Nieuw Miyamoto interview over de Wii en de PS3 controller

Miyamoto kan tijdens de E3 weinig anders gedaan hebben dan interviews geven. De beurs ligt inmiddels alweer twee weken achter ons en er blijven maar nieuwe vragensessies opduiken. Vandaag eentje in de Edmonton Sun.

Nu de Wii onthuld is en mensen er voor het eerst op spelen, hoe voelt het voor u om hun reacties te zien?

Omdat het ook voor mensen die al hun leven met standaard controllers gespeeld hebben de eerste keer is, vroegen wij ons vooral af hoe die groep er op zou reageren. We hebben vooral geleerd dat mensen die normaal gesproken nooit games spelen veel sneller in staat zijn om de Wii controller op te pakken en er vrijwel meteen aan gewend zijn. Mensen die al wel games speelden hebben langer nodig. Zij moeten eerst de oude regels vergeten en zich de nieuwe regels van de Wii aanleren.
Dan moet ik toch nog even informeren naar de naam Wii. Er is al zoveel over geschreven door engels-sprekende mensen die alle voor de hand liggende woordgrapjes maken. Maar hoe is de naam ontvangen in Japan?

In Japan vonden heel veel gamers dat het een vreemde naam was, en de klacht die we het meest gehoord hebben is dat het niet klinkt als de typische naam voor een spelcomputer. Ironisch genoeg vonden casual gamers en niet-gamers dat ook, ze associeerden het niet direct met spelcomputers. En dat was voor die groep juist een pluspunt.

Als je naar de Sony stand gaat en de Playstation 3 afdeling bekijkt, dan is er daad eigenlijk geen enkel spel waarvan een niet-gamer meteen zou begrijpen wat de bedoeling en waar hij meteen aan zou kunnen beginnen. Denkt u dat Sony en Microsoft het verkeerde pad bewandelen, of is het gewoon een ander pad dan Nintendo?

Zij hebben het over de next generation, maar het zijn dezelfde bekende spellen. Dezelfde ervaringen en dezelfde gameplay met nieuwe graphics. En hoewel er zeker ook mensen zijn die dat graag willen, praten wij nu toch vooral over de volgende stap voorwaarts in interactieve entertainment. Wij willen dat niet alleen de videogame fans er van kunnen genieten maar echt iedereen.

Op de E3 hebben we ook gehoord dat Sony nu ook bewegings sensors in hun PS3 controllers hebben gestopt, en dat dat echt nog maar een hele recente beslissing is geweest. Wat vindt u daarvan? Denkt u dat ze de Wii gekopieerd hebben?

Het is een beetje hetzelfde als wat er altijd lijkt te gebeuren. Maar het feit dat zij hebben gekeken naar wat wij aan het doen zijn, en toen besloten dat dat ook voor hun console interessant was is eigenlijk best vleiend. Het versterkt ons in ieder geval in onze opvatting dat we op de juiste weg zijn.

Maar wat Sony eigenlijk doet is gewoon een standaard controller nemen en daar een motion sensor inbouwen. Het is ongeveer hetzelfde als wat wij jaren terug op de GameBoy Color al deden. Misschien als ze onze complete controller zouden kopiëren met de nunchuck en de tweede motion sensor, dat ik me dan wat meer zorgen zou gaan maken. Maar ik geloof niet dat hun plannen daar zelfs maar bij de in de buurt komen.

Heeft u er bij stil gestaan dat u nu aan gamers vraagt om plotseling hun hele lijf te gaan bewegen? Er zullen vast ook genoeg luie gamers zijn die nu zullen zeggen: "Ik wil niet rondspringen en gek doen, ik wil gewoon op de bank zitten en alleen mijn duimen bewegen om een spel te spelen."

Maar als je dat wilt, dan kun je ook op bijna precies dezelfde manier spelen als voorheen! Je kunt gewoon op de bank gaan zitten en Zelda besturen met hele kleine polsbewegingen. Hetzelfde verhaal bij Tennis (Wii Sports), door met de Wii remote tegen je hand te slaan kun je het spel ook op die manier spelen als je dat echt wilt. Je zult misschien zelfs zien dat als mensen beter worden in de spellen en de controls steeds beter onder de knie krijgen, dat hun armbewegingen dan ook vanzelf steeds kleiner en beheerster worden. Maar terwijl ik dat denk moet ik er toch bij zeggen dat ik het zelf leuker vind om wat meer te bewegen tijdens het spelen.

Bron: edmonton sun

Zie ook:
- Twilight Princess gameplay filmpje van E3
- Wat is Wii Hide You Seek?
- Ubisoft Rayman 4 video interview
- Super Mario Galaxy, nieuw filmpje van de Spiderboss
- Geen Castlevania voor Wii
- Tetsuya Mizuguchi over de Wii. Een nieuwe Rez?
- Grasshopper’s "Heroes" voor de Wii
- Michel Ancel’s konijnenprobleem
- Satoru Iwata: goedkoop betekent niet duurder dan onze vorige consoles
- Hebben third parties de Wii-boot gemist?
- Zes minuten Sonic Wild Fire
- Elebits gameplay video

Lees ook:Idee Playstation 3 tilt-controller is niet van Nintendo afgekeken
Lees ook:Gamers onthouden reclame beter
Lees ook:Rockstar Ping Pong wordt budget-titel (vanaf 26 mei verkrijgbaar)
Lees ook:De jacht op niet-gamers
Lees ook:Favoriete videogame momenten in MS Paint

6 reacties op “Nieuw Miyamoto interview over de Wii en de PS3 controller

  1. Danny Leenders

    Respect voor die man, hij maakt kraakt sony niet af. En verzint er geen verhalen omheen die niet kloppen.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Afello

    Ik zeg één ding; Miyamoto is een god. Jammer alleen dat hij niet het eeuwig leven heeft en een stuk ouder is dan ik… wat betekent dat er een kans bestaat dat ik niet tot het einde van mijn leven van zijn creaties kan genieten… deprimerende gedachte…

      /   Beantwoorden  / 
  3. the greg

    weet je daar dacht ik ook laatst aan!

    Ik kan echt niet leven op een wereld zonder miyamoto’s invloed.

      /   Beantwoorden  / 
  4. erik

    “wat betekent dat er een kans bestaat dat ik niet tot het einde van mijn leven van zijn creaties kan genieten… deprimerende gedachte…”

    Het alternatief is anders ook niet echt prettig. Stel je voor dat je op je sterfbed ligt en weet dat Miyamoto’s volgende grote project pas over een half jaar uitkomt.

    Nu weet je tenminste zeker dat je alles wat hij ooit gemaakt heeft en zal maken kunt spelen.

      /   Beantwoorden  / 
  5. killerspoon

    Ik heb het ook wel is bedacht, Miyamoto gaat een keer dood, klinkt heel lullig maar t is zo=P En het zou zonde zijn om niet meer te kunnen genieten van zijn games, maar zouden ze niet doorgaan met het maken van Zelda-games…Miyamoto moet gewoon de wereld zoveel mogelijk meegeven als hij kan.

    En erik z’n reactie vind ik inderdaag erg goed=P dat zou idd lullig zijn, lig je nu op je sterfbed…gigantisch fan van zelda…en die komt dan pas eind dit jaar uit…brrr=P

    1 ding, geniet van alles wat deze man ons nog kan en gaat brengen;)

      /   Beantwoorden  / 
  6. superman

    haha, wat kunnen jullie overdrijven zeg :D

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.