutaragi jaloers. “Slaat gewoon helemaal opniks, dat JAJOURS mmaak jij er gewoon van en brengt het op een manier alsof K.Kutaragi dat echt was….BULLSHIT.”

    Hoe bedoelde hij het dan volgens jou? Het lijkt mij toch niet zo heel erg dubbelzinnig. Hij ergert zich aan al het gezeur over het 499/599 prijskaartje van de PS3, en hij is jaloers dat Apple niet zoveel gezeik krijgt als zij producten voor een (te) hoge prijs verkopen. Steve Jobs kan momenteel bijna niks fout doen, en Kutaragi is nu even het pispaaltje omdat alle journalisten hem komen vragen naar de prijs. Volgens mij is het niet meer dan menselijk dat hij daar dan jaloers op is.

    “Dat van die massa’s defecte PSP’s met dode pixels en oververhitte xbox360 launch units is nog zo’n tot in enorme proporties opgeblazen fanboy gezeik waar geen bewijzen voor te vinden zijn.”

    Ik heb het helemaal niet over PSP’s en Xbox360′s. Tijdens de launch gaan er altijd dingen mis en komen de verhalen van mensen die pech hebben wat meer in het nieuws. Je kunt pas echt iets over de kwaliteit van een console zeggen als hij een paar maanden te koop is.

    Maar de PS2, vooral het originele model, heeft niet zo’n lange levensduur. Daar hoeven we toch niet kinderachtig over te doen? Ik kom die mening overal tegen. Op het internet, in mijn omgeving, in gameshops. Het gebeurt niet zo heel vaak dat je iemand hoort zeggen dat hij al jarenlang op zijn PS2 speelt en er nog nooit problemen mee heeft gehad. Natuurlijk kan dat ook best voorkomen, maar ik geloof eerlijk waar niet dat ik lieg als ik zeg dat een PS2 *gemiddeld* minder lang meegaat dan een gamecube of een xbox.

    “Kortom een artikel wat jou mening is maar door de meerderheid gewoon niet wordt gedeeld”

    Het is inderdaad mijn mening en dat heb ik ook duidelijk aangegeven.

    “De PS2 doos was best wel artistiek met dat verticaal plaatsen (iets wat zowel de Wii als de XBox360 nu ook overgenomen hebben)”

    Dat ben ik met je eens. Was inderdaad een slimme vondst. Maar wat Apple de laatste jaren aan het doen is van een heel ander niveau en veel vooruitstrevender. Iedereen heeft het erover, er verschijnen artikels over, Jonathan Ive (de industrieel vormgever van bijna alle ‘i’ producten van Apple) is praktisch een celebrity geworden. Apple heeft een hele nieuwe trend gezet die wereldwijd navolging vindt.

    Dat kun je niet vergelijken met de Playstation-lijn. Die ziet er gewoon netjes uit, maar het is geen wereldwijde hype.

    Er zit ook geen sterke lijn in of iets. De PS1, PS2, PS3 en PSP hebben telkens een heel ander uiterlijk. Ik vind ze allemaal niet lelijk, maar je kunt het nogmaals gewoon niet vergelijken met waar Apple mee bezig is.

      /   Beantwoorden  / 
  8. gertraaf

    goh weer een nieuwtje van games.blogo hoor!

    Apple heeft een lange geschiedenis met het maken van oerdegelijke, vernieuwende, schitterend vormgegeven producten met zo’n goed design dat iedereen het onmiddellijk begrijpt

    Iedereen het onmiddelijk begrijpt?!? dat vind ik wel meevallen! Waarom zijn dan bijvoorbeeld op mijn school altijd de normale laptops uitverhuurd en liggen er nog zat i books?! omdat het kut werken is op dat ding.

    en mijn ps2 is ook al bijna 4 jaar. Doet alles nog! Echt weer van dat fanboy gezever dat de ps2 heel snel kapot gaat. hoe subjectief kan je zijn!

      /   Beantwoorden  / 
  9. erik

    Even een misverstand uit de wereld helpen: deze site is niet games.blogo. Dit is games.blog. Ik vind het ook verwarrend, maar het zijn echt totaal verschillende sites die niets met elkaar te maken hebben.

    “hoe subjectief kan je zijn!”

    Nu ik toch bezig ben dan nog maar een misverstand uit de wereld helpen. Het is niet perongeluk als een tekst hier subjectief is. Ik ben hier aangenomen om subjectief te schrijven. In het begin deed ik dat nog wat minder, maar tijdens iedere redacteurenbijeenkomst wordt er door de eigenaar op gehamerd dat we geen nieuws site zijn, maar een commentaarophetnieuws site.

    Dus je mag dat argument zo vaak aandragen als je wilt, maar ik mag er niet naar luisteren. Zelfs niet als ik het zou willen. ;)

    “Waarom zijn dan bijvoorbeeld op mijn school altijd de normale laptops uitverhuurd en liggen er nog zat i books?! omdat het kut werken is op dat ding.”

    Probeer het eens langer dan 5 minuten. Ik weet bijna zeker dat je na een uurtje Apple nooit meer terug wilt Windows. Het is alsof Windows je je hele leven heeft geleerd dat je achteruit moet lopen, en Apple laat je zien hoe je ook gewoon vooruit kunt lopen. het is even wennen, maar daarna zoveel logischer. Maar ja, wat de boer niet kent…

    Bijkomend voordeel: omdat blijkbaar niemand anders er interesse in heeft op jouw school hoef je nooit meer op een laptop te wachten. ;)

      /   Beantwoorden  / 
  10. Paul

    OMFG!!! waarom zo’n gezeik af op Erik? het is toch maar een artikel, je wordt tenslotte niet gedwongen om te lezen;) en dat van SONY HATER zou ik maar beter thuis laten, want ik begin sony nu ook ERG te haten…. ze doen nu meer dingen slecht dan goed

      /   Beantwoorden  / 
  11. Bakker

    Belachelijk … mijn vijf jaar oude ps2 doet het nog steeds prima en die is zeer intensief gebruikt!

    Dat er wat problemen waren met de eerste lading ps2′s en de eerste slimline editie maakt niet dat de ps2 een slecht product is.

      /   Beantwoorden  / 
  12. Ferry

    Grappig, dat nu ook Sony een vergelijking maakt met Apple. Maar welk bedrijf doet dat niet… de iPod is zo’n beetje hèt succesnummer van de eeuw, dus het is logisch dat bedrijven bij hun toekomstplannen zich daar graag aan spiegelen. Persoonlijk denk ik overigens dat Nintendo nog het meest van Apple wegheeft, door haar eigen, dwarse weg te volgen. Net als Apple is Nintendo (o.a. met de Wii) een heel eigen koers gaan varen.

    ‘Ecosysteem’ is overigens geen raar woord… het is een begrip dat vaker wordt gebruikt in verband met de iPod: iTunes, de iPod en de iTunes Music Store vormen gedrieën een gesloten syteem, dat zichzelf ‘in leven’ houdt. Anderen hebben er geen toegang toe: je kunt geen via iTunes gekochte nummers op een andere mp3-speler zetten, en je kunt die nummers ook alleen met iTunes afspelen. Een gesloten systeem dus; een systeem dat vroeger heel dom leek, maar waarmee Apple een gigantisch succes heeft weten op te bouwen.

      /   Beantwoorden  / 
  13. Bou

    Ik ben het geheel met Erik eens, Apple is geweldig bezig, en het zijn prachtige apparaten. En alle mensen die sony zo uber geweldig vinden, doe ff rustig, ik heb zelf ook een ps2 en die doet het ook niet meer zo goed als bij de release,..

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.