Dankzij uitgestelde PS3 wordt 2006 een slecht jaar

Dit is een Nederlandse site. Daarom beschouwde ik het Playstation 3 nieuws gisteren ook als goed nieuws. Het betekende tenslotte dat wij in Europa de Playstation 3 (veel) eerder krijgen dan verwacht. Volgens mij hield bijna niemand er nog serieus rekening mee dat het nog voor 2007 zou gebeuren. Dus wij waren blij. Ik was blij. Iedereen was blij

Maar globaal gezien (vanuit een Japans en een Amerikaans perspectief) was het gisteren toch vooral een slecht nieuws mededeling. Okee, niemand geloofde echt dat het in de lente nog zou lukken, maar een release in de zomer leek voor die regio’s, tot gisteren, toch nog wel haalbaar. Nu zullen ze net als iedereen moeten wachten tot November. Reden genoeg voor Next-Gen’s eigen Colin Campbell om een aantal pessimistische voorspellingen te doen voor 2006.
"Dit is slecht nieuws voor uitgevers en winkeliers. Uitstel is tenslotte bijna nooit reden voor een feestje. Heel simpel gezegd betekent dit uitstel dan ook gewoon minder consumenten om aan te verkopen, en nog een hele lange tijd wachten voordat het weer een beetje aantrekt.

Misschien hebben sommige uitgevers (verstandige uitgevers met een vooruitziende blik) dit uitstel al wel zien aankomen, en hun plannen er op aangepast. Maar dat betekent nog niet dat het nu opeens goed nieuws is dat we in ieder geval zekerheid hebben. Sterker nog, welbeschouwd hebben we eigenlijk nog steeds alleen maar beloftes en vage doelstellingen. Ik garandeer je dat geen enkele uitgever er vanuit gaat dat alles exact zo zal verlopen als Sony gisteren heeft beloofd. Vooral als je nagaat hoe lang we in de eerste plaats al op deze aankondiging hebben moeten wachten, en hoe ongelooflijk ingewikkeld de lancering van de PS3 gaat worden.

Analisten zijn ook nog niet bepaald vrolijk over deze gang van zaken. Hiroshi Kamide van KBC heeft bijvoorbeeld gesteld: "Er is helemaal niks te beleven (voor uitgevers) in de eerste helft van het jaar. En in de tweede helft is het aantal nieuwe PS3-eigenaren nog steeds zo relatief klein dat de impact daarvan op de winstcijfers nihil zal zijn. Hoe je het ook wendt of keert, dit wordt een afschuwelijk jaar."

We weten nu voor wanneer de machine ongeveer gepland staat, maar heel veel belangrijke vragen blijven nog steeds onbeantwoord. We weten bijvoorbeeld nog steeds geen prijs, maar hoogstwaarschijnlijk wordt het de duurste console op de markt. Ga maar na, er zit een zwaar gesubsidieerde (want gratis) online-service bij inbegrepen, en ook een peperdure Blu-Ray drive. Het geld moet toch ergens vandaan komen.

Op de korte termijn is er voor Sony zelf nog niet zoveel aan de hand. De hardware gaat toch wel verkopen. Naar de Playstation 3 wordt reikhalzend uitgekeken door heel veel mensen. Het is een schitterend product waar een gigantische vraag naar is. Howard Stinger (directeur van Sony) zal tevreden zijn. Maar het zal echt nog een hele tijd duren voordat de PS3 ook een gezonde winstgevende markt oplevert voor 3rd party spellen makers.

Want net als met de lancering van de Playstation 2 is er ook nog de vraag wie de console kopen om er games op te spelen, en wie hem alleen maar kopen voor de relatief goedkope DVD/Blu-Ray speler. We kunnen gerust stellen dat de PS3 het nog moeilijk gaat krijgen om direct bij de lancering net zoveel spellen met de spelcomputers mee te verkopen als Microsoft heeft gedaan met de Xbox360. Tenzij ze 1 of 2 spellen zouden bundelen met de console zelf, maar dan kost hij nog duurder en wordt er op die bundel als geheel minder winst gemaakt dan wanneer alles los verkocht zou worden.

Akkoord, uitgevers waren misschien al wel voorbereid op slecht nieuws. Je kon het eigenlijk al maanden geleden zien aankomen. Waarschijnlijk zijn ze zelfs enigszins opgelucht dat de PS3 in Amerika nog voor Thanksgiving zal verschijnen. Maar ik vind dat toch maar een schrale troots voor een lancering die eigenlijk "in de lente" had moeten plaatsvinden.

Sony heeft ook gezegd dat ze een miljoen exemplaren beschikbaar hebben bij de lancering, en dat ze in die periode ook een miljoen per maand kunnen produceren. "Dat lijkt misschien niet zoveel, maar het is meer dan bij de Playstation 2" zei Kutaragi gisteren, om er toch nog iets positiefs van te maken.

Die cijfers zijn over het algemeen juichend ontvangen door de media. Maar je moet je beseffen dat die machines wel verdeeld moeten worden over de hele wereld. En er is natuurlijk ook nog geen rekening gehouden met de redelijke kans op productiefoutjes bij de eerste batch. Dat gebeurt eigenlijk altijd bij dit soort launches. Er zullen er gegarandeerd te weinig zijn om aan de vraag te voldoen. Minimaal tot voorbij de kerstdagen. Ik zou oprecht verbaasd zijn als Sony het voor elkaar krijgt om goed in hun voorraden te zitten gedurende november en december.

Als Amerika een miljoen exemplaren heeft gekregen tegen de tijd dat het kerst wordt, dan zou dat een flinke prestatie zijn. Maar er zijn dan nog steeds amper meer PS3′s dan dat er Xbox360′s waren tijdens de kerst van 2005. Sony heeft beloofd dat er 6 miljoen beschikbaar zullen zijn (wereldwijd) rond maart. Als ze die ook allemaal weten te verkopen, dan krijgen we pas rond de E3 van 2007 iets dat begint te lijken op een gezonde markt.

Een hele optimistische voorspelling zou zijn dat iedere nieuwe PS3-bezitter meteen drie games voor zijn nieuwe console koopt. Dat zou betekenen dat we in het kalenderjaar 2006 ongeveer 3 miljoen PS3 games kunnen verkopen, verspreid over ongeveer 8 tot 10 verschillende spellen. 300.000 exemplaren van een spel verkopen (en dit is echt een best-case scenario) is dan opzich een mooi doel, maar in een dergelijke omgeving niet bepaald iets om over naar huis te schrijven. Bekijk het anders op deze manier: als we puur kijken naar de verkoopcijfers, dan is het onwaarschijnlijk dat zelfs maar 1 Playstation 3 titel zal opduiken in de top40 van bestverkochte spellen over 2006. Om dat te compenseren voorspel is dat het merendeel van de launch-titles zal bestaan uit multi-platform (gedeeld met de 360 en de huidige generatie consoles) games. Iets dat de opwinding en de hype rond de Playstation 3 behoorlijk zou kunnen dempen.

Om in de eerste maanden winst te maken op de PS3 zullen uitgevers spellen wel moeten uitspreiden over verschillende platforms, of moeten zorgen voor een echt must-buy product dat iedereen wil hebben, of een spel maken dat het in zich heeft om goed te blijven verkopen, ook nog 6 maanden of een jaar na de lancering. Het enige lichtpuntje voor uitgevers is de extra 10 dollar die ze per Next Generation extra zullen vragen. Een verhoging die eigenlijk eerder noodzakelijk dan alleen maar gewenst is.

Voor de meeste bedrijven in de game-industrie, betekent dit uitstel effectief dat er dit jaar gewoon geen belangrijk platform is om hun spellen op te verkopen.

Bron: Next Gen

Zie ook:
- PS3 games vereisen harde schijf, gratis online service bevestigd
- PS1 en PS2 games in HD op de PS3
- Playstation 3 wereldwijde release in november
- PS2 blijft nog minstens 4 jaar bestaan
- PSP goedkoper, met camera, met GPS en met (legale) download games!

Lees ook:Europese PSN-kaarten tegelijk met de PSP go gelanceerd?
Lees ook:Xbox360 enige console die eind dit jaar geld gaat opleveren
Lees ook:Heavenly Sword? Formula One? Motorstorm? 2007!
Lees ook:1Up: PSP Go! komt nog dit jaar, heeft geen UMD drive
Lees ook:Wat we van Sony niet mochten weten

5 reacties op “Dankzij uitgestelde PS3 wordt 2006 een slecht jaar

  1. Makj0

    Ach zo krijgt tenminste iedereen de ps3 op het zelfde moment wat ik wel zo eerlijk vind, en ontwikkelaars hebben nu de tijd om hun games op de final devkits te maken, want anders kregen we launchtitels wat niet de kracht van de ps3 gebruikt.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Niels

    Waarschijnlijk wordt dit dalijk de betste kerst ooit. Iedereen inclusief mezelf is nu aan het sparen en pakt dalijk enorm uit met de launch.

      /   Beantwoorden  / 
  3. erik

    Ja dat is wel zo, maar er zijn er natuurlijk nooit genoeg om aan de enorme vraag te voldoen, alleen al daarom zal iedereen’s jaaromzet dit jaar tegen vallen. Mensen gaan niet alvast games kopen als ze nog geen PS3 kunnen krijgen. ;)

    Overigens ben ik zelf wel een groot voorstander van een dergelijke wereldwijde launch. Nu heb je tenminste een kans om er eentje te krijgen in november. Met een gespreide launch weet je 100% zeker dat je maandenlang moet wachten.

      /   Beantwoorden  / 
  4. ik

    Ik zal alles ff samenvatten

    !!!XBOX360 IS THE BEST!!!

      /   Beantwoorden  / 
  5. Henk

    Leuk om te zien hoe de conclusie van dit artikel nu, halverwege 2006, keihard onjuist blijkt te zijn: “Voor de meeste bedrijven in de game-industrie, betekent dit uitstel effectief dat er dit jaar gewoon geen belangrijk platform is om hun spellen op te verkopen.”

    Erg grappig. De bedrijven die spellen verzorgen voor de PC, XBox360 en binnenkort de Wii zullen er ook smakelijk om kunnen lachen. Wat een rare eenzijdige blik.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.