Van je vrienden moet je het maar hebben


Ik hoop dat God Of War II nooit meer ophoudt!

Misschien wil ik wel iets onmogelijks, op een gegeven moment zal er vast wel een laatste level zijn waarna het echt voorbij is, maar allemachtig wat een verslavende achtbaanrit is dit spel! Ik val constant van de ene verbazing in de andere.

Dat is ook meteen het geheime wapen van Gof Of War II. Je wordt gewoon overdonderd door alle spectaculaire locaties en vijanden die met een sneltreinvaart aan je voorbij trekken. Tijd om op adem te komen is er niet. Tijd om op te merken dat alles eigenlijk erg oppervlakkig is ook niet.

Je bent amper ontsnapt uit Hades, het dodenrijk, of het spel zorgt er alweer voor dat er direct naast de uitgang een vliegend paard op je staat te wachten waarop je naar een ijzige grot vliegt om tegen een enorme reus te vechten. Er zijn simpelweg geen lege momenten. Je kunt geen drie stappen zetten zonder een gebouw in te laten storten of een stoere miniboss tegen het lijf te lopen. Het is alsof de makers zorgvuldig de spectaculairste momenten uit tien andere spellen hebben geknipt en hier achter elkaar hebben geplakt. Alleen maar hoogtepunten, een heel spel lang.

De cutscene gaande houden

Af en toe lijkt het dan ook net alsof je het beste actiespel allertijden zit te spelen. Lijkt alsof, want het is natuurlijk grotendeels een illusie. Een knapgemaakte illusie waar ik maar al te graag met open ogen intrap, maar toch een illusie.

De duidelijkste voorbeelden zijn de vele bossfights die je wint door middel van de spectaculaire Quick Timer Events waar de eerste God Of War zo beroemd mee is geworden (maar die eigenlijk zeven jaar eerder al werden geïntroduceerd door Shenmue).

"Als je nu op Driehoekje drukt, " laat het spel je weten tijdens zo'n bossfight, "en dan op Vierkantje, nog een keer Vierkantje en dan ook nog Kruisje, dan lijkt het net alsof Kratos deze eindbaas in z'n voet steekt, via z'n rug omhoog klimt, op het nippertje die vuur-aanval ontwijkt en hem dan met twee zwaarden tegelijk onthooft! Is dat niet vreselijk stoer?"

En allemachtig, natuurlijk is dat stoer! Niemand zal ontkennen dat het er spectaculair uitziet. Alleen zou het beste actiespel allertijden spelers de kans geven om zelf op de rug van dat beest te klimmen om hem te onthoofden. Dat ziet er dan vast wat minder stoer uit en ik weet zeker dat de camera angles ook niet zo spectaculair zouden zijn. Maar het zou wel spannend zijn. En ook leuk om te spelen.

Snel op een knopje drukken omdat er op het scherm staat dat je op die knop moet drukken is niet per se leuk. Eigenlijk is het zelfs redelijk saai. Je bent niet aan het vechten, je drukt alleen maar op knoppen om de cutscene gaande te houden. De enige reden dat Gof Of War er mee wegkwam is omdat de cutscenes er zo gruwelijk goed uitzagen. God Of War II komt er zelfs nóg beter mee weg omdat de eindbazen veel gevarieerder zijn en er dus ook veel meer gruwelijk mooie cutscenes zijn om te bewonderen.


Maar de illusie beperkt zich niet alleen tot de eindbazen. Terwijl er onder de knoppen Vierkantje en Driehoekje nog normale aanvallen verstopt zitten waarmee je gewoon zelf kunt vechten, zorgt Rondje ervoor dat je vrijwel iedere vijand om zeep kunt helpen met een bloederige cutscene. Grijp ze met twee handen vast en ruk hun kop eraf, dat soort werk. Ik vind het vooral lollig hoe alle andere vijanden op zulke momenten kalm staan toe te kijken hoe jij hun kameraad aan het afslachten bent. Van je vrienden moet je het maar hebben!

Zo bekeken is eigenlijk het hele spel één lange interactieve cutscene. Dat wist ik al voordat ik eraan begon, en toch vind ik het leuk om te spelen. Ik zit dit nu te schrijven maar eigenlijk kan ik niet wachten om de PS2 weer aan te zetten en te kijken op welke manier Kratos de volgende schermvullende eindbaas zal vermoorden.

Grote kans dat ik God Of War II één dezer dagen zelfs daadwerkelijk uitspeel. Een fantastisch begin van mijn plan om meer spellen tot het einde te spelen dus!

Zie ook:
- Meer van hetzelfde
- 4 mei 2007: The Story Of Thor
- Erik speelt Lost In Blue
- Ik kan het nog!
- Die rot Turtles!
- Terug naar TMNT

Lees ook:Online spelletje: Hue Shift
Lees ook:Citaat: Jeremy Parish over 3D Dot Game Heroes
Lees ook:Gametrailers Dragon Quest Swords preview
Lees ook:The Fight: Lights Out, Sony’s realistische vechtspel voor PlayStation Move
Lees ook:Nieuwe trailer Pokémon X/Y

8 reacties op “Van je vrienden moet je het maar hebben

 1. anthony_wii_man

  hoera voor yo-yo’s :p

    /   Beantwoorden  / 
 2. The Dude

  Goed verhaal en leuke illustratie. Zijn de illustraties altijd van jouw hand?

    /   Beantwoorden  / 
 3. denise

  ja, alle illustraties op deze site zijn allemaal gemaakt door erik.

    /   Beantwoorden  / 
 4. paulywauly

  ik ben net bij een huisgenoot begonnen met god of war 1 :D ram pimp al zeg ik het zelf :D

  ken niet wachten op 2.

  p.s. dat beklimmen van die reuzachtige eindbazen en ze verslaan doe je wel gewoon zelf in shadow of the colossus !! :D woohoo wat een mooi spelletje vinnik dat!

    /   Beantwoorden  / 
 5. Linkster

  geweldig! ben je daar al geweest? ik ben in die grot.

    /   Beantwoorden  / 
 6. Erik

  “Zijn de illustraties altijd van jouw hand?”

  Ja inderdaad, maar over deze ben ik niet echt tevreden.

  “p.s. dat beklimmen van die reuzachtige eindbazen en ze verslaan doe je wel gewoon zelf in shadow of the colossus !! :D

  Nog zo’n spel waar ik nog steeds aan moet beginnen. Deze heb ik zelfs nog niet gekocht. Niet te geloven dat hij na al die tijd nog steeds nergens is afgeprijsd.

  Uiteindelijk koop ik hem toch wel, ik wil die reuzen beslist een keer meemaken :)

  “geweldig! ben je daar al geweest? ik ben in die grot.”

  Ik ben nu in een tempel in het moeras. Erg indrukwekkend allemaal… zoals het hele spel. :)

    /   Beantwoorden  / 
 7. Tim

  Ik ben daar al lang voorbij, ik ben inmiddels bij de Sisters Of Faith….

    /   Beantwoorden  / 
 8. Sander

  k heb 2 op psp~~
  ownend gewoon

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.