DS kannibaliseert Gameboy

Ik kan het me nog goed herinneren. 11 mei 2004, Nintendo onthult de DS. Ze spreken over een "derde pilaar" naast de bestaande Gamecube en Gameboy productlijnen. Dat werd echt heel nadrukkelijk vermeld. We moesten de Nintendo DS vooral niet zien als de opvolger van de Gameboy. Dat was zeker niet het geval.

En dan lees ik vandaag hoe Reuters meldt dat de Gameboy verkopen in Amerika bijna gehalveerd zijn. Nog maar 4,6 miljoen GBA SP’s in 2005. In 2004 waren dat er nog 7,6 miljoen. Nintendo zal wel in paniek zijn, dacht ik bij mezelf, een van hun pilaren is aan het instorten.
Maar nee, zo moest ik dat niet zien volgens Bianca van Dort, productmanager bij Nintendo Benelux. Zij ziet de nieuwe teruggang in Amerikaanse verkoopcijfers voor de Gameboy niet als iets negatiefs. "Als je een nieuwe spelcomputer lanceert, dan zal deze altijd kannibaliseren op de oude. Het belangrijkste voor Nintendo is dat de markt is gegroeid. In Amerika zijn 4 miljoen DS-handhelds verkocht. Als je dat optelt bij de verkochte GBA SP’s, dan zijn er meer Nintendo draagbare spelcomputers verkocht dan in 2004."

Ja, ze kan het mooi zeggen. Geen woord meer over pilaren natuurlijk, het is gewoon een natuurlijk proces. Ik heb het al vanaf het begin geroepen. Ook in 2004 hoefde je niet bepaald helderziend te zijn om dit te zien aankomen. Een nieuwe draagbare spelcomputer met allerlei fantastische mogelijkheden, die ook nog gewoon de oude GBA-spelletjes kan afspelen. Natuurlijk gaat dat ten koste van de GBA! Dat lijkt me niet meer dan logisch. De schattige nieuwe Gameboy Micro heeft misschien nog wel een hoog wannahave-gehalte, maar noem mij eens 1 goede reden waarom iemand anno 2006 nog een GBA SP zou kopen? Voor een paar tientjes extra heb je al een DS met precies dezelfde mogelijkheden, en meer.

Die DS doet het ondertussen wel fantastisch. Wereldwijd zijn er al zo’n 13 miljoen exemplaren van verkocht. Europa nam er daarvan 3,5 miljoen voor haar rekening. De verantwoordelijken voor dit succes zijn natuurlijk weer de usual suspects: Nintendogs, Mario Kart DS, Brain Training en Animal Crossing: Wild World.

Zie ook:
Nintendo DS is Japan’s snelst verkopende spelcomputer ooit
Spelontwikkelaars klagen over de DS
De Gameboy Micro is er

Lees ook:De honderdmiljoenste Nintendo DS is verkocht
Lees ook:De Gameboy Micro is er.
Lees ook:Zoveel software verkocht Nintendo de afgelopen 12 maanden
Lees ook:De nieuwe Micro Machines heet Toybox Turbos
Lees ook:Nintendo stelt winstverwachting naar boven bij

3 reacties op “DS kannibaliseert Gameboy

  1. bliebje

    je kan ook voor 39 euro een tweede handse gba kopen, omdat een handheld je niet zoveel uitmaakt en je het alleen maar lukt vind om een keer onderweg mee te spelen!!

      /   Beantwoorden  / 
  2. erik

    Daar is de GBA nu inderdaad prima geschikt voor. Helemaal die nieuwe Gameboy Micro die in elke broekzak past.

    Maar dan zou de winkelprijs ook rond de 40 euro moeten komen te liggen. :) Dan zou het een goed alternatief zijn!

    Maar ik vind 100 euro (huidige prijs) nog steeds erg veel geld. Helemaal als je voor 30 euro extra al een Nintendo DS hebt.

    En tweedehands, tsja… als je er een vindt in goede staat dan is dat natuurlijk prachtig. Maar het is niet echt een argument in het voordeel van de gba, alles is tweedehands goedkoper. :)

      /   Beantwoorden  / 
  3. denise

    en nu ruim 2,5 (!) jaar later hebben ze denk ik toch de gba een beetje laten liggen, langsaam heeft ds het stokje overgenomen van de gba, ik weet nog goed dat ik in een speelgoed winkel stond en die man achter de kassa de ds belagelijk maakte, omdat het geen echte handelheld was -_-

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.