Matchman ziet er tof uit, maar wat is het?

De meeste spellen die in China worden gemaakt zijn gratis MMO’s voor de eigen markt. Als één van de eerste Chinese ontwikkelaars wil TF-H nu proberen om specifiek games te maken voor de grote spelcomputers en daarmee voor de Westerse markt. Hun eerste poging is het raadselachtige Matchman. Hoe meer ik lees over dit spel (bijvoorbeeld hier en hier), hoe meer ik in verwarring raak. Bijna alles wat TF-H zegt over Matchman is op de één of andere manier in tegenspraak met iets dat ze daarvoor beweerden. Het ziet er in alles uit als een platformspel maar het is een side scrolling shoot’em up? De besturing is volledig gebaseerd op het touchscreen van de Nintendo DS maar het komt ook uit voor de PlayStation 3? Does not compute! Bekijk hieronder een paar screenshots, lees nog wat meer verwarrende uitspraken en probeer samen met mij te begrijpen wat dit toch wel veelbelovende spel nu eigenlijk inhoudt.

De directe aanleiding om Matchman te maken was blijkbaar deze Flash animatie, door TF-H omschreven als: “a fight between two cartoon characters, filled with exaggerated weapons and kung fu fighting.” Toen iemand hen dat liet zien wisten de ontwikkelaars meteen dat zij ook een spel wilden maken in die stijl.

De belangrijkste reden om er vervolgens een side scrolling shoot’em up van te maken was de unieke besturing die TF-H in gedachten had. Zo is er een katapult waarbij spelers op het touchscreen de boog moeten tekenen waarin het projectiel wordt gelanceerd. “Due to this idea we decided to make a shooter game.”

Er zijn meer dan veertig verschillende eindbazen in Matchman. De belangrijkste prioriteit bij het bedenken van al die monsters was creativiteit. En dan vooral in die zin dat de gevechten interessanter moesten zijn dan alleen maar blijven schieten. Eén van de eindbazen die TF-H bedacht is een kwaadaardige vogel die spelers appels moeten voeren totdat zijn buik ontploft.

De zwart-wit graphics zijn speciaal ontworpen om Matchman het uiterlijk te geven van een ouderwets stripboek. Het verhaal van het spel is gebaseerd op de sprookjes van Grimm, maar dan wel op een grappige manier. “The essence of this game is humour. Our daily life inspired us, and most of our crew members are cartoon fans, so we extracted some excellent ideas from both.”

Een pijl en boog waar spelers op het touchscreen de pijl naar achteren moeten trekken, richten en loslaten, is het wapen waar TF-H het meest trots op is. In prachtig gebroken Engels legt de bedenker uit wat er zo leuk aan is: “You might not be used to it when you first start however; getting familiar with this operation, you will soon feel great about it. To control ballistic trajectory with multi-angles has never appeared in a shooter game before. I believe you will develop a real passion for this mode after your first experience.”

Commuter mode is een speelstand die TF-H speciaal bedacht voor mensen die Matchman willen spelen in de trein of bus, onderweg naar hun werk. Wat de speelstand zo uniek maakt is dat je het spel nu kunt spelen met één hand terwijl je in de andere hand een beker koffie vasthoudt.

Voor de Nintendo DS komt Matchman uit in het eerste kwartaal van 2009. De Wii- en PlayStation 3-versies verschijnen vervolgens in respectievelijk het tweede en derde kwartaal.

Zie ook:
- Mario & Luigi RPG 3 speelt zich af in het lichaam van Bowser
- De spellen van Retro Game Challenge 2 (filmpjes)

[games.blog forum]

Lees ook:Wacht, wat? Castlevania ReBirth?
Lees ook:Is dit LucasArts´ nieuwe XBLA adventure game?
Lees ook:Metroid Dread bestond echt
Lees ook:Super Mini Mario World? Roze DS Lite?
Lees ook:Tokyo Beat Down brengt de sidescrolling beat’em up terug naar je DS

4 reacties op “Matchman ziet er tof uit, maar wat is het?

  1. silencer9112

    de screens zijn wel heel nep elke keer precies zelfde ds plaatje maar andere screen

      /   Beantwoorden  / 
  2. Wormpaul

    Zijn ook reclame plaatjes :)

    Maar ziet er meer uit als een gimmick dan een echt spel

      /   Beantwoorden  / 
  3. Kikujiro

    Sterrencatalogus is weer eens aangevuld (Wii Music T-shirts).

      /   Beantwoorden  / 
  4. berend Jan

    hmmz ziet er wel uitals iets wat ik zou willen spelen. Jammer dat het alleen toutch screen is, had ik al aangegeven dat ik dat stom vind aan de DS :) (owja al 100 keer :) )
    .
    T-mobile reclame is echt heeeeeeel irritant aan het worden ik ga nu HELEMAAL NOOIT T-mobile meer nemen, dat hebben ze dan wel voor elkaar dan met hun irritante G1 reclame…

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.