Gratis indie game: FiNCK


In FiNCK, het nieuwste spel van Nicklas “Nifflas” Nygren (bekend van Knytt Stories en NightSky) ben je een paars poppetje dat voorwerpen kan oppakken en weggooien. Ongeveer zoals in Super Mario Bros 2. Sterker nog, FiNCK is precies geworden wat Nifflas had beloofd: een spel zoals SMB2 met meer nadruk op puzzelen. Bijna alle vijanden zijn ongevaarlijk en de echte uitdaging zit in het bereiken van de uitgang door slim gebruik te maken van blokjes.

Ik hou van Super Mario Bros. 2, maar de puzzels in dat spel waren steevast van het niveau ‘blokjes stapelen om een hooggelegen platform te bereiken.’ Niet echt uitdagend dus. FiNCK gaat verder. Er zijn ijsblokjes om door smalle tunnels te glijden, blokjes die de tijd vertragen, blokjes waarmee FiNCK kan vliegen, blokjes die ontploffen als je de bijpassende schakelaar overhaalt en onverwoestbare betonblokken om vloeren vol dodelijk stekels over te steken.

De blokjespuzzels zijn zonder uitzondering leuk bedacht en precies uitdagend genoeg. Waar ik minder enthousiast over ben is de non-lineaire structuur van het spel. De vijf levels van FiNCK bestaan uit een wirwar van losse kamers die via deuren met elkaar zijn verbonden. Het is nooit duidelijk welke deur je moet hebben en sommige deuren leiden terug naar voorgaande levels. Toen ik uiteindelijk stopte met spelen was dat niet omdat ik vastzat, maar omdat een verkeerde deur me wéér terugbracht naar een tijdrovende blokjespuzzel die ik al twee keer had opgelost.

Aan de andere kant heeft Nifflas FiNCK (overigens een afkorting van Fire Nuclear Crocodile Killer) uiteindelijk toch gratis gemaakt. Probeer het dus gerust om te zien of jij meer geluk hebt. Voor creatieve types wordt ook de level editor gratis meegeleverd. Alleen als je later besluit dat je ook de door andere spelers gemaakte levels wilt spelen, zul je een kleine patch moeten downloaden voor vier dollar. Helemaal geen slechte deal voor deze toch wel fraaie puzzel/platformgame.

Download FiNCK

[g.forum]

Lees ook:Kijken: Nifflas’ nieuwe spel FiNCK
Lees ook:Knytt Underground aangekondigd voor PS3, Vita, pc en Mac
Lees ook:Super Mario Run 23 maart naar Android
Lees ook:Super Mario Maker – Tänk Fort
Lees ook:Online spelletje: Sling

4 reacties op “Gratis indie game: FiNCK

  1. 16 feet Pauly Wauly

    haha ik had het kunnen weten dat je er al op zat :D maar moest meteen aan jou denken !! :o

      /   Beantwoorden  / 
  2. Kars

    Zie aan de screens inderdaad al gelijk de stijl uit Knytt Stories terug;) Ga hem zeker snel downloaden, heb nu nog even geen tijd..

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.