Het is zover, mijn Wii is vol


Of ik onderhand niet genoeg had van al die schietspelletjes, werd me laatst gevraagd. Die sidescrolling shooters, die zijn toch eigenlijk allemaal hetzelfde? Ik typte terug dat al die first person shooters die hij speelde anders ook behoorlijk op elkaar leken. Oei oei, dat mocht ik natuurlijk niet met elkaar vergelijken. En bovendien speelde hij al die first person shooters wel helemaal uit. Was ik niet degene die zijn Wii helemaal had volgepropt met half-uitgespeelde schietspelletjes omdat ze halverwege altijd zo moeilijk werden?

Nu, dat venster heb ik dus direct weggeklikt. Appear offline. Naar zulke onzin hoef ik niet te luisteren.

Ik had hem kunnen vertellen over die keer dat ik R-Type III uitspeelde. Het is alleen de vraag of zoiets indruk maakt op iemand die het verschil niet eens ziet tussen een R-Type en een Parodius. De prutser. Het is heus niet alsof ik alleen maar sidescrolling shooters download.

Dus nee. Toen ik vannacht Lords Of Thunder wilde kopen voelde ik me niet schuldig. Ik hou van sidescrolling shooters en iedereen mag het weten. Ik ben er zelfs trots op! (En met Nintendo's nieuwe één-spel-per-week beleid had ik trouwens niet echt veel keus).

De problemen begonnen pas toen ik er door mijn Wii op werd gewezen dat ik Lords Of Thunder niet mocht downloaden. Pardon? Mocht niet?

Nee inderdaad, dat mocht niet. Het geheugen van mijn Wii zat vol. Er was simpelweg geen plaats meer voor nog een spel. Mijn ogen werden steeds groter terwijl ik de kleine lettertjes las. Ergens wist ik wel dat dit moment een keer zou komen, maar ik had nooit verwacht dat het al zo snel zou zijn. Lords of Thunder had 216 vrije blokken nodig en ik had er nog maar plaats voor 214. Tijd voor een paar moeilijke beslissingen.

Dapper opende ik het Wii Opties menu en klikte op Geheugenbeheer. Al mijn Virtual Console herinneringen kwamen weer boven. Zou ik Teenage Mutant Hero Turtles wissen? Die had ik tenslotte uitgespeeld. Of Mario's Super Picross? Nee wacht, dat was één van de spellen uit het Hanabi Festival. Als ik die zou wissen kon ik hem vast nooit meer opnieuw downloaden.

Opgeslagen gegevens. Dat moest hem zijn. Ik drukte op de A-knop en daar stonden ze dan: al mijn geliefde retrogames op een rij. Ik zuchtte nog maar eens diep: dit ging niet gemakkelijk worden. Ik moest er één opofferen. Maar in hemelsnaam, welke? Oude jeugdherinneringen schoten door mijn hoofd. Een kleine Erik die huilend aan een vreemde man uitlegt hoe je een NES aansluit (uw antennekabel steekt u hier in en dan stopt u dit stekkertje achter in uw televisie). Ik wilde hem niet verkopen maar ik moest. Anders mocht ik van mijn ouders geen Super Nintendo.

Super Metroid (4 blokken)? Nee, dat kon ik niet maken. Zo'n goed spel wilde ik nog wel een paar keer uitspelen. Mega Man (1 blok) dan? Het was hartverscheurend, maar sinds Mega Man 2 heb ik Mega Man 1 eigenlijk niet meer aangeraakt. Zou ik? De cursor wiebelde over de "Wissen" knop en ik stond op het punt om op A te drukken.


En toen zag ik hem, rechts bovenin de hoek. Natuurlijk, dat ik daar niet eerder aan had gedacht! Bonk's Adventure! Met gemak het vervelendste Virtual Console spel dat ik ooit heb gedownload. Zo snel heb ik nog nooit zes Euro verspild. Alleen: 1 blok? Hoe konden al die spelletjes in hemelsnaam zo klein zijn terwijl Lords of Thunder twee-honderd-en-zestien blokken opvreet?

Om een lang verhaal kort te maken: ik zat dus in het verkeerde scherm. Dit waren de savegames van al mijn Virtual Console spellen. De game Bonk's Adventure zelf stond ingedeeld bij "Kanalen" en bleek 29 blokken in beslag te nemen. Toen ik dat eenmaal had gewist was er weer genoeg ruimte voor Lords Of Thunder (die 216 blokken zijn dan trouwens nog steeds buitensporig groot. Het zal de fantastische muziek wel zijn die al dat geheugen opslurpt).

Eind goed, al goed?

Ja, in zekere zin. Niet alleen kan ik Lords Of Thunder spelen, we hebben ook geleerd dat de savegames van Virtual Console spellen apart worden opgeslagen. Dat maakt het iets minder hartverscheurend om oude spellen te wissen. Zolang je de savegame maar bewaart kun je er later altijd weer naar terugkeren. Het blijft een lapmiddel voor probleem dat Nintendo beter echt op kan lossen, maar voorlopig kan ik hier ook mee leven.

Nu alleen nog zorgen dat ik zo goed wordt in Lords Of Thunder:

Zie ook:
- Kijken: bizarre Starfox 64 promotiefilm
- Harvest Moon (SNES!) in Virtual Console

PS. Het bovenste filmpje is trouwens behoorlijk weird, maar het is toch echt een promotievideo voor dit spel uit de jaren negentig.

Lees ook:Het eerste spel in de Virtual Console met online multiplayer
Lees ook:Thunder Force VI!
Lees ook:Wii firmware update beschikbaar
Lees ook:Hij is terug!
Lees ook:Earthworm Jim nu in het winkelkanaal

12 reacties op “Het is zover, mijn Wii is vol

  1. Luc

    kun je niet via sd-kaarten werken dan?

      /   Beantwoorden  / 
  2. berend jan

    Volgens mij kan je die spellen gewoon weggooien en opnieuw downloaden hoor. Ook die uit het festival, ik had mijn SMB2 gewist en die kon ik ook gewoon weer vrolijk downloaden. Alleen bieden ze het spel niet meer aan maar hij staat nog gewoon op de server van nintendo… Anders ben je helemaal genaait als je Wii ooit dood gaat.

    2D games moeten gewoon meer gemaakt worden IMHO, ze zijn zo leuk en er is een hele groep spelers die het wel gehad heb met dat 3D. Waarom zien spellenmakers dat nu niet echt goed in…

      /   Beantwoorden  / 
  3. CUBICAL

    Leuk artikel Erik! Met plezier gelezen!!!

      /   Beantwoorden  / 
  4. Dennis

    Hey Erik, zou je graag eens op MSN om advies vragen over bepaald game onderdeel, heb alleen nog geen zin om het te openbaren.

    [email protected]

      /   Beantwoorden  / 
  5. Toke

    Zoals een wijze vrouw, Perrin Kaplan, ooit zei: “Als jouw koelkast vol is dan moet je er ook eerst iets uithalen voordat je er weer iets anders in kunt zetten.” ;)

      /   Beantwoorden  / 
  6. Luiewolf

    Ouders zijn wezens geschapen in de hel…

      /   Beantwoorden  / 
  7. Keffe

    @ Erik:
    Je houd van side-scrolling, hmm?

    Ken je Metal Slug? ( zoek eens op op youtube)
    Een oud speelkastspel dat naar de Wii is geport ( geen VC game )
    Alle 6 de delen staan er op!

    Ik heb em.. maar khou niet zo van dit soort spellen..
    Misschien kan je em overkopen ofzo? xD
    Zeg jij het maar, Erik :)
    Als je em leuk lijkt en hem goedkoper dan de winkel wilt kopen ( kheb em trouwens maar 1 keer gespeeld.. ) post dan maar een bericht hier.
    Of stuur een mailtje naar: [email protected]
    dan kunnen we misschien wat regelen?
    Grtz-
    Keff.

      /   Beantwoorden  / 
  8. Bas.

    “Ken je Metal Slug?”?
    Is er íemand die die serie niet kent?

      /   Beantwoorden  / 
  9. The Dude

    @Bas

    Heeeel veel mensen kennen Metal Slug niet, maar Erik is niet een van die mensen.

      /   Beantwoorden  / 
  10. erik

    “Als jouw koelkast vol is dan moet je er ook eerst iets uithalen voordat je er weer iets anders in kunt zetten.” ;)

    Ja, een prachtig citaat inderdaad. ;) Wijze oude vrouw Kaplan is alleen vergeten dat de meeste dingen in de koelkast langzaam bederven en alleen geschikt zijn voor eenmalig gebruik. Ik heb nog nooit een ei na gebruik teruggezet in de koelkast.

    Het is gewoon een lekker gevoel om al die spelletjes direct beschikbaar te hebben. Waarom snapt Nintendo dat nu niet?

    “Ook die uit het festival, ik had mijn SMB2 gewist en die kon ik ook gewoon weer vrolijk downloaden.”

    Werkelijk? Dat je “normale” spellen eindeloos opnieuw kon downloaden wist ik, maar ik dacht dat die Hanabi-spellen maar tijdelijk beschikbaar waren. Dat is goed om te weten!

    “2D games moeten gewoon meer gemaakt worden IMHO, ze zijn zo leuk en er is een hele groep spelers die het wel gehad heb met dat 3D. Waarom zien spellenmakers dat nu niet echt goed in…”

    Tja… een 2D spel groots op de PS3 of Xbox 360 uitgeven is commerciële zelfmoord vrees ik. Gelukkig verschijnen er af en toe nog wel leuke dingen op XBLA, PSN… en de handhelds natuurlijk. 2D is zeker nog niet dood, je moet alleen goed zoeken. ;)

    “Ouders zijn wezens geschapen in de hel…”

    Het is later wel weer goedgekomen hoor. ;) Maar het blijft jammer dat ik mn eigen spul van vroeger niet meer heb. Ik was er ook superzuinig op geweest, om alles weer in die staat te kopen kost nu een fortuin.

    “Je houd van side-scrolling, hmm?”

    Ik bedacht me later dat de juiste term voor het soort spellen wat ik bedoelde horizontal scrolling shoot’em up is. :p Met vliegtuigjes dus, en niet met mannetjes die op de grond lopen.

    Maar ik hou natuurlijk ook van sidescrolling shooters zoals metal slug. ;)

    “Misschien kan je em overkopen ofzo? xD
    Zeg jij het maar, Erik :)

    Helaas voor jou, ik heb hem al. :p Wel een erg mooi spel, misschien kun je er iemand anders in interesseren? Non-stop actie en de animaties zijn ongelooflijk.

    “Heeeel veel mensen kennen Metal Slug niet, maar Erik is niet een van die mensen.”

    ;)

    SD-kaarten voor de Wii heb ik niet. Het schijnt dat het kopiëren van en naar die dingen op de Wii pijnlijk langzaam gaat. Meerdere minuten. Opnieuw downloaden is nog sneller.

      /   Beantwoorden  / 
  11. Mithrandir

    Wneer gaan we nou eens gameweekend houden gast.. ;)

      /   Beantwoorden  / 
  12. erik

    Ja goede vraag mithrandir, dat proberen we volgens mij al meer dan twee jaar te plannen ;)

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.