Een lang verhaal over Mario Strikers Charged


Alex, bedankt voor een leuke wedstrijd. Ik heb geen idee wie je bent of in welk land je woont, maar onze wedstrijd vannacht was voor mij het eerste potje Mario Strikers Charged Football dat echt spannend werd.

Ik verloor weliswaar nog steeds, uiteraard, maar tegen Alex had ik tenminste het gevoel dat ik een eerlijke kans maakte. Ik wist zijn aanvallen regelmatig te stoppen, verloor geen enkele keer het overzicht en een eindscore van 3 – 2 is ook niks om me voor te schamen.

Word ik dan langzaam steeds beter in Mario Strikers?

Dat zou me niks verbazen. De afgelopen dagen heb ik het spel regelmatig opgestart om me door een paar singleplayer wedstrijden heen te worstelen en waarschijnlijk begon ik vannacht de eerste resultaten van al die training te zien.

Maar zelfs terwijl ik die glorieuze wedstrijd aan het spelen was had ik nog steeds het gevoel dat er iets miste. De opwinding van een moeilijk spel eindelijk een beetje in je vingers krijgen bleef uit. Ik merkte dat ik me nog steeds aan tientallen kleine dingetjes ergerde en opeens drong het tot me door: ik vind Mario Strikers Charged Football eigenlijk helemaal geen leuk spel.

Ik speel het omdat ik het nu eenmaal heb gekocht en omdat ik het graag leuk wil vinden, maar het lukt me niet. Zelfs terwijl ik er langzaam beter in word doet het me nog steeds niets. Het spel is hier nu al langer dan een week in huis (een dag langer dan een week maar toch, langer is langer), en nog altijd voelt het alsof geluk de belangrijkste factor is.

Zoals bij het maken van doelpunten bijvoorbeeld

Het blijft iedere keer weer afwachten of je een bal raak schiet of niet. Je kunt hem weliswaar "opladen" (het Charged
Als je daar het geduld niet voor hebt kun je ook nog proberen om een Mega Strike op te bouwen. Daarmee ben je wel zo ongeveer verzekerd van één of meerdere doelpunten, maar je moet wel iedere keer tien seconden lang toekijken (tandenknarsend) hoe hetzelfde animatiefilmpje afgespeeld wordt. Bij. Iedere. Mega. Strike. Opnieuw. Onbegrijpelijk dat die animatie niet overgeslagen kan worden.

Het is sowieso moeilijk te begrijpen waarom je zoveel moet wachten tijdens dit spel. Voor een Nintendo-productie zijn de laadtijden ongekend lang en ook de vele menu's en opties navigeren is een ramp. Het hele proces beslaat vele filmpjes, rondzwenkende camera's, openklappende menu's en mechanische geluidjes. Het schiet maar niet op. Stomme programmeurs die zo nodig moeten laten zien wat ze allemaal in huis hebben. Ondertussen kost het mij dertig seconden om een simpele wedstrijd op te starten.

Het absolute dieptepunt is de "choosing sides" optie waarbij je kunt kiezen wie je wilt besturen: je eigen team of dat van de tegenstander. Nuttig als je het spel met z'n tweeën speelt, dan kunnen beide spelers inderdaad zelf kiezen wat ze graag willen, maar ronduit bespottelijk als je het in je eentje speelt.

Je kunt niet eens voor het team van de tegenstander kiezen!

De enige optie in dit scherm is om voor je eigen team te kiezen. Ergens anders reageert hij niet op. Wat is het nut van een keuzescherm als er maar één mogelijke uitkomst is? Waarom niet gewoon het hele proces stroomlijnen en die optie eruit gooien voor de singleplayer? Als de programmeurs de moeite hadden genomen om hun eigen spel uit te testen zouden ze zelf ook gemerkt hebben hoe irritant zulke dingen zijn. De eerste keer misschien nog niet, maar als je het een week later voor de tweehonderdste keer meemaakt begint het behoorlijk op je zenuwen te werken, geloof me.

En dan heb ik het nog niet eens gehad over Waluigi

Waluigi is onuitstaanbaar! Nee wacht, ik bedoel onverslaanbaar… hoewel, onuitstaanbaar is eigenlijk ook wel een toepasselijk woord voor Mario's paarse achterneef. Wario, als een soort kwaadaardige -maar domme, en daarom grappige- tegenhanger van Mario was nog wel een leuk idee. Met name in zijn Wario Ware spellen is het personage echt goed uitgediept. Maar Waluigi? Het voelt zo vergezocht. Ik vrees voor de dag dat Nintendo besluit om Waluigi zijn eigen spel te geven. Hij is lelijk (Wario is ook niet bepaald aantrekkelijk maar op zijn eigen speciale manier toch een soort van aandoenlijk) en hij heeft geen persoonlijkheid. Wie heeft die nare man in hemelsnaam verzonnen?

Wel. eigenlijk weet ik precies wie hem heeft verzonnen, en het was niet Nintendo zelf.

Het was ontwikkelaar Camelot! Het is allemaal hun schuld! Toen zij in opdracht van Nintendo werkten aan Mario Tennis leek het iemand blijkbaar een goed idee om nog een vierde besnorde loodgieter aan het spel toe te voegen. Een slankere en langere versie van Wario, zoals Luigi een langere en slankere versie van Mario is. Later heeft Nintendo er zelfs nog over gezegd dat ze blij waren met Waluigi en dat het knap was van Camelot om een personage te maken die zo perfect pastte in Nintendo's liefdevol samengestelde Mario-universum.

Ik denk dat ze dat alleen maar uit beleefdheid hebben gezegd. Ze kunnen het niet serieus gemeend hebben, toch? Al was het maar omdat het Mario-universum helemaal niet zorgvuldig is samengesteld. Het is een bij elkaar geraapt zooitje waar personages die toevallig in Doki Doki Panic zaten nog altijd probleemloos worden gekoppeld aan Rare's afzichtelijke Donkey Kong model uit 1994. Liefdevol samengesteld, ha! Laat me niet lachen.

Door welke samenloop van omstandigheden het zo is gekomen weet ik niet, maar in Super Mario Strikers Charged is Waluigi met afstand de gevaarlijkste tegenstander. Verstop je maar als de computer hem bestuurt. Teleporteren, spontaan heggen op het veld laten groeien en sneller lopen dan alle andere personages zijn zomaar wat van zijn specialiteiten. Wedstrijden tegen Waluigi zijn zo irritant dat ik het na de eerste tien doelpunten (door hem uiteraard) meestal maar gewoon opgeef.

Maar er is iets dat nog erger is

Nog veel erger zelfs, en het is schandalig en tegelijkertijd heel erg typerend dat Nintendo de online-service van de Wii op deze manier introduceert. Zie je, die wedstrijd tegen Alex vond ver na middernacht plaats, net zoals al mijn online-wedstrijdjes zich diep in de nacht afspeelden. Niet omdat ik nu zo graag laat opblijf (nu ja, ik blijf eigenlijk wél graag laat op, maar dat was niet de reden), maar omdat dat het enige tijdstip is dat Nintendo's zwaar overbelaste servers me binnen laten. Overdag kom ik er simpelweg niet in, en ik kan me niet voorstellen dat ik de enige ben met dat probleem.

Nog een geluk dat ik Mario Strikers Charged Football geen leuk spel vind, ik kan er nu niet echt wakker van liggen dat ik het niet online kan spelen, maar dat maakt het niet minder slordig. Ik mag hopen dat Nintendo orde op zaken heeft gesteld tegen de tijd dat online Mario Kart op de Wii uitkomt.

En Mario Strikers?

Daar ben ik nu echt helemaal klaar mee. Mijn stapel met niet-uitgespeelde spellen wordt niet bepaald kleiner (eerder groter, ik heb Eledees gekocht) en ik heb geen tijd voor spellen die ik niet leuk vind. Zelfs niet als ze het eerste online spel op de Wii zijn.

Zie ook:
- Mamma Mia! Ik kan niet voetballen!
- Verder met Twilight Princess
- Vaarwel Kratos, welkom nachtrust
- Van je vrienden moet je het maar hebben
- Meer van hetzelfde
- 4 mei 2007: The Story Of Thor
- Erik speelt Lost In Blue
- Ik kan het nog!
- Die rot Turtles!
- Terug naar TMNT

Lees ook:Mario Strikers Charged, videobeelden
Lees ook:Mario Strikers Charged!
Lees ook:Mamma Mia! Ik kan niet voetballen!
Lees ook:Mario Strikers Charged online: verrassend veel opties
Lees ook:Wii vanaf 25 mei online

18 reacties op “Een lang verhaal over Mario Strikers Charged

  1. denise

    5 euro was het hé?

      /   Beantwoorden  / 
  2. Brian

    Ik vind Waluigi een geinig poppetje hoor, het is een gemene versie van Luigi, en Wario van Mario. Waluigi maakt het compleet.

      /   Beantwoorden  / 
  3. plity

    Ey man, je zeurt..!!
    Je maakt van het beste spel van Nintendo (op dit moment), een k*tspel.
    K kan alleen zegge:
    Blijve oefene of pas je team aan..!!K ben zelf niet het beste speler van de wereld. Maar je verliest altijd wel een keer…En daaruit moet je je fouten opmake en ervan lere..!!

      /   Beantwoorden  / 
  4. Para

    Erik erik! geef de moed niet op :P
    De laad tijden zijn een bitch.. De menu’s ook.. Maar de gameplay is wel chill hoor -.-
    Maargoed! ieder zijn eigen mening ofc ;P
    Jammer dat je er mee stopt.. Tis best wel een chille game.. Practice makes perfect. En als je perfect bent is het opeens veel leuker.. ^^

      /   Beantwoorden  / 
  5. Dennis

    Erik, zou je een keer tegen mij willen spelen?

      /   Beantwoorden  / 
  6. Julian

    Ik vind het spel echt geweldig. Heerlijk uitdagend en naar mijn mening diepgaand. Tactiek gebruiken van hoogste plank en je merkt gewoon wanneer jij slimmer speelt dan je tegenstander en andersom. Samen spelen als in 2 tegen ? is ook echt geweldig. Ik zal niet zeggen dat het leuker is dan PES. tis niet echt te vergelijken, maar de pick&up rate lig hoger.

      /   Beantwoorden  / 
  7. paulywauly

    Ik moet poepen,

    Nou ik heb strikers niet, maar wil eledees wel!! maar die hebben ze hier in rotterdam nergens.

    oh en erik, puike zaak :D alleen denk ik dat smash bros. eerst nog wii online wordt voordat mario kart uitkomt. als ze hem voor die tijd fixen graag :D . en ja ik weet dat je niks met smash bros. hebt maar deze nieuwe gaat zekers tof worden, ik zou zeggen check het uit maat.

    joew!

    grtz

      /   Beantwoorden  / 
  8. Wisse

    Jammer Erik… Maarja…

    Ik heb ondertussen 3 vrienden die het spel ook hebben gekocht en het is echt heel leuk (volgens ons). Inderdaad, Waluigi is stom bedacht maar wel makkelijk te verslaan (zorg gewoon dat je hem geen power-ups geeft) en de laadtijden zijn lang (pak wat te drinken en doe wat yoga) en voor single player is choose sides wat raar (maar ondertussen is dat scherm in 0.01 seconden weg omdat het een gewoonte is om de wiimote in het vak te stoppen en dan op play te drukken.

    Het leuke aan met meerdere mensen te spelen is, dat je allerlei persoonlijke tactieken ontdekt. Bijvoorbeeld:
    Vriend 1 heeft er alles voor over om de bal te krijgen. hij wint van vriend 2.
    Vriend 2 heeft 70% balbezit want hij blijft passen totdat hij het goede moment vind en scoort. hij wint van mij.
    Ik, ik heb weinig balbezit omdat ik de bal in een keer naar voren schiet en erin probeer te schieten want dan zijn alle verdedigers en aanvallers nog in mijn vak. Ik win natuurlijk van vriend 1

    Je ziet dat het aansluit en het een soort steen papier schaar spelletje is. Zonde dat je het zo snel opgeeft, Erik. In mijn mening ben je te kritisch over laadtijden en menu’s.

    Wisse.

      /   Beantwoorden  / 
  9. Dennis

    Mwah, je kan de game niet diepgaand noemen, in vijf minuten heb je alles door

      /   Beantwoorden  / 
  10. Wesley

    Het spel is wel leuk ….voor een weekje

      /   Beantwoorden  / 
  11. Will

    Ik kan er ook geen zak van. Maar, ik vind het wel leuk. Naja, leuk… Ik kan het niet utistaan dat ik er niet goed genoeg in ben dus ik blijf het proberen wat soms resulteert in gruwelijk spannende partijen. Zoals daarnet toen ik tegen iemand speelde wat gelijkspel werd nadat hij een keer won en daarna ik. De sudden death die volgde duurde langer dan de 3 matches bij elkaar :P

      /   Beantwoorden  / 
  12. Maaike

    ik heb hem niet maar ik heb ook een hekel aan spellen die er zo lang over doen om te laden!!! het lijkt me eigenlijk alleen wel een leuk spel ik hou van die sport spellen k heb ook al mario slam basketbal voor op de ds die is egt verslaafend!! Heb je diddy kong racing??? wil er iemand een keer tegen mij racen??

      /   Beantwoorden  / 
  13. Maaike

    k wil racen of een keer een westrijd mario slam basketball spelen :( al mijn vrienden versla ik makkelijk en in het 2de toernooi kom ik niet langs die ninja op dat vliegende sgip dus is er iemand die goed is in mario slam basketball en zin heeft om een westrijd te spele??

      /   Beantwoorden  / 
  14. MNC

    Ik snap de opmerking over teams kiezen niet helemaal..?

      /   Beantwoorden  / 
  15. Dreamy13

    ik heb een aan KANKERhekel online spelers, altijd en altijd irriteren je ze altijd die FUCKIN kankerspelers

    later teringhomos

      /   Beantwoorden  / 
  16. Lottie

    Kan je niet ff normaal doen? o.o

      /   Beantwoorden  / 
  17. Bla

    Wat een zeikerd, sorry dat ik het zeg hoor maar het is gewoon zo dat je niet kan spelen.
    Geluk speelt misschien een klein rolletje maar het meeste is weggelegd voor ouderwetse ‘skills’.
    Je eigen captain en team samenstellen voor maximaal effect.

    Ook jammer dat je internet verbinding zo klote is, ik heb de game nu ook een week en heb nog nooit gehad dat de servers mij niet binnen lieten, op geen enkel moment van de dag.
    Het online is makkelijk en snel op te zetten en erg leuk en spannend.

      /   Beantwoorden  / 
  18. anoniem

    heyy allemaall als je een spel niet leuk vind moet je het ook niet doen het is daarom wel jammer dat je nix uitprobeeren kunt voordat je het koopt als je nog een ander spel wilt kopen zou ik mario en sonic olimpische spelen doenen mischien heb je wel een vriend of kennis die een wii heeft en ook leuke spellen heeft dan kan je het daar eens uitprobeeren

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.