Het einde van Half-Life 2


En dan is er Half-Life 2. Een spel met een einde zo verwarrend dat het me nu nog steeds een beetje duizelt. Wat de hel heb ik zojuist meegemaakt?

Kennen jullie The Legend of Zelda? Ik heb er ook weleens van gehoord. Aan het einde van dat verhaal (spoiler!) bedankt Prinses Zelda Link voor alle moeite. Hij is de held. Vrede keert terug naar Hyrule. Tot ziens. Het verhaal is afgelopen. Ergens tussen die gebeurtenissen door plakte Nintendo een speciaal effect waardoor epileptie-patiënten schuimbekkend over de grond begonnen te rollen. Maar buiten dat, een heerlijk overzichtelijk einde.

Stel je nu eens voor dat precies op dat moment, vlak voordat Zelda gered wordt door Link. een oude man het scherm binnen zou wandelen. 'Tijd, meneer Link?' zou hij zeggen. 'Is het echt alweer tijd? Het voelt alsof u nog maar net bent gearriveerd. U heeft heel veel gedaan in heel weinig tijd.'

Van wat er daarna gebeurde kan ik me weinig herinneren. Toen was ik al – luidkeels kinderliedjes zingend – in een foetushouding onder mijn stoel gedoken. Op de TV hoorde ik die enge oude man nog net zeggen dat ik geen vrije wil had. Daarom zou hij 'die keuze' wel voor mij maken. Die keuze? Welke keuze? Ik keek nog eens naar mijn glas water. Het was toch wel water?

En het begon allemaal zo veelbelovend. Half-Life 2 is één van die spellen die het beste voor het laatst bewaart. Meerdere malen heb ik de programmeurs van Valve hardop vervloekt. Hoe halen ze het in hun hoofd om mij het coolste wapen ooit, pas zo laat in het spel te geven? 'Oh dit is echt briljant' riep ik regelmatig toen Gordon Freeman eindelijk mocht doen wat ik al wilde doen sinds ik de Gravity Gun voor het eerst in handen kreeg.

Het was wel een beetje vreemd dat de allerbeste gedeeltes van het laatste level ook de niet-interactieve gedeeltes waren. Je zou denken dat alleen maar kijken naar een indrukwekkend level niet zo tof is, maar dan onderschat je hoe indrukwekkend dat laatste level precies is. Ik heb nog nooit zoiets gezien. Achteraf denk ik ook dat het minder indruk gemaakt zou hebben om er zelf doorheen te lopen. Ongetwijfeld heeft Valve daar wel mee geëxperimenteerd, maar toen toch besloten – en terecht – dat het meer indruk maakt om er in vogelvlucht overheen te… euhm… vliegen.

Maar ja dat einde. Hoe mooi en episch het ook allemaal was, dat bizarre eindfilmpje voelde toch een beetje als een klap in mijn gezicht.

Ik zie eigenlijk maar drie mogelijke verklaringen.

Ik heb Half-Life 1 niet gespeeld, en daarin werd uitgelegd hoe of wat.

EA is weer eens vergeten een bug te verwijderen, waardoor PlayStation 3-spelers een groot gedeelte van het eindfilmpje moesten missen.

Half-Life 2, het spel met misschien wel de beste presentatie en cutscenes ooit, had gewoon een teleurstellend einde.

Geheel in stijl zal ik deze tekst nu dan afsluiten zoals ook het spel werd afgesloten: abrupt en zonder een bevredigende conclusie. Ik dank u voor uw aandacht.

Zie ook:
- Hoe ik al na twee levels ophield met Half Life 2
- Hoe ik op dringend advies van mijn lezers verder ging met Half-Life 2
- Hoe lang gaat dat Water Hazard level eigenlijk nog duren?
- Hoe ben ik nu weer terechtgekomen in Ravenholm?
- Hoe ik in Ravenholm iets over mezelf leerde
- Bijna een hartaanval langs Highway 17
- Ik begon me net af te vragen waarom dit level Sandtraps heet
- Hoe een houten plank mijn leven redde in Sandtraps
- De mierenvanger van Nova Prospekt
- Lemme get out of your way Freeman
- Hoe Dr. Breen hulp krijgt van Electronic Arts
- Het einde van Half-Life 2

Lees ook:Left 4 Dead interview, gameplay beelden
Lees ook:Hoe ik op dringend advies van mijn lezers verder ging met Half-Life 2
Lees ook:Black Mesa (Half-Life remake) trailer
Lees ook:Hoe ik al na twee levels ophield met Half Life 2
Lees ook:Valve wil alle DLC Team Fortress 2 gratis houden

17 reacties op “Het einde van Half-Life 2

  1. Kiezel

    Daar heb ik en vele mensen een andere mening over..

      /   Beantwoorden  / 
  2. erik

    Jij vond het niet frustrerend dat je niet wist hoe het afliep met Alyx? Of de inwoners van City 17 nu bevrijd waren? Of de slechteriken nu waren verslagen? En over de slechteriken gesproken: wie waren de “benefactors” precies?

    ‘Ga Episode 1′ spelen zul je dan wel zeggen. ;) Maar toch, kom op! Het spel stopt gewoon. Ik was echt teleurgesteld. :(

      /   Beantwoorden  / 
  3. dirk

    Als je het spel op de pc gespeeld had en 2 jaar geleden dit bericht geschreven had.. oke dan mocht je klagen. Maar aangezien je nu gelijk een vervolg erbij krijgt vind ik je een beetje zeuren om niks. In gears of war wordt je ook gewoon met een open einde achter gelaten ik vind dit een beetje zeuren om niks. Half Life 2 is een briljante game en episode 1 en 2 zijn daar vervolgen op, en aangezien je ze allebei hebt denk ik dat je beter eerst die 2 delen kunt spelen in plaats van je tijd te verdoen met een stuk schrijven waar 9 van de 10 mensen het toch niet mee eens zijn.

      /   Beantwoorden  / 
  4. Thijs

    Waarschijnlijk ben je het begin van het spel vergeten. Zodra je de eerste scene ziet is het allemaal een stuk duidelijker denk ik. Overigens is die enge oude ”man” op meerdere plekken in het spel te zien.

    Dat neemt nog niet weg dat spelers die bekend zijn met Half-Life 1 meer over hem weten.

    De ”benefactors” zijn overigens de Combine. Dat is gewoon de naam de Breen ze geeft in zijn uitzendingen.

      /   Beantwoorden  / 
  5. asdf

    Beste Erik,

    omdat je halflife 1 niet hebt gespeeld, raad ik je aan eerst dit te gaan lezen:
    http://members.shaw.ca/halflifestory/
    (niet de stukjes over episode 1 en 2 natuurlijk!)
    en dan pas aan episode 1 te gaan beginnen.

      /   Beantwoorden  / 
  6. kohza

    Das hetzelfde als na de eerste lord of the rings zeggen: open einde, kutfilm…

      /   Beantwoorden  / 
  7. erik

    Da’s eerder hetzelfde als na de eerste Lord of the Rings zeggen: mooie film, jammer van dat abrupte einde. Wat destijds toevallig ook precies mijn mening was. ;)

      /   Beantwoorden  / 
  8. Schaap

    Beetje een mix van mogelijkheid 1 en 3. Ik heb half life 1 ook nooit gespeeld, dus ik vond het ook een beetje teleurstellend, maar dan heb ik wat gegoogled naar plotlijnen enz, en werd het toch een stuk duidelijker.

    Ik vind het wel grappig om te zien hoe enorm je mening is omgeslagen – eigenlijk net exact wat er bij mij is gebeurd. ^^
    Wel niet stoppen met schrijven he! Ik wil je indrukken van episode 1 en 2 weten.

      /   Beantwoorden  / 
  9. erik

    Ik zal vanavond de link van asdf eens uitgebreid bekijken, misschien wordt het me dan wat duidelijker.

    “Wel niet stoppen met schrijven he! Ik wil je indrukken van episode 1 en 2 weten.”

    Ik ben er nog niet aan begonnen, maar ik hou je op de hoogte ;)

      /   Beantwoorden  / 
  10. Will

    Portal! Doe eerst Portal!

      /   Beantwoorden  / 
  11. erik

    Ik heb Portal al gespeeld. Als eerste eigenlijk. Het op één-na-beste spel van 2007, wat mij betreft. :) Alleen werd daar in die periode al ZOVEEL over geschreven dat ik de zin een beetje verloor om ook mijn mening daar nog eens aan toe te voegen.

      /   Beantwoorden  / 
  12. tom

    half-life 1, doe eerst half-life 1!
    (ik zei het toch ;-)

    dank voor die leuke stukjes, ben em nu voor t eerst aan t spelen op m’n ps3 en ik heb nog geen enkel framerate probleem gehad, maar toen gisteravond de eerste striders het beeld in kwamen wandelen vreesde ik al voor het ergste.

    aan t eind van HL1 begrijp je wel beter wat de man met de koffer van je wil.hij hoort niet bij de combine, maar ook niet bij het verzet. jij werkt voor hem en niemand anders. er is nog een groter goed dat hij dient, ik hoop dat ze in HL3 closure geven ;-) )

      /   Beantwoorden  / 
  13. MNC

    Ik ga voor optie 3 :)

    Gelukkig speel ik half life in een orange box tijdperk waar m’n verhaal gelukkig meteen doorgaat. Dat zou jij ook moeten doen.

      /   Beantwoorden  / 
  14. MetroidPrime

    Ik ga voor optie 4: Valve wist tijdens de ontwikkeling van HL2 al dat het volgende deel als losse episodes zou worden uitgebracht en heeft het einde van HL2 daarop aangepast. Half-Life 2 Episode 1 gaat verder op het exacte moment dat Half-Life 2 afloopt, terwijl er een groot gat tussen HL1 en HL2 zit.

    Ik besef mij net dat ik het laatste gevecht van Episode 2 nog moet halen.

      /   Beantwoorden  / 
  15. Wouter

    Ik heb net the orange box gekocht en ik wou dus halif-life 2 spelen, maar steeds als op nieuw spel drukte en dan kwam er een laadscherm kreeg ik één of andere melding over iets met de driver IDirect3Dd enz. (ik weet niet precies meer wat het was) dus het lukt me steeds niet om te spelen terwijl portal wel wil.
    KAN IEMAND MIJ HELPEN!!!???

      /   Beantwoorden  / 
  16. Schaap

    Probeer je drivers te updaten, maar kijk eerst of je computer wel sterk genoeg is.

      /   Beantwoorden  / 
  17. MNC

    @Schaap: Als hij portal wel kan spelen dan zou half life 2 toch wel lukken…

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.