Dit jaar de miljoenste HDTV in Nederland

Met het WK-voetbal in aantocht moet het nu toch echt gaan gebeuren: de grote doorbraak van HDTV in Nederland. Waar de gemiddelde Nederlander zich er vooral (niet) druk over lijkt te maken hoe scherp ze straks hun doelpunten kunnen bekijken, gaan de gedachten van de Nederlandse gamers massaal uit naar de volgende generatie consoles.

"Het wordt de grootste tv-revolutie sinds de kleuren-buis. Zeggen de tv-producenten. En eigenlijk hebben ze daar wel gelijk in. Nooit eerder kregen televisiekijkers de kans een zo scherp en helder beeld te bekijken."
Microsoft riep deze periode al uit tot de HD era. Alle Xbox360 games worden standaard weergegeven in de HD-resolutie van 1280 x 720 pixels.

Sony deed daar nog een schepje bovenop en verkondigde dat de Playstation 3 pas echt True HDTV zal zijn met een resolutie van 1920 x 1080 pixels. (Daar kwamen ze later wel weer enigszins op terug trouwens. Het zal niet bij alle spellen mogelijk zijn is het voorlopige standpunt).

Nintendo ondertussen, denkt dat het allemaal wel niet zo’n vaart zal lopen en kiest er bewust voor om hun Resolution geen HD-output mee te geven. Volgens Nintendo zullen de komende 5 jaar nog maar zo’n klein percentage van alle huishoudens beschikking hebben over een HD-ready televisiescherm dat ze het beter achterwege kunnen laten. Op die manier worden er weer wat kosten bespaard en kan de console nog betaalbaarder in de markt gezet worden.

Televisieproducenten en kabelaanbieders doen er op dit moment alles aan om het ongelijk van Nintendo te bewijzen. Niet dat ze een hekel hebben aan Mario, ze willen ons gewoon graag zoveel mogelijk dure plasma-schermen en speciale decoders (a 300 euro per stuk) verkopen.

"En deze week zijn de eerste hdtv-kastjes getoond, van Samsung en Philips. Die moeten Nederland aan de hoge resolutie tv brengen. Maar gratis is het niet. Op dit moment geven kabelaars decoders voor normale digitale televisie nog weg. Met de komst van hdtv zullen in mei en juni pakketten worden aangeboden waarvoor wel betaald moet worden. Hoe de actiepakketten eruit gaan zien is nog onbekend, maar UPC, Casema en Essent gaan waarschijnlijk ook platte tv’s aanbieden. Van respectievelijk Philips en Samsung, waarmee zij een contract hebben gesloten. Want voor hdtv is een nieuwe platte HD (Ready) -tv noodzakelijk. Op een beeldbuis werkt het niet."

In eerste instantie (tijdens het WK) is het HD-signaal zelf nog wel gratis. Maar daarna moet ook daar nog extra voor betaald worden. In het najaar komen de kabelaars met betaalde hdtv-pakketten die onder meer National Geographic, Discovery en Euro1080 zullen bevatten. Desondanks verwacht men toch dat HDTV massaal zal aanslaan.

"Vorig jaar zijn in ons land 250.000 HD Ready plasma en lcd-tv’s over de toonbank gegaan. Dit jaar zullen er circa 800.000 worden verkocht. Casema, Essent Kabelcom en Samsung verwachten dat over twee jaar een kwart van de kabelabonnees met een lcd/plasma-tv naar hdtv kijkt."

Bron: Algemeen Dagblad zaterdag 11 maart

Zie ook:
- 1UP voorspelt de ondergang van Sony
- PSP2 als zoethoudertje tot de PS3 komt
- Hands on met de Revolution dev. kit
- Losse DVD-speler voor de Revolution?
- Een boeiend Revolution interview met Nintendo Frankrijk
- Kijken naar games op Xbox TV
- Over de neuzen in Brothers In Arms 3
- Ninety Nine Nights geen briljant meesterwerk?

Lees ook:De Revolution zit nog vol verrassingen
Lees ook:Horen we morgen de echte naam van de Revolution?
Lees ook:Iwata belooft goedkope Revolution games
Lees ook:Revolution games werken niet met de Gamecube controller
Lees ook:Revolution in november?

7 reacties op “Dit jaar de miljoenste HDTV in Nederland

  1. Mithrandir

    Als je ziet wat ze al HD-ready noemen..de meest brakke kleine kutschermpjes voor in de kijken a 200 euro. Zo kom je wel aan 250,000 stuks ja.

    “Want voor hdtv is een nieuwe platte HD (Ready) -tv noodzakelijk. Op een beeldbuis werkt het niet.”

    Is trouwens totale onzin, HDTV heeft niets met het soort scherm te maken. Er bestaan b.v. wel degelijk CRT schermen met HDTV ondersteuning. (Ook al zie je ze niet veel) HDTV beamers zijn er ook..

      /   Beantwoorden  / 
  2. Mithrandir

    Bovenstaande is gewoon spam, please remove?

      /   Beantwoorden  / 
  3. darkrman

    ik vind dat echt gezeik die high defenition en ook al zouden die dingen verkocht worden dan zijn ze duur dus dan staat er denk ik maar een per huis ofzo dus als bij ons thuis zoon ding kopen zie ik dat ding niet op mijn kamer verscheinen dus toch een goede actie van nintendo om geen high defenition te ondersteunen

      /   Beantwoorden  / 
  4. HcT Marc

    mooi zo :) dit ga ik dit nog jaar Lcd-tv halen :D al klagen jullie maar tog ga ik lekker kopen :) waarschijnlijk wordt samsung :P

      /   Beantwoorden  / 
  5. Mithrandir

    Ach, me CRT breedbeeld geeft vooralsnog beter/warmer beeld. wil je een goede LCD wacht dan op OLED/SED schermen en neem niet die tussenrotzooi die ze nu maken.

      /   Beantwoorden  / 
  6. Cem

    De SED schermen komen helaas pas in 2007 :( Zelf ga ik voor een relatief simpele (niet te groot/duur) LCD HDTV. In 2007/2008 kan ik dan op m’n gemak een SED scherm uitkiezen.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.