Playstation 3 wordt regiovrij

In een vraaggesprek na zijn keynote speech op de GDC heeft Phil Harrison nog een feature van de PS3-fans onthuld waar heel veel fans heel erg op zaten te hopen. In een nog nooit eerder vertoonde zet wordt de Playstation 3 de eerste regiovrije console ter wereld.

Helemaal onverwacht is het niet, Sony heeft al eerder aangegeven dat ze deze mogelijkheid nog aan het overwegen waren. De PSP is ook regiovrij voor games. Nu is dat in principe gewoon de standaard voor handheld spelcomputers. Maar het was wel een eerste ervaring met regiovrije games voor Sony, en dat is erg goed bevallen.
Het regiovrij maken van de console heeft voor Sony verschillende voordelen. Ten eerste zal het helpen in de strijd tegen piraterij. Veel mensen laten hun console ombouwen om buitenlandse spellen te komen spelen, dat de console daardoor ook geschikt wordt gemaakt om gekopieerde schijfjes af te spelen is voor veel gamers niet de hoofdreden om hem om te laten bouwen, maar ze maken er daarna wel gebruik van.

Een ander groot voordeel voor zowel uitgevers als gamers is dat het nu heel eenvoudig wordt om games wereldwijd gelijktijdig uit te brengen, omdat ze maar één exemplaar hoeven te maken voor elke PS3 over de hele wereld (het blu-ray formaat is in principe ook groot genoeg om alle verschillende taal-opties in één versie van het spel te proppen). Die wereldwijde releases kunnen gebeuren via e-distribution of nog ouderwets op schijfje.

Wel moeten we er rekening houden dat er problemen zouden kunnen optreden met oude televisies bij spellen die niet bedoeld zijn om wereldwijd uitgebracht te worden. Stel dat je een USA-only spel importeert dat nooit in Europa zal verschijnen. Je Playstation 3 zal dat schijfje dan moeiteloos kunnen lezen en afspelen, maar als je nog een ouderwetse 50Hz PAL televisie hebt kan het signaal alsnog niet goed overkomen. Dit zal misschien per spel en per televisie verschillen. HDTV-bezitters hoeven zich sowieso nergens zorgen over te maken, HD-ready televisies hebben met spellen uit geen enkele regio moeite.

Gratis online service… leuk, Warhawk en MotorStorm zagen er erg goed uit… leuk. Maar dit is het echte goede nieuws wat mij betreft! Eindelijk hoeven we niet meer maandenlang te wachten tot Europa ook eens aan de beurt komt. Spellen zullen of gelijktijdig uitgebracht worden, of probleemloos geïmporteerd. Hele mooie tijden breken aan. Dit is een argument dat heel zeker (zwaar) gaat meewegen als ik beslis welke Next Gen console ik persoonlijk ga aanschaffen.

Bron: IGN

Zie ook:
- Bekijk filmpjes van de GDC-show
- Nieuwe PS3 controller getoond op E3
- Real-time MotorStorm demo getoond
- Ratchet & Clank naar de PS3, I-8 = Resistance: Fall of Man
- Phil Harrison over het Playstation Network Platform
- Het publiek applaudiseert voor Warhawk
- Twee techdemo’s getoond tijdens GDC keynote
- Downloadbare PS3 content zal fysiek verpakte games uiteindelijk vervangen

Lees ook:Downloadbare PS3 content zal fysiek verpakte games uiteindelijk vervangen
Lees ook:Ratchet & Clank naar de PS3, I-8 = Resistance: Fall of Man
Lees ook:Playstation 3 specs onthuld
Lees ook:Gelekt Sega document zegt: Dreamcast- en PS2-spellen naar PlayStation Store
Lees ook:Nieuwe PS3 controller getoond op E3

6 reacties op “Playstation 3 wordt regiovrij

  1. Niels

    Is het niet zo dat de games standaard een HD-reslutie hebben, en dan worden geconverteerd naar PAL of NTSC als je een oude tv hebt?

      /   Beantwoorden  / 
  2. Niels

    Dat je zeg maar in je PS3 instellingen een beeld formaat kiest, en dat de PS3 er voor zorgt dat de game in dat beeld formaat word uitgezonden via de multi-av. 720p en 1080p resoluties zijn hele beelden tegelijk in tegen stelling tot interlaced resoluties (PAL en NTSC bijv)

      /   Beantwoorden  / 
  3. erik

    Dat de PS3 dat zelf regelt bedoel je? Dat weet ik niet. Volgens het bronartikel (blijkbaar?) niet.

    Als ik het lees krijg ik de indruk dat de makers per spel zelf kunnen kiezen op welke manieren het beeldsignaal allemaal verzonden moet kunnen worden.

      /   Beantwoorden  / 
  4. erik

    Dit was trouwens m’n laatste update voor vanavond. :p Krijg vierkante ogen en verkrampte vingers, haha. Wat een krankzinnige avond.

    En morgen weer zo eentje met de Revolution keynote van Nintendo.

      /   Beantwoorden  / 
  5. Niels

    Tering je hebt et maar druk ;) maar de PS3 word zeker heel erg mooi! :D krijg er steeds meer zin in. Je weet nu wel welke console je gaat kopen ofniet ;) de PS3 :D

    Maar hoe dan ook het gaat op alle soorten tv’s werken of de PS3 zelf het signaal converteerd of de developers dit als optie neer zetten als je het spel op start.

    Ik zou het op deze manier doen:
    Je stelt het bij je PS3 instellingen in, De developers lezen dan die variabele uit en switcht het spel automatisch op die mode ;)

      /   Beantwoorden  / 
  6. Moonblade

    Hiermee wordt hardware-matige piraterij ook uitgeschakeld. Internetsites hebben nu geen enkele uitvlucht (dat het bedoeld is voor importgames) meer om modchips te verkopen.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.