Hoe ik al na twee levels ophield met Half Life 2


Okee, dus is dit wat mensen bedoelden toen ze klaagden over de rommelige port van EA? Of had Half Life 2 deze problemen ook al op de Xbox 360? Ik weet het niet want ik heb alleen de Playstation 3-versie gespeeld. Een paar weken terug was er heel wat gezeur over de haperende framerate van die versie, maar daar heb ik nog niks van gemerkt. Nee, waar ik vooral moedeloos van word zijn de laadtijden.

En dan heb ik het niet over het begin van het spel. Het fijn ontworpen systeem waarin ik moet wachten tot het Orange Box menu is geladen, waarna ik moet wachten tot het Half Life 2 titelscherm is geladen, waarna ik moet wachten tot het Half Life 2 menu is geladen, waarna ik moet wachten tot mijn savegame is geladen, waarna ik nog een keer moet wachten tot mijn savegame is geladen. Ook dat is irritant, maar ik ben een normaal beschaafd mens (al zeg ik het zelf), in staat om hoofd- en bijzaken van elkaar te scheiden en ik kan me er overheen zetten dat ik aan het begin van het spel eenmalig een paar minuten geduld moet hebben.

Maar bekijk het eens van mijn kant: ik ben niet goed in Half Life 2, zoals ik ook niet goed ben in elke andere first person shooter. Het is niet mijn genre. Dat ik niet kan zien wat er achter mijn rug gebeurt ervaar ik als desoriënterend en ook een cursor richten met de rechter-analoge stick is iets dat ik maar niet onder de knie kan krijgen. Terwijl ik Half Life 2 speel ga ik dus nogal vaak dood (mijn eigen schuld, niet de schuld van het spel) en wat me na een tijdje dan echt tandenknarsend, vuistballend, argh-roepend begint te irriteren is dat het spel iedere keer zo lang nodig heeft om mijn laatste savepoint opnieuw te laden. Is dat een Playstation 3-probleem, of hadden alle versies er last van? En zo ja, hoe houden jullie dat in godsnaam vol?

Uiteindelijk vind ik het spel Half Life 2 niet zo geslaagd. Ik denk niet dat ik het ga uitspelen. Het enige waar ik echt van geniet is het verhaal, de cutscenes-die-geen-cutscenes-zijn. Ik loop natuurlijk een paar jaar achter, maar wow… ik was onder de indruk! Zo kan het dus ook. Mensen beginnen tegen me te praten, maar ik kan gewoon blijven spelen. Ik kan ze aankijken als ik dat wil, maar ik kan ondertussen ook de kamer onderzoeken en mezelf vermaken door bureaustoelen uit het raam te gooien. Het is super. Iedere spelontwerper die Half Life 2 heeft gespeeld durft nooit meer een ouderwetse cutscene in zijn spel te stoppen.

Maar helaas komt er daarna altijd weer een actielevel. In mijn rug geschoten worden door een vijand die ik niet zag staan. In paniek blijven haken achter een laag obstakel omdat ik niet toevallig omlaag keek. Herhaaldelijk doodgaan en dan maar wachten tot mijn vorige savegame weer is geladen… op een bepaald moment besef je gewoon: dit spel is niet voor mij. Ik waardeer wat het allemaal doet, ik zie dat het een goed spel is, maar mij bezorgt het alleen maar frustratie.

Gelukkig is er dan nog Portal, in zijn eentje ook makkelijk zestig Euro waard. Misschien herspeel ik die binnenkort nog een keer met commentaar van de makers ingeschakeld.

Zie ook!
- Hoe ik al na twee levels ophield met Half Life 2
- Hoe ik op dringend advies van mijn lezers verder ging met Half-Life 2
- Hoe lang gaat dat Water Hazard level eigenlijk nog duren?
- Hoe ben ik nu weer terechtgekomen in Ravenholm?
- Hoe ik in Ravenholm iets over mezelf leerde
- Bijna een hartaanval langs Highway 17
- Ik begon me net af te vragen waarom dit level Sandtraps heet
- Hoe een houten plank mijn leven redde in Sandtraps
- De mierenvanger van Nova Prospekt
- Lemme get out of your way Freeman
- Hoe Dr. Breen hulp krijgt van Electronic Arts
- Het einde van Half-Life 2

Lees ook:Black Mesa (Half-Life remake) trailer
Lees ook:Hoe ik op dringend advies van mijn lezers verder ging met Half-Life 2
Lees ook:Hoe Dr. Breen hulp krijgt van Electronic Arts
Lees ook:Gerucht: Half-Life 2 Episode 3 & Kid Icarus Wii op E3
Lees ook:Left 4 Dead interview, gameplay beelden

19 reacties op “Hoe ik al na twee levels ophield met Half Life 2

 1. Tonto

  Hoi Erik, beetje off topic maar: HAPPY NEWYEAR!! en dat we weer mogen genieten van je blogs dit jaar!

    /   Beantwoorden  / 
 2. MNC

  Ik neem aan PS3port omdat je het over EA hebt? Tja… Slechte keus :)
  Laadtijden horen bij Half Life, maar op de PC en Xbox vallen ze reuze mee. Half Life is (voor de PC) zo gemaakt dat ie op low-end PCs kan worden gespeeld. Een beetje recente PC heeft dus maar korte laadtijden. Maar goed, we hebben het niet over overhalen van versies… Ach ja, ieder z’n eigen mening.
  Halverwege het spel krijg je weer een beetje verandering in levels door voertuigen en “aparte” wapens.

  Heel erg leuke tekening, trouwens.

    /   Beantwoorden  / 
 3. erik

  Ach ik heb mezelf al minstens tien keer voorgenomen om helemaal te stoppen met dit spel, om dan telkens toch weer even verder te gaan… ik zal het vast nog wel een paar keer proberen. ;) Maar ik denk niet dat ik ooit tot halverwege het spel kom. Het is te vervelend.

  En ja, voor alle lezers natuurlijk ook een gelukkig en gezond 2008 gewenst!

    /   Beantwoorden  / 
 4. Luie Wolf

  Mag ik geen berichtjes meer posten van jullie anti spam filter?

    /   Beantwoorden  / 
 5. Luie Wolf

  Ohja, nu weer wel…

  Anyway, wat ik de eerste keer probeerde te melden. Ik heb al heel lang niet meer van een 1st person shooter genoten. Het oppervlakkige geweld en ongeinspireerde clonen hebben mij een afkeer ingeboezemd. Toch probeerde ik laatst eindelijk eens Half Life 2. Je weet wel, puur beroepsmatig, to see what all the fuzz is about. En nu ga ik dadelijk episode 1 starten en verder genieten! De sfeer, het verhaal en de karakters zijn meeslepend als hel en de level aankleding is zeer overtuigend! Maar ik speel het dan ook wel op een PC zonder achterlijke laadtijden…

    /   Beantwoorden  / 
 6. erik

  Niet dat ik weet Luie Wolf? Als het goed is zou je gewoon moeten kunnen posten. En eh… tja… het feit dat je dat bericht hebt gepost bewijst dat het mogelijk is. ;)

    /   Beantwoorden  / 
 7. Niels de Rijk

  Toffe tekening, Erik. Ben nu ook bezig met Portal en Half-Life 2 (op de PC), en de laadtijden zijn echt minimaal. Ben ook geen FPS-liefhebber, maar Half-Life 2 weet me toch te boeien (vooral de waterscooter-sequence is tof!). Jammer dat je het spel verkent op de PlayStation 3… de PC-versie is – zeker wat besturing betreft – veel toegankelijker.

    /   Beantwoorden  / 
 8. Thom

  eey erik,

  leuke tekening hoe hij er bij zit xd
  maar warom doe je alteid vn die kranten stukjes in je tekening dat snap ik nogsteets niet :P

  dat was het :D

    /   Beantwoorden  / 
 9. RemyZ

  ik heb de PS3 versie enne ik begrijp jullie helemaal niet,kopen die hap al is het maar om Portal en die laadtijden??volgens mij heb ik een andere versie ofzo want het is absoluut niet storend maar goed allemaal de beste wensen en het allerbeste voor 2008!!MGS4 JOEPPIEEEEEEEE

    /   Beantwoorden  / 
 10. MetroidPrime

  Erik, ik zou je sterk willen aanraden om vooral door te blijven spelen. Het Highway 17 level maakt enorm veel goed en is mijn favoriete deel van het spel.

    /   Beantwoorden  / 
 11. Luie Wolf

  Ow, en het einde is kicken… en episode 1 begon ook al zo leuk!

    /   Beantwoorden  / 
 12. Mithrandir

  Kan je hem niet op je hdd installeren…?

    /   Beantwoorden  / 
 13. Rens

  Hmm, niemand heeft mijn nieuwjaarwens nog gezien bij het vorige artikel geloof ik.

    /   Beantwoorden  / 
 14. erik

  “Kan je hem niet op je hdd installeren…?”

  Nee, die mogelijkheid wordt helaas niet ondersteund. Dat zou wel een stuk schelen! :)

  “Erik, ik zou je sterk willen aanraden om vooral door te blijven spelen. Het Highway 17 level maakt enorm veel goed en is mijn favoriete deel van het spel.”

  Hm… misschien probeer ik het nog wel een keertje… maar het moet dan wel snel leuker worden. ;) Ik ben gewoon bang dat zelfs een hele goede shooter nog steeds niks voor mij is.

    /   Beantwoorden  / 
 15. michel

  hey in 1 zin het is een kut spel met kut laadtijd met kut gradiek en het is niet 60 euro waard ik werd so so so schijt ziek van het spel dat ik het door 2 heb gebroken ne naar de winkelzaak ben gegaan en de spel aan hem gaf en ging weg so kuttttt en iritant

    /   Beantwoorden  / 
 16. Bart

  Op de Xbox 360 heb ik geen problemen met laadtijden. Natuurlijk, ze zijn er wel en het is irritant als je ze krijgt als je dood bent gegaan, maar ze zijn niet uitzonderlijk lang.

  En het is werkelijk fantastisch. Dat je nu nog praat over een stoel uit het raam gooien, toont aan hoezeer je nog in de beginfase van het spel zit, want later wordt alles groter en er volgt minstens één fenomenale twist die mij er in één keer van overtuigde dat Half-Life 2 mijn favoriete shooter is.

  Natuurlijk moet je die dan wel kunnen spelen. Dat is me op de PlayStation 2 of 3 nog altijd minder goed gelukt dan op Xbox-systemen, die de sticks verder uit elkaar hebben staan en daardoor natuurlijker besturen.

    /   Beantwoorden  / 
 17. erik

  De sticks van de Dualshock-controller zijn al een nachtmerrie sinds de eerste Playstation. Niet te geloven dat daar na vijftien jaar nog steeds niets aan verbeterd is. Ze zitten op zo’n onnatuurlijke plek. Dat heeft Microsoft inderdaad beter voor elkaar.

  Maar okee… gelukkig is Half Life 2 tot nu toe nog niet erg moeilijk. Die laadtijden bij Game Over zijn verschrikkelijk irritant, maar ik ben nog geen gedeeltes tegengekomen waar ik ook daadwerkelijk tien keer overnieuw moest beginnen (dan haak ik echt af). Als iets de eerste keer niet lukt gaat het de tweede keer meestal wel goed, dus op die manier is het nog wel vol te houden. Ik ben nu in ieder geval weer een stukje verder in het spel. :)

    /   Beantwoorden  / 
 18. Schaap

  Persoonlijk ben ik ook niet zo’n liefhebber van shooters, maar ik ben verliefd geworden op dit spel. De port naar de PS3 trekt inderdaad op niets, enorm lange laadtijden, framedrops en af en toe durft het zelfs eens vast te zitten, maar de ervaring wordt zo ongelooflijk leuk. Als je het verhaal nu al prachtig vindt, is het echt de moeite om door te spelen tot episode 2. Ik heb meermaals een gevoel gekregen dat je echt enkel bij de beste films/boeken/games krijgt, verhaalsgewijs dan.

    /   Beantwoorden  / 
 19. Robin

  Een mooi verhaal en duidelijke meningen Erik.
  Je tekeningen zijn ook knap gemaakt ;P
  Ik ben namelijk niet zo GEWELDIG in tekeningen maken snap je :P
  Ik heb vanaf mijn jonge jeugd altijd al op een oude rottige trage (piece of sh*t) Packard Shit computer gezeten met oude spellen waarop je gemakkelijk een half uur koffie pauze op kon nemen gezeten, dus ben ik lange laadt en zelfs save tijden wel gewent.
  Ben dus best geduldig :P
  Hoe dan ook ik heb onlangs The Orange Box gekocht en daarbij later ook Half-Life 1: Anthology box.
  Past bijna perfect bij elkaar, nu heb ik alle delen van HL1 & HL2 en Team Fortress bij elkaar, oja en Portal :)
  Alles voor de PC dat wel.
  Ik geniet ook vooral van het verhaal, een soort van War Of The Worlds achtig iets.
  En ik heb altijd al gevonden dat er zoiets als een Play Station muis moest zijn, als er zoiets was dan was het waarscheinlijk ook een stuk makkelijker spelen.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.