Het nieuwe speeltje van Rare, Viva Pinata

Het lijkt erop dat Microsoft eindelijk waar voor hun 375 miljoen dollars begint te krijgen. Op de eerste Xbox heeft Rare niet bijzonder veel uitgevoerd, maar op de Xbox360 staan de zaken er een stuk gunstiger voor.

Het nieuwste project van Rare is bijvoorbeeld Viva Pinata, en ziet er veelbelovend uit. Het is misschien nog niet direct de volgende Banjo Kazooie of Killer Instinct, maar Microsoft’s Peter Moore heeft al gezegd dat het "een ervaring is waar je helemaal in ondergedompeld wordt". Okee, maar wat is het?

Het spel, dat aan het eind van dit jaar wereldwijd moet uitkomen, wordt omschreven als een volledig zelf aan te passen, sociale en spontane ervaring voor spelers van alle leeftijden en niveaus. Het nodigt je uit om een betoverende wereld te ontdekken waar je je eigen levende tuin moet ontwerpen en onderhouden, met daarin een echt levend ecosysteem dat groeit en evolueert "in real time." Je begint het spel met slechts wat eenvoudig gereedschap om een eerste opzet voor een tuin te maken, en daar komen dan vanzelf de Pinata-beesten op af. Samen met hen moet je je tuin laten uitgroeien tot een waar aards paradijs.

Je tuin kun je helemaal naar eigen smaak indelen. Je kunt gras zaaien, vijvers graven, planten laten groeien en alles wat je nog meer kunt bedenken. Welke Pinata’s er vervolgens op af komen heb je zelf geen controle op. Het zijn eigenwijze beesten. Rare kennende zullen er bijvoorbeeld wel Pinata’s zijn die van water houden, en die je dus kunt lokken door een vijver te graven. Maar er zijn ongetwijfeld ook Pinata’s die juist een hekel aan water hebben, en die jaag je dan weer weg met een vijver. Ik stel me zo voor dat het uiteindelijke doel van het spel is een tuin te maken waar iedereen zich in thuis voelt. Maar het doel lijkt in dit geval minder belangrijk dan de ervaring zelf. En daarin doet dit hele concept me nogal denken aan…

Animal Crossing inderdaad. Niet zozeer door de vrolijke eenvoudig vormgegeven dieren, maar wel door het concept van een eigen wereld opbouwen. Animal Crossing legt de nadruk op het sociale aspect, Viva Pinata legt zo te horen iets meer nadruk op de omgeving. Ik vind het eruit zien als een organische versie van Animal Crossing.

En het is een Xbox-spel, dus is het ook compatible met Xbox Live. Als je buddies ook een Viva Pinata tuintje hebben dan komen jullie tuinen gewoon (letterlijk) naast elkaar te liggen. Je kunt vrolijk overstappen naar elkaar’s tuin, en samenwerken om de zeldzaamste Pinata’s te lokken. (En om van de vervelende Pinata’s af te komen die je tuin willen vernielen, ja die zijn er ook nog).

En de Pinata’s zelf kunnen vast ook nog wel enigszins met elkaar en met jou communiceren. In deze screenshots zien ze er nog een beetje uit als decorstukken voor de prachtige tuinen, maar ik ga ervan uit dat ze allemaal ook echt een eigen persoonlijkheid zullen krijgen. Dat moet haast wel. Via een samenwerking met 4Kids Entertainment krijgt Viva Pinata namelijk ook z’n eigen televisie-serie. Alles wijst er bovendien op dat er daarnaast wordt gewerkt aan allerhande andere merchandise. Ja, Microsoft en Rare hebben duidelijk grote plannen met deze beestjes.

Dit alles mogen we gerust serieus nemen, want 4Kids is hiernaast ook verantwoordelijk voor series als Yu-Gi-Oh, Pokemon, en de Teenage Mutant Ninja Turtles. Als Viva Pinata zelfs maar half zo populair wordt als een van die series, dan is dit Xbox360 spel nog maar het begin. Ik voorzie een langlopende nieuwe franchise met vele vervolgen en spin-offs.

Bron: Next Gen

Zie ook:
- Kijken naar games op Xbox TV
- Over de neuzen in Brothers In Arms 3
- Rockstar Games Presents Table Tennis
- Ninety Nine Nights geen briljant meesterwerk?
- Animal Crossing dagboek met illustraties

Lees ook:Het hoesje van Viva Piñata
Lees ook:Viva Pinata tekenfilmserie trailer
Lees ook:Word ook vrolijk met de nieuwe Viva Piñata trailer
Lees ook:Geen klassieke Rare spellen op de Revolution
Lees ook:Geweldig! Banjo Kazooie 3 in aantocht

5 reacties op “Het nieuwe speeltje van Rare, Viva Pinata

  1. Mithrandir

    Ziet er eindelijk weer eens goed uit.

      /   Beantwoorden  / 
  2. erik

    Inderdaad. Als ik een Xbox360 had zou ik Kameo waarschijnlijk ook wel kopen uit nieuwsgierigheid. Maar van wat ik er van gezien heb is dat spel toch niet helemaal geworden wat ik ervan verwacht had.

    Maar dit idee… dit kan echt interessant worden.

      /   Beantwoorden  / 
  3. Mithrandir

    Iedereen zegt dat Kameo best tegenvalt, naja op de graphic hoertjes na :)

      /   Beantwoorden  / 
  4. megan

    ik zou het ook wel leuk vinden als viva pinata op de computer of op nintendo ds komt.
    ik ben voor viva pinata aan het sparen het lijkt me een leuk spel!

      /   Beantwoorden  / 
  5. Jen iloveyou.

    STOER

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.