Online spelletje: Winged Bullet / Metro.Siberia People in Planes Edition


Je zou het misschien niet verwachten, vooral niet omdat games.blog iedere dag iedere dag de crème de la crème van de online spelletjes aanwijst, maar er bestaan eigenlijk heel veel slechte flash games.

Het saaiste onderdeel van programmeren zal het finetunen van de controls wel zijn. Funky achtergrondmuziek uitzoeken en mooie pixelart maken, dat kunnen ze allemaal. Maar aan een spel blijven schaven tot er iets gebeurt, tot het vloeit, tot het leeft, tot het sexy aanvoelt, tot het loopt als een goed-geöliede machine, daar hebben maar weinig hobbyisten het geduld voor.

Om die reden vind ik Metro.Siberia nog steeds één van de beste spellen die ik ooit heb besproken. Krankzinnig moeilijk, er zijn maar drie levels en toch heb ik het eindscherm nog nooit gezien, maar het glijdt zo lekker. Sindsdien ben ik op zoek naar nog meer spellen die me zo'n stoer gevoel kunnen geven. Tot nu toe zonder succes, maar de speurtocht heeft me wel een aantal dingen geleerd.

Ten eerste: dat er heel veel slechte spellen bestaan. Dat hadden we net ook al vastgesteld, maar het kan geen kwaad om het nog eens te benadrukken. De meeste programmeurs zijn echt veel te snel tevreden. Als het ook maar enigszins werkt wordt het meteen online gesmeten, meestal met rampzalige gevolgen.

Ten tweede: dat spellen zoals Metro.Siberia bekend staan als 'helicopter clones'. Met andere woorden: gebaseerd op het spelletje Helicopter. Nu is de afwerking van Helicopter helaas ook een goed voorbeeld van hoe het niet moet, maar we zijn bereid dat door de vingers te zien omdat we het hier wel over de pionier hebben: de uitvinder van het vliegen met één knop. Die rauwe verslavende werking is er al een beetje.


Speel: Helicopter

Eén van de betere helicopter clones is Winged Bullet. Het gevoel is anders dan in Metro.Siberia, maar daarom niet minder gepolijst. Je merkt meteen dat de programmeur hier ook veel liefde en aandacht aan heeft gegeven. Het spel gaat over een kogel met vleugels, en als een gevolg daarvan zijn de controls veel fladderiger. Het is even wennen, maar na een paar minuten leer je de extreme gevoeligheid waarderen. Ook vond ik het leuk om alle bloemen en insecten te moeten raken (om je magische vliegkracht in stand te houden). Dat geeft het spel een fijne nieuwe dynamiek, heel anders dan de kronkelende tunnels van Metro.Siberia. De moeite waard!


Speel: Winged Bullet

En dan is er nog nieuw werk van de grootmeester zelf: Metro.Siberia: People in Planes Edition. Speciaal voor een Zweeds emobandje bouwde Tommy Salomonsson één nieuw level voor zijn meesterwerk. Een beter voorbeeld van het 'gameplay over presentatie' argument is bijna niet denkbaar. People in Planes maakt afgrijselijk muzikaal behangpapier en ook de graphics zijn een stuk minder charmant met al die reclameborden. Toch blijft Metro.Siberia moeiteloos overeind en dat komt allemaal dankzij de zalige besturing. Wie had ooit gedacht dat de spatiebalk van je toetsenbord zo lekker kon voelen.


Speel: Metro.Sibera: People in Planes Edition

Bekijk alle Online Spelletjes

[games.blog forum]

Lees ook:Online spelletje: Metro.Siberia
Lees ook:Online spelletje: Hoshi Saga
Lees ook:Super Mario Run alleen speelbaar met internetverbinding
Lees ook:World of Goo gameplay filmpjes
Lees ook:Eindelijk: Galaga Legions naar PSN. En ook: Metro-Cross

8 reacties op “Online spelletje: Winged Bullet / Metro.Siberia People in Planes Edition

  1. Antylopix

    helicopter is echt vet.. doe ik op school ook altijd. Net mijn record verbroken was eerst iets in de 1000 nu heb ik 2020 gehaald:D

      /   Beantwoorden  / 
  2. Roland

    ploink plaf! tjoef pow!!

      /   Beantwoorden  / 
  3. Roland

    de originele metro suburbia blijft goed.. ook nog nooit uitegespeeld idd maar hij staat nog onder mn favorieten..

      /   Beantwoorden  / 
  4. hank

    Dat nieuwe level begint behoorlijk saai zeg. Na een tijdje wordt het wel iets interessanter, maar ik vind de levels in het origineel veel beter. Die gast zal wel een zak geld hebben gekregen om deze versie te maken. En dat is ook cool, ik gun het hem van harte dat zijn talent zich eindelijk begint terug te vertalen naar $$$, maar ik hoop niet dat dit een trend wordt.

    En wat een vreselijke muziek!

      /   Beantwoorden  / 
  5. G.Nick

    nieuwe level record:3479. Wie is beter?

      /   Beantwoorden  / 
  6. erik

    3846 is mijn record G.Nick. Afgegaan vlak nadat het spel zei: “it gets a little tricky now” (misschien moet ik me niet af laten leiden door die tekstregel bovenin) ;)

      /   Beantwoorden  / 
  7. G.Nick

    Dat heb ik nou ook altijd!:P

      /   Beantwoorden  / 
  8. Thomas

    Euhh, zou het niet willen beschrijven als een emo-band maargoed.
    Het belangrijkste is dat het een band uit Wales is.
    En tja smaken verschillen :D

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.