Een weekje Reken Training – dag 3


Geld, wat moet je ermee? Het liefst zou ik al mijn monetaire bezittingen in een grote zak onder de grond stoppen en hopen dat er een geldboom uit groeit. Je moet echter wel realistisch blijven, vind ik. Op een regenachtige donderdagmiddag besloot ik de opbrengst van deze site daarom toch maar gewoon op een spaarrekening te storten. Ongeveer tien tellen later ging de telefoon.

'Spreek ik met de heer Roggeveen?' vroeg een zelfverzekerde jonge vrouw. 'Ik bel u namens de Rabobank. Volgens onze gegevens zou u meer met uw spaargeld kunnen doen. Schikt het u om volgende week even langs te komen op ons kantoor? Dan kan ik u precies uitleggen wat er allemaal mogelijk is.'

En zo kon het gebeuren dat ik vanmorgen om half elf tegenover een andere zelfverzekerde jonge vrouw zat. Nadat ik was voorzien van een gratis kop thee ging ze meteen van start met een bijzonder ingewikkeld verhaal. Het ging er geloof ik over dat de meeste mensen een beetje bang waren voor het woord 'beleggingen', maar hoe dat bij de Rabobank helemaal niet nodig was omdat ik in het slechtste geval maar vijftien procent van mijn inzet kon verliezen. Haar geld zat 'er' trouwens ook 'in'.

Mijn gedachten waren toen allang afgedwaald naar de zombies en headcrabs waartegen ik het vanavond hopelijk zou opnemen, dus ik wist niet meteen hoe ik moest reageren toen ze me plotseling vragend aankeek.

'Eh…' begon ik, 'maar ik krijg nu toch ook al best wel veel rente?' Dat had ik beter niet kunnen zeggen. Besefte ik wel dat ik met een minimaal risico een opbrengst tot wel vijf procent kon realiseren?

'Stel,' zei de jonge vrouw, op een toon alsof ik tien jaar oud was en zij een onderwijzeres, 'dat u duizend Euro zou inleggen. Met uw huidige spaarrekening verdient u daarover maar 3,2% rente. En ze pakte haar rekenmachine om uit te rekenen hoevel 3,2% van duizend is.

'Drie Euro twintig!' riep ze triomfantelijk. En keek vervolgens heel bedenkelijk. 'Ik denk dat u bedoelt tweeëndertig Euro,' zei ik.

'Hoe wist u…'

'En daarna wilde u me vast voorrekenen dat ik met iets meer risico tot wel vijftig Euro zou kunnen verdienen. Maar het is precies dat risico waarmee ik in m'n maag zit. Beseft u zich wel dat een risico van vijftien procent neerkomt op honderdvijftig Euro?'

De uitdrukking op haar gezicht was onbetaalbaar. 'Meneer, waar heeft u die rekenmachine verstopt?'

'Rekenmachines? Die heb ik niet meer nodig sinds ik Professor Kageyama's Reken Training speel. Kent u dat nog niet? Leer rekenen volgens professor Kageyama's honderdcellenmethode op je DS! Meer dan 10 minuten per dag heb je niet nodig! In je eentje oefenen of samen met je vrienden! Fris je rekenvaardigheden op voor school of gewoon omdat het leuk is!' dreunde ik wat slogans op van de verpakking.

De jonge vrouw klonk nu opeens niet meer zo zelfverzekerd. 'Zei u nou net dat vijftien procent risico bij duizend Euro neerkomt op honderdvijftig Euro? Maar ik heb er al dertigduizend Euro in gestoken!'

Ze wilde alweer naar haar rekenmachine grijpen, maar voordat ze hem zelfs maar kon aanzetten had ik al uitgerekend dat haar risico dan vijfenveertighonderd Euro bedroeg. 'Ik moet geloof ik even een paar telefoontjes plegen,' zei de jonge vrouw met een lijkbleek gezicht.

Vrolijk fluitend vertrok ik huiswaarts. Dat was een lekker kopje thee!

Zie ook:
- Een weekje Reken Training – dag 2
- Een weekje Reken Training – dag 1

Lees ook:Een weekje Reken Training – dag 4
Lees ook:Een weekje Reken Training – dag 1
Lees ook:Een weekje Rekentraining – dag 6
Lees ook:Een weekje Reken Training – dag 2
Lees ook:Een weekje Reken Training – dag 5

11 reacties op “Een weekje Reken Training – dag 3

  1. Roland

    leuk verhaal Erik

    maar ik hoop dat je die berekeningen ook al wel kon zonder eerst je hersenen getraind te hebben op de DS.. zijn 1e klas wiskunde-sommetjes..

    maar je hebt gelijk.. ik heb ook dergelijke gesprekken bij de Rabobank gehad.. een hele hoop ingewikkelde worden voor het verschil tussen 2.8% en 3.5% (bij mij dan).. dan dwalen je gedachten snel weg naar veel boeiendere dingen..

      /   Beantwoorden  / 
  2. Kikujiro

    Over geld gesproken, wat kost deze game eigenlijk?

    Off topic:
    Mocht je liquide middelen willen wegsluizen, overweeg dan eens een deposito. Vooral kleinere buitenlandse banken bieden een redelijk rendement (4,5% is zo’n beetje het gemiddelde, maar meer is mogelijk). Mocht zo’n bank failliet gaan, dan garandeert De Nederlandsche Bank dat je altijd nog EUR 20.000 van je spaargeld terugkrijgt.

      /   Beantwoorden  / 
  3. erik

    Hm, dat klinkt als een interessant alternatief. Je moet het dan alleen wel voor minimaal een jaar vastzetten lees ik hier. Het grappige van die rabospaarrekening is dat ik het vanmiddag op zou kunnen nemen, als ik zou willen. Maar toch interessant, ik ga me er eens in verdiepen.

    “een hele hoop ingewikkelde worden voor het verschil tussen 2.8% en 3.5% (bij mij dan).. dan dwalen je gedachten snel weg naar veel boeiendere dingen..”

    Precies. ;) Zodra ik hoorde dat het om beleggingen ging had ik eigenlijk al geen interesse meer.

    “maar ik hoop dat je die berekeningen ook al wel kon zonder eerst je hersenen getraind te hebben op de DS.. zijn 1e klas wiskunde-sommetjes..”

    Hm.. eh… tja, wiskunde was nooit m’n sterkste vak. ;) Maar wat Reken Training vooral goed doet is je sneller laten rekenen. En niet eens met ezelsbruggetjes of iets, de professor blijft je gewoon aanmoedigen om het steeds sneller te proberen… wat gek genoeg nog lukt ook.

    @Kikujiro: Het spel kost trouwens 30 euro. :)

      /   Beantwoorden  / 
  4. Charlene

    Hoeveel kost het?

      /   Beantwoorden  / 
  5. Charlene

    Wacht… ik bedoel
    Hoe heet het spel? :p

      /   Beantwoorden  / 
  6. erik

    Het heet letterlijk “Reken Training”. :p

    Maar vergis je niet, ondanks die Nederlandse titel is het spel zelf in het Engels.

      /   Beantwoorden  / 
  7. rick

    ga verder erikstein

      /   Beantwoorden  / 
  8. basioh

    wat ziet die ds er nieuw uit!!!:o zit er geen krasje in???

      /   Beantwoorden  / 
  9. basioh

    die van mij is helemaal kapot

      /   Beantwoorden  / 
  10. erik

    Dat ligt vast aan de lichtval ofzo basioh. In het echt zit mijn DS onder de kleine krasjes (en verfvlekjes).

      /   Beantwoorden  / 
  11. rick

    hmm ik heb mijn ds in 2006/7 ik weet het ook nie meer

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.