Het gaat slecht met de PSP


Terwijl Nintendo de DS Lites door de grote vraag nu nog steeds nauwelijks aan kan slepen, lijkt de verkoop van de PSP juist steeds langzamer te gaan. Pocketgamer zet wat cijfers van het afgelopen jaar op een rij en die zijn bijna schokkend om te zien.

In het laatste kwartaal van 2006 (1 oktober – 31 december, de drukste periode van het jaar) heeft Sony wereldwijd 1,76 miljoen PSP’s verscheept. Ter vergelijking: in diezelfde periode in 2005 waren dat er nog 6,22 miljoen.

Dat betekent overigens niet per definitie dat er ook zo weinig zijn verkocht in die periode. Dit zijn puur de shipped cijfers. PSP’s die Sony vanuit hun PSP-fabriek naar winkeliers heeft verstuurd. In theorie zouden de verkoopcijfers veel hoger kunnen liggen omdat winkels nog een groot aantal PSP’s op voorraad hadden van vóór het laatste kwartaal. (Wat eigenlijk ook niet echt geweldig nieuws is voor de PSP).

Sony heeft gedurende het hele jaar 2006 opgeschept over de enorm hoge aantallen PSP’s die zijn verstuurd naar winkels (shipments) om te laten zien hoe goed het wel niet ging met de PSP. Maar na het zien van deze cijfers is de enige conclusie die we eigenlijk nog kunnen trekken dat Sony er weliswaar veel van geproduceerd en verstuurd heeft, maar dat consumenten al die PSP’s helemaal niet zo massaal gekocht hebben.

Bron: Pocketgamer

Zie ook:
- Crush! Een nieuwe reden om een PSP te kopen
- Chili Con Carnage trailer
- Ratchet & Clank: Size Matters trailertje

Lees ook:Nintendo halfjaarcijfers: worden slapend rijk
Lees ook:Productie Wii ligt voor op schema
Lees ook:Nintendo stelt winstverwachting naar boven bij
Lees ook:Zoveel software verkocht Nintendo de afgelopen 12 maanden
Lees ook:Ubisoft profiteert van succes Wii

7 reacties op “Het gaat slecht met de PSP

  1. kiezel

    Waarom zit elke website steeds Sony af te kraken?

    Kijk mensen:
    1. Nintendo heeft al veeeel meer handhelds gemaakt in zijn loopbaan!
    2. Nintendo zag al meteen in dat de DS niet zo’n bom was, en begonnen meteen aan een DS Lite.
    3. Dit is voor Sony de eerste handheld, wat meteen een topprestatie is.
    4. De leeftijdscategorie van de Nintendo DS ligt veel verspreider dan die van de PSP.
    5. Met een PSP kan je gewoon veel meer doen, maar Sony is een beetje lui op het vlak van software, en zit ook met schrik voor de homebrew wereld, en focust zich daarom meer op beveiligingsupdates, dan op nieuwe software.

      /   Beantwoorden  / 
  2. The Dude

    “Waarom zit elke website steeds Sony af te kraken?”

    Tja, dit is een blog en Erik mag zelf bepalen wat hij schrijft of meldt. Maar zelfs (betaal)sites die alle systemen coveren hebben momenteel kritiek op Sony – waar rook is is vuur? Het zal allemaal wel positiever worden als de prijs van de PS3 daalt en er wat meer vette titels verschijnen.

      /   Beantwoorden  / 
  3. erik

    “Waarom zit elke website steeds Sony af te kraken?”

    Het is niet alsof ik dit soort dingen allemaal uit m’n duim zuig. Dit zijn echt cijfers! En als je handheld gedurende een kerstperiode 72% minder geleverd hoeft te worden dan het jaar daarvoor kun je gerust stellen dat het niet echt goed gaat met de PSP.

    “1. Nintendo heeft al veeeel meer handhelds gemaakt in zijn loopbaan!”

    So? Toen Sony met de Playstation op de markt kwam had Nintendo al veeel meer consoles gemaakt in zijn loopbaan, en toch werd de Nintendo64 helemaal omver geblazen door de Playstation.

    “Nintendo zag al meteen in dat de DS niet zo’n bom was, en begonnen meteen aan een DS Lite.”

    Dat is onzin. De originele DS liep ook al als een trein. Hooguit kun je zeggen dat de DS Lite (die overigens precies hetzelfde werkt, alleen het uiterlijk is veranderd) nóg succesvoller is.

    “3. Dit is voor Sony de eerste handheld, wat meteen een topprestatie is.”

    Niet zo’n topprestatie als hun eerste homeconsole.

    “4. De leeftijdscategorie van de Nintendo DS ligt veel verspreider dan die van de PSP.”

    Volgens Sony niet. Zij beweren altijd dat de DS voor kleine kinderen is en dat mensen zodra ze wat ouder worden overstappen op de PSP. Zo adverteren ze dat ding ook.

    “5. Met een PSP kan je gewoon veel meer doen, maar Sony is een beetje lui op het vlak van software, “

    En daar mag geen kritiek op geleverd worden? Ik vind het bijna schandalig hoe hard Sony z’n eigen handheld negeert.

    “Het zal allemaal wel positiever worden als de prijs van de PS3 daalt en er wat meer vette titels verschijnen.”

    Daar zit ik ook op te wachten. Zoals het er nu voorstaat zou ik nog niemand een PS3 durven aan te bevelen, maar er kan nog vanalles veranderen.

      /   Beantwoorden  / 
  4. MetroidPrime

    De reden dat alle websites Sony zitten af te kraken is heel simpel: het komt door de arrogantie van Sony.

    Sony voorspelde bij de onthulling van de PSP dat de PSP er voor zou zorgen dat Nintendo zich volledig uit de videogamesmarkt zou trekken, omdat Sony dan de lucratieve handheld markt volledig van Nintendo af zou pakken. Als je zo’n gewaagde uitspraak maakt en je concurrent dan vervolgens de vloer aanveegt met je handheld qua verkoopcijfers, dan vraag je eigenlijk om kritiek.

    We zien het nu ook weer met de Wii. Iemand van Sony heeft als kritiek gezegd dat de Wii een impulsaankoop is. Mijn mond viel open van verbazing toen ik het las! Één van de basisregels van produkt marketing is dat je de drempel om tot aanschaf van een produkt over te gaan, zo laag mogelijk wilt houden. Als een produkt een impulsaankoop is geworden en je maakt er nog steeds winst op, dan heb je je produkt op precies de juiste manier op de markt gezet.

      /   Beantwoorden  / 
  5. kiezel

    Idd, ik geef echt wel toe dat Sony erg arrogant bezig is, ze overschatten hun capaciteiten door het grote succes van de PsX en Ps2, maar op het gebied van handhelds kon het een pak bezig.

    Je moet ook heel wat lef hebben om meteen een nieuwe soort DVD’s (de UMD) uit te gaan brengen. Ze gooien een boomerang uit die terug in hun gezicht kletst.

    Ik wist niet dat Sony zo’n arrogante uitspraken deed over de Nintendo DS, ik vind de DS zeker een volwaardige handheld, maar ik begrijp gewoon niet dat dat ding 100x beter wordt verkocht dan de PSP, als dat ding veel meer aankan. Oké, de games zouden beter kunnen, maar ik heb me toch al sterk geamuseert met games als Daxter, NFS Carbon, SSX On Tour, Syphon Filter, Killzone enz.

    Van de Wii had ik om eerlijk te zijn ook niet zoveel verwachtingen, maar toen ik de eerste keer met de Wii speelde was ik verkocht, niet dat ik meteen het ding in huis ga halen maar ze hebben weer een sterke prestatie neergezet!

    Bedankt voor jullie doorgronde reacies op mijn post, je merkt meteen dat hier echte gamers zijn, en geen praatjesmakers!

      /   Beantwoorden  / 
  6. IR

    Dit heeft toch niks met afkraken te maken? Dit is gewoon een heldere analyse van wat cijfers.

      /   Beantwoorden  / 
  7. Altasia

    enige reden dat de PSP in de NL zo goe loop is dat je geen spellen hoef te kopen en lekker alles kan downloaden.

    Daarvoor is het idd een goed apparaat verder vind ik het weigig bijzonders bieden de hele PSP.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.