Aftellen naar New Super Mario Bros, dag 24

Nog 6 nachtjes slapen.

Het wordt misschien tijd om alvast voorzichtig wat eerste conclusies te trekken. Zoals dat het spel wat ik de afgelopen weken dagelijks heb beschreven geen revolutionaire nieuwe Mario is. En dit is wat ik denk dat het wel is: de aflevering in de serie die de puntjes op de i’s zet. Een spel dat is gebouwd op 20 jaar geschiedenis, waarbij Tezuka en zijn team het enorme voordeel hadden dat ze konden terugblikken.

Tijdens het spelen heb ik gek genoeg ook vaak moeten denken aan Donkey Kong Jungle Beat. Die platformgame op de Gamecube die werd bestuurd met Donkey Kong’s Bongo controller. Een korte maar ongelooflijk vermakelijke game. Uit te spelen binnen een dag, te perfectioneren in een kleine week. Maar dat betekent nog niet dat je er dan klaar mee bent. Het spel is leuk genoeg om nog veel vaker naar terug te keren. Nog even een keertje je favoriete level herspelen. Proberen je snelheidrecord te verbreken tijdens één van bokswedstijd eindbazen. Er lijkt altijd wel een reden om de Bongo’s weer aan te sluiten.
In New Super Mario Bros ondertussen, is je wijsvinger een warpzone die je binnen een halve seconde terug kan brengen naar iedere wereld die je al uitgespeeld hebt. Het is een kwestie van aanraken op het touchscreen en je bent er. In het begin lijkt het een waardeloze toevoeging. Wie wil er nu terug naar oude levels als er nog nieuwe levels op je liggen te wachten? Maar wanneer het spel eenmaal is uitgespeeld begint het gemak waarmee je levels kunt selecteren zijn waarde te bewijzen. Net zoals Jungle Beat wordt New Super Mario een spel waar je af en toe in korte sessies in kunt duiken. Om dat ene level nog een keer te spelen, of om te proberen die ene lastige eindbaas nu eindelijk eens foutloos te verslaan.

Met zijn 80 levels is New Super Mario Bros het grootste Mario spel ooit. (En kom nu niet aan met die 96 zogenaamde levels van Super Mario World. Dat waren er in werkelijkheid veel minder. Die teller speelde vals door iedere uitgang van een level (soms wel 4 of 5 verschillende) als een apart level te registreren. 80 Levels in New Super Mario Bros zijn er ook echt 80). Maar ironisch genoeg voelt het compacter dan ooit tevoren. Dat is bedoeld als een compliment. Nintendo heeft succesvol de overstap weten te maken van een episch avontuur dat vooral uitgespeeld dient te worden, tot een plezierige, ik zou bijna zeggen arcade-achtige, game. Een spel wat je in de loop van vele maanden, misschien wel jaren, steeds beter leert kennen en uitdiepen.

Dat waren Mario’s spellen stiekem natuurlijk altijd al, maar dit is de eerste keer dat Nintendo het ook zelf lijkt te erkennen en gepaste faciliteiten aanbiedt om daar optimaal van te genieten.

- (Overzichtspagina met links naar alle voorgaande berichten).
- Geïllustreerd Animal Crossing dagboek

Lees ook:Japanse verpakking New Super Mario Bros wordt GEEL
Lees ook:Het logo van Super Mario 3DS heeft een wasbeerstaart
Lees ook:Dit is de wereldkaart van New Super Mario Bros.
Lees ook:Drie gameplay filmpjes van New Super Mario Bros.
Lees ook:Level 1-1 van Super Mario Bros. achterstevoren uitgespeeld

Eén reactie op “Aftellen naar New Super Mario Bros, dag 24

  1. wackman

    Ik kan me de vergelijking met Jungle Beat wel voorstellen. Ik vond dat oolk een enorm leuk (maar kort) spel. Binnen 1 dag uitgespeeld (mijn handen rauw en tintelend). Ik heb het sindsdien neit meer gespeeld eigenlijk. Nu ik een beamer heb ga ik dat toch maar weer eens doen denk ik..

    Over 6 dagen heb ik m’n versie van NSMB. Daar ga ik heeel uitgebreid van genieten! Eindelijk even een pauze van Mariokart DS en al die haastige snakers.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.